poważnie,przekonuja Ciebie krokodyle łzy kogoś,kto pisiego złodziejstwa nie widzi,nie widzi 8 lat szmacenia Energi a od obecnych wymaga efektów po 10 miesiącach rządzenia spółką,gdy,gdzie nie zajrzą tam jakiś "trup w szafie" po poprzednikach
przeczytajcie Państwo,czyż nie jest pięknie oczami prezesa Fąfary;-) "Rozpoczęliśmy program gigantycznej modernizacji sieci przesyłowych. Już w przyszłym roku energia elektryczna popłynie z naszych nowych elektrowni gazowych i pierwszej morskiej farmy wiatrowej. [...] Dzisiaj, kiedy piszę ten list, rynki finansowe i surowcowe znalazły się pod presją geopolitycznej zmienności. To dla nas kolejne wyzwanie. To także potwierdzenie, że przyjęty przez nas kierunek rozwoju Orlenu, zmierzający do budowy niezależności jest właściwy. Im więcej energii uzyskamy z własnych źródeł: z własnego wydobycia, OZE czy zdywersyfikowanych dostaw surowców, tym bardziej stabilny i pewny będzie polski rynek energii" - czytamy dalej.
raczej irytuje,że prezes poważnej spółki tak słabą propagandę uprawia,wzrost kursu Orlenu tonie zasługa strategi tylko podniesienia dywidendy do 6 zł,sredni roczny kurs Orlenuto ok.60 zł czyli kapitalizacja rynkowa niepełne 70 mld zł,gdy księgowa niby 140 mld z czego tutaj się cieszyć,że rynek wycenia płynną spółkę na połowę wk?A Energa,która jest filarem energetycznym Orlenu nadal na 1/3 wk?
Bo już nawet włodaże GG widzą że z uśmiechniętych nic nie będzie. Tylko jeszcze ty jesteś taki zagorzały zwolennik ...... a ja oczywiście że się pojawię ale czekam na list żelazny od Ciebie i tora Bo boję się o własne życie jak byście mnie spotkali
Pepe mamy wspólny cel-walkę o godna wy ene na GPW lub niech nas wykupi i póki co włażą w buty poprzedników i to jest ohydne więc im nas będzie więcej tym lepiej
JSW po rządach pisu,na zus nie ma,tacy tam fachowcy rządzili https://www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-zamierza-zlozyc-do-ZUS-wnioski-o-odroczenie-platnosci-skladek-8923501.html
każdy kij ma 2 końce,odpis na Kleczew bedzie wiarygodnym odpisem,gdy pójdzie doniesienie do prokuratury,inaczej to odpis by pokazać mniejszy zysk,ale jest jeszcze druga strona,taki odpis,to pewnik,że po zmianie władzy inwestycje obecnego zarządu będą tez dokładnie sprawdzane,prezes Staszak musi zdawać sobie z tego sprawę,dla Nas z kolei to oznacza,że jest nadzieja,ze będą pilnować kosztów co jest w interesie akcjonariuszy każdej spółki
Tor juz trzeźwieje teraz czas na Ciebie darku. Podatki od nadzwyczajnych zysków wywodzą się z Europy Zachodniej i nie był słuszny w moim mniemaniu. Przypomnij sobie kto sprywatyzował JSW w czasie hossy surowcowej po 136 zł nie mówiąc akcjonariattowi obywatelskiemu jaki to niepllewny biznes. Ja na szczęście się nie nabrałem ale znam takich co mają jeszcze po.136 zl
Dnia 2025-04-12 o godz. 08:33 ~darek napisał(a): > osobiście nie znam Tora,wiem mniej więcej ile ma akcji Energi i wnioskuję,że on po tygodniu picia miałby jaśniejszy umysł niż Ty na trzeżwo
Te twoje wnioski sa bardzo słabe darku: dywidenda w tamtym roku, ogromne zyski w 2024 roku, nikt bez powodu nie organizuje konferencji wynikowej 2 tygodnie po publikacji winików, coś na pewno sie wydarzy bo koniec września, października, listopada.... marca kwietnia , dywidenda "6 zł" w tym roku, ostatnie wakacje 2024 z Energą, połącz kropki, nie bez powodu Fafara odchodzi z rady nadzorczej itd. ...... pamiętasz te posty? A umiesz coś innego niż tylko obrażać innych? a potem piszesz żebyśmy byli jedną drużyną i wspólnie działali !!! - niestety z takim podejściem nie zbudujesz zaufania i nie zjednoczysz nikogo
już pisałem,będę narzekał we wspólnym z Tobą chórze,gdy i tym razem na konferencji nic konkretego w temacie -co dalej z Enega?nie padnie,poza tym wspieram jak umiem/mogę walkę GG o Nasze interesy,bo uważam,że GG to nasza jedyna szansa,co więcej wiem,że gdy po drugiej stronie jest Orlen ze swoimi wpływami jest to bardzo trudne.Akcjonariuszowi dominującemu,zadnej władzy nie jest "w smak"by mobilizacja/zrzeszanie się akcjonariuszy odniosła sukces,bo to przykład dla innych by się zrzeszali,że warto,ze można wygrać itd,zrzeszony,świadomy akcjonariat danej spółki jest odbierany przez nich jako zagrożenie dla układów/układzików, bo zadaje trudne pytania i żąda uczciwego traktowania,do konferencji tylko 2 sesje,więc zobaczymy?
