-po pierwsze:
Cognor kupił Vas za mniej więcej tyle ile sprzedaje(fakt ,że dopłacili bo wykupili i umożyli część bondów):
cyt.
''
ETAP I
Wycena 51% akcji ZSS na kwotę 89.3 mln
Dyskonto do wyceny 20 %.
Wartośc transakcji kupna 51% akcji ZSS w kwocie 71,4 mln zł
Rozliczenie transakcji ze środków Cognor sa pozyskanych w ramach oferty publicznej w 2007r.
ETAP II
Planowana emisja ilości 31 035 081 akcji Cognor S.A. w zamian za aport w w postaci 49% akcji ZSS.
Podwyższenie kapitału w ramach kapitału warunkowego (emisja warrantów subskrypcyjnych)
http://www.gdansk.cognor.pl/foto/domains/3/static/COGNOR%20SA/Polaczenie_Cognor_ZSS.pdf
Strata w księgach na sprzedaży VAS powiększona zostaje o część resztówki,którą zamierzają nabyć,sumując obie transakcję wychodzi jakiś mały zysk....
Bondów otwartych na tej części jest ok 9 mln,kupujący część astryjacką bierze ją z długami zaciągniętych kredytów w bankach austryjackich plus będzie spłacał bondy z tej części.I walego w tym celu nie potrzeba ,to nie jakaś arogancja tylko ewentualne walne owszem może być ,ale akcjonariuszy spółki zależnej czyli VAS.I sprzedaż to operacja na akcjach a nie na żywych aktywach jak z AM!
W CIĄGU TYGODNIA POWINNA SIĘ UKAZAĆ SZCZEGÓŁOWA STRATEGIA.
Po obydwu transakcjach Cognor pozostaje praktycznie bez żadnych długów ,a jego wartość likwiadcyjna oscylowałaby w granicy 300 mln ,czyli trochę poniżej 5 zeta (Brak premii na biznes w przyszłości)
Kto chce niech wierzy w to co napisałem,z palca tego nie wyssałem A kto chce nich wierzy lepiejowi ,że to groszówki
Summa sumarum faktem jest ,że dali dupy na dystrybucji Jednak rynek jakoś nie bardzo zareagował negatywnie na ponoć złe wieści(już w cenie?),a może obecnie liczy się nowa strategia I przejście w bardziej rentowny segment produkcji...
W każdym razie sporo się jeszcze wydarzy ,a sposób finansowania przejścia w branże produkcyjną ma ponoć być korzystny dla akcjonariuszy Pożyjemy ,zobaczymy...ja trzymam i kropka
Dziś silny sygnał kupna wygenerował jeden z trzymaczy :ojciec stefana...i tak sobie pomyślałem :co pozostało takim jak ja ,którzy wierzyli i jakiś czas temu kupili i trzymają do tej pory:realizacja straty,obrazić się na papier,zapomnieć,rozrabiać
Wygenerowanie jeszcze silniejszego sygnału kupna? Na giełdzie ,każdy to przyzna: od depresji i paniki do euforii szybko się przechodzi i zapomina to co było....wzrost kursu akcji jest najlepszym lekarstwem na chandrę i kiepski nastrój,aczkolwiek zdaję sobie sprawę ,że do tego potrzebne jest lepsze postrzeganie perspektyw samej spółki i szansa na zysk operacyjny! Lepiej już chyba postawić na nową strategię niż brnąć w straty na dystrybucji:patrząc na inne firmy też rewelacyjnie na tym nie wychodzą,a Stalprodukt pokazuje ,że branża produkcyjna jest o niebo lepsza.Ja zgodzę się ,że te 3 firmy maja potencjał w końcu 3 lata wstecz dały 200 baniek zysku netto...Sam pomysł nie jest głupi ja czekam na szczegóły,spodobają sie zagłosuję za ,nie spodobają przeciw i zobaczymy jaki sprawa będzie miała finał: w każdym razie zarejestrowałem papiery na walne
OCZYWIŚCIE CAŁA POLITYKA INFORMACYJNA COGA TO PORAŻKA,POŁAPAĆ SIĘ W KRUCZKACH I ZAWIŁOŚCIACH TYCH WSZYSTKICH OPERACJI MOŻE CHYBA TYLKO PAN KRZYSZTOF ZOŁA DLATEGO POTRZEBNY JEST JASNY SZCZEGÓŁOWY KOMUNIKAT CO I JAK Z PRZEJRZYSTĄ PREZENTACJĄ O SAMYCH SPÓŁKACH I FORMACH FINANSOWANIA!
MOŻE CHOĆ W MAŁYM STOPNIU POMOŻE TO CO NAPISAŁEM TYM CO TWORZĄ SCENARIUSZE FANTASY ,I NA PRZYSZŁOŚĆ PROPONUJĘ KONIEC JĘZYKA ZA PRZEWODNIKA ,MNIE W JAKIMŚ STOPNIU TO POMOGŁO
ps.może ten post powinienem zostawić dla siebie...ale w końcu tak olbrzymi jest wskażnik pesymizmu na tym wątku ,że jeden mój głos w pewien sposób porządkujący niektóre zdarzenia niewiele tu zmieni....