• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: zosia3005 [87.205.135.*]
    @pikami
    Mam nadzieję, że się na mnie nie gniewasz ..
    .. wskazałam Twoje posty , bo to był dobry przykład
    ale .. tylko i wyłącznie przykład ..... nic osobistego
    Dobrze , że zakonczenie wypadło dla Ciebie chyba w miare neutralnie .
    Pozdrawiam :-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: pikami [195.191.162.*]
    zosia3005  dobry przykład czego? S może i za szybko otwarte ale...jednak zysk zaksięgowany choć trwało to kilka dni ;) L może też za szybko ale jutro prawdopodobnie będzie okazja zamknąć z zyskiem. Jak nie jutro to do końca serii jeszcze daleko :)Trend trendem ale w każdym trendzie jest możliwość zarabiania na L i na S. Zresztą sama dobrze o tym wiesz bo tak grasz na FKGH i zarabiasz na S mimo, że kurs do góry ;) Rzadko się trafi ze zleceniem w dołek albo górkę -ważne jak się zamknie i co się księguje...częściej i w jakiej wysokości ;)Życzę płacenia podatku za ten rok wszystkim uczestnikom  "walki na future's" ;)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: zosia3005 [87.205.135.*]
    Pikami
    Przykład tego , że gra bez planu powoduje zdenerwowanie i jest męcząca ..
    ... napisałeś , że Cie wymęczyli i ze chyba musisz zrobic przerwę
    po czym .. za 15 minut otwarłeś pozycję .

Mniejsza o to jaką pozycje otwierasz .
    Nie popieram łapania dołków ... ale - to każdy gra jak chce.
    Odniosłam jednak wrażenie , że grasz ( w tym momencie ) bez planu a moim zdaniem 
    to powoduje chaos i stres .. który jest naszym największym wrogiem.
    Każdy się czasem myli .. i kazdy powinien miec plan , który..
    .. obejmuje również pomyłki - czyli .. kiedy i jak zwiewać ..
    ... a może nie zwiewać ale usredniać ... ?!
    Obojetne .. byle z planem .. nie na dziko ....

Jednak ..  
    właściwie nie powinnam nawiązywać do Twoich postów ..
    .. to było niegrzeczne ... i za to Cię bardzo przepraszam .
    Powodzenia !
    zosia3005

To nam się wpisy minęły. Plan jest taki żeby...zarabiać ;) Pewnie można na spokojnie choć  przy kontraktach to trudne bo tu są emocje. Mój plan obejmuje pomyłki czego dowodem jest PIT za ubiegły rok - marny bo marny ale jednak zysk. Ale podatku nie zapłacę bo wcześniej była większa strata czyli plan był do bani :)
    Zwiewać czy uśredniać oto jest pytanie ;)Trzeba wybrać mniejsze zło w danym momencie. Plan nie powinien zakładać jednej opcji,a może jednak powinien bo to wtedy jest plan? ;)Chaos może być planem jeśli przynosi zyski :)
    Za nic mnie nie przepraszaj - nawiązuj ile chcesz do moich postów. Inne spojrzenie zawsze mile widziane - pozwoli mi zauważyć błędy których nie widzę...zaślepiony żądzą zysku za wszelką cenę ;)
    P.S.
    Jeśli chodzi o przerwę to była...15 min :)

@kurde
    Zobacz 2 ostanie posty kolegi @pikami
    .. i zapamietaj , że .... nie nalezy tak grać
    nawet .. gdyby dzisiaj pikami miał fart
    Nie chodzi o to , czy trafi czy mie tylko o
    - chaotyczne otwieranie pozycji
    - całkowity brak konsekwencji

To o to chodziło z tym przykładem - nie sprawdziłem co było wyżej napisane  jak odpisywałem :)
    Dlaczego chaotyczne otwieranie i jaki brak konsekwencji?
    Konsekwentnie otwierałem S i zamknąłem z zyskiem choć przyznam ,że mnie wymęczyło czekanie na ten zysk.
    Teraz mam L też konsekwentnie otwarte 2 razy:) To jest krótkoterminowa konsekwencja ;)Oczywiście nie pozwalam stratom rosnąć powyżej ustalonego wcześniej pułapu. Jak miałem S pułap został nieprzekroczony co pozwoliło finalnie cieszyć się zyskiem. Teraz L tyle co wzięte więc strachu nie ma...jeszcze ;) Jak jutro rano nie będzie perspektyw dla L to na pułap nie będę czekał tylko pożegnam bez żalu tą pozycję. Oczywiście napisze o tym po fakcie bo w pracy nie mam dostępu do forum-korporacja blokuje-mogę tylko kursy sprawdzać na stooq  i zlecenia składać na rachunku bez dostępu do notowań on line.
    Bo napisałeś , że chcesz zrobic przerwę
    czyli .. nie miałeś w planie otwarcia kolejnej pozycji,
    a jednak ... ją otwarłeś ... pod wpływem impulsu

Ale - juz przeprosiłam .
    Pozdrawiam Cie serdecznie i wycofuję się .
    Wesołego Alleluja !
    Dnia 2016-03-23 o godz. 18:44 zosia3005 napisał(a):
    > Bo napisałeś , że chcesz zrobic przerwę
    > czyli .. nie miałeś w planie otwarcia kolejnej pozycji,
    > a jednak ... ją otwarłeś ... pod wpływem impulsu
    >
    > Ale - juz przeprosiłam .
    > Pozdrawiam Cie serdecznie i wycofuję się .
    > Wesołego Alleluja !

