Dnia 2009-02-28 o godz. 00:46 ~kupiec napisał(a):
> Czy jest ktos, kto moze napisac na forum jakie sa
> alternatywy dla eventusa?
Tak. Renta Gwarancja. Jest lepszym produktem, bardziej elastycznym, dający gwarantowane kwoty wyższe , a więcej info napisz discoland@op.pl. Pozdrawiam January50
Niestety, nie ma konkurencji dla EVENTUSA. To jedyny taki produkt na rynku i o ile wiem tylko jedna firma w Polsce na wyłączność na jego dystrybucję. Zamierzam to kupić, ale nie wiem gdzie się udać. Jestem z Inowrocławia.
Nie kupuj tego produktu to moja szczera sugestia. Sprzedawałem ten produkt a teraz mam wyrzuty sumienia bo to produkt który ma ukryte najwieksze opłaty na rynku.
Pozdrawiam
Hej
Też kiedyś miałem ofertę Eventusa muszę niestety stwierdzić ściema :( i najbardziej boli przepadający kapitał :(
Trzeba też pochwalić piszących na forum za zainteresowanie III filarem, niestety sami musimy zadbać o oszczędności na emeryturę.
Jeśli jest ktoś z Krakowa kto myśli o ubezpieczeniu na życie i emeryturze bardzo proszę o kontakt przedstawię myślę atrakcyjniejszą propozycje!
Miesiąc temu zaoferowano mi Eventusa. Do tematu podeszłam z ogromnym entuzjazmem, bo wiem że na zachodzie jest to powszechne i się sprawdziło. Dlatego od razu podpisałam wniosek o polisę, zaznaczę że mam 27 lat a skladka 2000 rocznie (minus ubezpieczenia w opcji daje składkę 1850). Więc tyle będę corocznie "inwestowała". Jednak wedle powiedzenia ": umiesz liczyć - licz na siebie, a jak nie umiesz - to weź kalkulator..." wzięłam kalkulator, zajrzałam do prasy i mimo że w sprawach z dziedzin finansowych jestem totalnym laikiem to doszlam do pewnych wniosków nad którymi niech każdy się zastanowi i podejmie wlasną decyzję. Dlatego nie podpiszę polisy, ale zacznę samodzielnie oszczędzać. A oto moje wnioski.
- rok rocznie wartość zlotówki (a w przyszlosci euro) spada, inflacja jest na poziomie 3 - 4%
- eventus podaje gwarantowany zysk na poziomie 2,75% rocznie. w moim przypadku, wpłacając przez 30 lat kwotę 60.000 pln (w przykładzie zakladam że nie bawię się w indeksację dla łatwiejszych obliczeń) otrzymam od nich gwarantowane 85.000 pln.
teraz weźcie sobie kartkę długopis i kalkulator i rozpiszcie : 1850 zl rocznie - co rok dodajemy zysk 2,75% od kwoty jaką zgormadzilismy, wpłacamy corocznie przez 30 lat kwotę podaną wyżej do tego po 30 latach te pieniądze leżakują jeszcze przez 9 lat do momentu aż nie osiągnę 65 roku życia. Tak? a więc te 2,75 % powinno wyjść 107 912,85 pln. Gdzie się podzialo niemalże 23000 pln??
Ano nigdzie indziej jak na prowizjei dla nich, więc wychodzi na to że procent gwarantowany nie wynosi 2,75% a w granicy 1,9% (tego już mi się nie chcialo liczyć) a corocznie musimy im zaplacić minimum!! 600 zł za to ze dajemy im nasze oszczędności!! Kurcze, sory ale na to mnie nie stac!! Oczywiscie w prezentacji jest mowa o bezpiecznych 6% lub agresywnych - 10% zysku. ale tego NIKT NIGDY nie zagwarantuje. Daj Boże żeby tak bylo. Bo o to można sie tylko modlić.
- kolejna rzecz. Zakładając że nie bawię się w indeksację - dziś 85000 które otrzymam to dla mnie czysty zysk :) w koncu dostane 25000 ot tak :) ale - nie myślimy przyszlosciowo..... za 40 lat te 85.000 pln będą warte (szacunkowo) 37000 - 40000 pln, czyli TRACIMY na tym interesie !!!! Bo dziś za 85000 kupię sobie wypasionego Opla Vectre z salonu, a za 40 lat za tę gwarancję być może używaną Corsę... no interes życia - prawda??
- gwarancja 2,75% (moim zdaniem max 1,9%) ... hmm no ok, nie jestem wróżką nie wiem co będzie za X lat, ale obecnie jest 6,5% na lokatach rocznych. Dziś nic nie jest pewne bo mamy kryzys, moze za 3 lata lokaty będą na poz 3% moze za 17 lat będą osiągały 15 % (marzenia) kto to wie :) fakt jest taki ze obecnie to nadal jest wiecej niż ich gwarantowane 1,9!! a koszty znacznie mniejsze.
i ostatnie: czy nie jest prawdą że nie zarobimy jeżeli nasz zysk będzie mniejszy niż inflacja?? a o ile mi wiadomo 1,9 % < 3 - 4%
Wiem jakich argumentów używają przedstawiciele firmy HMI, byłam na spotkaniu słuchalam, nie musicie się powtarzać. po prostu doszlam do własnych wniosków. Zaczynam oszczędzać - powtarzam OSZCZĘDZAĆ a nie tylko o tym mowić - samodzielnie.
