W tej chwili nie mam APE czekam na moment zeby wrocic, licze sie wstrzelic przed nowymi kontraktami obiecanymi w wywiadach. APE sprzedalem zeby uwolnic srodki na cos innego (NWAI z NC) ale ucieklo mi i dobrze bo trafilem na cos jeszcze ciekawszego na glownym parkiecie. W sumie w analogiczny sposob namierzylem kiedys APE przed infem o kontrakcie (ucieklo mi PUE) i to nie ostatnia analogia.
Wiec jak ktos ma wolne srodki i ochote na odwazna inwestycje w zupelnie odmienna branze (finansowa/fundusz inwestycyjny ale ze strategia inwestowania rowniez w energetyke), to namawiam do przyjrzenia sie spoleczce o dumnej nazwie MAGNA POLONIA - dama po przejsciach ale i z szansami z niezwyklymi.
Ostrozna wycena fundamentalna wartosci godziwej 06N (taki MAGNA ma ticker bo byla jednym z NFI z programu PPP) na podstawie aktualnych i przeszlych wyników wyszla mi 2.00pln na akcje.
Ponadto spolka prowadzi wiele spraw sadowych dajacych szanse przyszlych dochodow procesowych - okolo 24pln na akcje jak wygra wszystkie pozwy (jak wszystko przegra to bedzie strata tylko 21.4 gr na akcje). Tu ta analogia APE i 06N - APE szanse na kontrakty 06N na wygrane procesy (i jedno i drugie ma swoja wartosc). Najwieksza ze spraw 06N jest juz na finiszu. Oszacowalem wartosc pozwow na 6.04pln na akcje.
Razem wychodzi 8.04gr na akcje.
Spekulacyjnie i technicznie tez wyglada ciekawie.
Ryzyko jest duze, 06N byla zawieszona, potem notowana na 2fix, wydaje sie ze starych akcjonariuszy przeczolganych w przeszlosci akcje parza w rece. Jednak mimo tego przy obecnym kursie stosunek ryzyka do szans zacheca do inwestycji (no, przynajmniej mnie zachecil do do kupienia i dokupienia). Przy jakim kursie warto wchodzic w takie cos? Najpierw sie zastanowcie a dopiero potem sprawdzcie notowania ;) Bede wdzieczny za komentarze.
tu wyliczenia
wartosc godziwa:
https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=8116995&strona=1szanse procesowe:
https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=8146465&strona=1I zeby bylo jasne, uwazam ze APE jest obecnie notowane ponizej wartosci godziwej, wszystko powyzej to do dyskusji i pod rozwage jako ewentualnie inwestycja obok a nie zamiast APE.