Wielokrotnie rozgrywałem tego typu wezwania i bardzo lubię takie defensywne zagrania (to jedna z nielicznych rozgrywek gdzie można oszacować punkt wyjścia w przypadku niepowodzenia). Statystycznie w wielu wezwaniach dochodzi do podniesienia ceny o ok 5-30% powyżej ceny z pierwszego wezwania. Jeśli dodatkowo w akcjonariacie są OFE/TFI z udziałem powyżej 5-10% to szansa na podniesienie rośnie. Czasami OFE zawierają porozumienie, że nie sprzedadzą akcji we wskazanej cenie. Jeśli dochodzi do podniesienia ceny to z reguły ma to miejsce na tydzień-dwa przed zakończeniem wezwania.
W przypadku chęci oddania akcji w wezwaniu najlepiej zrobić to możliwie późno (ale zgodnie z harmonogramem, pamiętając o regule) dając sobie i innym szansę na podniesienie ceny. Oczywiście nie wiadomo czy cena będzie podniesiona lub czy będzie ogłoszone inne wezwanie.
Spółka ma tylko jedną fundamentalną rekomendację z ceną docelową 22.68 zł (od EVR) co utrudnia godziwą wycenę.
Oczywiście nie rekomenduję ani zakupu ani sprzedaży akcji. Każdy decyduje za siebie, to jedynie moje spostrzeżenia.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.