a ja ci mowie ze te klauny z fed patrza tylko jak wyglada wykres i przy 1270 bedzie wygladal jakby mial polamac hosse i do tego nie beda chcieli dopuscic i drukna
widzialem to w 2010 w sierpniu i w 2011 w grudniu kiedy mlodszy klaun timy geitner przylecial doradzac europie jak maja ratowac system finansowy
wg.mnie i u nas i w Jankach jeszcze jeden ruch w dół [ pod formacje harmoniczne ] i góra ostatnia.Ben może ze zjazdu z nowych szczytów drukiem ratować rozwinięcie się piątki w dół.Powtórka z rozrywki.Zjazd do 666 nie rozwinął się w piątkę .Ostatnia faza to trójka [ tuż przed Q1]. Poziom 1270 dla mnie mało istotny [ nie wiem czy dla Bena ]. Istotna dla mnie linia trendu na dołkach 666 - 1060 tygodniowy [ nie wiem czy dla Bena ]
Czy tak będzie nie wiem ale tak być może .
mozemy cos zalozyc kazdy w cos gra moga to jeszcze podbic na nowe szczyty lub pod zakladam ze tak zagraja ale wczesniej czy pozniej bedzie panika to jest naciagane nalezy sie z tym pogodzic i madrze zajmowac S jak ty to widzisz janosik jak mozesz napisz scenariusz do gory i w dol co dla ciebie jest bardziej prawdopodobne
000,na fsp500 wydaje mi się ciągle że trwa korekta jako czwórka.Spodziewam się po niej piątki do góry.Dzisiejszy ruch jeszcze dla mnie jest częścią korekty Sugeruje mi to budowana formacja na intra 5.Jej zakończenie lub złamanie +falki podpowie może.Ogólnie rozpis tej ew.korekty bardzo trudny dla mnie.
Argumenty za piątką na północ;
- formacja pro spadkowa start z 1374 osiągnęła 1,128 a target 1,272 xa [ tygodniowy]
- formacji pro spadkowej start z 1354 ,target idealny osiągnięty , nie potwierdza mi oscylator Elliott wave 34.Uparcie chce jeszcze raz do góry.Regułki analizy fal też
Argumenty za zmianą trendu;
-brak wiarygodnej formacji harmonicznej na dziennym pro wzrostowej.[ my i dax możemy mieć]
- otoczenie około rynkowe.
Ostrzeżenie - zniesienie większe od 0,382 [ ew.dwójka zniosła 0,618 +wydłużenie fal]
Negacja -kontakt z 1373
U nas może się uformować harmoniczna na dziennym pro wzrostowa -target < 2200.
Poderwanie lub złamanie to też sygnały.
Dobranoc
slabo rosnie lop u nas jest szansa ze bedzie wyzej jak stany pociagna pare dni to powinni dojsc do 2370 w tym ruchu duzo pozycji powinno rosnac ale czy beda nie wiem oby nie zdechli przy 2300 2320 obstawiam ze nie jak na razie na nasdi formacja sie sprawdzila i sp dj dzis tez podciagneli jest to najprawdopodobniej ostatni ruch w gore nasi musza to wykorzystac dla otwarci duzych pozycji euro do dolara powinno podejsc pod 1,33
a dolar zejsc do poziomu 310 311 na bankowym powodzenia
moje narzędzia sugerują - korekta trwa ,ciągle bycza rotacja w średnim terminie.[ fsp500]
Oscylator ew34 sugeruje pogłębienie korekty w obszar + - 0,382 zniesienia trzeciej ewentualnej.[ nie całości ]
Dzisiejszy ruch jeszcze nie wiem falowo.Grałem na cd harmonicznej.Do punktu d nie czekałem.[ wyniki Googla o 22 ].Boję się luki .i złamania formacji.
Pozdrawiam.
janosik zeby bylo jasne ja za dluga nie jestem ale branie zbyt wczsniej krotkiej jest idiotyczne niech sie wystrzelaja to 2370 to dlamnie 5 ruch w trojkacie ale nie musi go byc ale jak sie nadaza okazja powinni to wykorzystac tylko czy zechca odwieczne pytanie ja czekam cierpliwie czyli jak widzisz do gory na stanach czy kontynuacja w dol po dzisiejszej sesji co do naszej gieldy zawsze przed wielkimi spadkami jest nieprawdopodobna sila do gory i tego mi brakuje powodzenia
graja w gore do samego konca , do pierwszej korekty
potem rynek wraca w poblize szczytu bo jak byl silny trend to bedzie testowal ponownie szczyt
i tam dopiero beda wylazic z dlugich
czyli bierzesz L w silnym trendzie i siedzisz jak glupi , czekasz na pierwszy zjazd , spokojnie siedzisz dalej, rynek wraca na szczyt i wtedy sie ewakuujesz
proste nie?