Wnioski wyżej podane niech każdy sam przemysli, jak zaznaczylam na finansach się nie znam więc jeśli się mylę to proszę o korektę - ale chcę usłyszeć fakty a nie domysły że dostanę zysk 10% - gielda to giełda tam nie ma pewności :)
Witam Cię i wiesz co Tobie proponuję....zostań aktuariuszem, bo tak "świetnie" liczysz i przeliczasz ,że aż Cię szkoda:) .Oczywiście to żart z mojej strony ale jak to czytam to nie wierzę po prostu nie wierzę,że głupota ludzka jest tak wielka.! Sama juz piaty rok posiadam EVENTUSA (bez opcji) i nie wykazjuę takiego pesymizmu i niezadowolenia jak Ty!.Myślę,że "szukasz dziury w całym" i sama nie wiesz czego tak naprawdę chcesz.Odkładaj więc samodzielnie -może Ci się to uda:) i życzę powodzenia " w takim" oszczcędzaniu w końcu każdy ma prawo decydować sam za siebie prawda?
Witam Pani Winio;
Widzę że uwielbia Pani słowo "aktuariusz" bo niejednemu już Pani tę karierę proponowała :)
Nie podoba mi się określenie "głupota ludzka" - mogę chyba mieć własne zdanie, prawda? Poza tym nie szukam żadnej dziury w całym i NA PEWNO WIEM CZEGO CHCĘ, a może CZEGO NIE CHCĘ - a nie chcę stracić swoich ciężko zarabianych pieniędzy. Obrażanie kogoś bo ma inne zdanie jest co najmniej na niskim poziomie. Eventusa nie podpisałam, bo wciąż mam za mało danych na jego temat a informacje jakie dostaję i o jakich można tu przeczytać (choć forum traktuję z przymrużeniem oka) są zwykle sprzeczne, więc wybaczy Pani ale wolę się 50x upewnić czy robię dobrze zanim powierzę komuś pieniądze na 39 lat.
Sam Eventus nie jest złym produktem, idea jest genialna - tylko w Polsce są sami złodzieje:/, ma wady oczywiście ale nie twierdzę że nie ma zalet.
Zaletą jest że nic nie muszę robić :) Wadą - że za to słono zapłacę. Może jakbym zarabiała na poziomie 5000 pln / miesięcznie to te 600 zł rocznie kosztów nie robiłoby mi sporej różnicy, ale ponieważ należę do tych co mają ledwo 1500 to muszę się liczyć z każdym groszem a nijak nie chce inaczej wyjść jak minimum 600 zł opłat rocznie [w moim przypadku].
Więc niech się Pani nie dziwi że próbuję dociekać co jest faktycznie prawdą a co nie - tym bardziej że żaden agent nie odpowiada wprost na zarzuty, a szkoda. Zapraszają na spotkania, i tyle. Ja już je mialam - i w tym miejscu serdecznie pozdrawiam swoją agentkę :) do której na pewno zadzwonię jeżeli się jednak na Eventusa zdecyduję, pozdrawiam G. :) i Panią również.
Witam! nie rozumiem dlaczego Pani sądzi ,że uwielbiam słowo"aktuariusz"? być może dlatego,że faktycznie ostatnio często je używałam ale tylko w sytuacji jak zaczyna już ktoś przeliczać,wyliczać,rozliczać itp.Nie chciałam Pani obrazić, a jeśli tak to Pani odebrała to przepraszam:) Faktem jest, że i ja nie traktuję forum "poważnie" ale jak tak od czasu do czasu czytam i to nie tylko o eventusie to proszę mi wierzyć "ręce opadają " od tego co tu ludzie wypisują,jak próbują się reklamować i wszystko krytykować! Na zakończenie proszę jednak mimo wszystko znależć odpowiedni produkt finansowy i naprawdę odkładać na swoją emeryturę sama,tym bardziej,że należy Pani do osób młodych:) a ja niestety mam zdecydowanie więcej lat! Pozdrawiam i do usłyszenia na forum (czasami:)
Do GOŚCIA lub VITKI
PS. muszę jeszcze Pani dopisać,że po raz pierwszy w życiu zdarzyło mi się usłyszeć o sobie określenie, że jestem wg Pan kimś na "niskim poziomie". Teraz to raczej Pani mnie obraziła:) ,no ale cóż zawsze musi być ten pierwszy raz prawda? Mam jednak jedną zasadę wybaczam ale.......nie zapominam! i jeszcze raz pozdrawiam!
Witam,
zacytuję może: Obrażanie kogoś bo ma inne zdanie jest co najmniej na niskim poziomie.
Ale w tym kraju już mnie nic nie zdziwi, tym bardziej fakt że dla Polaków Polski język - trudny język i 80% społeczeństwa nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
Od kiedy "obrażanie (...) jest na niskim poziomie" = cytat z Pani wypowiedzi: "że jestem wg Pani kimś na "niskim poziomie""? Bo dla mnie obrażanie jest czynnością, którą każdy może popełnić a Pani niewątpliwie człowiekiem. A fakt, iż popełnia się czynność na niskim poziomie nie świadczy o tym, że musi się być na niskim poziomie. Chociaż bywa różnie :)
Pozdrawiam.