oczywiście racja , bardzo dobrze pamiętam, tez sie zapisywałem na tyle akcji JSW na ile można było. Zapisywali sie ludzie , ktorzy wczesniej nie mieli nic do czynienia z rynkiem kapitalowym. I znam osoby, ktore do tej pory maja te akcje JSW z oferty a nigdy juz nie kupili żadnych innych akcji. Zostali całkowicie zniechęceni do rynku kapitałowego już po pierwszym swoim zakupie .
Odnośnie konferencji wynikowej Orlen S.A. nie udało nam się uzyskać żadnych informacji od relacji inwestorskich Orlenu jak i rzecznika prasowego spółki. Jedynie Pan Marcin Chanke (z relacji inwestorskich Energa S.A.) potwierdził nam, że Orlen takowej konferencji nie będzie organizował, ponieważ wyniki były omówione na konferencji dotyczącej IV kwartału 2024r.
-żenada,długo ukrywać się nie da,WZA Orlenu będą musieli zrobić
Dareczku nie poddawaj się jest za to konferencja Energi we wtorek. Tam na pewno coś powiedzą i uda się jakiś fragment tej wypowiedzi tak zinterpretować że będzie paliwem na najbliższe miesiące na tym forum.
no cóż,nie tego się spodziewałem po obecnej ekipie,tylko w przeciwieństwie do Ciebie potrafię odróznić,co jest skutkiem, a co przyczyną obecnego stanu rzeczy.Przyczyną jest niespotykany,niewidziany przeszłości naszej GPW bolszewizm poprzedników,bo nigdy w histori GPW nie zdarzyło się by ustawką,na życzenie partii,jedna spóka z udziałem Sp sprzedała się innej spółce z udziałem SP po jak najniższej cenie,nigdy tak się nie zdarzyło,rozumiesz Pepe?-nigdy.To jest przyczyna,a skutek jest taki,że ku mojemu zaskoczeniu(mysle,że nie tylko mojemu)obecnie rządzącym,już to złodziejstwo poprzedników odpowiada i dlatego w Naszym żywotnym interesie jest dalsza walka by prawo,prawo znaczyło a sprawiedliwość,sprawiedliwość,nie może być sytuacji ,że złodziejstwo poprzedników zwalnia ich następców z obowiązku jego naprawienia. Dlatego zachęcam,kto tylko może,komu zdrowie na to pozwala,jedżcie Panśtwo 15-tego do Gdańska,już czas zacząć żądać zakończenia Naszego poniżania,traktowania "drobnych" akcjonariuszy Energi jak gorszy sort.
Zgadza się Pepe ja dobrze słyszałem, rozliczymy, naprawimy odpolitycznimi spółki skarbu Państwa, będą pracowali sami fachowcy z doświadczeniem którzy będą dbali o akcjonariuszy
Notablom z kazdej partii trzeba patrzyc na rece bo znow zaczną kupowac nie za swoją kase kolejne OZE i robic odpisy Nie znaczy to ze Pepe bedzie tu wybielac stare zas...ne kalesony małego z pewnej dzielnicy wa-wy ktory najlepiej sie czuje w kontrolowanym chaosie i zostawił kraj w takim stanie ze i 10 lat trzeba zeby to naprawic
zgadza się, tylko skoro widzisz drzazgę w oku obecnych dlaczego belki w oku poprzedników nie widzisz?tak było w kampani 23',ZŁODZIEJSTWO OSĄDZIMY,KRZYWDY NAPRAWIMY dlatego GG mówi -sprawdzam-TUSKU MUSISZ........
