Dwie ostatnie świece dzienne tworzą formację "zasłona ciemnej chmury".
W związku z tym, że papier rośnie już dość mocno taka formacja może niepokoić i skłaniać do częściowego skrócenia pozycji - częściowego a nie całkowitego ponieważ trend średnioterminowy jest rosnący i bardzo silny a jego odwrócenie nie odbędzie się "jednym strzałem". Procesy odwracania trendów trwają zazwyczaj dość długo i dają technikom czas i możliwości na zamknięcie pozycji.
Należy bardzo ostrożnie podchodzić do spadkowej wymowy tej formacji, ponieważ formacje świecowe stosunkowo łatwo odwrócić zwłaszcza w silnych trendach.
Na dzisiejszej sesji powstał sygnał S dla trendu godzinowego i rynek dość gwałtownie spadł. Spadł i nie ma w tym nic dziwnego - po wzrostach o wielkości 100% w ciągu kilkunastu sesji, pokusa do zrealizowania ogromnych zysków jest duża. No ale to tylko S dla najkrótszego monitorowanego przeze mnie interwału który dotyczy 10-15% posiadanego pakietu.
Co do trendów na wykresie dziennym oba (krótkoterminowy i średnioterminowy) są rosnące i dla tych trendów nie ma sygnałów zamykania pozycji wg metody którą stosuję.
Przypominam również o tym że korekty w trendach rosnących służą do powiększania pozycji.
Zwracam też uwagę na wielkość pakietów do spekulacji. Zasada jest taka, że im krótszy interwał tym mniejszy pakiet do spekulacji.
Ja osobiście mam taki podział:
-wykres godzinowy - 10-15% pakietu akcji
-wykres dzienny trend krótkoterminowy - 25-30% pakietu akcji
-wykres dzienny trend średnioterminowy - 100% pakietu akcji
Życzę powodzenia w opracowaniu własnych sposobów (metod) spekulacji oraz dużych zysków.