Oj gościu ,gościu! Chyba się jednak nie rozumiemy dlatego juz nie będę z Panią na tym forum dyskutować i polemizować..Ma Pani zaledwie 26-27 lat? , a ja ma dzieci w Pani wieku,więc może trochę więcej szacunku?,a życie to jeszcze wiele i to wiele Panią nauczy.Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)
Winia ma rację w kwestii głupoty ludzkiej. Emeryci już nie mają z czego żyć, a młodszym proponuje się skorzystanie z możliwości jakiej dotąd nie mieli. Przyjdzie starość i co drugi odstoi kolejkę do pomocy społecznej. Ja mam EVENTUSA od 2003r. Nikt mnie nie przekona, że zrobiłem źle. Płacę 120 zł miesięcznie i cieszę się!
To nie zrozumiałaś, albo źle Ci wytłumaczono. 2,75% to tylko gwarant, nawet gdyby firma nic nie zarobiła(co nie jest możliwe) dopisze to do Twojego konta. Faktycznie zysk może wynieść nawet 10%. Źle zrobisz, jeśli nie podpiszesz wniosku. A własne wyliczanki są tyle samo warte co samoleczenie się. Nie znasz się idź do lekarza, bo narobisz sobie biedy. Pozdrawiam
po co tyle pisania i wyliczeń jak to wszystko jest żle zrobione ..ktoś nie zrozumiał mechanizmu....a jeśli chodzi o produkt to jest taki sam w krajach UE.... a le w Polsce jest na lepszych / dogodnych dla naszych zarobków/ warunkach -bo 2,75 gwarancji + zysk ok 8,5- 10 % a np w Niemczech 2,25..... pozdrawiam szkoda ,że ktoś tyle się rozpisał a to psu na budę ..pa.
Naprawdę troszkę więcej myślenia!!!!!!
Czyli Pani woli żeby pokazywać tylko symulację i nic więcej! To poprosimy w firmie taką specjalną dla Pani symulację bez gwarancji minimum. Pewnie się Pani lepiej poczuje jak nic nie będzie wiedzieć???
Wszystkie formy oszczędzania w przyszłości pokazują co będzie na przykładzie jakiejś symulacji a takowa zawiera jakieś założenie np stopę zwrotu i indeksację składki! I przecież my też to pokazujemy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ALE DODATKOWO JEST SPECJALNIE DLA PANI PRZYGOTOWANA GWARANCJA MINIMUM!!!!!!!!
Przecież gwarancja jest dla Pani tylko zabezpieczeniem że nie będzie mniej niż..... (i tu kwota zapisana na polisie) I że może być tylko więcej
No i teraz gdzie inwestować?
Myślę że każdy powinien zdecydować sam:
Jeżeli np jakaś firma nie podaje gwarancji minimum to co to oznacza? Może np to że nie chce na siebie wziąć ryzyka straty? Oczywiście są za to inne korzyści ale jest ryzyko jak komuś to pasuje to ok!
Nawet obligacje lub lokaty nie mogą zagwarantować stałej stopy zwrotu w dłuższym okresie czasu!
Proszę sobie zobaczyć jakie są lokaty na zachodzie i jakie u nas były jakieś 5 lat temu! (1,5% 2% ile trzeba mieć kapitału żeby wyżyć z lokaty nawet 3%) I na jak długo taki kapitał starczy?
No i teraz czy mamy gwarancje że kapitał który uzbieramy (o ile go nie roztrwonimy w międzyczasie) Starczy nam do końca życia? A jak nie starczy co w tedy?
a jakie sa prowizje, ile z kazdych 100 zl jest rzeczywiscie dopisywanych do kapitalu klienta w tym super produkcie? no z 1 strony masz racje, nie pokrywa to inflacji! z 2 inwestowanie to zawsze jakis koszt 1,3,5%, ale nie 10%, jak to zabieraja skandie, aegony i inne badziewia, i sie chwala ze to za mozliwosc dywersyfikacji, modelowania portfela regionalnie i sektorowo. jest tylko 1 zasadnicze pytanie: co to przecietnego kowalskiego, ktory zbiera na emeryture, bedzie interesowac?
do mądrali -death Aegon -
Ciemny ludziku, zal mi ciebie. Mam nadzieję, że zostaniesz przeciętnym Kowalskim, zabraknie na chlebuś, a do emeryturki jeszcze 20 dzionków. To jest zabezpieczenie dla ludzi inteligentnych, a nie dla ciebie. Irytują mnie takie cwaniaczki. Mam EVENTUSA od 5 lat ponieważ nie znam się na inwestowaniu pieniędzy ze skromnego wynagrodzenia. Daj szansę takim jak ja na trochę lepszą od swojej starość.
Dnia 2009-03-12 o godz. 22:43 ~Zbigniew napisał(a):
> do mądrali -death Aegon -
Ciemny ludziku, zal mi ciebie.
> Mam nadzieję, że zostaniesz przeciętnym Kowalskim,
> zabraknie na chlebuś, a do emeryturki jeszcze 20 dzionków.
> To jest zabezpieczenie dla ludzi inteligentnych, a nie dla
> ciebie. Irytują mnie takie cwaniaczki. Mam EVENTUSA od 5
> lat ponieważ nie znam się na inwestowaniu pieniędzy ze
> skromnego wynagrodzenia. Daj szansę takim jak ja na trochę
> lepszą od swojej starość.
