Zosia piszę do Ciebie bo ty jesteś moim mentorem i nauczycielem gry na f akcyjnych :-)
PEO odkupiłem po 163.55 pewnie za wcześnie, ale to mój pierwszy kontrakt na ten bank i 3.4 zł. piechotą nie chodzi... sprzedałem wczoraj pod koniec na próbę w celach edukacyjnych ...
Na PEO nie gram , bo to papier chimeryczny a depozyt dosc duzy .. do tego proponuja dywidendę 8,70 zł co przy tych wycenach daje nawet przyzwoity zwrot ( ponad 5 % ) 2 x większy niz np, w przypadku PKN .
Wiec - moim zdaniem dobrze , ze odkupiłeś i zaksięgowałeś zysk. Ja pozamykałam S na PKO i KGHM brane z rana , bo .. .. zyski trzeba księgować .. :-))
Teraz robie przerwę i czekam do końcówki , spodziewam się, że jeszcze nas zaskocza . dziwne byłoby , gdyby ... nie dotknęli nawet symbolicznie 2000 na FW20 bedąc wczoraj tak blisko
Dnia 2016-03-31 o godz. 11:21 ~vs napisał(a): > Bull Eye, > jak Ostry pisał, reaktywował wątek FW20, > do tego jest jednym z dwóch najlepszych trader'ów > klasycznej AT, wg. mnie.
@Miki Jakiej odpowiedzi oczekujesz .. .. że zmienię zdanie ..np. 21 października o godz 12.30 .. czy cos w tym stylu ?
No przeciez ..... nie wiem ... Jak S&P zblizy się przynajmniej do dołka z 2011 roku , czyli ok.1100 punktów a W20 bedzie w tym czasie na ok.1600 ( lub wyżej ) , to może zmienię zdanie , ale teraz nie widze powodu aby sie tym zajmować .. .. to odległa przyszłośc .. Moga zmienic skład W20 , może byc swiatowy krach , moze sie wydarzyc wiele jest tak duzo zmiennych , że ... szkoda czasu na analizy w tej chwili
Dla jasności - mogę żyć bez posiadania akcji .. .. teraz gram głównie DT lub w bardzo krótkim terminie jest mi obojetne czy bedzie 1400 i kiedy to tylko byłby wstępny syganał inwestycyjny ...
Jesli drukowana , pełzajaca hossa na rynkach bazowych bedzie trwała 20 lat .. a my utkniemy znów w konsoli ... to nie kupię akcji .... Chyba , że będą jakiej pojedyncze perełki -okazje , to jest zawsze mozliwe .
A co jak s&p będzie na 2200 albo 2400 a wig20 na 2500 albo 2700? Mówię o odwrotnej stronie, jest jakis poziom którego przebicie sprawi że będziesz widziała hossę i przyznasz się do błędu?
31-03-2016 11:15] S&P obniżył perspektywę ratingu Chin do "negatywnej" ze "stabilnej"
31.03. Pekin (PAP/int.) - Agencja ratingowa Standard & Poor's obniżyła perspektywę ratingu Chin do "negatywnej" ze "stabilnej" - podała agencja w czwartek w komunikacie.
"Rating kredytowy Chin to teraz AA-/A-1 z negatywną perspektywą" - czytamy w komunikacie S&P.
Analitycy S&P oceniają, że dochodzenie gospodarki Chin do równowagi następuje wolniej niż się spodziewano i rośnie stopniowo ryzyko dla wiarygodności kredytowej Chin. S&P prognozuje dla Chin wzrost PKB w ciągu najbliższych 3 lat o 6 proc. lub lekko powyżej.(PAP)
Do jakiego błędu .. ? Czy przyznam , że kiedys bedzie hossa - w tej chwili juz potwierdzam TAK , bedzie hossa .. nie wiem tylko ,kiedy i z jakiego pulapu bedzie odbicie Jak ją zdefiniujesz .. ? Skoro wczoraj analityk stwierdził , ze wg definicji hossa zaczeła się wczoraj .. 20 % wzrostu od dołka ...? a jak wybuchnie inflacja 50-100 % rocznie ( juz taką przeżyłam osobiście ) i indeksy wystrzela w kosmos .. to bedzie hossa czy raczej bessa ? O czym i po co my dyskutujemy ..
Kończmy to , bo szkoda czasu i miejsca na wątku . Do jakiego błędu mam się przyznać ? Jesli zmniejszy to Twój niepokój i Cie uspokoi .. .. moge się w tej chwili ko kazdego błędu , który jest błędem ...
zosia idealizuje i czeka na przepiękne i pewne sygnały. A może się okazać, że 1650 to ostatni dołek i przez wiele lat nie spadnie do tego poziomu i wspinaczka z korektami po drodze będzie dalej trwała. Trzeba pamiętać, że zdrowa i bezpieczna korekta to do minus 10% więc nie musi spaść poniżej 1800pkt. Oczywiście może być różnie ale ciekawe co zosia napisze, jak przyszłość pokaże, że hossa zaczęła się 22.01.2016r. bo na razie to jedyna najbliższa data która wskazuje na trwającą jedną i dominującą falę wzrostów. Niech sobie rynek weryfikuje. Mnie tylko zastanawia po co tyle argumentować, skoro i tak prognozuje się tylko spadki. Poobserwuj sobie zosiu spółki z rynku USA,jakie tam bywają dzienne wahania bo dochodzą do 20% i to dopiero jest "mataczenie". A z PKNORLEN nie wiem dlaczego LOP FPKN na otwarciu kasowego nie tańcował czyli tak jakby nikt nie zamykał L ani otwierał S. A poza tym skoro i tak zosia ma w nosie co będzie w dłuższych perspektywach bo gra sobie na krótkich ruchach, to po co nas wszystkich straszy i wrzuca tyle czarnego "pijaru" na temat naszych indeksów, spółek etc...
