Dlaczego WIG 20 spadnie na wiosnę 2026 roku z poziomu WIG 20 3450 pkt na 2950 pkt i następnie na jesień tegoż roku rozpocznie ostatnią fazę wzrostu obecnej hossy na poziom WIG 20 6000 pkt (wzrosty w PLN bo w przeliczeniu na EUR, a zwłaszcza na USD będzie to o wiele lepiej). Dlaczego USD jest taki słaby (słabszy od moich przewidywań 3,80/3,90 i przez poziom 3,30 do poziomu 2,85 PLN). Dlaczego handlowanie krypto walutami czyli czymś co nie służy niczemu poza wywoływaniem emocji i łupieniu głupszych, skończy swój chorobliwy wzrost, a do jesieni 2026 roku bitcoin poprzez poziom 60tys USD osiągnie 40tys USD i w następnym 2027 roku jedynie 3tys USD, żeby definitywnie za kilka lat stać się ciekawostką i tematem opowieści dla następnych pokoleń inwestorów. Dlaczego tak powinno być to ja nie wiem, przecież jestem jedynie kosmitą, a nie jakimś prorokiem. GPW ma krótką historię, bo jedynie trzydziestokilkuletnią, a takie różne huśtawki to były już kilka razy. Początki giełdy mogą być porównywalne w swojej emocji do poszukiwania złotych samorodków na Australijskich bezdrożach, ale obecnie to walka chciwości ze strachem, szczególnie gdy dotyczy to krypto walut. Odpowiedzią na pytanie dlaczego, jest jedynie stwierdzenie że nie wiem, bo przecież nie muszę wszystkiego wiedzieć, a i dobrze jest nawet być w takim stanie niewiedzenia. Powodzenia w inwestowaniu i okazałych zysków.