Inteligentni ludzie potrafią myśleć i potrafią liczyć i na pewno nie kupili i nie kupią EVENTUSA.
Sam podpowiedziałeś kto więc to kupuje - ci, którzy się kompletnie nie znają na inwestowaniu ( łatwy łup dla naganiaczy).
pzdr
Zbigniewie, tak sie sklada, iz mam IKE, ale oparte na funduszach akcyjnych i, choc jestem mlodym gowniarzem, wiem co robie. uczono mnie tego w szkole, wiec potrafie odroznic badziewie (bez obrazy - jasniej: oferte dobra dla mnie), od czegos w miare normalnego. zycze Tobie i sobie dobrej emerytury. sadzac, jak na mnie naskoczyles, to Eventus w dzisiejszym swiecie to jedyna 'sluszna droga'. obys sie nie mylil, bo inaczej bedziesz dosc rozczarowany za te X lat. pozdrawiam ;)
AEGONIKU ! ale po co te nerwy ?:) Nie zauważyłeś,że tu każdy każdego w jakiś tam sposób wkurza? Przyzwyczajaj się do tego brutalnego życia.Ja juz trochę lat mam,więc wiem jak to jest:).Każdy z nas podejmuje sam decyzję i bez względu na to czy to się nazywa eventus (też mam:) czy inaczej to tak naprawdę nikt nie wie co to będzie za 10...20...30lat! ale najważniejsze to w ogóle "w coś wierzyć".Tak przy okazji czy Twoja ksywa Aegon to ma związek "z tym towarzystwem"?,w które widzisz ja akurat nie wierzę.Sam więc widzisz czasami trzeba się różnćc,żeby się lubić.Pozdrawiam
nie mam z ta firma nic wspolnego oczywiscie, co nick sugeruje:) jestem mlody, ale o polisach juz wiele sie naczytalem. oczywiscie, ze w cos trzeba wierzyc, ja odkladajac na starosc tez mam nadzieje,z e jakos to bedzie. pozdro. ;)
bardzo dobra odpowiedż ..wkurzają się ludzie typu Egonik bo raczej sobie nie radzą lub nie powinni pracowac w tej dziedzinie i koniec..nie musisz ludziom pomagac są inni normalni pozdrawiam...a o to chodzi w gwarancjach i zabezpieczeniu na przyszłośc..każdy podejmuje za siebie decyzję....pa
to racja ,ale młody człowiek nie wie co to gwarancja a póżniej dędzie rozczarowany jak giełda/ machina duzych nieczystych interesów/ straci jego kasę a to jest mozliwe pozdrawiam
aha, zapomnialem o 1 rzeczy, napiszcie mi, o ile obligacje sa wyzej oprocentowane od inflacji (chodzi mi o srednia ile ponad inflacje)? czy to nie jest wiecej, niz oferuje nasz super eventus? przeciez wystarczy co miesiac udac sie do pkobp i dokupowac, skonczy sie 1 emisja, brac druga, uwazac tylko jak beda w przyszlosci ukladac sie stopy procentowe... czy beda rosly, czy spadaly. niech jakis znawca sie wypowie!
Jedna sprawa mnie zastanawia.Co Panu "Bill" (i jeszcze 2 innych
się zwracam) zależy, żeby tego Eventusa tak upodlić???
Ja tu weszłam dzisiaj,pewnie jeszcze raz zerknę na odpowiedzi do mojego komentarza.I koniec.Zajmę się swoimi sprawami.Moich przyjaciół skołowanych po przeczytaniu tego forum nie uleczę.Nawet nie chcę.Każdy ma swój własny rozsądek.Jak wierzy się w fora plotkarskie,a nie czyta ogólnych warunków umów, to gdzie ten rozsądek pytam????
A Pan się strasznie angażuje.Dla mnie to czerwona lampka.I dla Państwa,nowych na forum,też powinno się czerwone światełko zapalić.Żeby było jasne,jestem zwolenniczką każdej formy zabezpieczenia.Pod dwoma warunkami.Po pierwsze,trzeba czytać umowy.Przecież nic nie musimy podpisywać od razu.Możemy wziąć papiery do domu i studiować do pełnego zrozumienia.Po drugie.Ważne jest to,jaka jest gwarancja.Czy lokata "8 %" daje klientom zysk na poziomie 8 procent?Nie!Czytać i myśleć samodzielnie!
A swoją drogą,kto z Państwa sceptycznych weźmie odpowiedzialność za ludzi,którzy po przeczytaniu tego forum nic nie zrobią ze swoimi pieniędzmi (choć wcześniej chcieli)???
