A na co ty chłopie czekasz?
czego oczekujesz od copernicusa?
co ma zrobić copernicus by ci zrobić dobrze?
Z tego co kojarzę copernicus położył jeden z funduszy. fundusz zamknieto i copernicus czasem odzyska kasę i ludziom oddaje.
załóżmy, ze copernicus (a konkretnie upadły fundusz a nie copernicus) ma 2000 obligacji quantum. (do sprawdzenia - tak zapamiętałem - pamięc bywa zawodna).
By zrealizować likwidację funduszu może je co najwyżej sprzedać. Sam nie może skupować innych obligacji.
Zalóżmy, ze panowie z copernicusa lubią zarobić. Tu się chyba zgodzisz.
Moga powołac spółkę, ktora odkupi (np za 33% nominału te obligacje) i copernicus odda posiadaczom ich funduszu trochę kasy....
Dalej ta spółka powiedzmy za 66% wykupi pozostałych obligów (teoretycznie cały czas),
a potem skomasuje własność i ją komuś opyli. posiadacze funduszu copernicusa odzyskają znowu parę złotych, obligi parę tysięcy, chłopacy z copernicusa zarobią przyzwoicie po kilka baniek.
BYWA.
załóżmy, ze ten scenariusz się zrealizuje.
Jak to się ma do Twojej sytuacji ?
Ano NIJAK.
Spółka chłopców z copernicusa sprzedaje centrum jakiejś firmie. Zostaje bodaj 12 mln (może 8 mln) obligacji niezabezpieczonych.
Czyli masz chłopie po tej transakcji BRAK centrum (nikt go nie kupi za formalną wartość obligacji) i 12 mln długów (może 8 bez znaczenia).
Chyba, ze uważasz, że panowie z copernicusa, którzy na tym scenariuszu powiedzmy zarobią 4 mln, postanowią dodać kolejne 4 (a może 8) i zrobić ci dobrze.....
No cóż masz chlopie marzenia......
Cóż opisze ci własne. Do dziś nie lubię Piotr Kraśki (jeden z niewielu inteligentnych dziennikarzy). A wiesz dlaczego? Bo jak bylem gnojkiem to 2/3 Polaków marzyło o tym, by się przespać z pewną Romką, a pan Piotr Kraśko - nie mial takich marzeń.....
Po prostu spał z nią. I ja jak 2/3 Polaków mu po prostu zazdrościłem. (Swoją droga popatrzcie jak się Polska zmieniła. Teraz symbolem seksu jest wieloryb Pawłowicz, a kiedys Polacy wzdychali do pewnej Romki. Zawsze w "świecie" a propos polskiej nietolerancji mówiłem, ze 2/3 Polaków marzy o seksie z pewną Romką - byli zdziwieni - po pokazaniu zdjęcia, już nie tylko Polacy marzyli o Niej).....
Na marzenia mogę spoglądać inaczej: tak już konkretniej: Molmedica ma ok 30 mln długu - Mieeetek ma 5% akcji. Mieeeetek wywali 1,5 mln i dokapitalizuje firmę, a jak zrobią to inni właściciele to nam zwrócą kasę z odsetkami.....
Coż Ci powiem, to "marzenie" jest ze 100 razy bardziej realne niż Twoje.....
Jest tak jak pisałem od początku zabawy w ten wątek - długi molmediki przekraczają wartość majątku i to znacznie. więc zabawa w tę spółkę wymaga rozwagi. Mam nadzieję, że po tych 1,5 roku żałujesz, że nie wyszedłeś z tej inwestycji.
no i kończąc....
Ta Romka dalej mi się podoba..... i ta Romka jest bardziej prawdopodobna niż Twoje marzenie.
dodam - od 500 dni nie sledzę innych wątków niż "moje". ale raczej możesz zwoływać walne.
Mija 1,5 roku..... tak patrząc na kobietę, która odeszła - emocje spadają - rozsądek wraca.
Powinieneś mysleć podobnie - molmedica nie powinna przysłaniać ci swiata.