Ech ta kobieca intuicja...prawie mnie przejrzałaś ;)
    Plan jest taki, że nie otwieram więcej niż 5 poz. na FW20 bo taki ze mnie leszczunio ;) na akcyjnych tylko pozwalam sobie na więcej.
    Teoretycznie otwarcie  drugiej pozycji za 15 min było częścią planu ale masz rację - w tym przypadku to był impuls - poniosło mnie ;)
    Już mnie więcej nie przepraszaj. Twoje uwagi pomogą mi wnieść więcej planu do planu ;)Całkiem poważnie to napisałem.
    Pozdrawiam.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: arbez [89.69.101.*]
    Przepraszam że wtrącam się w Waszą dyskusję. Zdaję sobie sprawę że najłatwiej jest udzielać rad. Sam wielokrotnie miałem problem z dotrzymaniem założonych ustaleń - wiem coś o tym. Ale patrząc poprzez 10 lat praktyki mogę zasugerować: mocno stratną pozycję - trudno wyprowadzić na plus, grać powinno się tylko z trendem (trzeba zdecydować jaki trend widzę i konsekwentnie się tego trzymać, a podstawa to wycofać się jeśli ustalone założenia zostają przekroczone - nie czekać na cud), Nie można dopuszczać straty wyższej niż zysk ( jak w tym przypadku nie pamiętam dokładnie ale np. odbieg był 20 pkt zysk 5 pkt - tj. 400%), jeśli jesteś w pracy to nie możesz grać na świecach poniżej 1D i zajmować pozycję bez przemyślenia i analizy - giełda to jeden z najtrudniejszych zawodów i nie można tego robić z doskoku. Życzę dużych zysków ";*
  • Wczoraj młoteczek/wisielec, dzisiaj młot/wisielec, a jutro ......... ?? Autor: emeryt_giełdowy [83.20.195.*]
    link

zapewne to samo co dzisiaj i wczoraj. 
    Bo tak można bawić się na płytkim rynku do usranej ..........., gdy ma się pieniądze i akcje. 

@artimar - można wbrew zasadzie ostrożnej wyceny pompować aktywa do wirtualnych wartości i jednocześnie sprzedawać akcje własne, ale przychodzi taki moment, że aktywa należy zgodnie z tą zasadą skorygować do wartości godziwej i wtedy można kupować ostro przecenione aktywa pod warunkiem, że ma się kontrolę nad spółką i pieniądze rozliczane jako stratę przez 5 lat w wyniku podatku belki lub 2 letnią ulgę podatkową z tytułu reinwestowanych zysków od otrzymanych dywidend (ale to dot. tylko tzw. podmiotów prawnych, a nie dot. osób fizycznych). 
    Jak się dołoży do tej układanki parę innych dodatkowych elementów (kontrakty na miedź, wartość USD/PLN i inne) to można trafić i zarobić lub nie trafić i skończyć jak BOLEC na zero. 
    http://stooq.pl/q/?s=kgh&c=5y&t=c&a=ln&b=0 
  • PRESCO Autor: ~xd [178.235.41.*]
    Inwestycja na max 2 miesiące!!!
    Max cena zakupu przez KRUKa to 216,8 mln za pakiet polskich wierzytelności warty 143,3 mln (wycena na koniec 2015 - http://www.presco.pl/raporty-okresowe.php).
    Obecna kapitalizacja PRESCO to 108,5 mln - 5,51 zł za akcje.
    Zyski zatrzymane to 75 mln - 3,8 zł na akcję.
    Prezes w liście napisał, że firma dokona dystrybucji bardzo istotnej części środków pochodzących z transakcji sprzedaży pakietu do akcjonariuszy. Formą dystrybucji będzie zapewne dywidenda z zysków zatrzymanych do tej pory w spółce, czyli może to być nawet 40-50 mln - 2,03 zł - 2,53 zł na akcję, czyli 36%-46% obecnej ceny.
    Kierunek tylko jeden 8 zł - 10 zł za akcje!
  • Mściciel z Wall Street Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.30.163.*]
    dobry film !...nie jestem za przemocą ...ale to by dało do myślenia "śmietance" z gpw...jakem bolec
  • Re: Mściciel z Wall Street Autor: ~teoriaspiskowa [83.7.49.*]
    gdzies czytalem artykul z tego roku,badz koncowki tamtego,ze zagranica calkowicie chce opuscic nasz rynek i zeby to zrobic bedzie musiala wypompowac rynek do 2 - 2,1 tys, ktos dokladnie przewidzial, ze dolek bedzie w momencie najwiekszego oslabienia zlotego