Pozdrawiam
A swoją drogą,kto z Państwa sceptycznych weźmie odpowiedzialność za ludzi,którzy po przeczytaniu tego forum nic nie zrobią ze swoimi pieniędzmi (choć wcześniej chcieli)???
w powaznej prasie (rzeczpospolita, wyborcza) co jakis czas w dodatkach ekonomicznych pojawiaja sie rozne artykuly na temat oszczedzania na starosc. powiedzcie mi, prosze, dlaczego, skoro eventus to taka super rzecz, ani razu osobiscie nie przeczytalem o tej firemce? czytalem o obligacjach, tfi, bankach, polisach (notabene podkreslano, iz to dosc droga forma oszczedzania), ike...
ja wiem, ze niektorzy by chcieli, by ludzie cos robili ze swoimi pieniedzmi, szczegolnie dawali zarobic po 5% od skladki roznym agecinom.
reasumujac jednak, ja owu eventusa przeczytalem i nie ma tam dla mnie nic ciekawego. wole oszczedzac w IKE akcyjnym. mam szanse na wyzsze zyski, niz eventus. jak ktos twierdzi, iz to super produkt, to nie mam nic przeciwko, kazdy ma swoje zdanie. rozliczymy sie za 30 lat. wtedy dopiero sie okaze, kto mial racje!
Ile razy trzeba powtarzac?!?! Eventus nie jest produktem zapewniającym oszałamiące zyski. Eventus skupia się na oszczędzenie pewnego kapitału i wypracowaniu jednocześnie zysku od oszczędzonych pieniędzy - z oprocentowaniem naliczanym rocznie.
Jak dla mnie to ludzie są tak chciwi, że jak tylko przedstawi sie opcję zarobienia to od razu słyszy się tekst, że kiepskie bo mały zysk jest. Ok , fakt...zysk nie jest porażajacy - ale co najważniejsze jest GWARANTOWANY!!
Jeśli ktoś chce duże zyski to niech inwestuje bardziej agresywnie...Eventus bezpiecznie inwestuje pieniadze. Jesli ktos chce to zawsze mam mozliwosc skorzystania z Eventusa Plus gdzie moze czesc kapitalu dodatkowo zainwestowac albo zakupic Inventusa. Jednak sa to juz produkty o wiekszym zagrozeniu. R
Reasumując - jesli szukasz produktu ktory pozwoli CI zaoszczedzic kapital, nie liczac na spektakularne zyski to wybierz eventus.
EVENTUS NIE OFERUJE ZŁOTYCH GÓR. OFERUJE REALNE ZYSKI.
Większe zyski osiągniesz samemu odkładając sobie na lokatę :/ to ja dziękuje za takie zyski. Od moich odsetek odliczają sobie jeszcze 15 %, ich rozwiązanie na inflację to podnoszenie mi składki...strasznie cienka oferta. To już lepiej wybrać aegona, czy axę.
Witam!!!
Ja nie plotkuje tylko opisuje fakty na temat tego produktu. Przypuszczam,że OWU Eventusa znam lepiej niż pani a tam za wiele ciekawych informacji nie ma tak samo jak na szkoleniach w HMP.
Pozdrawiam
(Zwracam się do osób nowych na forum)
Mam jedno,jedyne pytanie.JAKI PRZECIĘTNY ZJADACZ CHLEBA WCHODZI CODZIENNIE NA JEDNO,BARDZO SPECYFICZNE FORUM POŚWIĘCONE KONKRETNEMU PRODUKTOWI???Moim zdaniem jest to pytanie retoryczne.Mimo tego odpowiem.
ŻADEN!!!!
Zobaczcie Państwo jedną rzecz.Wczoraj zrobiłam wpis.Minęła ledwo doba z hakiem.Odezwał się Bill oraz Death Aegon.Są to osoby,które z wielką zaciekłością próbują udowodnić, że Eventus to marny produkt.Jak Państwo sądzicie,czy Ci ludzie poświęcają swój czas,bo poczuli w sobie misję społeczną i chcą ratować rodaków od zła,jakim jest ten program???Więc ponawiam pytanie,jaki przeciętny zjadacz chleba to robi?Jakoś nie wierzę w altruizm tych osób...
I jeszcze o moim zabezpieczeniu emerytalnym.Mam 3 filar w CU od kilku lat.Teraz jeszcze dobieram Eventusa.Już tłumaczę dlaczego.Warto zabezpieczać się w rożnych miejscach jednocześnie,tak na wszelki wypadek.Poza tym...
To są 2 różne programy.W CU moja składka jest podzielona i kierowana na różne cele.W efekcie tylko mała część składki idzie na emeryturę.Cel tego programu to zabezpieczenie moich bliskich,gdybym nie dożyła 65 roku życia.Rzeczywiście świadczenia z tego tytułu są wysokie.Emerytura będzie z tego programu niewielka.Tu kupuje się "jednostki uczestnictwa".W zależności od kondycji giełdy,taka będzie moja emerytura.Ale agent z CU nie potrafił mi podać kwoty nawet w przybliżeniu.Zatem wielka niewiadoma.
I tu odczułam potrzebę zabezpieczenia swojej przyszłości po 65 roku.Do tego posłuży mi Eventus.W tym programie całą kwotę przeznaczam na emeryturę.I w chwili podpisania umowy znam minimalny pułap finansowy,jaki mi firma obieca.Do tego jeszcze będą dopisane zyski.I nie spierajmy się,czy ta kwota to dużo,czy mało (niech każdy sam oceni,jakie ma oczekiwania).Mi wystarczy,a jest gwarancja.I nie martwię się giełdą.
Oczywiście,są różne formy zabezpieczeń emerytalnych.Może nawet bardziej zyskownych.Pytałam agenta z PZU o IKE.Fajna sprawa,nie przeczę.Ale agent nie był mi w stanie określić,na jakim poziomie będzie moja emerytura.A ja już taka jestem,że lubię wiedzieć KONKRETNIE na czym stoję.Eventus mi daje tę pewność.A świadczenia małe nie są!
