Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,71 zł , zmiana od tamtej pory: 34,94%

Co się stało. Prezes się stało...

Nie spodziewałem się, że Stypuła będzie organizował konferencje i udzielał wywiadów w których z butą będzie mówił... że nie ma nic do powiedzenia i jest z tego dumny. Bo do tego się jego wypowiedzi sprowadzały. Plany PXM przez niego przedstawione są bardzo zachowawcze, o dywidendzie można zapomnieć, więc po co robić szum wokół zarządu? Nie wiem. Ja rozumiem, że oni mają głównych akcjonariuszy, którzy nie będą sprzedawali choćby nie wiem co się w spółce działo. I ja rozumiem, że nie planują emisji, więc kurs im lata koło, sami wiecie czego. Tylko nie rozumiem, czy naprawdę trzeba było dawać to tak jasno do zrozumienia, że ma się giełdę i inwestorów za nic? Po co? Nie można było milczeć i robić swoje. Uśmiechać się tajemniczo i sprawiać wrażenie, że spółka ma nie wiadomo jakie asy w rękawie? Nie byłoby tak lepiej? No byłoby.

PXM jest teraz bardzo nisko wyceniony, to prawda, ale dlaczego tak jest? Jest tak dlatego, że inwestorzy instytucjonalni po ostatnim tournée prezesa nie są zainteresowani spółką i to się raczej nie zmieni w najbliższych kwartałach (chyba, że nagle się pojawią jakieś niesamowite informacje). No to kto rozgrywa kurs? No spółdzielnia. I oni niestety mają żywotny interes, żeby sprowadzić kurs na 3 albo i 2 złote, tam się obkupić i po jakieś info zrobić rajd i sprzedawać znów z przebitką np. 300%, tym, którzy się jeszcze nigdy wcześniej na tej spółce nie sparzyli. Byłaby to trzecia albo nawet czwarta (zależy jak liczyć) taka akcja na tej spółce w ciągu pięciu lat.

Nawet jeśli mylę się, i nie ma żadnej spółdzielni tylko, ot tak, kurs się tak a nie inaczej porusza, to nie ma żadnego znaczenia dla inwestora indywidualnego. Mamy 35% spadku od szczytu w nieco ponad miesiąc. Na spółce tej wielkości takie tempo spadku to jest wodospad. Fundamentalnie nie ma żadnych podstaw do takiego ruchu, a jednak się to dzieje. Więc możecie mi pisać, że wymyślam teorie spiskowe itd itp. I niech będzie, ale nie zmieni to faktu, że kurs - wbrew fundamentom - spada jak kamień. Ja rozumiem, gdyby się ustabilizował koło 7zł w oczekiwaniu na nowe informacje, ale mamy ciągły, stabilny spadek. Osobiście za chwilę znajdę się pod kreską i raczej podziękuję. Nie dlatego, że mi brakuje pieniędzy na inną inwestycję, tylko po prostu nie lubię być frajerem i dawcą kapitału. Przez głupie zachowanie prezesa mającego chyba nieuzasadnione parcie na szkło, kurs idzie w dół bez powodu, więc nie sposób przewidzieć, gdzie się zatrzyma, bo w ogóle nie powinien być na tak niskich poziomach. I ktoś na tym zarobi, jestem pewien, ale chyba nie ja, a na pewno nie na mnie.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
POLIMEXMS 1,38% 7,71 2026-05-20 15:56:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.