i konkluzja byla taka - drogie waluty - sprzedajemy eur/usd i kupujemy tanie akcje, nastepnie pompa, zarabiamy na akcjach plus wzieciu esek na wysokim poziomie i wychodzimy z rynku odkupujac swoje waluty tanio co z kolei jest zarobkiem na spreadzie
  • Re: Wczoraj młoteczek/wisielec, dzisiaj młot/wisielec, a jutro ... ?? Autor: zosia3005 [87.205.135.*]
    Jutro wisielec dostanie młotkiem w beret ..
    .. i ... na tym się skończą te wygłupy ...

Gruby Matacz , zwany przez niektórych żartobliwie .. " RYNKIEM"
    robi wszystko , żeby nas wyprowadzić w pole .
    Nigdy nie uwierze w to , ze po stracie wykazanej przez KGHM wyciąg o 10 % w góre zrobili .. INWESTORZY , którzy uznali , że po takich wynikach cena powyzej 70 zł to mega okazja .... 
    zwłaszcza , że wobec ostatnich wydarzen w Belgii , które wstrzasnęły Europą i w oczywisty sposób osłabiły euro .. czyli umocniły dolara .. stało się jasne , że cena miedzi nie może obecnie pójsc dalej w góre i wybić się ponad 244 , tylko musi zawrócic .
    Dla mnie jest całkowicie oczywiste , że podbijali ci , którzy chcieli wyjsc z pozycji
    lub ... buduja pozycję S na akcjach jak najwyżej - ale ... tego nie wiemy - z braku danych o krótkiej sprzedaży
  • @zosia: Wczoraj młoteczek/wisielec, dzisiaj młot/wisielec, a jutro .. ?? Autor: emeryt_giełdowy [83.20.195.*]
    Ten pierwszy link to miało być nawiązanie do wczorajszej dyskusji nt. WIG20
    i tego wykresu link

Co do reszty - poczekamy, zobaczymy. 
    Osobiście po dyskusji z Bolecem i analizą paru wykresów, o których pisałem skłaniam się do wersji fundamentalnej. 
    Ale wersję prima aprilisową trzeba też zakładać. 
    4 mld przekazane do ZUS w ramach suwaka też o czymś mówi. 
    Powodzenia w grze DT na S na KGHM.

• do pseudoanalityka Autor: ~wujek [178.43.43.*]
    artimar twoje pseudoanalizy są bezwartościowe i zaśmiecają jedynie ten wątek, który
    jeśli tego dotąd nie zauważyłeś dotyczy KONTRAKTÓW a nie akcji.
    Dlatego zmień miejsce umieszczania swoich majaczeń na forum akcyjne.
    Paniał?

• @zosia: Wczoraj młoteczek/wisielec, dzisiaj młot/wisielec, a jutro .. ?? Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.30.163.*]
    ...a pisałem już ,że wczoraj uratowałem życie kotu ?.... bo go lub jej nie przejechałem autem ? inny samochód z przodu nawet nie zareagował na kota/samobója wbiegającego na drogę ( pewnie jaka blondyna prowadziła ... :-) , ja natomiast zareagowałem jak zawodowiec i zatrzymałem się na czas...aż mnie duma rozpiera

a co do kghm , to niby to niby tamto , ale jeśli będą tylko chcieli to zrobią 100 zł tak do dwóch miesięcy i dopiero skorekcą - obecnie górna linia kanału idzie gdzieś na 86,8 zł , a dolna 73,8 zł , więc póki nie spadnie poniżej nie będzie sygnału do korekty w ramach 4 -ej fali
  • Re: @zosia: Wczoraj młoteczek/wisielec, dzisiaj młot/wisielec, a jutro ? Autor: zosia3005 [87.205.135.*]
    Bolec - brawo , wiem ze jesteś obrońcą róznych zwierzątek .

Co do KGHM .. gram głównie DT z preferencją dla S , 
    no ale nie byłoby dobrego S bez podbijania , więc .. niech podbijają wysoko .
  • Re: @zosia: Wczoraj młoteczek/wisielec, dzisiaj młot/wisielec, a jutro ? Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.35.*]
    Re: Pilna wiadomość dla Ostrego !!!
    W czasie powrotu z wakacji nie daj się prze-Buko-wać na jakiś lot nad terytorium Syrii czy międzylądowanie w Zaventem - co najwyżej terytorium byłego ZSRR wchodzi w grę , jak .np Kazachstan .

a Buka nie śpi - czeka tylko na okazję ...Polacy już ponoć wracają z Brukselki , zwłaszcza ci krótkoterminowi, bo mają dość tamtejszych "rozrywek"

kto życzy Ostremu dobrze i go pozdrawia -zielona łapka w górę, kto nie wie czego chce w życiu - czerwona w dół
  • Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: emeryt_giełdowy [83.20.240.*]
    jakie mają znaczenie dla Spółek publicznych i akcjonariuszy - inwestorów.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Magia-miliardowych-odpisow-czym-sa-i-jak-sie-je-wylicza-7348368.html 

