• Re: znowu knują ;-) Autor: arczi_80 [83.8.116.*]
    Zależy przy jakiej wartości ustawisz limit aktywacji zlecenia.

radził bym byś zainteresował się opcjami na wig20, duże mniej ryzykowne i można zabezpieczyć się stelażem, max strata jaką można ponieść to zainwestowana kwota nie ma depozytów zabezpieczających gdy jest się nabywcą(kupuje się opcje) może nie dadzą aż tak dużego zysku jak kontrakty ale człowiek śpi spokojnie.
  • Re: znowu knują ;-) Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    o, wyleszczyło mnie... :(
  • Re: znowu knują ;-) Autor: ~nowy [77.91.43.*]
    wyleszczyło Ciebie bo tak sie nie gra na futach!!! kupiels po 700 a stopa dajesz na 702??? przecież to nonsens

jak juz wziałeś po 700 to stop powinienes dać okolice dzisiejszych maxów czyli 730...

tak sie nie gra . zawsze bedziesz tracił!!!

• Re: znowu knują ;-) Autor: ~abc [87.207.226.*]
    to zalezy, jesli kurs dojdzie do jakiego obszaru na ktorym spodziewasz sie PZ, zajmujesz pozycje i stawiasz stopa powyzej tego obszaru, moze to byc pare punktow powyzej/ponizej.
  • Taurus Autor: ~ampej [83.26.244.*]
    Nie chcę się wtrącać ale dlaczego wziąłeś S na granicy dolnego kanału , jeśli to ja bym tu brał L - wg szkoły Jozina , a S na dzisiejszych maksach
  • Re: Taurus Autor: hardy. [83.12.249.*]
    też bym wziął L ... no cóż ale nie gram na kontraktach
    będę dopingował i życzę powodzenia
  • Re: Taurus Autor: ~mario [165.72.200.*]
    małe RGR na horyzoncie z potencjałem na 1680 min
  • Re: Taurus Autor: ~mario [165.72.200.*]
    na m1 rzecz jasna ... ale widzę, że chyba własnie się zrealizowało lub jest w trakcie
  • Re: Taurus Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    no nic odnowiłem S po 1706 i udało mi się odrobić stratę, a nawet zarobić na porządny obiad :) 11 punktów na początek może być. Oj Panowie chciałem zagrać na próbę na mikrofalach, żeby zobaczyć jak się tym operuje. Podoba mi się choć faktycznie zżera nerwy. Jedyny minus to ten, że po zamknięciu pozycji nie można pieniędzy od razu przeznaczyć na zakup akcji... tymczasem pozycje zamknąłem, bo inne obowiązki wzywają.

pozdrawiam
  • do cercio Autor: ~bruks [83.6.35.*]
    cercio - wyrysowales wykres bardzo dobrze - i tak sie stalo ale co potem ? wydaje mi sie ze sie boisz swoich spostrzezen czekasz na potwierdzenie od ASPA -- pozdrawiam i zycze sukcesow
  • Re: do cercio Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Nie wiem o jaki wykres ci chodzi bo wklejałem już dużo takich,które się sprawdziły.
  • Re: do cercio Autor: ~bruks [83.6.35.*]
    ja nie umiem wlejac ale ostatni z wuliczeniami wyszlo ci 1400 koniec bessy
  • eh Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    jak wróciłem to jeszcze zakupiłem S... ale się niestety nie doczekałem na ten zjazd w USA... DJ zjeżdża ale niestety już po zamknięciu sesji. będąc nowicjuszem kontraktowym nie chciałem zostawać z nimi na noc i zamknąłem pozycje na dogrywce.

A piszę bo niektórzy tutaj pytali się czemu S a nie L... a no właśnie temu. Z wykresu DJ.F wynikały spadki, które nota bene właśnie się realizują.

