Po raz kolejny, czy może jestem w błędzie?
Czy poniższy tekst nie daje do myślenia iż przychód i zysk pochodzi niby ze sprzedaży eksportowej a wcale tak nie jest? Czy to nie kolejne nadziewanie na haki? Ta spółka chyba zaczyna zarabiać na obrocie akcjami. Już wcześniej o tym pisałem, nowy akcjonariusz który chce tutaj zainwestować nie wie o tym, iż zysk w dużej mierze został wypracowany przez płyn dezynfekujący i nie powinien być objęty w jakiś sprzedażach eksportowych, nawet w tekście z parkietu! Nagle marża netto z 2% poszybowała do 15% ? Ja rozumiem że skończyły się inwestycje i inne wydatki, ale niech każdy nowy inwestor pomyśli trochę i przeanalizuje o co tu chodzi, bo jak dla mnie to wycena jak pisałem 12-15zł to max, a wszystko to zostanie wyjaśnione jak pojawi się raport 2Q/2021 i wtedy C/Z wskoczy na normalny a nie covidowy tor. Tak to ja Ziom samarytanin, piję piwko i nie dowierzam co tu się odjaniepawla.
Sprzedaż eksportowa
W ciągu trzech kwartałów 2020 r. spółka wypracowała 359,7 mln zł przychodów wobec 233,4 mln zł rok wcześniej. Zysk netto wyniósł 54,1 mln zł w porównaniu z 5,7 mln zł rok wcześniej. Raport roczny zostanie opublikowany 22 marca 2021 r. – Widzimy pozytywną dynamikę w ostatnich latach, nie tylko w przychodach spółki ze sprzedaży napojów, ale również w eksporcie. W 2018 r. spółka sprzedała za granicę 37 proc. produkcji napojów, w 2019 r. już 47 proc., po trzech kwartałach ubiegłego roku dynamika eksportu wyniosła już 54,5 proc. Eksport po raz pierwszy w historii przegonił sprzedaż krajową – mówi Czachorowski.
Ubiegły rok był dla spółki ważny pod kilkoma względami. M.in. stworzono od zera produkcję dezynfektantów, co przyczyniło się do znaczącego wzrostu wyników.