"Obowiązek przeprowadzania tzw. testów na utratę wartości i – w konsekwencji – ujęcia ewentualnych odpisów w przypadku KGHM-u wynika z Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej."
    To zdanie nie jest do końca prawdziwe. Zasłanianie się Międzynarodowymi Standardami Sprawozdawczości Finansowej to obecnie standard, które zasłaniają lekceważenie i nie przestrzeganie ogólnych zasad księgowości.
    Obowiązek stosowania zasady ostrożnej wyceny aktywów wynika z ogólnych zasad księgowości. Uwzględnianie w bilansach spółek wartości godziwej to jeden z podstawowych obowiązków za który odpowiedzialność ponoszą Zarządy Spółek, Księgowi oraz biegli rewidenci badający sprawozdania finansowe.

"My możliwość odpisów sugerowaliśmy już od połowy ubiegłego roku."  patrzymy na wykres KGHM.
    link
    To zdanie prowokuje do zadania następujących pytań:
    1/ Dlaczego odpisy zostały zasugerowane dopiero po wyborach Prezydenckich? Przypadek!!
    2/ Czy przypadkiem jest też to, że nagle w 2015 r. wszystkie spółki publiczne robią odpisy? Dlaczego przed 2015 r. nie mieliśmy do czynienia z tak masowym procesem pokazywania odpisów na utratę wartości aktywów. 
    Wystarczy poczytać sprawozdania finansowe wielu innych spółek publicznych, aby zorientować się, że takie odpisy powinny być tworzone i zadać sobie pytanie dlaczego nie były tworzone.
    3/ Co się dzieje i jak wyglądają wykresy spółek w których świadomie nie tworzy się rezerw i odpisów w latach wcześniejszych pomimo tego, że ewidentnie widać i można przeczytać w sprawozdaniach finansowych takie sugestie ze strony biegłych rewidentów.

Tak na marginesie, co byłoby, gdyby do wartości godziwej spółki publicznej zaliczać wartość godziwą(w wielu przypadkach ZERO) jak prezentują akcjonariusze większościowi tych spółek z ich inżynierią finansową oraz podejściem do spółki i akcjonariuszy mniejszościowych.

KGHM zrobił 5 mld zł odpisów, czyli z kasy spółki wyparowało 5 mld zł”. Podkreślmy, odpisy odnoszą się do spodziewanych korzyści. W związku z tym odpis rzędu 5 mld zł nie oznacza, że ze spółki wyparowało 5 mld zł.

Pełna zgoda. 
    Ze KGHM nie wyparowało 5 mld zł. ale z kapitału inwestorów - akcjonariuszy - ile wyparowało w wyniku obniżenia kapitalizacji spółki!!! Itd, itp.

Niniejszy tekst należy czytać w powiązaniu z poniższym
    https://www.bankier.pl/forum/temat_wczoraj-mloteczek-wisielec-dzisiaj-mlot-wisielec-a-jutro,20142721.html 

• Re: Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: ~otojestpytanie [83.26.232.*]
    dzis czwartek, przyjdzie buka i bedzie pilnowala rynku czy dzis odejdzie w niepamiec
  • Re: Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.35.*]
    Buka zawsze pilnuje rynku , Buka nigdy nie śpi , Buka zawsze zarabia...taki jest wolny rynek w kapitaliźmie...

p.s. jesteś z Dolnego Śląska ? - masz bardzo mi podobne IP
  • Re: Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: kurdefw20 [89.79.84.*]
    Dziękuję Ci Pani Zosiu za te wpisy. Staram się grać, gdy moje szanse na wygraną są większe niż 50%.
    Bolec mogłeś sprawdzić kto tam w tym samochodzie jechał, jakby była jaka blondyna, to byś mógł ją przebolcować - nauczyła by się szanować zwierzęce życie!

ostry niech zdjęcia wstawia jakieś fajne, nie mogę się doczekać.

GRAMY.
  • Re: Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.35.*]
    wyobraźmy sobie taką teorię spiskową - grupa amerykańskich biznesmanów tworzy takie nieformalne "stowarzyszenie" - jedni odpowiedzialni za ropę i energię, drudzy za transport , trzeci za handel itp. - czyż nie byłoby na rękę , by w imię współnych interesów wspomagać się czasem informacją i koordynować działania dla uzyskania współnych korzysći ? ....Ty , Buka-John ( Energia ), a może teraz dla odmiany uwalimy kurs ropy na jakiś rok / półtora , przyciśniemy Wenezuelę , Rosję , Iran , a potem obkupimy się w tanie surowce...zobacz ci z emrging markets już biorą kontrakty zabezpieczające powyżwej 100 $ na ropę - na spadkach też da się zarobić ? Ty ,Buka-Franky , to dobry pomysł - umocnimy dolara i odkupimy za półdarmo ich aktywa, ten KGHM będzie dla nas tani jak barszcz...." o.k. Buka-John, o.k. Buka-Franky.....
    wybuchy w Europie...a w Izraelu cisza.....z USA oczywiście słowa współczucia i "chęć " darmowej pomocy ..... co to suferuje ? kolejna tylko teoria spiskowa

ja też bym nie chciał by bomby wybuchały w Polsce.....tylko .....
    nie zapomnijmy też o nauce na dziś :
    http://www.biblijni.pl/czytania/4977_slowa_ewangelii_wedlug_swietego_lukasza.html