Pierwsze wrażenie z kontraktów: niezła dźwignia, serducho wali jak się człowiek pomyli, absolutnie konieczne SL, zabawa dużo fajniejsza niż na akcjach :) no i potrzebna konsekwencja i głęboko w kieszeni schowana chciwość.

efekt końcowy testu - 15 punktów x 3 kontrakty (bo tyloma się dzisiaj bawiłem) = 450zł
    minus prowizja
    no właśnie ile wynosi u Was prowizja za 1 kontrakt? w BZWBK 9zł... trochę drogo chyba...?
  • do taurus Autor: asseb [80.55.73.*]
    mam pytanie w zwiazku z tym ze zaczales dopiero grac na FW, jaka wiedze trzeba posiadac aby zaczac grac na kontraktach tzn konkretnie jakie elementy AT (albo co jeszcze oprocz AT)sa koniecze aby grac, dziekuje za odpowiedz pozdrawiam i trzymam kciuki
  • Re: do taurus Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    takie pytanie powinno być skierowane do profesjonalistów jak ASP czy Jozin. no ale skoro pytasz:

Jest wiele elementów AT którymi można się posługiwać i każdy ma swoje ulubione narzędzia. A lepsze są te, które przynoszą więcej pieniędzy. Ja preferuję analizę fal elliotta, której jednak niektórzy na tym forum - vide jozin - nie akceptują, popartą fibo zniesieniami + określone linie trendu. Czasami RSI. Co najważniejsze traktuję giełdę jak jeden organizm i potwierdzenia scenariusza np na FW20 czy DJ.F szukam również w wykresach spółek.

Nie wiem asseb jak długo siedzisz na giełdzie, ale zanim zainwestujesz pieniądze proponuję żebyś kilka transakcji przeprowadził na kartce - dosłownie - zapisujesz w czasie rzeczywistym po ile kupujesz jak masz ustawiony SL i za ile chcesz sprzedać... wyniki porównujesz z rzeczywistością. Jak po miesiącu będziesz do przodu o kilkaset punktów to możesz wchodzić.
    Mi się na kartce udawało. Zobaczymy jak będzie gdy dojdą emocje. na razie wynik zapisany +15
  • Re: eh Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    Czy ktoś wie kiedy na rachunku pojawi mi się kwota zarobiona na dzisiejszych kontraktach?
  • Re: eh Autor: ~ampej [83.26.244.*]
    Gratuluję odwagi Taurus , jeśli ja spróbuję , a spróbuję to wyczekam na jaśniejszą pozycję.
    Jestem już w trakcie lektury EW , to wiele , wiele wyjaśnia , każda strona.
    Wydaje mi się , choć za szybko może na wnioski , ale jednak wracamy do koncepcji , że S&P robi teraz C w 4 , i z wybiciem szczytu lub nie , ale struktura fal odpowie na to pytanie. A może rzeczywiście książkowo jakiś trójkąt kończący jeszcze się wykluje...hehe
    pozdrawiam
    no dziękuję, ja cały czas obstawiam to C w 4, ale po dzisiejszej sesji to wygląda już jak abcXabc

no właśnie - pytanie do ASP-a czy istnieje coś takiego jak korekta 3-3-5-X-3-3-5 , czy tylko 5-3-5-X-5-3-5 ??

bo to by wiele wyjaśniało.
  • Re: eh Autor: ~ampej [83.26.244.*]
    A nie moż to być abc -2 fala w C? No bo proporcje , te trójki tyle większe od piatki?! A korekta ma ładne proporcje i zniesienie.
    Teraz szczyt finansowy , wykańczanie hedge - w poniedziałek mogą odbić trzecią falą , piatką.
    No i jeśli ta trzecia będzie ładna , korekta i piąta , wybiją szczyt.
  • Re: eh Autor: asp [192.168.1.*]
    Taurus, po fali X może być każda postać korekty. Wyobraź sobie falę X jako przekreślenie (anulowanie) korekty, która poprzedzała tę falę X. Następna korekta jest nową korektą i może mieć każdą znaną postać korekty. Potem znów może być fala X i następna korekta. Np zygzak potrójny ma postać 5-3-5-X-5-3-5-X-5-3-5. Ogólnie chodzi o to, że spadki częściej przybierają postać abcX itd niż 12345 itd.
    o no proszę. Czyli jak dobrze rozumiem może być nawet abcXabcde, gdzie abcde to trójkąt.