taka gra na glupka
rynek dzis zrobil pompe bo bylo na to miejsce na wykresie a jak jest na cos miejsce to rynek nie bedzie czekal i sie slimaczyl tylko robi ten ruch od razu
plan wykonany
jutro moga odsapnac
poki face nie zadebiutuje poty zwaly nie bedzie
wiem ze rynek nie moze byc zalezny od jednej spolki ale to bardzo wazna spolka i banbksterom zalezy zeby zgarnac tlusta prowizje od upublicznienia
podejrzane sa te slupki miesieczne na dax
wygladaja prowzrostowo
poza tym dzis wyczytalem ze wala opcje put na daxa
nazbierali rekorodowa ilosc putow w stosunku do calli
przeciez wiekszosc nie moze zarobic na kupionych putach wiec dax nie moze spasc
dolar i eur do zlotowki na miesiecznym nie wygladaja za byczo, szczegolnie dolar ktorego jakos tak za wczesnie na wrosty zawrocili
zeby zrobic kilkuletnia hosse to potrzeba teraz agresywnie zgnoic waluty
potrzeba z bilion usd dodruku
jak puszcza w czerwcu to waluty pozamiatane
osobiscie w trojkatach nie polecam gry
to samobojstwo
chyba mnie nie zrozumiałeś ,grałem dzisiaj L .Sygnał na h1,możliwość formacji harmonicznej [ noga cd ] i wyniki Googla .
Co dalej ?.poczekam jak potraktują target tej formacji.
I negacja i realizacja coś powie w krótkim terminie.Falowo dzisiaj ekg na wykresie.Próbuję zgłębić.[ fsp500 ]
U nas dla Ciebie trójkąt dla mnie nie [ wig ]. Trójkąt ma swoje proporcje.jak ich nie spełnia to nim nie jest.Pisałem już czego się u nas spodziewam.Jeszcze nie muszę zmieniać zdania.
Dobranoc.
sie okaze czy slabosc akcjiw w kwietniu to efekt ssania przez wlochy i hiszpanie przy sprzedazy ich obligacji czy tez rentownosc po aukcjach bedzie dalej rosla
moze tak byc ze tylko w kwietniu jest taka slabosc bo banki musza zakupic obligacje na kwote 80mld eur
a blizej maja juz bedzie po problemie i podciagna
jezeli rentownosc bedzie dalej rosla to dzis widzialem artykol ze raczej ebc powinien skupic obligacje niz robic kolejne ltro
przeciez to oczywiste ze skoro ltro nie pomoglo zbic trwale rentownosci to nie ma sensu odpalac kolejnego
a chodzi o to ze smieci ktos musi wziac a najlepiej ebc
i tak beda banki robic zeby w koncu to sie stalo
nie ma innej opcji
wsadza im te smieci do gardla
chory system
ale dotarlo do mnie ze tak jest juz od lat 70
widzialem filmik na youtube gdzie w latach 70 czy 80 wypowiadali sie o stale rosnacym deficycie w usa , pokazywali projekcje w hiperboli i to sie sprawdza co oni wtedy prognozowali
tyle ze oni juz wtedy uwazali ze system jest w oplakanym stanie
i tak zlecialo 40 lat
wyobrazacie sobie?
to nei jest problem tej dekady
to sie juz dzieje kilka dekad
i za kazdym razem na sile robia hosse a potem wystarczy tylko przestac stymulic i gospodarka natychmiast imploduje robiac besse
zobaczcie jak oni na sile obecnie wszedzie styluluja
hiszpania 7% deficytu
sie pytam gdzie ta redukcja deficytu, gdzie te programy oszczednosciowe
stany 10% deficytu, anglia 8%
japonce szkoda gadac
stopy 0% w ebc, fed
dodruk ltro w sumie 1 bilion eur
qe2
dodruk w japoni , dodruk w angli
na sile robia hosse
a jak juz wszystkim wloza do gardla kredyt to sie sami tym zadlawia
i fed napisze
nieznane sily rynku spowodowaly recesje
tak jak napisali o krachu w 29 roku
do niedawna myslalem ze hossa sama sie rodzi ale teraz juz wiem ze kazdej hossie pomagaja na sile
a musza bo musi byc inflacja bo jest im potrzebna zeby uciekac od coraz to wiekszego zadluzenia
bez inflacji system kaput
moja rada na dzis
kupowac budowlanke poki tania
po pierwsze jest tania
a po drugie jak kaluny wygeneruja jeszcze wieksza inflacje to jestes zabezpieczony
kontrakty to lipa
tu pieniedzy nie zarobisz
prawdziwe pieniadze leza w tanich akcjach
tak gra buffet, to jedyna sluszna strategia
trzeba kilka razy zbankrutowac zeby zdobyc te wiedze
mowie wam jak mowie wszystkim ktorzy sie pytaja czy na giledzie mozna zarobic
zawsze sie pytam czy jestem przygotowany na bankructwo , 2 razy
jak nie to nie zaczynaj przygody z gielda
pamietajcie ze jassie bankrotopwal 3x, w 29 zrobil 100 mln usd a w 55 byl juz goly
w 16 zrobil killling, jpmorgan go prosil z kolegami zeby przestal szorcic bo gielda nie mogla sie podniesc
