• Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.80.*]
    Olechnowicz nie był członkiem Zarządu Spółki od 25 lat.
    Jest faktem, że spółka realizowała bardzo kosztowne inwestycje. 
    Czy były one nietrafione?? 
    Patrząc przez pryzmat wykresu, wyników finansowych oraz wypłaconych w ciągu ostatnich 10 latach dywidend można tak oceniać.
    Lotos to nie ORLEN. 

• Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: ~jason [178.219.132.*]
    a propos Lotosu. Kolejną perełką jest fakt ,że p.o. prezesa został facet który zarządzania uczył się w klubie sportowym i na stadionie.
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: mielonka [77.65.20.*]
    Mąż, Marysiu, jest z zawodu dyrektorem... Rzucili go na kolejny odpowiedzialny odcinek budowy nowej lepszej rzeczywistości... To prześmieszne, jak władza, która doszła do władzy na metodach podobnych do działania PRL'owskiej opozycji, po uzyskaniu tej władzy z PRL'u czerpie pełnymi garściami...
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: ~jason [178.219.132.*]
    jaki elektorat takie kadry. Tylko koni żal...
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: pikami [195.191.163.*]
    Cierpliwość jednak popłaca :)Drabinka zrobiła swoje - czas z niej powyrywać szczeble- zamknięty FKGHM po 72.60  i FW20M po 1938.Zostawiłem symbolicznie po 1 szt. tu i tu żeby nie zostać całkiem bp bo bym chory był ;)Choć może lepiej było wszystko zostawić i tylko podwyższać SL? Hmmm...jednak się skusiłem i do skarpety parę stówek wpadło-lepsza półpełna skarpeta niż wypełniona obietnicami ;)
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: tomaszke [217.115.65.*]
    Mi wychodzi 74,47 na miedziaku, pożyjemy - zobaczymy...
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: zosia3005 [87.205.132.*]
    a mnie wychodzi 40-50 zł
    ... w wariancie .. optymistycznym
    ale jak mówisz ..... zobaczymy .... :-))
  • Panie Emerycie Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Giełda jest cały czas taka sama, była taka 200 lat temu, i jest taka sama teraz, bo ludzie zbytnio się nie zmienili. I to jest najlepsze!

Na prawdę było kiedyś tak jak napisałeś? Na przykład taki miro stał w kolejce z Tobą i sobie mówiliście, co teraz na GPW słychać?
    I jak wyglądało kupowanie albo sprzedawanie akcji? Mówiło się, czy dawało się kartkę jakąś i tam było napisane co chcesz kupić?
    Kto z Was to pamięta? Bo mnie jeszcze wtedy na świecie nie było, gdy GPW startowała.

Macie może jakieś informacje, albo doświadczenia jak to wyglądało w Warszawie w budynku Giełdy? Tak jak w USA, tylko w mniejszej skali?
    Mnie to bardzo interesuje, proszę o każdą informację.

Kurde mam to PKO L a ono takie nie za mocne :( Może jutro z rana wyszczeli, hehe.

Tylko w którą stronę. Zaczekajmy na zamknięcie.
  • Re: Panie Emerycie Autor: miro. [79.185.92.*]
    @kurde ja jestem z Kielc i nie wiem jak było w Warszawie ale u mnie było normalnie, stało się w kolejce do biurka maklera i mówiłeś co kupujesz i za ile, transakcje przeważnie leciały po pkd (po kursie dnia) a potem to już telefonicznie a notowania śledziłeś w gazecie a potem na telegazecie, fajne czasy. hehe powodzenia (to w dużym skrócie) a odnośnie systemu gry to graj tak żebyś się najmniej męczył, po pewnym czasie znajdziesz swój rytm, jak ja zygzaki. pozdrawiam
  • Re: Panie Emerycie Autor: pikami [195.191.163.*]
    @kurde ja pamiętam takie czasy. Jakbym poszperał w moim giełdowym archiwum to pewnie znalazłbym papierowe zlecenia k/s.
    Były specjalne druki na których wpisywało się co , ile i po ile chce się kupić lub sprzedać. Z tego co pamiętam to chyba kolorowe to było-niebieskie na kupno a takie bladoczerwone na sprzedaż. Albo odwrotnie-nie chce mi się teraz szukać żeby sprawdzić.
  • @Kurde : jak to wyglądało w Warszawie w budynku Giełdy? Autor: emeryt_giełdowy [83.11.80.*]

