Zainteresowałem się ostatnio troszkę Goveną ze względu na to ze właścicielami byli Buchajscy, a poza tym ostatnio sytuacja zrobiła się tam dość dynamiczna (mam na mysli wyjscie B. i zwalnie kursu o 90%). Zaglądam tam ostatnio na forum i zauważyłem, że chyba tam jesteś. Znasz dobrze sytuację na tej spolce? Znasz moze kulisy wyjscia B. i co tam się tak naprawdę dzieje teraz?
Dla zainteresowanych dodam, że ta spółka to jeśli się dobrze orientuję następczyni spółki (producenta zarowek z Torunia) na ktorej kiedys przekrecili B. na 12 milionów. B. kupili znaczne udzialy w spółce, a potem sie okazało że wlasciciel fałszował dokumentację (za co pozniej go skazali) i tak naprawdę firma była guzik warta. Wśród oszukanych był tez np IDMSA (wiadomo ta sama klika), a straty z tego tytułu nowych inwestorów siegały 20mln złotych, najwiecej stracił B - 12mln. B. komentował to wówczas tak:
- Andrzej P. zapewniał mnie o świetnej kondycji EMC. Przejrzałem księgi rachunkowe i bilans za czwarty kwartał 2008 roku. W ich świetle sytuacja finansowa nie tylko była bardzo dobra. Więcej, przed spółką rysowały się perspektywy ekonomicznej ekspansji - wspominał Robert Buchajski. - Prezes P. roztoczył przede mną wizję uruchomienia produkcji w Chinach. Był bardzo przekonujący.
Potem B. stworzyli nową spółkę wlasnie Govenę która przejela majątek poprzedniej i kontynuje dzialalnosc. Ostatnio spolka weszla na NC (szulernia nic wiecej), temat Chin wrocil i teraz widmem chinskimi interesami mamienmi są juz drobni akcjonariusze (Govena ma byc chyba dystrybutorem chinskich samochodow elektrycznych w Polsce) choc jak tak zaczalem sledzic sytuacje to smierdzi mi to z daleka. Buchajscy sie chyba ewakuowali latem, a kurs w trzy sesję spadl o 80%, ostatnio dalej spada. Być moze Państwo B. wlasnie sobie w tym roku po 10 latach odbijają tamtą wtopę.