nazarlem sie gtc, pxm, msw, jwc,
polecam
kupcie troche tych akcji dla swoich dzieci na prezent
nie bede was na sile namawial
nawet jakbym wam powiedzial jak grac zeby wygrac to i tak gralibyscie inaczej
ale sa sytuacje kiedy ryzyko jest niskie
kupuje te spolki i spie spokojnie
niech spadna 20% to dokupie
hukers przy calej twojej wiedzy a masz ja spora jak rowniez inni na tym forum janosik wiarus i inni akcje to jak dluga tylko bez ryzyka i nerwow ja akcje mam zawsze ale to zakup na 10 15 lat inaczej sie nie da szybko na gieldzie nie zarobisz tylko stracisz a co pisze to tylko cos co widze ale nie pisze ze jestem madry czy glupi i nie chodzi o racje bo ona nie ma znaczenia jak mialem 20 30 lat mogla miec znaczenie kontrakty nalezy grac rzadko a pewnie i nie caly czas w rynku bo cie wyczyszcza ale sa momenty dosc czytelne jak przychodzisz na gielde to zawsze trzeba brac pierwsza ewentualnosc ze mnie szczyszcza czyli musza to byc pieniadze luzne nie napiete bo bedziesz gral w stresie a to konczy sie zle powodzenia
"nazarlem sie gtc, pxm, msw, jwc,
polecam
kupcie troche tych akcji dla swoich dzieci na prezent
nie bede was na sile namawial
nawet jakbym wam powiedzial jak grac zeby wygrac to i tak gralibyscie inaczej
ale sa sytuacje kiedy ryzyko jest niskie
kupuje te spolki i spie spokojnie
niech spadna 20% to dokupie"
Hukers podzielam twoje zdanie (co tym bardziej mnie cieszy bo szanuję Cię za wiedzę), koło budowlanki kręcę się już od około pół roku.
Mam pytanie co sądzisz o PBG, trochę się tam miesza. Szczerze mówiąc od 150 złotych cena mi wydawała się atrakcyjna, no ale leciało...
Dzięki i pozdrawiam
Dzięki założycielowi wątku i stałych bywalców takich jak kleszcz, Hukers,wiarus.ooo,janosik to to forum jest oazą normalności na farum bankiera gdzie można się czegoś pożytecznego nauczyć.Jeszcze trochę a wątki Hukersa będzoe czytał każdy szanujący się inwestor z GPw.
jesli chodzi o pbg to nie pasuje mi fakt ze chca rozwodnic akcje , zamierzaja wypuscic nowa emisje o liczbie akcji takiej samej jak jest obecnie, czyli podwoja ich liczbe,
gracz posiadajacy dzis te akcje zostanie pewnie zmuszony do objecia akcji nowej emisji , oczywiscie bedzie musial na nie dostarczyc kapital
czyli dzis kupie np. za 10 tys zł a za chwile bede musial doniescdrugie tyle na nowa emisje
nie lubie takich zagrywek,
na co im ta kasa?
na to aby prezes mogl z niej wyplacic sobie wynagrodzenie?
pozostale spolki o ktorych pisalem , czesc z nich takze planuje nowa emisje ale to nie bedzie wiecej jak 20% liczby obecnie bedacych akcji w obrocie
wiec bede musial doniesc 2 tys a nie 10 tys zł
c/wk bedzie zdaje sie 0,3
jak nie zbankrutuja to mozna bedzie sporo wyjac za kilka lat
w kazdym razie sa na tych spolkach obroty a to oznacza ze gruby mieli tak zeby zebrac
jest sporo dobrych spolek budowlanych
np. najlepszym deweloperem wedlug mnie jest dom dev i dlatego trudno ich tanio kupic
nie kupicie tanio spolki jak jest hossa
dlatego kupuje sie jak krew sie leje a w budowlance wlasnie tak jest
zatory platnicze , ceny mieszkan ciut siadly itd
nikt nie jest jeleniem i wam nie odda tanio w hossie
zbierajcie teraz bo ponizej c/wk=0,7 to sa atrakcyjne wyceny
smieci za ktyrymi stoja znane nazwiska omijac szerokim lukiem ,
karkosiki, krauze, patrowicze, nie tykac tych kup
zrobia wam wielka krzywde
to sa wilki a wy jestescie owieczki
ci ludzei wstaja rana pija kawe i rabia aby was ograc, nic nie robia poza tym
po pierwsze w przeciwienstwie do kontraktow nie zabiora ci calej kasy
i dlatego z tym bedziesz mogl spac spokojnie
idiotyzmem jest ze wzgledu na powyzsze rabac kontraktami jak masz tanie akcje
powtarzam jest to szczyt glupoty
bo na kontrakcie zabiora ci wszystko a na akcji nie
a prawdopodobienstwo ze 10 roznych spolek ktore kupiles nagle zbankrutuje jest zadne
nawet po krachy w 29 roku po spadku o 90% (caly rynek sie zawalil o tyle) po 5 latach akcje odrobily ponad 50% spadkow co znaczy ze zeby nie wiem jaki byl kryzys to akcja zawsze sporo odbije
a wyzerowany depozyt na grze na kontrakcie nie odbije nigdy !!!
