Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  26,84 zł , zmiana od tamtej pory: 2,61%

Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ?

Może nic nie będzie :) a może będzie to zapoczątkowaniem większej korekty.
Przełamanie dołka z 21 sierpnia tego roku będzie zdarzeniem nadzwyczainym jakie nie nie pojawiło się na wykresie od 8 kwietnia tego roku.
Może to dać sygnał na rozpoczęcie się większej korekty i wyjście z longów a wejście w szorty.
Także nadchodzacy tydzień może być bardzo ważnym dla rynków i trzeba z uwagą obserwować co się wydarzy,
Na daxie spadek o 2 % może dać ten sam efekt a spadek poniżej poziomu z 1 sierpnia da sygnał na zmianę trendu w krótkim terminie ( która może zapoczątkować BESSĘ ) acz w tym przypadku wygląda to dużo gorzej bo będziemy mieli niższy szczyt i niższy dołek co dla wielu techników jest jednoznaczne ze zmianą trendu na SPADKOWY.
Oba omawiane kontrakty są prawie na szczytach swoich notowań i widać bardzo duże zmęczenie i coraz większy STRACH inwestorów.
Jeśli w obu przypadkach negatywne scenariusze się spełnią to bedziemy mieli doczynienia z możliwym początkiem większej korekty lub prawdziwej BESSY.
Wszystko zależy czy mieliśmy już za sobą pełne wykonanie 5 falowej HOSSY czy też jesteśmy dopiero w jej 5 (ostatniej fali)
Moim zdaniem szansa wystapienia większej korekty wynosi 2/3 a BESSY 1/3.
Przy wariancie pierwszym będziemy w 5 fali wzrostowej w 5 falowej formacji HOSSY.
A przy wariancie 2 będziemy w 1 fali BESSY i to będzie prawdziwy pogrom który bardzo szybko może znieść notowania Asbis w okolice 20 zł lub mniej,
Oczywiście to są tylko założenia które mogą nie zaistnieć ale - nie wiem jak inni ale ja rozważam zawsze kilka scenariuszy i zawsze staram się dopasować do nich wielkość zajmowanych pozycji jakie mam na akcjach.
Co będzie to zobaczymy za jakiś czas ( możliwe że bardzo krótki - może to być już w poniedziałek a może za miesiąc - i dziś raczej nikt nie jest w stanie tego przewidzieć na 100% - acz myślę że pozycjonowanie trwa już od jakiegoś czasu ( o czym świadczą dane które mówią że duzi gracze od jakiegoś czasu wychodzą z rynku albo zajmują szorty )

UWAGA !!! Nie jest to żadna porada inwestycyjna a tylko wyrażenie swojej opinii i przemyśleń.

P.S. członkowie klubu olsena ( antynagon, panandrzej, władek, inwestor i inni ) są proszeni o niezaśmiecanie tematu bo ich wiedza jest praktycznie ....... o czym mogłem się już przekonać wielokrotnie. )

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ASBIS -0,22% 27,54 2025-09-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.