Forum Księgowość i podatki

Re: Co wybrać? Vat czy ryczałt?

Witam,
Piszę z prośbą o radę co do formy opodatkowania.
Zamierzam starać się z UP o dotację na jednoosobową DG. Będzie to handel obwoźny i z racji tego iż chcę ze środków z Urzędu zakupić laptopa i dobry aparat fotograficzny będę zmuszona założyć również sklep internetowy (bo na handel obwoźny to laptopa raczej nie dostanę). Zamierzam sprzedawać rękodzieło z Am. Południowej (mój mąż jest cudzoziemcem), czyli biżuterię sztuczną wykonaną przez tamtejszych rzemieślników, bransoletki z kordonu i muliny i koralików (które sama też robię), pamiątki, ozdoby, swetry z wełny lamy i różne różności. Miejscem sprzedaży będą różnego rodzaju imprezy plenerowe (pikniki, festyny, giełdy) a w wakacje miejscowości nad morskie. Mój mąż jest muzykiem gra i sprzedaje swoje płyty. Tym wszystkim zajmujemy się już od jakiegoś czasu i chcemy w końcu zarejestrować tą działalność.
Z PKD wybrałam takie nr
14.19.Z Produkcja pozostałej odzieży i dodatków do odzieży (tutaj chcę umieścić bransoletki plecione ręcznie z muliny i kordonku)
46.48.Z Sprzedaż hurtowa zegarków, zegarów i biżuterii
47.82.Z Sprzedaż detaliczna wyrobów tekstylnych, odzieży i obuwia prowadzona na straganach i targowiskach
47.89.Z Sprzedaż detaliczna pozostałych wyrobów prowadzona na straganach i targowiskach
47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet
47.99.Z Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami
18.20.Z Reprodukcja zapisanych nośników informacji
59.20.Z Działalność w zakresie nagrań dźwiękowych i muzycznych
90.01.Z Działalność związana z wystawianiem przedstawień artystycznych
90.02.Z Działalność wspomagająca wystawianie przedstawień artystycznych
Nie wiem, czy wybrałam dobre numery, głównie chodzi o sprzedaż rękodzieła, własnych płyt CD i granie na ulicy. Czy sprzedając te rzeczy na straganach i targowiskach a także na aukcjach internetowych przysługuje mi ryczałt 3%? Średni dochód miesięczny to 3-4tys, a w miesiącach wakacyjnych ok 8tys.
Proszę o radę jaką formę opodatkowania mam wybrać, znajomi doradzają mi ryczałt, ale ja się na tym nie znam, więc wolę zapytać. Proszę o wszelkie informacje, jakie mogą mi się przydać.
PS. Czy ktoś może wie, jaki jest koszt stworzenia sklepu internetowego i czy są jakieś miesięczne opłaty prowadzenia tekiego sklepu.
pozdrawiam