no i głupio, że pozamykałem te S-ki
  • Re: eh Autor: ~chojnak [213.199.198.*]
    W Bossie mam 15 zł za otwarcie/zamknięcie za 1 kontrakt na DT ale to stawka, którą wynegocjowałem, normalnie jest kilka pln wyższa. Miesięcznie obracam otwieram i zamykam około 100 FW20 na DT i z tego co widzą najbardziej zadowolone z takiego obrotu sprawy jest biuro maklerskie ;)

Jeszcze nie zostawiam pozycji na noc, dwa razy solidne manto sprawił mi rynek otwierając się z rana w przeciwnym kierunku dobre 80 pkt. Bolało, oj bolało ... Więc wole pewne od 10pkt do 140pkt (maks jaki udało mi się wyciągnąc dziennie, jak dotąd nie do pobicia ponownie) na kontrakt dziennie przy DT niż niepewne trzymanie pozycji na noc i gapienie się do 22.00ej co hamburgerożercy na DJ i SP wyczyniają.
  • Uważajcie z tymi "S"-mi Autor: ~EX [89.151.24.*]
    Dzisiaj jest 14.11, czyli ostatni dzień na umorzenia w części funduszy hedżingowych w tym roku, bo faktycznym jest 15.11ale to sobota. Teraz sytuacja jest prosta: przebicie 1.007 pkt. na DJIA i lecimy 30 % do góry. Także monitorujcie temat, lepsz kasa w kieszeni niż ujemna stopa zwrotu na kontrakcie czy akcjach inwestowanie w długim terminie może okazać się mało opłacalne. W sobotę G-20 rynek też wyciągnie z tego wnioski.
    Miłego weekendu.
  • Re: Uważajcie z tymi "S"-mi Autor: ~re [88.156.249.*]
    Póki co to nie wyciąga żadnych wniosków,jak dna twardego nie ma tak nie ma.
  • Re: Uważajcie z tymi "S"-mi Autor: ~arci [83.26.12.*]
    my tu gadu gadu a jankesi próbują powtórzyc wczorajszy numer, zobaczymy czy mają taką siłę, bo walczą ostro
  • Re: Uważajcie z tymi "S"-mi Autor: ~arci [83.26.12.*]
    taaa i wszystko jasne, miłego weekendu wszystkim życzę

ps Asp nie zapomnij o obiecanej analizie
  • Jeśli ktoś interesuje się astrologią finansową to ... Autor: ~hitman [80.54.94.*]
    27 listopada czeka nas Stellium, złożone z czterech planet, ten aspekt powinien wyznaczyć DNO, poniżej którego nie powinno być już głębszych spadków.

Uwaga... Koniec bessy to paniczna wyprzedaż tylko z jakiego poziomu i jak bardzo nadszarpniemy dno... Potem pakuje L do syta
  • Re: Jeśli ktoś interesuje się astrologią finansową to ... Autor: ~piotrek468 [88.156.249.*]
    Też jestem ciekaw gdzie to dno,rynek to ujawni,Lis pisze o 1100.
  • dj.f-a trójkąta rysowanie... Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    Tak patrzę sobie na to co wyczynia DJ.F i przypomniało mi się, że to ASP bodajże pisał, że ostatnią korektą jest często trójkąt. No a nam się w takim razie rysuje właśnie taki abcde...

czego szkic zamieszczam tu:
    http://img291.imageshack.us/my.php?image=djf001ge9.png

no i pytanie tylko jak ta fala e będzie wyglądać, bo dość pokracznie chyba... może np tak:
    http://img80.imageshack.us/my.php?image=djf002kr6.png