Salem Alejkum !
  • Re: Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: ~1900 [83.26.232.*]
    ojjjj im wiecej kladzione na lewej do obrony 1917 tym mam wiekszosc pewnosc ze dzis bedzie ponizej 1900
  • Re: Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: ~Kowal [87.205.41.*]
    Dlaczego to tak się rozjeżdża?
    kghm właśnie dotarło do dolnej bandy 73,8-74 i już odbiło do góry ....zobaczymy

znikam , bo muszę znowu kilka spraw załatwić jeszcze przed świętami - proszę bądźcie dla siebie dobrzy ! :-)
  • WSZYSTKIM ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.35.*]
    ALE nie objadajcie się za dużo , bo coraz większy odsetek Polaków ma nadwagę ...widzę ci ja tego gostka wczoraj w Biedronie...napakował cały wózek towaru , wydał 366 zł i zadowolony...a za 4-5 dni 1/3 tego "towaru" wyląduje na smietniku....!!! a ja tylko tak taktycznie kupiłem zestaw kaw Nescafe za 19,99 i karkówkę pakowaną prózniowo i schabik też - 9,99 ł/kg :-)
  • Re: Odpisy i tworzenie rezerw np. KGHM - może teraz podyskutujemy Autor: ~George [89.73.180.*]
    Proponuję przejrzeć Izraelskie media.
  • Wesołych Świat ! Autor: zosia3005 [178.37.206.*]
    Zamknęłam resztę wczorajszych S na KGHM z zyskiem ok 1 zł w stosunku do wczorajszego zakończenia sesji .. i na tym kończę gre w tym tygodniu .
    Życzę wszystkim powodzenia oraz ..
    Radosnych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy !
    Pozdrawiam :-))
  • Re: Wesołych Świat ! Autor: miro. [79.191.116.*]
    witam, tobie też Zosiu wesołych Św. i wszystkim, oraz odpoczynku od interesów. powodzenia
  • Re: Wesołych Świat ! Autor: ~duuuzo [83.26.232.*]
    koszyki kupna na spadajacym rynku, bedzie duuuzo taniej dzis
  • i to ciekawy komentarz dot. odpisów. Autor: artimar [83.30.136.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Magia-miliardowych-odpisow-czym-sa-i-jak-sie-je-wylicza-7348368.html

Ktoś trolowaty wczoraj napisał. o moich pseudoanalizach i że to nie jest forum do gadania o spółkach.
    Po pierwsze nie przeprowadzałem żadnej analizy a jedynie prowadziłem dyskusję z zosią i wydaje mi się, że ta dyskusja była ok.:)
    Po drugie wielu nie zdaje sobie sprawy, że gdyby nie spółki z wig20 to nie byłoby ruchów na indeksie wig20 i pochodnych. Kurs wig20 wyznacza 20 notowanych spółek a to się przekłada na pochodne na indeks i pochodne na akcje. Staram się tu rozmawiac jedynie o spółkach z tego indeksu więc kolega "krytyk" nie bardzo kuma czaczę :)
    I wreszcie jakaś korekta na KGHM i trochę żałuję, że nie zaryzykowałem i nie otworzyłem S w okolicach pow. 77 bo to spory na dziś zarobek.
    Musze się przekonać aby w okresie korygowania wzrostów próbować grać Skami na akcje sprawdzonych spółek.
    Za to PKN się dobrze trzyma, opublikował raport roczny ale nie kumam dlaczego w necie na portalach finasowych nie widac komentarzy do tego raportu. Dla mnie ten raport jest ok więc chyba dlatego kurs trzyma wysoki poziom. Zobaczymy