na taka gre sie przestawiam bo powoli dochodze do wniosku ze na kontrakcie nie ma trwalych pieniedzy
co zarobisz to poizniej oddasz bo zwiekszysz pozycje jak sie poczujesz bardziej pewnie i wtedy bach, oddajesz
kazdy to przejdzie
ja to nazywam kreceniem sie w kolko tak jak np. fundusze inwestycyjne
zarzadzajacy nimi kreca sie w kolko
szukalem kiedys dobrego funduszu i doszedlem do wniosku ze oni wszyscy kreca sie w kolko wiec dlaczego mam im powierzyc pieniadze
spolki z nasdaq rosly a w tym czasie przez kilka dni jabol schodzil coraz nizej
wczoraj nasdaq w gore 1,25% a jabol w miejscu
juz mysleli ze dzisiaj pojda jeszcze wyzej a jabol -2,5%
ciagneli innymi spolkami indeks w gore a w tym samym czasie wywalali jabola
gracze brali jabola bo caly rynek rosl a oni upychali im swoje akcje
wywalanie na rosnacym rynku
ilosc sposobow na ktore moga oszukac jest ogromna
spekulujac jestes na to narazony zawsze
natomiast jak wezmiesz tanio akcje to jak mowi buffet spisz spokojnie a gielde moga zamknac na kilka lat a potem otworzyc zebys mogl drogo sprzedac
podejrzane sa te slupki miesieczne na dax
wygladaja prowzrostowo
poza tym dzis wyczytalem ze wala opcje put na daxa
nazbierali rekorodowa ilosc putow w stosunku do calli
przeciez wiekszosc nie moze zarobic na kupionych putach wiec dax nie moze spasc
dolar i eur do zlotowki na miesiecznym nie wygladaja za byczo, szczegolnie dolar ktorego jakos tak za wczesnie na wrosty zawrocili
zeby zrobic kilkuletnia hosse to potrzeba teraz agresywnie zgnoic waluty
potrzeba z bilion usd dodruku
jak puszcza w czerwcu to waluty pozamiatane
10) kto sie bedzie w polsce budowal przy cenie stali 2400zł/tona, beton b15 300zł/m3, drewno 900zł/m3, blacha na dach 30 lat gwaracji 35zł/m2
ja to widze
kto ci kupi tak drogi material
nieliczni
nie widze przyszlosci przy tych cenach o robociznei nie wspominajac
ja zarabiam srednio ale jest mi coraz ciezej zaroibic na material
gdzie jest polimex, mostostal warszawa, pbg, gtc
gdzie?
ceny musza spasc bo nie ma innego wyjscia
11) umowy smieciowe
robi sobie taki mlody 2 lata na umowie tymczasowej z minimalna gaze
idzie do banku i chce kredyt a bank w smiech
bez kredytu system imploduje
sami na siebie bata kreca, przemysl zatrudnia mlodych przez agencje pracy tymczasowej, wyzyskuje ich a potem kredyt siada i zamowienia spadaja, kolo sie zamyka
klauni
http://w19.wrzuta.pl/obraz/4fCHwCONuKw/fw20_dzienny
W zasadzie nie wypowiadam się o GPW w zgodzie z zasadą kesz lubi ciszę.Kolega mnie skusił i miał argumenty.
W uzupełnieniu do wykresu; narzędzia które stosuję sugerują taki tok wydarzeń .
Podaję POW na jutro [ potencjalny obszar wsparcia] 2259 - 2262 .W tym obszarze może się wypełnić formacja harmoniczna pro wzrostowa na wykresie godzinnym.Jej realizacja będzie cd formacji pro spadkowej .POO [potencjalny obszar oporu ] dla tej formacji to;
najsilniejszy 2306 - 2308.POW z wykresu jest kluczowy i jest w obszarze formacji harmonicznej pro wzrostowej na wykresie dziennym.Złamanie pozostałych dwóch obszarów jeszcze go nie przekreśla ale rozbije ew.trójkąt rozwarty.Przebicie 2259 na dziennym to dla mnie zmiana trendu.w średnim terminie .
Pozdrawiam i życzę powodzenia
DAX jest juz blisko EMA200 (~6480), nie moze spasc ponizej na zbyt dlugo jesli hossa ma sie wznowic, ta linia tam dosc jasno oddziela hosse od bessy... sp500 ciurek zatrzymany na linii trendu (1357) to raczej tylko A, gdy zacznie sie C to przebije ta linie. Teraz znow zatrzymalo sie na ww linii (1370), moze sie utrzyma i podejdzie wyzej... Jesli potem sp500 spadnie do ~1340 to u nas pewnie 2180-2190, taki klaster wsparc i nawet zasieg mini-trojkata.
Na hg.f wciaz poprawne jest zliczenie ktore wkleilem gdy sp500 mialo 1378 http://img560.imageshack.us/img560/7982/20120415.png to zaklada ze co sie dzieje teraz nie jest "4", tylko C/Y z korekty WXY rozpoczetej w lutym 2011 - bearfest. Moze byc to tez przerosniete 4 (wtedy nie powinno spasc ponizej 355, a ponizej 347 nie moze).