Wyobraź sobie 6 piętro KC PZPR, salę 15 m szerokości około 20 m długości (tak na oko - nie liczyłem krokami) .
    Tak ja dzisiaj na wprost tablica notowań, dzwon, Prezes Rozłucki. Po lewej stronie stanowiska maklerów w czerwonych szelkach. 
    Parę rzędów krzeseł, a za nimi przestrzeń zapełniona tłumem czekających na otwarcie notowań kibiców - inwestorów.
    "Notowania" jeden raz w tygodniu, a później dwa razy w tygodniu. Trzeba było być na bieżąco.
    Na początku 5 spółek, a później z każdym miesiącem więcej. Informacja o kursach ukazywała się następnego dnia w gazecie.
    Składanie zleceń już ci opisali. Kartki, kolorów nie zapamiętałem. Co za różnica. 
    1 rok plaża, drugi rok plaża, 3 rok - pierwsza nauczka błąd, dywidenda od Exbudu, wzrost kursu o 100% - stopa dywidendy może 5%. Po dniu dywidendy 50% spadek.
    Pierwszy 1 mld kredytu inwestycyjnego zabezpieczonego akcjami konkretnej spółki np. Elektriumu - równoważenie 10% , następny 1 mld kredytu (OK) i jeszcze jeden miliard (OK). Kursy rosną Uniwersal królem giełdy. Wólczanka i BRE w portfelu.
    Bank Śląski kolejki - tłumy chętnych liczba inwestorów wzrasta wraz z szybkością liczby (OK) zawieszonych notowań.
    Notowania Banku Śląskiego nie interesują mnie bo ich nie mam. Od stanu wojennego nie cierpię stać w kolejkach po meble, mięso i akcje.  
    Polonia ze Stanów (miałem przyjemność znać takie osoby) zamienia $$$$ na złote i kupie oszczędności życia swoich rodziców. 
    4 rok grzejemy na coraz wyższe poziomy. To może jeszcze jeden kredycik - 800 mln zł. zabezpieczony na 2.000 szt. Elektrumu po 2 mln zł. za 1A. Elektrim rośnie 2,8 mln za 1 A. Pakiet akcji puchnie do około 10 mld zł.
    Pod koniec marca 1994r. coś się zaczyna dziać. Pierwsze zawieszenie notowań (OS). Elektrim spada na 2 mln/1A. akcji nie można sprzedać bo teoretycznie akcje powinny być zabezpieczone. Narwy co się dzieje co robić...... Trzeba ratować i optymalizować zyski wypracowane na kredycie inwestycyjnym.
    Tu popełniamy drugi błąd ........... Optymalizacja się nie udała. 75% strat na wirtualnym portfelu to trauma na 10 lat.

• Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: tomaszke [217.115.65.*]
    Po małych poprawkach bezpieczniej 73,613.

Ale masz rację, nie ma co świrować i czekać w punkt (a pewnie i tak się mylę) - pozamykane 73,19 - 73,23.

Powodzenia :)
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: ~Obserwator [83.21.121.*]
    Tez pozamykalem L KGHM powyzej 73.
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: zosia3005 [87.205.132.*]
    Wbrew pozorom , nasze teorie się nie wykluczają ..
    .. mogą podbic wysoko .. 75 , 80 .... i Bóg wie ile
    tego nie wiem .... moge sie tylko domyslać
    jakie bedzie zakończenie tych wygłupów ....

No bo chyba nikt teraz nie kupuje w celach inwestycyjnych ... ??!
  • KGHM - miedzy wierszami ... Autor: zosia3005 [87.205.132.*]
    Porozumienie płacowe :
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zarzad-KGHM-zawarl-porozumienie-placowe-ze-zwiazkami-zawodowymi-3513978.html

" Ustalono również, że w przypadku, gdy w roku bieżącym nie zostanie znowelizowana ustaw o podatku od niektórych kopalin, to strony układu rozpoczną negocjacje w sprawie zmian załącznika regulującego wysokość nagrody z zysku dla pracowników KGHM."

