Ameer Ghalib to burmistrz Hamtramck, jest to duża dzielnica w Detroit (swego czasu polska dzielnica).
Burmistrz i cała rada miejska to muzułmanie i Arabii, do tego trzeba dodać, że demokraci. Ameer Ghalib właśnie oficjalnie poparł Donalda Trumpa na prezydenta USA, co jest wręcz niesłychane w polityce amerykańskiej, żeby urzędujący polityk poparł partię opozycyjną.
Ameer Ghalib, podobnie jak i jego zwolennicy, popierają Palestynę i naród Palestyński, wiemy też, że w Palestynie trwa rzeź ludności cywilnej, a stoi za tym Netanjahu i jego IDF, wraz Kamalą z Bidenem.
Dlatego pan Ameer Ghalib postanowił poprzeć Donalda Trumpa, bo jest On jedynym człowiek na tej planecie, który jest w stanie zatrzymać ludobójstwo w Gazie.
Kamala Harris niestety jest współodpowiedzialna za wojnę w Gazie, jej administracja od początku zaopatruje IDF w sprzęt i amunicję, oraz systematycznie finansuje reżim Netanyahu.
Donald Trump zapowiedział już, że zamierza to zmienić i zakończyć wojnę na Bliskim Wschodzie.
Hamtramck to jedno z tych miast w USA, że nie zobaczycie flagi tęczowej LGBTQ, na budynkach miejskich, muzułmanie sobie na to nie pozwolą.
To jest ten moment, że mogę napisać "a nie mówiłem", że Donald Trump i Netanyahu to nie są przyjaciele, Trump nie szanuje Netanyahu, krytykował Netanyahu kilka razy i zapowiadał zmianę polityki amerykańskiej w kierunku Izraela.
Trudno mi napisać, jak bardzo to zmieni układ w stanie Michigan, na pewno jest to bardzo dobra wiadomość dla Trumpa, Michigan to stan gdzie muzułmanie i Arabii mogą przechylić szalę zwycięstwa na jedną czy drugą stronę.
Ogólnie jednak, ja zawsze podchodzę z rezerwą to tego rodzaju decyzji, jak bardzo one mają wpływ na samo głosowanie, to nie wiem. Jednak pod kątem symboliki, to jest to "big deal" !
Tymczasem w Palestynie, IDF konfiskuje cały sprzęt i zamyka biura telewizyjne "Al Jazeera", co faktycznie sprawia, że Al Jazeera jest nie dostępna na terenie całego Izraela.
Hezbollah dokonał bombardowania miasta Hajfa w Izraelu, było to największe bombardowanie jakie miasto doświadczyło w tej wojnie, tzw; "żelazna kopuła" nie pomogła. Kilka dni temu, Huti z Jemenu też trafili w centrum Tel Avivu, tym razem była to rakieta hipersoniczna. Muszę zaznaczyć, że Hezbollah i Huti ciągle wstrzymują się z wojną przeciwko Izraelowi.