co o tym sądzicie?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.151.24.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~kolejorz [83.24.183.*]
    dno jeszcze nie ustalone, chłopcy ida na żywioł
    jak już będzie wiadomo ile spadniemy i ile odbijemy, to wtedy można zaczać rysowac wykresiki ;-)
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~zgubiony [89.77.35.*]
    a to już nie jesteśmy w fali 4, w jej 3 podfali, a na niej w 2, ciężko nadążyć?
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~bruks [83.6.32.*]
    czekajcie na ASPA napewno cos wyrysuje -- pisal ze znika na pare dni
  • Ciekawostki Autor: ~dietaoptymalna.com [213.158.196.*]
    http://wojciechbialek.blox.pl/html
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~and [217.30.151.*]
    Dnia 2008-11-15 o godz. 11:12 ~zgubiony napisał(a):
    > a to już nie jesteśmy w fali 4, w jej 3 podfali, a na niej
    > w 2, ciężko nadążyć?
    daj spokój z tymi idiotycznymi falami, czy ty nie widzisz, ze każdy rysuje je inaczej i jeszcze każdy autor ma co najmniej ze dwa warianty, o kant dupy to potłuc, przydatność tego jest żadna, wszyscy się miotają , wymyslajac na poczekaniu nowe teorie
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~dietaoptymalna.com [213.158.196.*]
    http://yelnick.typepad.com/yelnick/
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~lex [91.192.120.*]
    w tej chwili tylko dt i skupowanie pkn i kghm do 19zl,ale tylko fut ,czyt i podziwiam te kreski ,ze wam sie chce ,teraz uwafga lop 70tys przy 3740 byl 83tys,wnioski,niemrawo licze na 2tys na wig20
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~Dyzio [*]
    Wg cylkonu zamiast rajdu św Mikołaja byłby rajd Dziadka Mroza
    http://e.imagehost.org/download/0100/cyklon.bmp
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~były makler [83.22.181.*]

Nie ma takiej potrzeby. Akcje trzymane są już przez właściwe ręce. Grunwald miałby tylko dopieścić " technicznych " co nikomu nie jest potrzebne. AT jest tak pomyślana , że każdą teorię można wkomponować i post factum zinterpretować fale ( jeśli fala utopi jakie ma znaczenie jej nazwa?). Jeśli uznają , że większość kryzysu wyeksportowali to mocno pociągną do góry. Dobre informacje w tej chwili tylko by uruchomiły niewłaściwą stronę. Myślę , że proste żołnierskie słowa wyraziły moją opinię.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~wojak [213.158.196.*]
    tak tak w/g ciebie ten kryzys to taki tam wypadek przy pracy nic sie nie stalo chwila przerwy j dalej jedziemy do gory wig 100tys 200tys i dalej do nieba ,tak mysle czy ty i reszta tzw dzieci hossy myslicie ? zastanawiacie sie nad tym co sie stalo ? i GRUNWALD moze byc bardzo optymitycznym scenaiuszem wez to pod uwage .
  • G-20 Wrażenia. Autor: ~EX [89.151.24.*]
    Bush powiedział, że przywódcy wspomnianych państw uzgodnili, że trzeba poprawić transparentność rynków finansowych i ulepszyć reguły rachunkowości, aby inwestorzy lepiej rozumieli wartość kupowanych przez siebie aktywów.

1/ Uzgodniono również - jak poinformował - że należy sprawić, by rynki finansowe działały w sposób uczciwszy, zmniejszając do minimum manipulacje rynkowe i oszustwa.

2/ Prezydent przestrzegł przy tym, żeby w dążeniu do zwiększenia regulacji rynków nie popaść w drugą skrajność.

- Cokolwiek zrobimy, musi nami kierować zasada, że głównym celem jest wzrost gospodarczy, a ten może gwarantować jedynie wolnorynkowy kapitalizm - podkreślił.

3/ Przestrzegł też przed pokusami protekcjonizmu - wznoszeniem barier handlowych. Jak powiedział, odrzucenie protekcjonizmu było ważna częścią tego szczytu.