Obejrzałem Twój wykres .Ujmę to w ten sposób ;ja rozpisuję ten fragment inaczej.
Posłużę się kasowym bo porządek fal jest trudniejszy.
1340-1414 nie jest piątką
1386-1419 nie jest piątką
1390-1422 nie jest piątką
Całość wg.mnie jest trójkątem kończącym czy falę trzecią w C zgz czy cały zgz tego jeszcze nie wiem a chciałbym.Rozstrzyga korekta poziomem i strukturą i to nam zupełnie wystarczy.
Korektę ,jej zakres bardzo często wyznacza struktura harmoniczna ,która sama w sobie jest korektą lub jej kluczową częścią.
Jeszcze o trójkącie ; nie przejmuj się że falka d narusza dolne ograniczenie [ odpowiada fali 4 w impulsie] a już zupełnie dobrze jak e nie dojdzie do górnego ograniczenia.
Na kasowym Jankesa ,wg mnie cieniem świeczki b [ H1] zachowali zasadę c nie może być najkrótszą w trójkącie[ praktyczne stosowanie teorii fal - Glenn Neely ]
Ostatecznie zawsze rynek ma rację a my tylko od czasu do czasu.
Pozdrawiam.
Wlasnie cale pytanie polega na tym czy jest to koniec 3 [BTFD] czy C [STFS=sell the fuckin' spike]. Wkleilem wykres hg.f (miedz) tylko luzno powiazany z sp500, bo uwazam ze on pokazuje co sie dzieje glebiej na sp500, przynajmniej ostatnio. Idea jest ze jesli na hg.f skonczyl sie caly zygzak, to na sp500 tez sie on skonczyl. Jak dla mnie na hg.f zygzak sie skonczyl, ale nie jest to potwierdzone (55:45 prawd.)
Ty rozpisujesz sp500 i ja sie zgadzam, ze najwyrazniej te zakresy nie sa 5-tkami (choc tak wygladaja) i byl to ending diagonal (mozna to nazwac trojkatem http://farm4.static.flickr.com/3598/3447145957_7b0cfbc528_o.jpg), wiadomo 3(c) nie moze byc najkrotsza, wszystko jest w porzadku, to zostalo juz potwierdzone przez sranie ktore sie dokonalo, ED to jedyne wyjasnienie, po fakcie nawet wydaje sie takie oczywiste.
Problem jest typu: 4 czy nie 4 i na ta chwile nie wiem. Za "4" przemawialoby ze 1422 to nijaki opor/poziom, do tego wybory w USA, Ben itp, moze tez ten debiut facebooka (choc CNBC o tym napisalo - zly znak). Za tym ze to jest 1/A przemawia hg.f i wg mnie sentyment, mam wrazenie ze wszyscy oczekuja tego "ostatniego wybicia". Mysle ze DAX odbije sie w okolicach EMA200 i pojdzie do gory, dalej juz zalezy czy zalamie sie i wielka czarna swieca spadnie na dol (bessa) czy po tescie od gory odpali sie hossa.
Natomiast mam wiekszy poziom pewnosci ze korekta w USA jeszcze trwa, i poprawnie byloby gdyby odpalili jeszcze raz w gore, a potem nizej, moze to nietoperz, nie wiem co tam widzisz (XA=1422->1357?).
Aha korekty na dzien przed rozpoczeciem zwykle oglasza CNBC [ https://www.cnbc.com/id/46929928/April_Could_Shower_Your_Portfolio_With_Further_Gains ]
Nie rozumiem tych zależności między kgh a sp500 z wykresu .Dlatego rozpisałem CI końcówkę sp.sądząc że masz inne zdanie.Ogólnie analizy fal nie stosuję na spółkach a jeśli to muszą być zachowane wszystkie reguły i dużo wskazówek.Chyba lepiej sprawdzają się formacje harmoniczne lużniej powiązane z analizą f.
Jankes ma silne POW 1362,9- 1365,9 liczone dla struktury harmonicznej [ h 1].Często taki węzeł załatwia luką , u nas powtórzą ruch i po trójkącie -alternatywa.
Czekam na 00 bo technicznie jest bardzo ciekawie.
Dobranoc
ja proponowalbym sie skupic na sorowcach dziwnie wyglada miedz co do dolara za mocna lub dolar za silny oscylator vol sroda czwartek pokazuje mowa o wig 20 ze bedzie do gory ale prosze sie tym nie kierowac to tylko moje spostrzezenia jednak przygladnalbym sie szczegolnie euro do dolara bo to bedzie klucz i najwazniejsza rzecz lopy jezeli zalozymy ze ma to byc ruch do gory to powinni sie zdecydowac otwierac pozycje plynnie do gory powodzenia
Przepraszam, że się wtrącam.
Nawiązując do wypowiedzi kol Janosika, zgadzam się, że na S&P500 sytuacja niezwykle ciekawa.