Na początku serii kontrakt był 10 pkt. poniżej indeksu teraz już jest powyżej. Ciekawe jak wypadnie zamknięcie - do tej pory na close jednak indeks był wyżej.
Chciałem zapytać czy jest ktoś z forum na bieżąco w kwestii PKN Orlen? Mam S z wczoraj 73,50 i się zastanawiam czy mogą jeszcze raz podbić, poprawić szczyt?
Kto zabroni .... ? Pytanie brzmi .. NIE czy mogą ( co mogą - to widziałes rano ) , ... ale .... Czy zechcą .. ? Pamietaj , że PKN jest jedną z najcięższych spółek W20
jeśli na PKN powtórzy się codzienny scenariusz to zanegują zły obraz dziennej rysowanej świecy na FPKN i w końcówce zamienią w biały korpus. Ta spółka jest w silny trendzie wzrostowym od poziomu 61zł. i dzisiejszy poranek narobił zamieszania więc licho wie, co będzie dalej.
Moze wstrzymaj się dobieraniem przynajmniej do bezrobotnych o 14.30 .. ale .. to taka mała sugestia ..... rób jak uważasz .
Zasadniczo tez gram podobnie .. .. pewna ( dość niewielka pula ) do gry na codzień celuje w zyski niewiekie ale powtarzalne a akcje ... jesli bedzie mój pułap ... to inwestycja na dłuzszy termin
No tak ... .. przecież w sumie jesteś arbitrażystą ... :-))
@Obserwator No i .... ZONK Jeszcze nic nie jest do końca przesadzone , ale .. ... zyski naprawdę warto księgowac .. rano miałeś 150 zł na plus .. troche szkoda takiego prezentu ...
Zrealizowałem Pani Zosiu :-) Dziękuje za dodanie odwagi, nie mogłem się zdecydować bez Pani postu... w ostatniej chwili przy 72,25 uff ... teraz pytanie gdzie wyżej czekać 74,40?
600 :-D gdyż tyle miałem sztuk INTSPKN11023.. wczoraj kupione za 7 dziś poszło po 8 cieszę się i dziękuję raz jeszcze, może uda się dziś zająć jeszcze lepsze pozycje, do napisania!
Świetnie .. :-)) Około 74 powinno być w miarę dobrze .. .. nawet gdyby poszli wyżej - bedziesz miał 170 zł w rezerwie ( 74,0 - 72,25 ) .. czyli bezpieczenstwo az do 75,70 .. dopiero później byłby minus ... .. czyli plan wyglada nieźle .. choc osobiscie unikam PKN jak .. diabeł wody swięconej ... :-))
74,65 wychodzi fibo 61,8 tam się ustawiam myślę że mogą dojść :-) i wtedy na dłużej zostaniemy na S - taki jest plan przynajmniej. Chociaż w teorii mogli by rownież chcieć dojsc na 79zł - 78 fibo, jednak musieliby wtedy ladnie zamataczyc istotne opory na w20 co obecnie wydaje sie byc malo realne, aczkolwiek wszystko mozliwe.
ale jeśli to przez wiele miesięcy spadło ze 130zł. do 52zł. to większości mało i chcieliby po 40zł. kupować, więc im rynek pokazuje "gest Kozakiewicza" :) Na razie kursy wielu spółek są bronione na obecnych poziomach więc nie ma co czarować i kopać się z koniem.
ech...stałem od rana na zamknięcie S po 1976 i nie weszło-chyba byłem na końcu kolejki. No nic , jak podkorbią pod 2000 to...drabinkę się uruchomi. PKN tez przespałem a rano było tak pięknie...
a ja teraz mam wrażenie właśnie tego o czym pisała dziś Zosia... Ktoś mnie próbuje zrobić w "konia", to patrzące na nas z niedużej odległości 2000 moim zdaniem jest robaczkiem, na który ma się załapać jak najwięcej rybek, ale jak się spojrzy ponad wodę, to zaraz obok robaczka widać spławik i podbierak :)
W najbliższych dniach czego nas korekta na WIG20 o zasięgu min. 5% co jest normalne po 20% wzrostach. Czy potem nastąpi odbicie czas pokaże, wszystko będzie zależeć od rynków bazowych, ja obstawiam jednak dalsze spadki (~1800pkt)
Moim zdaniem - powinni przejść 2000 bo to ostatni dzień miesiaca i kwartału a gdyby nie przeszli 2000 to ten cały wyciag wczorajszy poszedłby na marne .... z punktu widzenia premii makreli ... tak sadzę , no pewnie maja jakies zadania premiowe a 2000 to równy poziom .. ?!
Dziś są jeszcze 3 szanse :
teraz - ok. 16.00 wyciag przed zamknieciem lub .. tradycyjny .. cudofix .. :-))
jak się przyjrzałem, to wychodzi, że na otwarciu było rzuconych 45tys akcji, czyli ewidentnie popyt był nisko ustawiony i było mało chętnych. Teraz volumen wynosi ok. 1,4mln akcji. Czyli niewielkim kosztem można było zrzucić kurs prawie o 5zł., więc to żadne mataczenie tylko tak sie popyt z podażą spotkał. Ja sam czasami kupuję 4-5 tys akcji PKN :). Ale od rana kurs odrobił więc jest zagwozdka, czy skorygują czy będą ciągnąć do góry.
ograniczam ryzyko, część zostaje, a może na fixingu uda się wysoko odkupić to co poszło... Dziś muszę się wyspać, jutro biała koszula, krawat... Mam spotkanie z minister Bieńkowską, zobaczymy czy jestem idiotą :)