Czytając to forum znalazłam dużo sprzeczności,niejasności a "altruiści" wychwytują każdą z tych rzeczy, by udowodnić swoje racje.A Państwo żyjecie w nieświadomości,że Ktoś Wam życzliwie radzi...Ech...
Cytaty nie będą dosłowne,ale nie mam już czasu grzebać po forum.Przepraszam.
"agenci Eventusa zarabiają na nas,klientach".
Oczywiście,że zarabiają.Każdy agent zarabia, z każdej firmy. Nikt nie lubi pracować za darmo, w żadnej dziedzinie handlu,czy usług.Dla mnie to takie jasne,że się nie oburzam.
"mówili,że renta jest dożywotnia,a tu w 80 roku się kończy".
Renta jest wypłacana do końca naszych dni.Jak będziemy żyli 100 lat też.Natomiast jak zaczniemy ją pobierać i umrzemy,to do 80 roku naszego teoretycznego życia,bliscy będą wybierać tę rentę za nas.
"nie opłaca mi się wybierać renty,bo jak umrę w wieku 81 lat,to firma się na mnie wzbogaci".To Wybierzcie Państwo jednorazową odprawę.Z "taką" sumą już można zdziałać wiele.Więcej możliwości inwestowania się przed nami pojawia.A co ja mogę teraz zrobić ze swoją "stówką"?Świata nie zawojuję (bo nie chcę się bawić giełdą!).I MÓJ AGENT NIE UKRYWAŁ PRZEDE MNĄ TEGO FAKTU (spadkowości do 80 roku),jak tu niektórzy uparcie twierdzą.
"umiem liczyć i sam wyliczyłem z kalkulatorem,że..."Jak czytałam te "wyliczenia",to nie wiedziałam,czy się śmiać,czy płakać.Przepraszam.Gdyby to było łatwe i mógłby to robić każdy,nie byłoby tyle firm i instytucji udzielających doradztwa w tej sprawie.
"będą mi podwyższać składkę,choć chcę wpłacać tylko 100 zł".No to wpłacajcie Państwo te 100zł.Ale jest coś takiego jak INFLACJA.Wartość pieniądza zmienia się w czasie.Jeśli nie będziecie tych pieniędzy "dowartościowywać" to ta stówka za wiele lat będzie niewiele warta.Zwiększenie składki to kilka procent.Czyli 3-5 zł/miesiąc.Da się przeżyć.Ale firma pozostawia prawo wyboru.
"będę sam odkładać".Jak odłożycie Państwo pod materac,to uzbierane pieniądze wiele warte nie będą.A jak potraficie sami "coś" zrobić z pieniędzmi to super.W moim przypadku jest tak,że nie napalam się na ogromne zyski.Byle by byłe PEWNE.Czytając to forum odniosłam wrażenie,że wielu z Państwa nie wie,co zrobić z pieniędzmi.Tak było też za mną kilka lat temu."Coś" tam wykupiłam.A teraz sprawdzam,szukam,analizuję.Już nie jestem łatwym kąskiem dla karierowiczów.A Eventus nie jest panaceuam na całe zło świata.Ja znalazłam w tym programie coś,czego szukałam.Gwarancję.Każdy z nas ma inne oczekiwania.Moje zostało spełnione.I fajnie,jak Bill i Death Aegon i inni będą mieli więcej kasy,niż ja na emeryturze.Mi to nie przeszkadza.Ja znam swój pułap potrzeb i na to się zabezpieczyłam.Ale coś mi się zdaje,że już niektórzy zbierają na swoją emeryturkę siejąc zamieszanie na tym forum.Obym się myliła...
Ale tego się nazbierało :) Na szczęście bardzo szybko piszę :))) Jeśli komuś moja wypowiedź w czymś pomogła,fajnie.Jeśli nie.to trudno.Świata nie uleczę, a swoją przyszłość zabezpieczyłam.Ale to już koniec mojej aktywności tutaj.Niech każdy dochodzi do swoich wniosków sam.Pozdrawiam wszystkich gorąco.
Spodziewam się OCZYWIŚCIE odzewu od niektórych wysoce zainteresowanych "NOŻYC".Mnie to nie rusza,mam inne sprawy.Pewnie tego nawet nie przeczytam.Pozdrawiam
Witam!!!
No nie wiem czy tak mało osób ogląda tę stronkę bo jeśli ktoś rozsądny kupi ten produkt to chce się dowiedzieć w internecie co kupił.
Jeśli w google wrzucimy hasło Eventus to co się dzieje?? :))))
Jako pierwsza wyskakuje właśnie ta stronka której niby nikt nie odwiedza.
Jest pani zapewne agentką HMP która jest nie świadona do końca o kosztach tego że ma pani napisane, że coś ktoś gwarantuje.
Koszty jakie klient ponosi choćby w ofe to nic przy kosztach Eventusa.
HMP zabiera swoim klientom prawie całą składkę z pierwszych dwóch lat odkładania, takich kosztów nie mają inne produkty i dlatego też nic nie gwarantują na papierze.
