Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  102,80 zł , zmiana od tamtej pory: -0,78%

Ciekawostki i dane do spanka

Teraz ode mnie trochę ciekawostek dla zbłąkanych duszyczek, aby umilić czekanie na dalsze, marcowe etapy gry. Nie mam szklanej kuli, więc przyszłości nie znam, ale mogę bazować na danych. Podam co widzę w Ortex, jakby kogoś interesowały szorty.

FLAGGED SHORTS wynosi 0,01%, praktycznie zero. Co to oznacza? Oznacza, że "wielcy są nieobecni". Przeciwko TEN nie gra żaden gigant typu Marshall Wace czy Citadel. Gdyby taki gigant chciał "zabić" kurs, nie bawiłby się w 0,01%. To oznacza, że po stronie szortującej mamy drobnicę instytucjonalną lub mniejsze fundusze, które nie mają nieskończonego kapitału na obronę pozycji. To pierwsza cenna informacja. Druga jest taka jak niżej.

SHORT INTEREST % OF FF wynosi 0,16%, nazwijmy to "Pusty magazynek". Wartość 0,16% jest ekstremalnie niska, to jakieś 8 800 akcji. Dla porównania na mocno szortowanych spółkach ten wskaźnik wynosi często od 5% do 15%. Wniosek? Szorty stanowią zaledwie ułamek handlu i bawią się w nie totalne maluchy, warzywniaki. One nie mają amunicji potem na obronę zakładu. Dość zabawne jest jeszcze to, że wyrzucili trochę tego przy z 103, a kurs broni setki znakomicie. Dziś była podjęta próba gaszenia kursu pakietem około 900 sztuka przy niskim obrocie. Jak widać podaży brak. Tyle ode mnie polecam relaksik i nie słuchanie agresorów.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TSGAMES 0,59% 102,00 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.