Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1 676,00 zł , zmiana od tamtej pory: 78,88%

@operato: Na GPW jestem od pierwszej piątki - 32 lata.

Dnia 2022-08-19 o godz. 18:29 ~operato napisał(a):
> Dalsze inwestowanie na GPW nie ma już sensu. Typuję do końca roku i biorę się za obserwację i grę w USA.
> Parodia na tym rynku doszła już do całkowitego absurdu. Małe obroty sprawiają, że kapitał spekulacyjny z zagranicznych banków inwestycyjnych za pomocą automatów ustawia kursy jak chce. Miniona środa jest tego przykładem. Rolują nasze, wszelkiego rodzaju fundusze i indywidualnych jak chcą. Spojrzenie na wykres 10 letni i zastanawiam się co ja tutaj jeszcze robię. Kompletnie nie ma znaczenia czy firma ma zyski czy nie. Orlen podaje najlepsze wyniki w historii. Na otwarciu +5%, na końcu -5 % Wiele firm poniżej wartości księgowej. i dalej lecą. Stary dziadek lub okularnik na spotkaniu z kołem wiejskim zapowiada kolejne podatki od zysku, lub kolejną daninę. Zabierając pieniądze akcjonariuszom. Państwo ogłasza za nieważne umowy kredytowe i wprowadza wakacje za które płacą akcjonariusze. Bez jakiejkolwiek reakcji. Gdzie stowarzyszenie inwestorów, gdzie zachodnie banki. To jawne złamanie prawa. W USA prawnicy wywalczyliby bez problemu odszkodowania. Rady nadzorcze i prezesi to członkowie, więc żaden nie piśnie, to nie zmniejszy jego ogromnych dochodów. I jeszcze nasi pseudo analitycy. Pisza takie bzdury. Jaka giełda tacy analitycy. W spadkach prawie zawsze dopatrują się działania FED. Może by tak spojrzeli na wykres giełdy w USA i naszej. Nawet ostatni miesiąc coś daje do myślenia.
> Na naszej giełdzie jestem od początku. Sporo zarobiłem i sporo straciłem. Zawsze traktowałem to jako pasję. Pieniądze zarabiam gdzie indziej. Inwestowanie na takich zasadach i w takim otoczeniu przestało mnie już interesować.
> Pozdrawiam
> Operato

Piękny tekst. Niestety muszę potwierdzić, że to w co została zamieniona GPW to efekt całego 32 letniego radosnej twórczości polityków, zarządzających, analityków,doradców oraz innych specjalistów od "rozwoju rynku kapitałowego" oraz "Strategii Rozwoju Rynku Kapitałowego".
Jest to także nasza wina. Pozwoliliśmy i pośrednio odpowiadamy za taką jak Twoja opinia o giełdzie. Niestety mieliśmy i mamy małą siłę przebicia.
Jesteś jednym z nielicznych, który tak otwarcie uzasadnił to co inni przemilczeli i odeszli z forum i giełdy.

Pozdrawiam

r

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 -0,27% 2 998,00 2025-10-24 17:04:32
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.