@emeryt. Gdyby wszystko na rynkach było przejrzyste i transparentne to musieli by zlikwidowac rynek pochodnych i nie było by tej fajnej zmienności. Ważne aby inwestor umiał odcedzić istotne informacje od plewów oraz pseudoanaliz, komentarzy etc, bo w dzisiejszych mediach można szybko grac tzw zajawkami na ludzkich emocjach i stąd tez mamy zygzaki na rynkach. Co by nie myśleć to KGHM jest spółką o globalnym charakterze i w gronie nie wielu na świecie koncernów miedziowych i poddaje się cyklom, dlatego czy kupisz na dołku czy górce, to w perspektywie 30-40 lat nie zostaniesz na lodzie. Dywidendy przez te lata będą rekompensowały ewentualne straty a umiejętność wchodzenia i wychodzenia dodatkowo pomnaża kapitał.
    Jedyne ryzyko to ewentualna reprywatyzacja i nacjonalizacja bo wtedy to nie ma mocnych :)
  • Re: i to ciekawy komentarz dot. odpisów. Autor: ~przecie [83.26.232.*]
    technicznie nalezy sie test 1905 na wig i 1895 na kontraktach przed swietami, juz niedaleko , szkoda by zmarnowac taka sytuacje przeciez
  • Re: i to ciekawy komentarz dot. odpisów. Autor: ~qwerty [188.146.136.*]
    SUPER INFO!!!!
    "Energa zamontowała 450 platform pod gniazda bocianów"
    http://stooq.com/n/?f=1030342
  • Re: i to ciekawy komentarz dot. odpisów. Autor: zosia3005 [178.37.206.*]
    Czyli szykuja się ogromne wydatki budżetowe z tytułu ..
    .. 500 +
  • Czyli szykują się ogromne wydatki budżetowe z tytułu .. .. 500 + Autor: emeryt_giełdowy [83.20.240.*]
    Też miałem takie skojarzenie. hahahaaaaa
  • Re: Czyli szykują się ogromne wydatki budżetowe z tytułu .. .. 500 + Autor: ~qwerty [188.146.136.*]
    Tak przy okazji programu 500+, to na zachodzie tez zaczynają myśleć o pieniądzach dla ludu. I jest to sposób na pobudzenie inflacji.

http://www.obserwatorfinansowy.pl/forma/komentarze-swiat/czas-na-pieniadze-z-helikoptera/
  • Przecena uderzyła w inwestorów i budżet. Autor: emeryt_giełdowy [83.20.240.*]
    link 

Mniej inwestorów, mniejsze zyski i podatki, za to większe straty – tak wygląda krajobraz podatkowy po ubiegłym roku na warszawskiej giełdzie.
    Ubiegły rok nie był zbyt łaskawy dla inwestorów indywidualnych. Tezę taką można było stawiać, patrząc na stopę zwrotu indeksu WIG. Stracił on w 2015 r. prawie 10 proc. Teraz potwierdzają ją szacunki „Parkietu" dotyczące rozliczeń podatkowych inwestorów giełdowych. To także nie najlepsza informacja dla fiskusa, który w tym roku nie obłowi się na nich. Wyliczenia pokazują także, że słuszne są teorie o odpływie inwestorów indywidualnych z rynku.
    Inwestorzy indywidualni 
w odwrocie
    Z szacunków „Parkietu" opartych na informacjach z domów maklerskich wynika bowiem, że z aktywności na rynku w 2015 r. będzie się musiało rozliczyć około 286 tys. osób. To o prawie 12 proc. mniej niż rok wcześniej. Liczby te doskonale pokazują, że w corocznych danych publikowanych przez GPW nie ma mowy o błędzie. Wynika z nich, że w 2015 r. udział inwestorów indywidualnych w obrotach na rynku akcji wynosił zaledwie 12 proc. i był najniższy w historii naszego rynku. Liczba giełdowych PIT złożonych w tym roku może być z kolei najniższa od 2010 r. (rozliczenia za transakcje w 2009 r.).
    – Szacunki „Parkietu" na pewno nie nastrajają optymistycznie, jednak nie są też wielkim zaskoczeniem. Spadek udziału inwestorów indywidualnych w obrotach oraz spadki na giełdzie zebrały swoje żniwo. Inwestorzy indywidualni są szczególnie wrażliwi na koniunkturę giełdową, a jak wiadomo, w ubiegłym roku o zarobek na GPW było niezwykle trudno – mówi Michał Masłowski, wiceprezes Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych.
    – Dane nie są absolutnie zaskoczeniem i potwierdzają rekordowo niski 12-proc. udział inwestorów indywidualnych w obrotach na GPW. To naturalne, że przy słabej koniunkturze inwestorzy mniej angażują się na giełdzie – dodaje Marcin Mierzwa, zastępca dyrektora w BM Alior Banku.
    Spore straty
    Niesprzyjająca koniunktura nie tylko odstraszyła inwestorów od handlu, ale także uderzyła po kieszeniach tych, którzy jednak byli aktywni na rynku. Z naszych szacunków wynika, że wykazywany w rozliczeniach podatkowych dochód inwestorów w ubiegłym roku wyniósł 4,26 mld zł. To o niemal 14 proc. mniej niż w 2014 r. Oczywiście niższe łączne zyski graczy można byłoby połączyć z mniejszą liczbą ogólnej liczby PIT. Problem jednak w tym, że spadkowi wykazywanych zysków towarzyszy też wzrost strat, jakie zanotowali inwestorzy indywidualni. Z naszych wyliczeń wynika, że w ubiegłym roku wyniosły one 2,42 mld zł. To aż o blisko 51 proc. więcej niż rok wcześniej.
    – Spadek wykazywanych zysków nie jest niczym zaskakującym, skoro WIG od majowego szczytu zakończył rok 20-proc. spadkiem. W tym kontekście znaczący spadek liczby PIT interpretuję jako przykład inwestorskiej awersji do strat. Inwestorzy niechętnie realizują stratne pozycje i pozbywają się ich na ogół dopiero w sytuacjach beznadziejnych. Za taką można było uznać sytuację firm kojarzonych na warszawskim parkiecie z dywidendami, czyli banków i energetyki, które były pod sporą presją. Skalę strat na pewno powiększyła też zmienność na rynku walutowym – styczniowe uwolnienie franka oraz bujanie kursem złotego zwiększyło straty inwestorów koncentrujących się na foreksie – mówi Paweł Cymcyk, prezes Związku Maklerów i Doradców.
    – Na pewno około 50 proc. większe straty wykazywane w rozliczeniu podatkowym w stosunku do 2014 r. mogą robić wrażenie. To tylko dowodzi, z jak trudnym rynkiem mieliśmy do czynienia – dodaje Michał Masłowski.
    Fiskus się nie obłowi
    Niższe zyski inwestorów znajdą odzwierciedlenie również w państwowej kasie. Z naszych wyliczeń wynika, że inwestorzy z tytułu tzw. podatku Belki oddadzą w tym roku fiskusowi około 710 mln zł (po uwzględnieniu strat z lat ubiegłych). Rok wcześniej należy podatek wynosił 837 mln zł.
    Podatek od zysków kapitałowych obowiązuje w Polsce od 2002 r. Jego stawka wynosi 19 proc.
    przemyslaw.tychmanowicz@parkiet.com