Coś mi mówi , że .... " strony układu rozpoczną negocjacje "
    bo takie ustalenie nie wzięło sie z .. powietrza ..
    musiały być mocne przesłanki ....
  • Re: KGHM - miedzy wierszami ... Autor: ~Grubasek [93.105.179.*]
    Pani Zosiu pisalem o tym parę razy na forum miedziaka. Najwiekszy blad politczny PO w zaglebiu miedziowym to brak takiego porozumienia. Wystarczylo w momencie wprowadzania podatku podpisac porozumienie o wyliczaniu nagrody dla pracownikow bez uwzględnienia podatku i po klopocie. Teraz PIS moze upiec dwie pieczenie na jednym ogniu: zostawic podatek i podpisac porozumienie z pracownikami. Takie to proste. Ludziom latwo to wytlumaczyc bo po co sie dzielic zyskiem z akcjonariuszami jak mozna brac podatek i nie wyplacac dwywidendy.
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: pikami [195.191.163.*]
    @kurde
    łezka się w oku kręci jak sobie człowiek przypomni stare czasy- ok i byłeś w niebie  a jak było os to byłeś w czarnej d... :) nk i rk albo rs i ns pewnie na tym forum nie tylko ja pamiętam.
    @miro
    scycoryk jesteś?:) czyli ziomal ze świętokrzyskiego ;)wprawdzie teraz mieszkam w innym regionie ale rodzinnych stron się nie zapomina :)
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: ~nowy [77.46.58.*]
    Witam, może ktoś wytłumaczyć łopatologicznie jak się gra S lub L. Chodzi o to na czym to dokładnie polega i np. jak jutro mogę zagrać na sprzedaż na Kghm. Który jest na S a który na L.
  • Dzięki! Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Wszystkim za odpowiedzi dziękuję, ale było wtedy fajnie. Miro tylko zygzaków wtedy raczej nie robiłeś :D
    Jak ktoś ma jeszcze ciekawe informacje to poproszę, na pewno nie tylko ja poczytam.

Ciekaw jestem co to jutro będzie na giełdzie u nas. Zostawię takiego samego stoplossa na PKO, jak miałem przez dzisiejszy dzień, bo ryzyko nieduże, a jak WIG20 poleci do 2000 to PKO powinien nad 27 się zameldować.

Pani Zosiu proszę mi wybaczyć zdradę, ale wszędzie sygnały kupna pokazało. Proszę wybaczyć. Najprawdopodobniej poniosę karę, bo takie leszcze jak ja zwykle nie zarabiają, ale nie mogłem się dzisiaj powstrzymać z L.
  • Re: Dzięki! Autor: ~alan [217.70.49.*]
    Autor: tomaszke [217.115.65.*] 2016-04-13 12:16
    Zgadzam się z tym, co Kurde napisał.

Poziom tego wątku jest znacznie wyższy niż spółkowych wątków, gdzie pełno jadu i "chyba ty" albo "twoja stara".

Pozdrawiam :)

Zależy na jakich spółkach.
    Np na Mabionie w Parkiecie poziom jest bardzo wysoki,
    oczywiście nie wszyscy go prezentują.
  • Re: Dzięki! Autor: miro. [83.31.154.*]
    witam, @kurde pytałeś o początki , a na początku były tylko akcje i handel do góry ale i tam można było uśredniać, wychodzić na górce odkupywać niżej i tak dalej, od początków dużo przerobiłem różnych sposobów aż do koni włącznie. powodzenia
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: miro. [83.31.154.*]
    witam @pikami tak czułem że jesteś ziomek, pogadamy w piątek, powodzenia i pozdrawiam.
  • Re: LOTOS - odwołany po 25 lat pełnienia funkcji członka Zarządu. Autor: artimar [83.30.102.*]
    wbrew pozorom jak podbiją pow ostatnich szczytów i jeszcze ruszą w kierunku 90zł. to od dołka 66,6 będzie całkiem przyzwoity zarobek. NIe wspąmnę o posiadaczach akcji kupionych poniżej 60zł. ze stycznia.
    Natomiast co mają powiedzieć posiadacze krótkich FKGH od wczorajszego zamknięcia, co tak liczyli, że nie przebije 70zł. ?
    Niezła strata w jedną sesję. Zresztą dziś mało kto miał okazję otworzyć Ski FKGH i wyjść bez straty, poza porannym krótkim i płytkim zejściem . Miedź dalej rośnie, dolar także, co sprzyja kursowi KGHM i obroty 106 mln wcale nie takie liche jak na całą sesję.
    Zobaczymy co będzie dalej ale przydałby się spadek w okolice 70zł.
  • No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: zosia3005 [77.253.174.*]
    W ubiegłym tygodniu na zdjęciu Ostrego były 3 małe
    na zdjęciu początkowym tego wątku były tylko 2 małe na środku jezdni
    Bolec wczoraj uwiecznił juz tylko jednego , który przygląda się jak duży Miś wcina leszcza ....
    .. a tu Kurde melduje , że został Bykiem ...