Niech pani mi pokarze te zyski u mężczyzny który ma 50 lat i chce odkładać 100zł????
Gdzie są zyski???? Jakie są gwarancje????
Gwarantują dużo mniej jak suma wpłacanych składek!!!!
Nie mam więcej nic pani do powiedzenia poza tym, że ten produkt wymyślili niemcy kilkadziesiąt lat temu a od kilku lat już nie jest u nich sprzedawany.
To chyba wystarczy na reklamę tego produktu.
Co Ty tak znowu z tym 50-latkiem!! tylko ten argument posiadasz!!
Poza tym internet nie jest wiarygodnym w pełni źródłem informacji.
Pamiętaj, że nie mówimy o 50-latku!!! Tak jak Ty!! Takim osobom z długoterminowym systemem oszczedzania na emeryture ewidentnie najmniej sie to oplaca!!! To logiczne.
bill, bill, bill...jesli znasz warunki ogólne Eventusa, chwali Ci sie to, wątpie, żebys znał je tak bardzo dobrze i jednoczesnie krytykował taką oferte, ale nic to...nie jest jednak dla mnie zrozumiałe, jak ktos kto był na szkoleniach w naszej firmie nie zaciekawił sie Eventusem i nie nauczył od ludzi bardziej biegłych(napewno od Ciebie) w sprawach rynku, niczego ciekawego... Wydaje mi sie, że starasz sie na przekór wszystkiemu pokazac jak to jestes wspaniałym ekonomistą, przedsiębiorczym czlowieczkiem, tylko, że nie stworzyłes Eventusa, nie pomagasz uleczyc sytuacji...zaraz zaraz! tak naprawde to nic pozytecznego nie robisz, tylko krytykujesz! jaki jest sens w tym skoro osmieszasz swoją postawę wszechwiedzącego geniusza...jakas dziwna gorycz jest w Twojej postawie...ja osobiscie od pierwszego przeczytanego Twojego postu uznałem Cie za laika, wiec słaba ta Twoja autoreklama. Sam posiadam dwa Eventusy-classic i plus...jestem zabezpieczony na 100% potezną sumą pieniedzy, a Ty baw sie na giełdach i w polskich bankach...zobaczymy kto lepiej na tym wyjdzie i kto szybciej osiwieje:P
Gorące pozdrowienia znad Odry:)
Paweł HMI
Witam !!!
Jeśli jest to taki cudowny produkt to dlaczego nigdzie nie można sprawdzić wyników finansowych eventusa? Czy to nie jest dziwne??? Coś ukrywacie???
Co z tego że bank zabiera podatek Belki skoro w eventusie investuje się tylko około 80% składki a to chyba większa strata.
Bank nie jest najlepszą inwestycją lepiej już założyć sobie IKE.
Skoro to taki cudowny produkt to dlaczego w Niemczech wycofano kilka lat temu??
Dlaczego w eventusie z gwarancją zyski 2,75% co roku po 15 latach ma się mniejszą gwarancję jak kapitał?? Gdzie ten zysk???
Może Pawle z Wrocławia odpowiesz na te pytania a nie mydlił oczy klientom HMI żę mają cacko.
Pozdrawiam i czekam na rzeczowe odpowiedzi :)))
Skoro jesteś tak wielkim wszystkowiedzącym geniuszem to czemu nie wiesz, że można sprawdzić wyniki finansowe Eventusa zaglądając do rocznego sprawozdania finansowego Hestii. No ale do tego trzeba zrobić coś więcej niż bezmyślne negowanie produktu o którym jak widać po twoich postach niestety nie masz zbyt dużej wiedzy.
PS. nie jestem ani pracownikiem HMI ani nikim związanym z tą firmą. Z ciekawości przeglądam informacje o Eventusie szukając kolejnego zabezpieczenia przyszłości, obok ziemi, lokat i giełdy oczywiście. I im dłużej drążę temat tym bardziej mi się ten produkt podoba, jako produkt pewny.
Można inwestować w giełdę, ale jak widać ostatnio nie byłą to dobra inwestycja. Można trzymać pieniądze na lokatach, niby 6/8 % to więcej niż gwarantowane 3% w Eventusie. Tylko po 1 z której lokaty uda nam się dostać tyle ile jest w reklamie?
Patrząc na lokaty sprzed kilku lat kiedy na koncie studenckim oprocentowanie wynosiło 5% a lokaty o wiele więcej, Wtedy też każdy mówił, że 3,5 % Eventusa to nic. Swoją drogą Ci którzy zaczynali Eventusa kilka lat temy z 4% są nieźle do przodu. Teraz mamy lokaty na realnej wysokości koło 4/5 %, ale żaden bank nie da wysokiego oprocentowania na więcej niż kilka miesięcy. Ciekawe czy uda się komuś założyć lokatę na 8% na kilka lat? A za jakiś czas okaże się że norma to lokaty na 2%. I co wtedy?
Wtedy te 4% z Eventusa to będzie dużo. Nawet przy minimalnych zyskach dodatkowych.
No i właśnie o to chodzi, że za kilka lat nie obudzimy się z ręką w nocniku, tak jak np. klienci CU którym agenci wytłumaczyli że fundusze akcji to super pomysł bo przecież takie zyski były rok czy dwa temu. A teraz co?