Z harmonicznych można dopatrywać się Bearish Shark z PRZ (1339,91 - 1405,56)
PRZ została lekko przebita, ale kurs zawrócił...
Można także wykreslić Bearish Butterfly gdzie pierwszy target 1451,xx-1458,xx jeszcze nie został osiagnięty.
Co do Wig 20 to kroi się moim zdaniem Bullish Crab z max poziomem odbicia ok. (2157-2164), ale to tylko wstepna przymiarka.
PZDR.
jezeli moge spytac po czym widzicie ze chca u nas zejsc do 2200 ja widze decyzje otwierania pozycji najprawdopodobniej dlugich ale moga sie tu bawic jescze dzien dwa nabiora jak najwiecej i rusza jak pisalem wczesniej do gory i teraz pojda do 2400 i tam sie okaze co dalej dolec ma dosc zagrali jakby flage 335 powodzenia
euro do dolara tez wyglada ciekawie aby nie powiedziec byczo tu naprawde moze szykowac sie mocny ruch czym dluzej beda stac w miejscu i beda rosnac lopy tym bardziej sa niebezpieczni do gory powodzenia
W tej chwili indeks ponad 2200 "trzyma" potencjalna formacja Bullish Butterfly z PRZ=(2222,22 -2219,01 -2226,75), ale podejrzewam, że się nie potwierdzi.
PRZ oczywiscie stanowi silne wsparcie.
Bardzo mocne wsparcie to koncentracja zniesień w pasie 2188,8-2188,7.
Gdyby to nie wytrzymało, to tuż pod nim mamy kolejne mocne wsparcie 2157,07-2165.
Ono powinno powstrzymać ew.spadki.
Odpowiedź na pytanie ooo, to koncentracja zniesień fibo.
Pzdr.
Dnia 2012-04-16 o godz. 18:00 ~tworaz555 napisał(a):
> W tej chwili indeks ponad 2200 "trzyma"
> potencjalna formacja Bullish Butterfly z PRZ=(2222,22
> -2219,01 -2226,75), ale podejrzewam, że się nie potwierdzi.
> PRZ oczywiscie stanowi silne wsparcie.
Bardzo mocne
> wsparcie to koncentracja zniesień w pasie 2188,8-2188,7.
> Gdyby to nie wytrzymało, to tuż pod nim mamy kolejne mocne
> wsparcie 2157,07-2165.
Ono powinno powstrzymać ew.spadki.
> Odpowiedź na pytanie ooo, to koncentracja zniesień fibo.
> Pzdr.
Wkradł się błąd.
Pierwsza koncentracja zniesień to 2177,8 -2188,7.
Przepraszam.
Do kol.Tworaz
Witam serdecznie
Komentarz przeczytałem jak zwykle z dużym zainteresowaniem.Na fsp500 chyba patrzymy podobnie.Motyla dostrzegłem wnioski z zasięgu mamy identyczne.Rekina nie
wypatrzyłem.
Oscylator Ew34 sugeruje uparcie jeszcze jeden ruch ,nawet na dax-e.Z falowego spojrzenia na trwającą korektę,wydaje mi się że będzie złożona.Do tego scenariusza można dopasować formację pro spadkową z zasięgiem który nie osiąga szczytu.
U nas na fw20 jeszcze jestem za małym trójkątem .Dopasowałem ew.formację pro spadkową z zasięgiem do 2319.Pokrywa się z drugim obszarem zgrupowań.Narusza trójkąt ale jako D [ w ew. trójkącie] .Zakończenie konsolidacji trójkątem dałoby szansę [ pięć do góry] na fraktal. .Jest również formacja prowzrostowa nie jednoznaczna 0,598xa=ab .Przy założeniu że Gartley222 zasięg 2164 2170 pasuje z E w trójkącie
Twój crab pasuje lepiej.Nie dostrzegłem go.Obiecująco wygląda ostatni mikro ruch do góry [intra5 -volumen] i zamknięcie w stronę strachu.
Pozdrawiam
Do kol. Janosika.
Witam bardzo ciepło ;@))...
Bardzo interesujące wnioski ...
Bearish Shark na sp500 to wg mnie:
0 = 2.05.2011,
X = 9.08.2011,
A = 31.08,2011,
B = 4.10.2011,
C = 2.04.2012.
Trochę mnie deprymuje wybicie ponad 1405, 56 (Ext Ret 1,13 of 0X), ale indeks zawrócił do PRZ.
Gdyby założyć ważność tej formacji to powinniśmy zaliczyć okolice 0.5 zniesienia BC czyli ok.
1248,57, a potem być może formacja 5-0 czyli wybicie o wartość AB (z definicji 5-0).