Po wypowiedzi można było odnieść wrażenie, że rozpocznie się realizacja kontroli nad instrumentami pochodnymi tj. derywaty, opcje, kontrakty terminowe futures oraz CDS-y, które do tej pory nie były objęte kontrolą jak np. akcje. To jest dobra informacja dla akcjonariuszy ponieważ ukróci to manipulacje dotyczącą zachwiania się na rynku relacji między popytem a podażą jaką te instrumenty zachwiały przykład surowców czy rynku nieruchomości itd.
    Pozdrawiam.
  • ASP_NEELY Autor: ~ampej [83.26.236.*]
    Przeczytałem EWT , wymaga utrwalenia i przemysleń , ćwiczeń ale OK , zmienia wiele dla mnie.
    Ale natknąłem się na stronę NEELEGO i jego odpowiedzi dotyczące MEW, zdumiały mnie bardzo konkretne , jednoznaczne i logivzne odpowiedzi , pewne argumenty jak np ze teoria EW zawsze (prawie) ma scenariusz wzrostowy i spadkowy więc wartość dla gracza marna , natomiast on jak rozumiem po analizie ruchów sąsiednich fal wytycza kierunek i płynie z prądem (Neely River) i nie ma scenariusza odwrotnego! co jest bezcenne (jeśli kierunek słuszny)
    Czy interesowałeś się NEoWave ? możesz coś bliżej napisać o tym? Może znasz jego aktualne prognozy?
    pozdrawiam
  • Re: ASP_NEELY Autor: asp [192.168.1.*]
    Witaj, Ampej. Coś narysowałem o fw20. Będzie dziś na stronce.

Co do Neelego, to kiedyś coś wspominałem na jednym wideo. DŁuga historia.
    Kiedyś zgłębiałem jego tekst Mastering Elliott Wave i późniejsze odkrycia. NIe jest tak, że Neely ma jeden scenariusz. Prognozował na DJ krótką korektę i potem jazdę na 60 000 i więcej. Rozpoznany w sierpniiu 2007 przez Prechtera rynek niedźwiedzia, Neely zaakceptował dopiero w 2008 i zmienił oznaczenie fal.
    To bardzo inteligenty facet. Musi pisać, że EW jest mylące, bo konkuruje z Prechterem i prostymi zasadami EW. Swoje wynalazki nazwał NeoWave. Opracował bardzo skomplikowany sposób analizy fal. Dużo pisania i mówienia. Spróbuj wniknąć sam choćby w jedną jego analizę cenowo-czasową i oceń, czy jesteś w stanie ją zrozumieć i zrobić z niej użytek.
  • Do ASP'a polecam scewed triangle Autor: ~gocrates [90.141.50.*]
    http://lemansa.files.wordpress.com/2008/11/dow-predator.png

• Re: Do ASP'a polecam scewed triangle Autor: asp [192.168.1.*]
    :) ciekawa kocepcja. Cokolwiek tam gość narysował, to przyznam, że mnie też brakuje wyraźniejszego pociągnięcia do góry przed ustaleniem solidnego dna. Więc nie przeczę, że cały czas możliwy jest ruch do góry. To widać też na fw20.
    Ale kapitulacji na DJ mimo wszystko nie widziałem, bo największy wolumen pojawiał się w dniach wzrostu. Więc po ewentualnym ruchu do góry (u nas C w ABC) w USA może być zwrot i poprawienie dna.
    Pasowałoby to do sytuacji na świecie - G20, obietnice, czas na dokończenie fali czwartej do góry. Potem zwrot, dezorientacja, panika, kapitulacja, dno. Trzeba pamiętać, że jak rzadko kiedy, w falach C bessy, które ustalają dno, cena idzie zgodnie z informacjami. Dobre info - strzał do góry. Złe info - mocniejszy strzał w dół. Kapitulacja jest oderwaniem od informacji - przekonaniem, że każde następne dobre info da tylko chwilowe odbicie, że nic już rynkowi nie pomoże.

Wyżej też wspominałem, że to piątkowe nowe dno na SP i Nasdaq może być falą B w czwartej. B jest tu trójką, a takie trójki (B) wybijające dno są zwykle znoszone w całości odwrotnym ruchem.

PS Na jego fotce ten rzadki trójkąt w pozycji fali czwartej mnie osobiście nie przekonuje.
  • Re: Do ASP Skewed Triangle Autor: ~EX [89.151.24.*]
    Na blogu Yelnicka pojawiła sie ciekawa analiza falowa indeksu DJIA wykonana przez czytelnika o nicku Dow Predator. Z tego co się orientuję jest to dość częsty gość dyskusji tam prowadzonych.