A jak mi przed samą emeryturą wypadnie dołek na giełdzie i szlag trafi moje oszczędności? Nie będzie już czasu żeby czekać kolejne kilka lat aż zdążą odpracować.
Reasumując. Mam ziemię, akcje, i pewnie będzie Eventus. I nikt mi nie wytłumaczy że to zły pomysł. Jak szlag trafi giełdę, i inne inwestycje to przynajmniej na chleb starczy. A jak nie to wnuki dostaną fajny prezent na dziadka emeryturę.
Jakie opłaty???? Proszę bardzo:
1. Strasznie duża prowizja dla agenta
2. Prowizja dla HMP dzięki którym robią sobie wystawne konferencje, szkolenia, wyjazdy po całym świecie dla najlepszych naciągaczy.
3.Prowizja dla HMI
4.Prowizja dla grupy Ergo która na tym zarabia
5.Prowizja dla reasekuratora Munich Re
6.Rezerwa matematyczna około 20-30% czyli z tego co zostanie po prowizjach to i tak tylko około 70-80% jest inwestowane i to w obligacje
Kupcie sobie sami obligacje to wyjdziecie na tym lepiej
7.Do tego wszystko co zarobią powyżej 2,75% to AŻ!!!!!!!!!!!! 10% z zysku zabierają dla siebie.
Czy ktoś zna gorszy produkt???
to pisał mój kolega z Egonu..tacy też są.....za niego przepraszam u niego liczy się tylko on i jego kariera ..wiem ,że nie powinien w tej branży pracować ale to zmartwienie tego Towarzystwa ..jakich mają pracowników ..pozdrawiam..
Re: EVENTUS Autor: ~proszę to przeczytać [83.19.151.*]
Kobiecie w wieku 50 lat proponują płacić 300 zł. miesięcznie przez 15 lat,
tzn. do 65 roku życia (czyli jak przejdzie w wieku 60 lat na emeryturę,
jeszcze przez 5 lat niech płaci z jednej emerytury na drugą emeryturę
w eventusie - hi hi hi).
Nie wiem, czy wiecie, że eventus zacznie wypłacać jej emeryturę dopiero od początku następnego roku kalendarzowego, tzn. jak skończy 65 lat np. 15 maja - to pierwszą emeryturą dostanie dopiero w styczniu następnego roku kalendarzowego - hi hi hi.
Będzie ona wynosiła 268,33 zł. - hi hi hi.
Przez 15 lat będzie włacała 300,00 zł. miesięcznie - a potem dostanie 268,33 zł. miesięcznie - hi hi hi.
Będą wypłacać jej tylko odsetki od jej własnych pieniędzy,
czyli wpłaconej kwoty bazowej + procentu uskładanego przez 15 lat .
nigdy nie odzyska - hi hi hi.
Z tego co mi wiadomo to nikt nie każe nikomu po 50 płacić 300 zł składki, tylko po 50 to już wchodzą w grę jednorazowe wpłaty. Więc cytując "nie dajcie się nabrać " , ale nie na Eventusa ale na argument :
"Kobiecie w wieku 50 lat proponują płacić 300 zł. miesięcznie przez 15 lat,
tzn. do 65 roku życia (czyli jak przejdzie w wieku 60 lat na emeryturę,
jeszcze przez 5 lat niech płaci z jednej emerytury na drugą emeryturę
w eventusie - hi hi hi). "
Re: EVENTUS Autor: ~proszę to przeczytać [83.19.151.*]
Policzmy sobie:
300 zł. x 12 miesięcy = 3600 zł.
3600 x 15 lat = 54000 zł. (są to moje pieniądze)
Policzmy teraz ile wynosi procent składany:
Czas oszczędzania: 15 lat
Co miesiąc wpłacam: 300 zł.
Stopę zwrotu przyjmuję np. 5 %
Po 15 latach mam:
Kapitał : 54000 zł.
Procent składany: 26520,79 zł.
Razem: 80520,79 zł. (to są cały czas moje pieniądze)
W wieku 65 lat mój kapitał końcowy wynosi zatem 80520,79 zł.
W tym momencie przechodzę na emeryturę i zaczynam ją sobie wypłacać.
Proszę pamiętać, to BARDZO WAŻNE, że mój kapitał końcowy ciągle zarabia
5% w skali roku, nawet wtedy gdy już wypłacam sobie emeryturę,
to pozostała kwota zarabia.
Teraz podejmuję decyzję, że rentę/emeryturę będę sobie płaciła przez 20 lat,
czyli do 85 roku życia.
Powinna ona wynosić 531,40 zł./miesiąc.
Mogę sobie przyjąć, że rentę będę sobie płaciła tylko przez 15 lat
(tyle czasu ile wpłacałam), czyli do 80 roku życia.
Wtedy powinna ona wynosić 636,75/miesiąc.
Eventus zapewnia mi 268,33 zł. - SZOK.
Inny temat do dyskusji - to koszty gwarantowanych wypłat w eventusie - 10 lat.
chłopie wszystko pomyliłeś.. jakie 5% co ma gwarancja do ostatecznej kwoty emerytury jakie 10 lat ..gdzie ty jesteś i o czym mówisz bo to nie jest EVENTUS tam są jasne zasady i czytelne OWU..pozdrawiam nie dołuj siebie trudno jak ci nie wiedzie się w Agonie paapa