Pozdrawiam!
gruby jak wezmie to nie interesuje go fibo fale nic tylko aby zarobic polamie wszystko aby osiagnac cela cel to do gory na poczatek 2320-2340 jutro najprawdopodobniej u nas luka do gory a jak sie beda bawic kolo zera to beda jeszcze bardziej niebezpieczni gruby po rozliczeniu kontroluje sytuacje puszcza w dol i chwyta dopalonych krotkich niechcieli na gorze nabierac pozycji tzn ze jest zainteresowany dlugimi i tyle tu nie ma filozofi lapia kogo sie da wydupic oby ciagli do gory do 2370 i 130 tys otwarli to zrobi sie ciekawie a jest szansa ze zaczna otwierac powodzenia
ooo,zgadzam się z Tobą całkowicie ,mogą połamać wszystko ,zresztą po to są formacje żeby je łamać lub nie .Jedno i drugie zjawisko jest sygnałem.Lop Ci nie powie na jakim poziomie jedno z dwóch zdarzeń może nastąpić .W większości wypadków rynek respektuje harmoniczną formację zakończoną silnym i ciasnym zgrupowaniem wyliczanym właśnie z formacji- to druga rola.Dzieje się tak to pewne a dlaczego nie mam pojęcia.Zawsze zyskujesz lekką przewagę .Ilość przewag to kesz. Lop rośnie spokojnie ,jedyne co mnie niepokoi silniej zaczął przyrastać po dobrych danych.To może nie być trwałe i nie musi być 130 tys pozycji żeby wykreować ruch.
do kol.Tworaz
Przyjrzałem się rybie .,mnie ostrzega a znając Twoją fachowość nie sposób bagatelizować i nie podziękować [ kolejny raz ]
Pozdrawiam
sorry ze sie wcinam janosik ale ja ci wytłumacze co ooo lub kiedys el czy cos ma na mysli wedlug jego teorii jak jest 120 000 130 000 to moze byc zajebiste walniecie na poludnie i pierdoli ten pajac te same farmazony od 2 lub 3 lat
Dnia 2012-04-16 o godz. 21:05 ~JANOSIK napisał(a):
> ooo,zgadzam się z Tobą całkowicie ,mogą połamać wszystko
> ,zresztą po to są formacje żeby je łamać lub nie .Jedno i
> drugie zjawisko jest sygnałem.Lop Ci nie powie na jakim
> poziomie jedno z dwóch zdarzeń może nastąpić .W większości
> wypadków rynek respektuje harmoniczną formację zakończoną
> silnym i ciasnym zgrupowaniem wyliczanym właśnie z
> formacji- to druga rola.Dzieje się tak to pewne a dlaczego
> nie mam pojęcia.Zawsze zyskujesz lekką przewagę .Ilość
> przewag to kesz. Lop rośnie spokojnie ,jedyne co mnie
> niepokoi silniej zaczął przyrastać po dobrych danych.To
> może nie być trwałe i nie musi być 130 tys pozycji żeby
> wykreować ruch.
do kol.Tworaz
Przyjrzałem się rybie .,mnie
> ostrzega a znając Twoją fachowość nie sposób bagatelizować
> i nie podziękować [ kolejny raz ]
Pozdrawiam
Do kol. Janosika...
Dzięki za uznanie ! :@))
Pochwała od takiego specjalisty jak Ty ma podwójną wartość.
Przyznaję, że mam problem z interpretacją.
Jedno jest pewne.
Obydwie formacje są Bearish i obydwie mają pewne niedokładności ( i Butterfly i Shark).
Złamanie takich 2 formacji...?? Totalna hossa ??
Możliwe, że w Motylu zaliczymy jeszcze pierwszy target (1,27) i potem w dół.
Nie zaneguje to Rekina, bo w tej formacji to typowe, podobnie jak od wspomnianego zniesienia 0,5 zawsze są pewne odchylenia.
Temat do dyskusji, ale wiemy czego ew. się spodziewać i jak reagować.
Pozdawiam!
JANOSIK - tak myslalem ze skroty ze stooq to taka powszednia rzecz;) Wykres to http://stooq.pl/q/?s=hg.f nie kgh (kgh jest powiazany z miedzia, ale bardzo dziwna relacja...). Przez ostatnie lata miedz zachowuje b.dobra korelacje z sp500 i uklad fal jest tam (dla mnie) czytelniejszy. Np. korekta od lutego 2011 jest jasna na hg.f, a zagmatwana na sp500. Korelacja napewno kiedys zostanie zerwana, ale jeszcze nie jest...
Co do fal na spolkach to czesto sa tam bardzo czytelne, wydaje sie ze im mniej grubasow/maszyn/manipulacji tym lepiej to dziala (male/srednie spolki). Zob. np. http://stooq.pl/q/?s=hwe&c=1y&t=c&a=ln&b=1 znalezc cos takiego na FW20 to chyba nie da rady.
do goscia hdj cos tam sluchaj mistrzu swiata nie pisze tu dwa lata i na pewno nie dla ciebie ale jak chcesz poczytac to czytaj ale nie komentuj ja nie kaze ci tak grac jak pograsz pare lat to moze zaczniesz cos pisac co widzisz i tyle w temacie co do wykresu sp ja obstawiam do gory powyzej szczytu ostatniego na ta chwile ale bede obserwowal dolca jak bedzie reagowal co do otwierania pozycji mistrzu swiata pamietaj jak lop rosnie po spadku 100 150 punktowym w miejscu tj na 20 punktach zapomnij ze spadnie oczywiscie nalezy to powiazac z roznymi czynnikami a przedewszystkim z odwrotnoscia na naszej gieldzie jak poczekasz pare tygodni napisze ci cos ciekawego gdzie moze byc ewentualnie zwrot powodzenia
do kol.Tworoz
Ja zagrałem u nas pod zakończenie pierwszej sekwencji trójkowej ,jest jak widzisz rownież możliwość struktury harmonicznej pro spadkowej [h1] stop poniżej złamania sekwencji[2245 -tikiem wypinają na mojej platformie].Na dłużej ciągle obsesyjny trójkąt.