"Inwestorzy indywidualni są szczególnie wrażliwi na koniunkturę giełdową, .... " na prawdę tak nisko oceniacie naszą inteligencję. Jeżeli tak jest to musi się to zawalić. Zostaną tylko ci, którzy doprowadzili GPW do takiego stanu.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: ~Ania [88.77.29.*]
    Facet ma wtyki u grubego czy po prostu jest taki dobry??

Kiedy odczytał dołek w styczniu myślałam, że ma poprostu szczęście, ale teraz kiedy odczytał szczyt co do jednego punktu praktycznie to już zwatpiłam i Nie Wiem co o tym sadzić...

https://gieldowimilionerzy.wordpress.com/2016/03/09/dokad-zaprowadza-wzrosty-na-wig20/
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: ~dobre [83.26.232.*]
    nasza bananowa jest cudowna

mbank bez dywidendy , a kurs rosnie buhahaha
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.35.*]
    Kiyosaki jest nadal przekonany, że zapowiadana wyprzedaż nastąpi. „Idziemy zgodnie z planem” – powiedział w swoim ostatnim wywiadzie dla MarketWatch.

Inwestorów, którzy już siedem lat są w rynku byka, ogarnia strach.

W 2002 Kiyosaki napisał, że na giełdzie będzie katastrofa w 2016 roku, ponieważ pierwsza fala powojennego wyżu osiągnie wiek 70,5 lat i zdobędzie prawa do dysponowania swoimi środkami, zgromadzonymi na indywidualnych kontach emerytalnych. W swoim wywiadzie autor legendarnej książki „Bogaty Ojciec, biedny ojciec” mówi: „Demografia jest przeznaczeniem”.

Według danych Census Bureau USA ponad 76 milionów osób urodziło się w latach 1946-1964. Naukowcy z Population Reference Bureau ustalili, że w 2014 roku, aż 65 mln z nich nadal żyje. Ponadto liczbę osób w tym wieku należy powiększyć o imigrantów – ponad 10 mln.

Załamaniu rynku mogłyby zagrozić emerytalne plany tych osób, gdyby większość z nich wybrała niewłaściwy moment na podjęcie ciężko zarobionych pieniędzy ze swoich kont emerytalnych. I chociaż już sama liczba starzejących się obywateli mogłaby przyczynić się do giełdowej presji wyprzedaży, to Kiyosaki mówi, że większym problemem jest to, że dziś trudno jest dla inwestorów znaleźć odpowiednie miejsce na umieszczenie swoich pieniędzy. „Zyski z tytułu odsetek lub przepływy środków pieniężnych z oszczędności praktycznie nie istnieją, a zyski kapitałowe z gry na giełdzie są przesądzone, ponieważ ceny akcji są na rekordowym poziomie” – wymienia autor.

Dodatkowo sytuację pogarszają wydarzenia za granicą, gdzie jeden wielki kraj trzyma klucze. „Chiny są w bańce dwudziestolecia” – mówi Kiyosaki. „Jeśli [Chiny] wstrzymają import – świat będzie musiał z tym się zmierzyć.”

