Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,44 zł , zmiana od tamtej pory: -2,57%

Jest sposób na uzyskanie ceny godziwej

Spółka musi 2 tygodnie wcześniej ogłosić cenę i termin wykupu. W tym czasie Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych winno wystąpić do KNF i Rady Giełdy o wycofanie spółki z obrotu publicznego, ze względu na ochronę mniejszościowych akcjonariuszy. Decyzja musiałaby być podjęta przed dniem wykupu.
Ja już to przeżyłem na Mispolu. Akcje były w horyzoncie po ok 1 zł. Ogłoszono wezwanie po 2,20 i wycofanie z obrotu. Spółkę wycofano, ale nie osiągnęli 90%. Ja nie sprzedałem. Po wycofaniu ofertę powtarzano za pośrednictwem telefonicznej oferty maklerów. Dalej nie sprzedałem. Po pewnym czasie poinformowano mnie, że główny osiągnął powyżej 95% konieczne do przymusowego wykupu według wyceny niezależnego biegłego. Biegły wycenił jedną akcję na 6,90 zł i po tej cenie pieniądze pojawiły się na rachunku. Dodatkowo rozdysponowano osiągnięty zysk w wysokości 0,50/akcję.
Natomiast chodzenie po sądach nic nie da. Trzeba poprosić 3 biura nieruchomości o prowizoryczną wycenę wg wielkości powierzchni w danym terenie i dołączyć do wniosku SII.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
HUTMEN 0,00% 5,30 2017-01-11 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.