Chciałbym poruszyć temat wszelkiego rodzaju "mijania się z prawdą" zarządu, co według mnie miało zasadniczy wpływ na kurs spółki. Niech każdy dołoży do tego swoją cegiełkę. Na pewno każdemu z nas zostało coś w pamięci. Jestem przekonany o tym, że gdyby taka sytuacja miała miejsce w USA, to już dawno mieliby pozew zbiorowy. Ja zacznę, a niech każdy spróbuje temat pociągnąć.
https://forsal.pl/biznes/aktualnosci/artykuly/8079043,mabion-chce-pozyskac-inwestora-strategicznego-nwz-zdecyduje-23-ii-o-emisji.html
28 stycznia 2021, 09:05
"Mabion podjął decyzję o zamiarze przeprowadzenia emisji do 2,43 mln akcji serii U, co stanowi maksymalnie do 20% akcji spółki będących w obrocie na GPW i zwołał nadzwyczajne walne zgromadzenie, na którym akcjonariusze będą głosować nad uchwałą w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego spółki. Decyzję zarządu o emisji akcji pozytywnie zaopiniowała rada nadzorcza spółki, wskazano również."
Według mnie było to ostateczne zaniżenie ceny akcji przed informacją o współpracy z Novavaxem, która miała miejsce 3 marca 2021 roku, a więc 34 dni później. Następnie próba trzymania kursu karmieniem informacjami m.in o CD20 oraz inwestorze strategicznym w pewnych okresach czasu, aby oczywiste osoby i instytucje mogły sprzedać akcje po jak najwyższej cenie. Oczywiście wszystko odbywało się kosztem inwestorów indywidualnych. Przykładowy artykuł poniżej.
https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20230523/mabion-prowadzi-rozmowy-ws-licencji-mabioncd20-istotna-perspektywa-kontraktu-na
Naprawdę wiele osób wierzyło w tę spółkę. Wielu z nich było inwestorami długoterminowymi. Teraz do sedna. Nie pamiętam, żeby zarząd spełnił, którąkolwiek ze swoich obietnic. Za każdym razem jak mowa była o inwestorze strategicznym, cd20 czy też nowych umowach to chodziło tylko o jedno. Pamiętam jak za każdym razem kilka dni przed pozytywną informacją kurs magicznie zaczynał rosnąć i nikt nie wiedział dlaczego tak się dzieje. Dopiero po kilku dniach pojawiało się ESPI, które ruszało mocno kursem w górę. Pomijam już oczywisty aspekt nieudacznictwa zarządu. Kto miał zarobić, zarobił, a reszta się na złożyła. Nie znam nikogo z inwestorów indywidualnych, kto byłby zarobiony na tej spółce. Mam nadzieję, że za krzywdę ludzką jaką wyrządziliście karma do was wróci. Karma zawsze wraca.