Zdecydowałem się ją przedstawić gdyż opiera się ona na potencjalnie nowej formie trójkąta, tzw Skewed Triangle, szerzej dyskutowanej w Elliot Wave Theorist z kwietnia 2006 roku. Nie mam niestety praw do zamieszczenia jej w całości więc po krótce ją zarysuję. Otóż w 2005 roku z R. Prechterem zaczął korespondować rosyjski analityk rynku Forex Dimitry Voznuy, który zaobserwował dość częste pojawianie się na rynkach Forex formacji będącej wariacją znanych wszystkim trójkątów. Swoją tezę wspierał wykresami różnych par walutowych, gdzie takie formacje zaobserwował. Jakkolwiek dyskusja nie skończyła się ostateczną konkluzją czy formację uznać jako nową czy tylko jako wariację starej (tak jak na przykład Running Flat jest wariacją formacji Flat) to R. Prechter uznał nowy termin - Skewed Trinagle jako pomocny nie tylko w teorii ale i praktyce. Tu trzeba jednak dodać, że nie udało się znaleźć w tamtym czasie przykładów tej formacji na indeksach akcji, a te znalezione na wykresach pojedynczych papierów można było rozpisać również dotychczas znanymi formacjami. Dyskusję nt specyfiki rynku Forex można sobie darować warto jednak wspomnieć, że wg Prechtera zachowania na tym rynku NIE odzwierciedlają nastrojów społecznych tak dobrze jak rynki akcji, stąd wartość analizy elliotowskiej tych rynków może być obarczona większym błędem.
    autor LeM
    Graficzna prezentacja Skewed Triangle:
    http://lemansa.files.wordpress.com/2008/11/skewed-triangle.png
    Przykład z rynku Forex:
    http://lemansa.files.wordpress.com/2008/11/skewed-triangle-example.png
  • Re: Do ASP'a polecam scewed triangle Autor: ~abc [87.207.226.*]
    1. 4 nachodzi na 1 i to w cenach zamkniecia
    2. skoro 1 mialaby zniesc prawie polowe 'wartosci' DJ to dla reszty impulsu braknie skali

jak dla mnie odpada
  • Re: ASP_NEELY Autor: ~and [217.30.151.*]
    Dnia 2008-11-16 o godz. 23:22 asp napisał(a):
    > Witaj, Ampej. Coś narysowałem o fw20. Będzie dziś na
    > stronce.

Co do Neelego, to kiedyś coś wspominałem na
    > jednym wideo. DŁuga historia.
    Kiedyś zgłębiałem jego tekst
    > Mastering Elliott Wave i późniejsze odkrycia. NIe jest tak,
    > że Neely ma jeden scenariusz. Prognozował na DJ krótką
    > korektę i potem jazdę na 60 000 i więcej. Rozpoznany w
    > sierpniiu 2007 przez Prechtera rynek niedźwiedzia, Neely
    > zaakceptował dopiero w 2008 i zmienił oznaczenie fal.
    To
    > bardzo inteligenty facet. Musi pisać, że EW jest mylące, bo
    > konkuruje z Prechterem i prostymi zasadami EW. Swoje
    > wynalazki nazwał NeoWave. Opracował bardzo skomplikowany
    > sposób analizy fal. Dużo pisania i mówienia. Spróbuj
    > wniknąć sam choćby w jedną jego analizę cenowo-czasową i
    > oceń, czy jesteś w stanie ją zrozumieć i zrobić z niej
    > użytek.

ciekawe, czy ten geniusz zarabia kasę na giełdzie, czy pisaniem o tym, jak zarabiać na giełdzie
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: valdio561 [83.29.150.*]
    Wygląda na to że Grunwald jest nieunikniony niestety
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~m2 [145.237.64.*]
    Dnia 2008-11-17 o godz. 12:56 valdio561 napisał(a):
    > Wygląda na to że Grunwald jest nieunikniony niestety
    to tylko jeden z wielu przystanków pośrednich
[x]
RUCH 0,00% 10,60 2010-10-19 16:06:13
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać