• Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~mareczek123 [83.14.146.*]
    Mam pytanie?chcę otworzyć działalność gospodarczą usługi remontowe i budowlane czy lepiej byc na podatku vat czy moze na ryczałcie proszę o odpowiedz
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~biuroerachuba s.c. [83.24.218.*]
    Witam wszystkich. Jestem księgową i prowadzę swoje biuro rachunkowe. Postaram się dać wszystkim Państwu podpowiedź na parę zagadnień. Jeśli ktoś zamierza otworzyć działalność gospodarczą i boryka się z problemem czy wybrać ryczałt czy książkę przychodów i rozchodów i czy być odrazu vat-owcem, musi sobie odpowiedzieć na jedno pytanie. Jak dużo w miesiącu będe miał faktur kosztowych(czyli tych które zmniejszają nam podatek). Otórz jeśli miesięczne przychody z działalności będą wynosić np: 3000 zł za miesiąc a faktur kosztowych będzie na np 500 korzystniejszą formą będzie ryczałt. Ryczałt jest o tyle wygodną formą iż opłaca się jeden podatek od osiągniętego dochodu. W zależności od rodzaju prowdzonej działalności jest to 3%,5,5%,8,5% bądź 20% od miesięcznego obrotu. Wybierają ryczałt kwota miesięcznego obrotu nie jest pomniejszana o kwoty poniesionych kosztów. Płaci się podatek procentowo od danego obrotu pomniejszając go o składki ZUS(społeczną i 7,75% zdrowotnej). Wybierając książke przychodów i rozchodów opłaca się podatek w zależności od przychodu. Np. wystawiłem R-ek na 3000 możliwych kosztów do odliczenia miałem 500 to płacę 19%(przy podatku liniowym) bądź 19,30,40 przy skali od kwoty 2500. i także pomniejszam te kwoty o zapłacone składki ZUS. Przy rozpoczynaniu działalności można się zdeklarować(jeśli ustawa nie przewiduje iż trzeba odrazu zostać) czy chce się być Vat-owcem. Jeśli nie potrzebujemy wystawiać faktur a wystarczy naszemu odbiorcy r-ek można nie wybierać odrazu vat-u a przejść na niego dopiero po przekroczeniu ustawowego limitu. Jeśli nie przekroczymy tego limitu będziemy opłacać tylko jeden podatek-podatek dochodowy. Podatek Vat a podatek dochodowy są to dwa różne podatki.Można opłacać sam pod.doch nie będąc vatowcem bądź obydwa podatki jeśli się jest vatowcem.

ODPOWIEDZI NA NIEKTÓRE PYTANIA:
    Przy firmie budowlano-remontowej można wybrać ryczałt co jest w miarę koszystne. Opłacać go w wysokości 5,5 bądź 8,5 jeśli korzystamy z cudzych materiałów, bądź koszystamy ze swoich materiałów. Korzystnie jest poczekać z VAT do momentu przekroczenia limitu.

Jeśli kupimy towar na jedną fakturę a sprzedajemy go na dwóch straganach, mając książke przychodów i rozchodów i jeśli obydwa stragany są wykazane jako miejsca prowadzenia dzialalności nie ma najmniejszego problemu w ujęciu ich w koszty. Jeśli sporządzany jest remanent na koniec roku jako jeden wspólny to ok jeśli jako dwa oddzielne z dwóch straganów należy rozbić towary na dwa stragany w remanencie (jeśli zostanie na stanie).

Otwierając działalność gospodarczą jako vatowiec można odliczyć od vatu należnego z tytułu wystawianych faktur wszystkie wydatki które stanowią koszt uzyskania tego przychodu jeśli ustawa o vat ich nie wyklucza. Odliczyć można takie wydatki jak np. telefon, internet, czynsz, śr.czystościowe, zakupy towarów i inne koszty stanowiące koszt uzyskania przychodu. Nie można odliczyć vat-u od faktur za paliwo jeśli jest to samochód osobowy, można w przypadku jeśli jest to samochód ciężarowy co potwierdza dokument ze stacji kontroli pojazdu(czyli typowy samochód ciężarowy który ma oddzieloną część bagażową. Jeśli samochód jest śr trwałym firmy na ewidencji bądź sporządzana jest co miesiąc kilometrówka to można odliczyć sobie vat od wszelkich innych wydatków na samochód oprócz paliwa. Paliwo stanowi koszt nie do podatku vat ale w całóści do podatku dochodowego przy książce przychodów.

Jeśli chodzi o firmy remontowe zdecydowanie na początek polecam ryczałt bez vat. Zawsze można zmienić formę opodatkowania do 21 stycznianastępnego roku (na przyszły rok).

Polecam jednak wszystkim nową otwierającym działalność gospodarczą o skorzystanie z usług biura rachunkowego co wiąże się miesięcznie z koztem 122-244 zł miesięcznie w zależności od ilości miesięcznych faktur, bądź chociaż z porady przy otwieraniu takiej działalności gdzie uzyskacie pomoc jeśli sami będziecie chcieli prowadzić sobie rozliczenia księgowe. Koszt takiej porady to 100 ale warto skorzystać, bo w wielu przypadkach ludzie którzy się tym nie interesują popełniają masę błędów w rozliczeniach. www.erachuba.pl
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~annar [91.94.207.*]
    Otwieram salon z sukienkami slubnymi, ksiegowa doradza mi ryczalt, czy to napewno jest lepsze od bycia vatowcem? bo musialam wyremontowac lokal, kupic towar itp itd i oczywiscie pobralam od wszystkich faktury vat ktorych nie bede mogla odliczyc. Ksiegowa mi pokazuje roznice np. ze do skarbowki zaniose np 60zl co miesiac od przypuscmy 1 sukienki niz byc na vacie i placic np 160. Co zrobic na te pol roku do konca roku i co z fakturami za remont, witryne, meble, sukienki, manekiny Prosze o porade :)
  • proszę o wzór wypełnienia comiesięcznego rozliczenia się z zusem kartą p Autor: ~basia55 [83.22.186.*]
    jak wypełnić przekaz pocztowy podatkowy jeśli chodzi o comiesięczne rozliczenie kartą podatkową z zusem.Mam firmę jednoosobową.Z poważaniem barbara
  • Księga przychodów i rozchodów Autor: ~LOLKOWO515 [80.55.92.*]
    jak prowadzę księgę to mogę wpisywać do niej kwote z Vat za paliwo które odliczam?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~olga [79.186.214.*]
    STARAM SIĘ O DOFINANSOWANIE Z BIURA PRACY,DOMAGAJĄ SIĘ PODANIA SZACUNKOWYCH PODATKÓW,A JA NIE WIEM NIC NA TEN TEMAT.PROSZE POMÓŻCIE:
    JAKI PODATEK BYŁBY NAKOŻYSTNIEJSZY DLA MAŁEGO (JEDNOOSOBOWEGO)ZAKŁADU FRYZJERSKIEGO?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~olgaaa [83.238.53.*]
    olga Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > STARAM SIĘ O DOFINANSOWANIE Z BIURA PRACY,DOMAGAJĄ
    > SIĘ PODANIA SZACUNKOWYCH PODATKÓW,A JA NIE WIEM
    > NIC NA TEN TEMAT.PROSZE POMÓŻCIE:
    > JAKI PODATEK BYŁBY NAKOŻYSTNIEJSZY DLA MAŁEGO
    > (JEDNOOSOBOWEGO)ZAKŁADU FRYZJERSKIEGO?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~aniaz [83.23.40.*]
    Witam. zamierzam otworzyć działalność gospodarczą zakład fryzjerski i nie wiem jaką mam wybrać formę opodatkowania ( mam dwoje dzieci w wieku szkolnym słyszałam że na dzieci są jakieś zwroty )może ktoś mi doradzi bardzo proszę
  • VAT i Ryczałt Autor: ~marcinek [89.76.167.*]
    Witam czy będąc na ryczałcie moge biorąc FV na stacji palilw odliczyć VAT za bęzyne?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Małgorzata555 [79.186.113.*]
    Co wybrać? Vat czy ryczałt?
    przy jednoosobowej dzoałalności ( hurtownia cukiernicza)
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Daniel [77.112.94.*]
    Mam problem jaką formę płatności mam wybrać przy prowadzeniu jednoosobowej firmy budowlanej , bardzo proszę o pomoc .
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~grodzia [83.8.175.*]
    ryczałt 3% - w razie jakiś pytań proszę pisać iwona.biuro@vp.pl
  • re: odliczenie vatu z paliwa Autor: ~justycz [83.16.219.*]
    prowadzę działalność gospodarczą od lipca mogę odliczać vat za paliwo odnośnie tego mam pytanie? Czy za zakupione paliwo oprócz odliczenia vat mogę odliczyć wartość netto w kosztach w podatkowej księdze przych. i rozch.tak jak za prąd czy wodę? jeśli nie mogę to w jaki sposób mam to zaewidencjonować w podatkowej księdze przych. i rozch., w jakiej rubryce wpisać to zakupione paliwo. Prosiłbym o odpowiedz . Z góry ślicznie dziękuję.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Tomasz Dobras [195.39.216.*]
    Co wybrać Vat czy Ryczałt?

Założyłem firmę jednoosobową Zajmuję sie pośrednictwem w zawieraniu umów dla firm konsultingowych oraz banków
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~MAriusz10001 [91.94.109.*]
    mam pytanie faktura vat została wystawiona w czerwcu 2008 a płacone było lipcu 2008 kiedy mam się rozliczyć w lipcu czy w czerwcu
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~gudbaj [83.7.132.*]
    MAM PYTANIE . JEZELI BRAŁ BYM MOTOCYKL Z CZECH NA FIRME MOJEGO KOLEGI I ODLICZYL BYM PODATEK VAT , CZY POZNIEJ MUSZE GO SPLACIC PRZ SPRZEDAZY???
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~izabela88 [79.185.113.*]
    ja zakładam handel obwożny i sama niewiem co wybrac ale w moim przypadku ryczałt jest leprzy chyba.
  • jaki jest limit na karte podatkową Autor: ~piotr99997 [62.108.174.*]
    witam
    Mam pytanie jaki jest limit i czy jest wogóle jakiś w 2008r na karcie podatkowej dla usług budowlanych.
    Z góry dziękuje
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Małgorzata Bilska [83.27.184.*]
    Czy mozemi ktos powiedziec akie miesięcznie są średnio dochody z solarium dodam jedno łóżko i czy to sie wogole opłaca?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~an [193.178.243.*]
    Witam!
    Prowadze działalność od 1 stycznia 2008 jestem ryczałtowcem (17%) ale od sierpnia zostałam Vat-owcem, straszny Vat mam do zapłacenia, co moge zakupić aby go nie płacić, czy jak zakupie samochód to bede mogła odliczyc cały Vat zakupowy? Prowadze usługi informatyczne, wiec musze jakos sie dostac do klienta, teraz mam samochod ale nie na siebie.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~monika 876 [62.61.36.*]
    Witam mam zamiar otworzyćswoją działalność i początkowo zająć się sprzedażą ciuchów dziecięcych na allegro,Większość towarów będzie zakupowana w hurtowniach lecz zdażą się i ciuchy z bararów bez paragonu.
    czy w takim przypadku zostac vatowcem czy byc na ryczalcie ??przy jakiej formie rozliczania sie z dochodu lepiej bedzie zaopatrywac sie w hurtowniach lub na odwrót na bazarach???
    Z góry dziękuje
    Monika
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~emilia [79.190.97.*]
    witam serdecznie !potrzebuję pomocy, ponieważ mąż jest zmuszony założyć własną działalność gospodarczą kupiliśmy busa, wciągniemy go do firmy, tylko jest problem nie wiemy co wybrać wat czy ryczałt ! mąż będzie podpisywał kontrakt z firma jako "podwykonawca", jako kierowca dostawca . proszę o pomoc. dziękuję
  • Re: Co mozna odpisywać mając firmę usługową, - ryczałt z Vatem? Autor: ~wiki [83.28.249.*]
    Na jakixch zasadach rozlicza się z vatu mając firmę usługową i wybrało się ryczałt z Vatem. Jak to się rozlicza i co można? Czy można np. samochód?
  • pytanie o NIP Autor: ~szira [195.150.129.*]
    Witam! Mam pytanie, wczoraj dostałam propozycje pracy w pewnej firmie. Dostałam już potrzebne dokumenty do zawarcia umowy zlecenie, problem w tym iż jeszcze nie mam numeru NIP. Jest to moja pierwsza praca. Chciałam się zapytać czy mogę zacząć pracę i dostarczyć swój numer NIP jak tylko go dostanę?
    Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~kryha [85.221.190.*]
    Mam pytanko chce za łożyć firmę remontowo budowlaną jaki podatek wybrać bo sam już nie wiem ,Czekam na opinie.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Czytacz [79.186.43.*]
    czy ktoś tu odpowiada? chyba nie ....lub pytaniem na pytanie
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~helios [83.19.39.*]
    Pamietajmy jesli wybieramy forme opodatkowania to wybieramy miedzy KPIR, Ryczalt, Karta Podatkowa a Vat jest czyms osobnym.

Pamietajmy jest podatek dochodowy i podatek VAT.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~poker66 [77.223.198.*]
    Witam mam pytanie. Obecnie jestem zatrudniony na stałe w firmie panstwowej,a chce załorzyc działalnosc gospodarczą o profilu usługi transportowe i handel hurt- detal , tak wiec jakies koszty bedą ale czy wybrac ryczałt czy wat. i jaka jest klasyfikacja PKW U I PKD dla typu tej działalnosci prosze o pomoc
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~poker66 [77.223.198.*]
    Witam mam pytanie. Obecnie jestem zatrudniony na stałe w firmie panstwowej,a chce załorzyc działalnosc gospodarczą o profilu usługi transportowe i handel hurt- detal , tak wiec jakies koszty bedą ale czy wybrac ryczałt czy wat. i jaka jest klasyfikacja PKW U I PKD dla typu tej działalnosci prosze o pomoc
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~ema [77.254.253.*]
    Jestem na ryczałcie 8,5%. Proszę nich ktoś mi napisze jak mam obliczyć podatek prze osiągniętym dochodzie 1298 zł i przy składkach zus które akurat w tym miesiącu płaciłam tzn. społeczna 94,82 i zdrowotna 195,15.
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~Misieq [213.134.172.*]
    Moje pytanie będzie banalne bądź głupie ale trudno
    Od Września 2008 zbieram faktury (jestem początkującym) ale nie zarejestrowałem się jeszcze do Vatu :(
    Czy będę mógł odzyskać Vat z tych faktur ?
    Pozdrawiam
    >
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~misiek [83.6.246.*]
    chce otworzyc sklepik osiedlowy ,bardzo prosze o podpowiedz jaki mam wybrac podatek?
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~RD [83.3.13.*]
    Zawsze ten sam problem. wydaje mi się,że najlepiej jest wybrać,pełną księgowość i rozliczanie Vatu dlatego bo wtedy ma się wszystkie furtki otwarte. Tzn ktoś robi remonty i chce odliczyć koszty proszę bardzo . O ile się nie mylę przy ryczałtach placi się od przychodu (tzn nie dochodu) ale od całości, sam nie wiem łatwo się w tym zamotać. Pelna księgowość jest bardziej przejzysta rozlicza się koszty, tzn odlicza sie je od przychodu i to jest dochód który jest opodatkowany 18% do kwoty 80 tys zł
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~markawasi [83.6.237.*]
    Witam,
    Piszę z prośbą o radę co do formy opodatkowania.
    Zamierzam starać się z UP o dotację na jednoosobową DG. Będzie to handel obwoźny i z racji tego iż chcę ze środków z Urzędu zakupić laptopa i dobry aparat fotograficzny będę zmuszona założyć również sklep internetowy (bo na handel obwoźny to laptopa raczej nie dostanę). Zamierzam sprzedawać rękodzieło z Am. Południowej (mój mąż jest cudzoziemcem), czyli biżuterię sztuczną wykonaną przez tamtejszych rzemieślników, bransoletki z kordonu i muliny i koralików (które sama też robię), pamiątki, ozdoby, swetry z wełny lamy i różne różności. Miejscem sprzedaży będą różnego rodzaju imprezy plenerowe (pikniki, festyny, giełdy) a w wakacje miejscowości nad morskie. Mój mąż jest muzykiem gra i sprzedaje swoje płyty. Tym wszystkim zajmujemy się już od jakiegoś czasu i chcemy w końcu zarejestrować tą działalność.
    Z PKD wybrałam takie nr
    14.19.Z Produkcja pozostałej odzieży i dodatków do odzieży (tutaj chcę umieścić bransoletki plecione ręcznie z muliny i kordonku)
    46.48.Z Sprzedaż hurtowa zegarków, zegarów i biżuterii
    47.82.Z Sprzedaż detaliczna wyrobów tekstylnych, odzieży i obuwia prowadzona na straganach i targowiskach
    47.89.Z Sprzedaż detaliczna pozostałych wyrobów prowadzona na straganach i targowiskach
    47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet
    47.99.Z Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami
    18.20.Z Reprodukcja zapisanych nośników informacji
    59.20.Z Działalność w zakresie nagrań dźwiękowych i muzycznych
    90.01.Z Działalność związana z wystawianiem przedstawień artystycznych
    90.02.Z Działalność wspomagająca wystawianie przedstawień artystycznych
    Nie wiem, czy wybrałam dobre numery, głównie chodzi o sprzedaż rękodzieła, własnych płyt CD i granie na ulicy. Czy sprzedając te rzeczy na straganach i targowiskach a także na aukcjach internetowych przysługuje mi ryczałt 3%? Średni dochód miesięczny to 3-4tys, a w miesiącach wakacyjnych ok 8tys.
    Proszę o radę jaką formę opodatkowania mam wybrać, znajomi doradzają mi ryczałt, ale ja się na tym nie znam, więc wolę zapytać. Proszę o wszelkie informacje, jakie mogą mi się przydać.
    PS. Czy ktoś może wie, jaki jest koszt stworzenia sklepu internetowego i czy są jakieś miesięczne opłaty prowadzenia tekiego sklepu.
    pozdrawiam
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~gronko [83.6.244.*]
    witam mam zamiar sprzedawać urządzeń użytku domowego przez sprzedaż bezpośrednią, maszyny kupuję z vatem i teraz mam dylemat czy vat który zwiększa koszta zakupu i za który będą płacić klienci z możliwośćią jego odzystania czy riczałt ,który obniży koszta zakupu?Która opcja jest najdogodniejszą dla jednej i drugiej strony.dziękuję za odpowiedz
  • ujęcie w PKPiR kupowanych kurczaków na rożno. Autor: ~dormar [62.61.60.*]
    Witam, czy kupowane kurczaki, frytki i surówki, prowadzę bar gastronomiczny i sprzedaję kurczaki z rożna, ujmuję w kol 10 PKPiR. Pozdrawiam i z góry dziękuję. :)
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~elka1011 [89.78.170.*]
    co wybrać vat czy ryczałt
  • Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt? Autor: ~sylwia [86.28.181.*]
    Ludzie zastanówcie sie zanim napiszecie albo poczytajcie troche!!! troszkę własnego wkładu i dowiecie się wszystkiego. "co wybrać vat czy ryczałt?" głupie pytanie a co chwile się powtarza!....beznadzieja! vat a ryczałt to co innego - ryczałt to forma opodatkowania, podatek który płaci się od przychodu a vat to podatek od towarów i usług, będąc ryczałtowcem można być na vacie albo i nie, zależy od rodzjau dzialalności.