Skoro jesteś tak wielkim wszystkowiedzącym geniuszem to czemu nie wiesz, że można sprawdzić wyniki finansowe Eventusa zaglądając do rocznego sprawozdania finansowego Hestii. No ale do tego trzeba zrobić coś więcej niż bezmyślne negowanie produktu o którym jak widać po twoich postach niestety nie masz zbyt dużej wiedzy.
PS. nie jestem ani pracownikiem HMI ani nikim związanym z tą firmą. Z ciekawości przeglądam informacje o Eventusie szukając kolejnego zabezpieczenia przyszłości, obok ziemi, lokat i giełdy oczywiście. I im dłużej drążę temat tym bardziej mi się ten produkt podoba, jako produkt pewny.
Można inwestować w giełdę, ale jak widać ostatnio nie byłą to dobra inwestycja. Można trzymać pieniądze na lokatach, niby 6/8 % to więcej niż gwarantowane 3% w Eventusie. Tylko po 1 z której lokaty uda nam się dostać tyle ile jest w reklamie?
Patrząc na lokaty sprzed kilku lat kiedy na koncie studenckim oprocentowanie wynosiło 5% a lokaty o wiele więcej, Wtedy też każdy mówił, że 3,5 % Eventusa to nic. Swoją drogą Ci którzy zaczynali Eventusa kilka lat temy z 4% są nieźle do przodu. Teraz mamy lokaty na realnej wysokości koło 4/5 %, ale żaden bank nie da wysokiego oprocentowania na więcej niż kilka miesięcy. Ciekawe czy uda się komuś założyć lokatę na 8% na kilka lat? A za jakiś czas okaże się że norma to lokaty na 2%. I co wtedy?
Wtedy te 4% z Eventusa to będzie dużo. Nawet przy minimalnych zyskach dodatkowych.
No i właśnie o to chodzi, że za kilka lat nie obudzimy się z ręką w nocniku, tak jak np. klienci CU którym agenci wytłumaczyli że fundusze akcji to super pomysł bo przecież takie zyski były rok czy dwa temu. A teraz co?
A jak mi przed samą emeryturą wypadnie dołek na giełdzie i szlag trafi moje oszczędności? Nie będzie już czasu żeby czekać kolejne kilka lat aż zdążą odpracować.
Reasumując. Mam ziemię, akcje, i pewnie będzie Eventus. I nikt mi nie wytłumaczy że to zły pomysł. Jak szlag trafi giełdę, i inne inwestycje to przynajmniej na chleb starczy. A jak nie to wnuki dostaną fajny prezent na dziadka emeryturę.