OK małe miśki ... róbta , co chceta ...
    .. ale jak was na tej jezdni potraci TIR , albo złapią was do klatek
    nie chcę słyszeć płaczu .... i ..... zgrzytania małych ząbków .... :-))
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: ostry- [95.160.157.*]
    Spokojnie , spadki są i tak zawsze dwa razy szybsze niż wzrosty .
    Więc jak dziś wzrosło 2% to spadać będzie 4% :-)
    Wystarczy poczekać.
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: tomaszke [89.73.196.*]
    Dlatego też zamknąłem tłuste elki, bo chociaż myślę, że podejdzie jeszcze tak jak pisałem troszkę.
    Ale prawdopodobieństwo odwrotu też wzrasta.

No i jak się nauczyłem od Szanownych Forumowiczów: prawdziwy zarobek to ten zaksięgowany :)
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: ~Miki2020 [89.68.163.*]
    A mnie może niech ktoś wytłumaczy to, bo zawsze jak na to patrze to mnie krew zalewa :)

http://stooq.pl/q/?s=^spx&d=20160413&r=wig20

• Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: tomaszke [89.73.196.*]
    Ja opijam moje dzisiejsze zaksięgowanie i nic już mądrego nie napiszę :)

Do jutra :)
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: ~znawca [178.43.69.*]
    Na mojego nosa to nikkei tej nocy powinien spaść, a to sugeruje możliwą
    luke w dół u nas rano.
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: ~Miki2020 [89.68.163.*]
    No to Nikkei urósł jeszcze mocniej :D
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: zosia3005 [87.205.139.*]
    Tylko koperek spada ...
    .. a dolar się dalej umacnia
    zobaczymy jaką "siłę" pokaże dzisiaj KGHM

• Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    no ja mocne s na miedzi srednio po 72,5 i s po 42 dzisiaj otworzone
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: ~arbez [89.69.101.*]
    złotówa pikuje
    Po wczorajszej rezolucji PE jest i tak spokolnie ..
    .. zwłaszcza jesli dodac do tego komentarze członków rządu
    choc tak dokładnie nie słuchałam , bo to przekracza już moją wytrzymałość
    i wyłączyłam telewizor ... :-((
    Ja na wszelki wypadek dzisiaj przynajmniej połowę ..
    .. a może nawet wiekszosć zaksięguję,
    bo jutro nad ranem ważne dane z Chin ...
    powinny byc słabe .. no ale .. diabli wiedzą czy nie bedzie inaczej .. ?!

Jutro po danych - zaleznie od sytuacji odnowię ..
    .. wyżej lub niżej .. to nie ma az tak dużego znaczenia ,
    bo potencjał spadku KGHM jest duzy

• Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: ~dzis [83.23.68.*]
    dzis magiczny czwartek i zalaczy sie ssanie po 16

pko bp i pzu
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: artimar [83.22.176.*]
    no właśnie zastanawiam się, czy niektórzy udzie co piszą o prognozowanych kierunkach - robią z siebie czy próbują z innych robić głupków. Takie krótkie wpisy są żenujące. Mam wrażenie, że jest na bankierze sporo wirtualnych osób, które w rzeczywistości sa całkiem innymi osobami i mają odwrotne poglądy do przedstawianych na forum.
  • Re: No i małe miśki ... rozbiegły się .. Autor: artimar [83.22.176.*]
    czyżby jednak na KGHM miał miejsce oklepany scenariusz tego tygodnia czyli poranna lekka korekta i kontynuacja wzrostów? . Ciekawe czy była to jedyna dzisiaj szansa do niskiego zamkniecia S czy jednak będzie jakiś powtórzony ruch w dół. Na szczęście próbowali ostro "pomataczyć" tym porannym zejściem ale jakoś zostało to ładnie skontrowane.
    A i koperek odbija od rana. Zobaczymy
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: artimar [83.22.176.*]
    może by tak spróbować zagrać S na FKGH jakby wróciło w okolice zamknięcia?:) większe ryzyko, że na dziennym spólki jest ładny sygnał kupna więc trudno przypuszczać, ze to koniec wzrostów.
    Patrząc na układ falowy to po mocnym wzroście od stycznia pozostaje pytanko, czy 66,6 to koniec korekty czy będzie tu trochę zygzaków. Natomiast jesli koniec korekty był w tym piątkowym dołku i mamy wzrosty w ramach fali trzeciej to powinno przekroczyć ostatnie szczyty.
    Na dwoje babka wróżyła:)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: tomaszke [217.115.65.*]
    Też się przyglądam miedziakowi, ale nie wiem czy to już czas.
  • termi miałeś rację z dolarem Autor: ostry- [83.4.100.*]
    ukłony.
  • Re: termi miałeś rację z dolarem Autor: ~orlen [83.23.68.*]
    orlen podejscie conajmniej na 75 zrobi

!
  • Re: termi miałeś rację z dolarem Autor: artimar [83.22.176.*]
    Dnia 2016-04-14 o godz. 10:20 ~orlen napisał(a):
    > orlen podejscie conajmniej na 75 zrobi
    >
    > !

bardzo profesjonalna prognoza jak na poranny klimat wokół ropy:)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [83.4.100.*]
    link

DAX
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    a ja obstawiam spadek i dlatego jestem na s zobaczymy
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.7.230.*]
    ten misio na zdjęciu , to zgaduję Monachium 1933 rok ?
  • @Kurde - za następne 25 lat będziesz mógł dopisać jak było przed Autor: emeryt_giełdowy [83.21.82.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_kurde-jak-to-wygladalo-w-warszawie-w-budynku-gieldy,20327483.html 

denominacją, czyli obcięciem 4-zer. 
    Trzeba wiedzieć, że 4.000.000 zł. z roku 1990 to obecne 400 zł., a 1.000.000.000 zł. to obecne 100.000 zł.
    Nie pamiętam po ile wtedy były $$$. Pamiętam, że nie skutecznie schowałem 100$ i po latach jak odnalazłem zrozumiałem co straciłem.

Można jeszcze dopisać poziomy inflacji rocznej 120%, 60%, 40%, 20% oraz poziomy wynagrodzeń rocznych liczone w milionach, dziesiątkach milionów, setkach milionów i miliardach zł. 

Możesz i powinieneś włączyć telewizor i słuchać informacji. Analizować i myśleć jak łatwo w wyniku demokratycznego wyboru cofnąć nas mentalnie o 40 lat wstecz.

• Re: @Kurde - za następne 25 lat będziesz mógł dopisać jak było przed Autor: ~Miki2020 [89.68.163.*]
    Z ciekawości na jakich platformach obracacie kontraktami?
  • Re: @Kurde - za następne 25 lat będziesz mógł dopisać jak było przed Autor: ~1960 [83.23.68.*]
    dzis magiczny czwartek i test 1960

!

naweet jak otoczenie nie bedzie sprzyjac

pzu juz sie rozgrzewa, pko bp tez
  • Re: @Kurde - za następne 25 lat będziesz mógł dopisać jak było przed Autor: ~waldi [80.50.230.*]
    niedawno kupowałem koszulki polo (pochodzę może i do czerwca). S-ki mi kompletnie nie pasują, kupiłem L-ki.
    Stawiam, że wkrótce na termometrach będzie powyżej 20.
[x]
FW20 0,33% 3 008,00 2025-10-27 17:02:31
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.