Kiyosaki jest prawie osamotniony w swoim niedźwiedzim widzeniu przyszłości. Co prawda, „wysokie prawdopodobieństwo” gwałtownego spowolnienia gospodarczego” w Chinach zostało w połowie marca wymienione jako największe globalne ryzyko przez Economist Intelligence Unit.

Patrząc na zewnątrz, da się zauważyć, że inwestorzy ignorują znaki ostrzegawcze. Kolejna awaria, jak mówi Kiyosaki, może mieć poważniejszy wpływ na gospodarkę niż te krachy, które miały miejsce do tej pory w XXI wieku.

Kiyosaki twierdzi, że od napisania „Rich Dad’s Prophecy” pojawiły się dwa główne czynniki: prawdopodobieństwo kryzysu w Chinach oraz „szaleństwa” quantitative easing – kontrowersyjnych wielomiliardowych programów skupu obligacji przez Rezerwę Federalną.

Kiyosaki powiedział w wywiadzie dla MarketWatch, że połączenie danych demograficznych i globalnego osłabienia gospodarczego sprawia, że następna katastrofa jest nieunikniona- ale Fed może zażegnać go kolejną rundę luzowania ilościowego, co może stymulować gospodarkę.

Fed na ostatnim posiedzeniu w marcu pokazał już swoje bardziej gołębie oblicze. „To wielkie pytanie – [czy] będzie QE4′” = mówi Kiyosaki. – „Jeśli to zrobią, giełda powróci do wzrostów, ale to nie jest fizyka jądrowa. Jeśli przestaną drukować pieniądze – to spadki; jeśli będą drukować – to idziemy w górę. Ale w końcu to i tak wszystko pójdzie w dół. ”

Dla wyżu demograficznego z lat powojennych kolejna runda quantitative easing może być szczególnie mile widziane. Jeśli Janet Yellen zastosuje takie bodźce, to Kiyosaki twierdzi, że byłby sam gotów wrócić na giełdę, ale tylko na krótki czas.

Źródło: MarketWatch.com
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.26.35.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=ErskZt1dMQ8

:-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: ~taktowidze [83.26.232.*]
    sa dwie mozliwosci na przyszly tydzien, raczej nawet 3

otwarcie na minusie i systematyczne schodzenie i przelamanie linii trendu

badz otwarcie na plusie/neutralne/minus i dotarcie do 1945 i zawrot

badz tez otwarcie neutralne /plus minus niewazne i przebicie 1945 i znow walka na 1960

osobiscie sklania sie do testu 1945 i zawrot na poludnie juz trwaly, a strojenie okienem mozna wsadzic miedzy bajki, ostatni przyklad to strojenie w ostatniej sesji roku gdzie bylo chyba minus 2
  • Ostre głosowanie zakończone !!! PILNE ... Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.30.141.*]
    20 GŁOSÓW ZA - dobrze wiedzieć ,że można polegać na forumowych kolegach i koleżankach ! miejmy nadzieję ,że wszystko pójdzie dobrze z drogą powrotną z wakacji , ale gdyby zaszła potrzeba ratowania go z rąk ISIS czy organizacji transportu zastępczego , to zwrócę się właśnie do Was o pomoc ! jakem bolec :-)

p.s. dobrze też wiedzieć ,że tylko 2 ( w sumie 1 na 10 ) osoby na forum nie wiedzą czego chcą w życiu ...

Re: Pilna wiadomość dla Ostrego !!!
    W czasie powrotu z wakacji nie daj się prze-Buko-wać na jakiś lot nad terytorium Syrii czy międzylądowanie w Zaventem - co najwyżej terytorium byłego ZSRR wchodzi w grę , jak .np Kazachstan .

a Buka nie śpi - czeka tylko na okazję ...Polacy już ponoć wracają z Brukselki , zwłaszcza ci krótkoterminowi, bo mają dość tamtejszych "rozrywek"

kto życzy Ostremu dobrze i go pozdrawia -zielona łapka w górę, kto nie wie czego chce w życiu - czerwona w dół
  • Re: Ostre głosowanie zakończone !!! PILNE ... Autor: ~kibel [83.27.0.*]
    techniczny uklad przemawia za otwarcie luka w gore, wytrzymanie rynku pod window dressing i w kibel ale w kwietniu
  • WSZYSTKIM ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.30.141.*]
    JESZCZE RAZ NAJLEPSZEGO !

p.s. Zosiu - twoja orchidea ma już 5 kwiatków - mogę wkleić zdjęcie po cichu , by Moderator/Terminator nie skasował , ale pamiętaj o żarłocznym koledze Mielonka !

p.s. na powrót Ostrego czekamy do niedzieli wielkanocnej , gdyby nie dał znaku życia do tego czasu , to zadzonię do MSZ'tu żeby uruchomić procedury ratunkowe...będę was trzymał poinformowanych !

pzdr bolec
  • Re: WSZYSTKIM ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: ~Pożyczka [83.21.52.*]
  • Re: WSZYSTKIM ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: tomaszke [89.73.196.*]
    Wesołych Świąt :))
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.