Forum Giełda +Dodaj wątek
Ostatni dostępny kurs:  301,00 zł , zmiana od tamtej pory: -0,33%

(Nie)typowy inwestor Scanway

Podzielę się moją historią, chociaż pewnie zawodowych inwestorów nie za bardzo będzie to interesowało.

Kosmosem interesowałem się właściwie od dziecka. Z wypiekami na twarzy czytałem strzępki informacji kosmicznych w różnych czasopismach lub książkach popularnonaukowych, które wpadły mi w ręce. To niestety nie były czas internetu jak teraz, że dzieciak może sobie oglądać zdjęcia z misji kosmicznych bezpośrednio z repozytorium NASA.
Następnie. Na pierwsze starty Falconów od SpaceX zarywałem noce (czasu polskiego). Czekam z niecierpliwością, aż za mojego życia człowiek znów wyląduje na księżycu, i mam nadzieje że doczekam jak pierwszy raz wyląduje na Marsie. Wszystko co z kosmosem mnie po prostu jara.

Jeszcze 5 lat temu polska firma z branży kosmicznej, brzmiało jak sci-fiction. Życie amerykańskim SpaceX, było jak lizanie loda przez szybę.
Ale jak pojawiła się okazja zainwestowania w pierwsze spółki kosmiczne w Polsce, nie mogłem nie skorzystać. Nie jestem jakiś profesjonalnym inwestorem, raczej takim amatorskim czy dorywczym. Ale tutaj kierowałem się tylko sercem i moją miłością do kosmosu. Z dwóch spółek wybrałem właśnie Scanway, wiecie dlaczego? Bo chłopaki, którzy stoją za tą spółką, przypominają trochę mnie. Zapaleńców kosmosu, którzy wychowali się w kraju, który nie ma NASA, a nawet w ESA jesteśmy od niedawna. Marzycieli, którzy z biednego państwa udowodnili, że potrafią robić rzeczy dla ESA, firm amerykańskich, wysyłać swoje teleskopy na księżyc (nie mogę się doczekać pierwszych zdjęć). Zachęcam do posłuchania podcastów dostępnych na ich YT, jak opowiadają o kosmosie. Widać w tym co mówią, pasję do tego co robią, a nie jakieś mechaniczne gadanie biznesowe.
Dzięki temu że posiadam akcje spółki, przysługuje mi prawo do uczestniczenia na walnym, w tym roku nie dam rady, ale za rok obowiązkowo wybieram się, może uda mi się pogadać z prezesem i Panem Podgórskim - na pewno byśmy mieli wspólny język. Chciałbym bardzo żeby zorganizowali spotkanie inwestorów, niektóre spółki tak robią, że można przyjechać do firmy i obejrzeć ją od środka i pogadać z pracownikami.
Co do akcji, tu pewnie zawodowcy mnie zjedzą, ale nie mam zamiaru ich sprzedać, podejrzewam że będę je trzymał, bo ja po prostu żyję tą firmą. Wiadomo nie wyczerpuje ona moich wszystkich kierunków zainteresowań, ale dzięki temu mam okazję nią żyć i w pewnym sensie uczestniczyć w badaniach kosmosu. Kupując akcje wsparłem przedsięwzięcie, żeby Polacy i ja sam mogli powiedzieć, że w Polsce zrobiliśmy teleskop, który teraz patrzy na ziemię czy księżyc z kosmosu.
To jedyny kanał, który może mnie realnie połączyć z branżą kosmiczną, bo niestety pracować w takiej firmie nie mogę bo zupełnie inna branża.

Tyle chciałem napisać, proszę o wyrozumiałość i przepraszam za ścianę tekstu, ale musiałem to z siebie wyrzucić.
Może jest ktoś kto podobnie jak ja patrzy na firmę, a nie tylko jako na kolejną inwestycję?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCANWAY -3,54% 300,00 2026-06-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.