Pozdrawiam
Dnia 2012-04-17 o godz. 09:35 ~JANOSIK napisał(a):
> do kol.Tworoz
Ja zagrałem u nas pod zakończenie pierwszej
> sekwencji trójkowej ,jest jak widzisz rownież możliwość
> struktury harmonicznej pro spadkowej [h1] stop poniżej
> złamania sekwencji[2245 -tikiem wypinają na mojej
> platformie].Na dłużej ciągle obsesyjny trójkąt.
Pozdrawiam
Zapomniałem dopisać że istotne jak się rozwiną czy po trójce piątką czy od razu piątką [ stopień] i czy się rozwiną ?
zamowienia nie chca spadac, do konca czerwca nie widze zmian w zamowieniach
jest rozprezenie na produkcji, pogaduchy,
w q2 szykuje sie 10% mniej obrotu niez w Q1
ale nie spada gwaltownie wiec nie powinno byc gwałtownych wzostow/spadkow
oczywiscie mowie tylko o formie w ktorej pracuje wiec ona nie reprezentuje calej gospodarki ale z tego co widze to poki co ladnie ja odwzrorowuje (dyzych ruchow nie przeklamie)
tak mi sie wydaje ze wiekszych zmian na gieldach do konca czerwca nie bedzie
Dnia 2012-04-17 o godz. 13:53 ~hukers napisał(a):
> zamowienia nie chca spadac, do konca czerwca nie widze
> zmian w zamowieniach
jest rozprezenie na produkcji,
> pogaduchy,
w q2 szykuje sie 10% mniej obrotu niez w Q1
ale
> nie spada gwaltownie wiec nie powinno byc gwałtownych
> wzostow/spadkow
oczywiscie mowie tylko o formie w ktorej
> pracuje wiec ona nie reprezentuje calej gospodarki ale z
> tego co widze to poki co ladnie ja odwzrorowuje (dyzych
> ruchow nie przeklamie)
tak mi sie wydaje ze wiekszych
> zmian na gieldach do konca czerwca nie bedzie
Logicznie masz rację,lecz ostatnio rynek z logiką się rozstał .Jako ciekawostka; kolega wyliczył techniką Greenblatta dołek na fsp500 25/26 04 i inny wariant pierwszy dołek 17.04 ,drugi 25/26 jako podwójne dno [ posiedzenie Eed -wymuszenie Q3 ? ]Nie oceniam tego bo sposób liczenia jest dla mnie za trudny.
U nas na intra 5 prawdopodobnie korygują pierwszą trójkę w c.Na razie nie reaguję,podciągnąłem tylko stopa.Ja spodziewam się zjazdu fsp500 nawet pod 1300 [ kol Tworaz ].Sądzę że jeszcze trochę urosną może w formacji.
Pozdrawiam
tania kasa pompuje wszystkie rodzaje aktywow
jestesmy w tym samym punkcie co miesiac temu
akcje napompowane w usa i obligacje napompowane
i co trzymac a co puscic
to jest ich dylemet
tylko w warunkach taniej kasy jest mozliwe aby wszystkie klasy aktywow pompowac
dzisiejsze wrostuy na akcjach w usa to po prostu korekta na obligacjach
to samo w miemczech, bundy zawiezli na szczyt to musieli troche powietrza spuscic
i tak beda krazyc miedzy jednymi a drugimi ze 3 razy
pod to teraz graja i na tym zarabiaja
wymyslili sobie gre na glupka
beda tak grac 2 miesiace
wymecza wszystkich i choc byc mial zajeta dobra pozycje to puscisz ja ze strachu ze strata, pod to jest ta gra
zmeczycz zeby oddali poprawne pozycje
a dlaczego beda lkatac od bandy do bandy
bo gospodarka ani nie rosnie ani nie spada wiec beda chodzic bokiem w zakresie powiedzmy 6% i to jest akceptowalne kiedy nic nie dzieje sie w gospodarce
na deser
mowilem ze obama sie modli zeby ropa spadla
i patrzcie gdzie roipa a gdzie djt
widzicie jak djt podchodzi wyzej
a na miesiecznym wybicie w gore tego indeksu jest mozliwe, slupki to umozliwiaja
wiec co chlopcy posluchali obamy i zrobili mu prezent?
eur i usd slabo to wyglada
jest miejsce na dalszy spadek