Dobrze wiesz że ja wszystko widzę tak jak belkę tak jak drzazgę, ale czuję się jakby przyszedł do mnie złodziej do domu okradł mnie, przyjeżdża policjant i mówii że jest ok
nie tylko Ty tak się czujesz,to bdb porównanie,od samego poczatku piszę i zachęcam,tylko w grupie jest siła,tylko bedąc w grupie możemy efektywnie bronić własnych interesów,świetnie,że mamy GG,świetnie,że p.Trzciński w tym czasie był w akcjonariacie Energi,że zechciał się zaangażować i utworzył GG.Nikt inny nie jest w stanie tego ogarnąć finansowo i organizacyjnie,wszyscy tylko o tym pisali,bili pianę,co to oni nie zrobią,co trzeba robić,ale tylko p.Trzciński zrobił i robi nadal wykładając własną kasę.Wydawało się,że po pazdzierniku 23' będzie łatwiej,szybciej,sprawiedliwie a przynajmniej przyzwoicie,nie jest,zbyt długo to trwa a słowa Fąfary/wykonaliśmy wyrok/przelały czarę goryczy,ale i z tym sobie poradzimy,bo gdy ludzi kupa i Helkules....(nie taki straszny),jak nie GG?,to nikt,żadne inne zrzeszenia akcjonariuszy na innych spółkach z patologią systemu nie będą w stanie sobie poradzić,dlatego tak ważna jest mobilizacja.
Działania pewnie można prowadzić dwu torowo. Jako akcjonariusze mniejszościowi wystąpić z pozwem przeciwko władzom Energi nierówne traktowanie akcjonariuszy i celowe działanie na naszą niekorzyść na co GG ma wiele dowodów.
Druga sprawa to media internetowe jak np Stanowski ciekawe co by było gdyby w debacie prezydenckiej w telewizji publicznej zapytał Trzaskowskiego czy chce zostać prezydentem aby być gwarantem nietykalności kolegów z partii zasiadających na różnych stanowiskach jak np orlen
Kolejna sprawa to konferencja Wall street organizowana przez SII gdzie od wielu lat argumentem odstraszającym inwestorów jest szkodliwe działanie organów państwa więc może udało by się zorganizować panel dyskusyjne na przykładzie fuzji Orlen Energa jak działa państwo, instytucje nadzoru, ład korporacyjny i komunikacja,
W ZAPuławy mających 4% ff na giełdzie jest ofe I TFI może jedną z akcji było by rozesłanie zapytań do funduszy czy po wycofaniu wniosku o delisting rozważały inwestycje w Energę a jeśli nie to dlaczego. Takie opinie pewnie byłyby przydatne do walki z Orlenem
Druga sprawa to media internetowe jak np Stanowski ciekawe co by było gdyby w debacie prezydenckiej w telewizji publicznej zapytał Trzaskowskiego czy chce zostać prezydentem aby być gwarantem nietykalności kolegów z partii zasiadających na różnych stanowiskach jak np orlen -to żeś sobie autorytet znalazł,fircyka Stanowskiego;-)
Dnia 2025-04-13 o godz. 09:56 ~Openerem napisał(a): > Działania pewnie można prowadzić dwu torowo. Jako akcjonariusze mniejszościowi wystąpić z pozwem przeciwko władzom Energi nierówne traktowanie akcjonariuszy i celowe działanie na naszą niekorzyść na co GG ma wiele dowodów. > > Druga sprawa to media internetowe jak np Stanowski ciekawe co by było gdyby w debacie prezydenckiej w telewizji publicznej zapytał Trzaskowskiego czy chce zostać prezydentem aby być gwarantem nietykalności kolegów z partii zasiadających na różnych stanowiskach jak np orlen > > Kolejna sprawa to konferencja Wall street organizowana przez SII gdzie od wielu lat argumentem odstraszającym inwestorów jest szkodliwe działanie organów państwa więc może udało by się zorganizować panel dyskusyjne na przykładzie fuzji Orlen Energa jak działa państwo, instytucje nadzoru, ład korporacyjny i komunikacja, > > W ZAPuławy mających 4% ff na giełdzie jest ofe I TFI może jedną z akcji było by rozesłanie zapytań do funduszy czy po wycofaniu wniosku o delisting rozważały inwestycje w Energę a jeśli nie to dlaczego. Takie opinie pewnie byłyby przydatne do walki z Orlenem ----------------------------------------------------------- Świetny pomysł !
Tfi,ofe to akcjonariusze długoterminowi,inwestuja w spółki płynne,a jeżeli już gdzieś zostali "złapani w niepłynnośc" to podstawą pozostania w akcjonariacie dannej spółki jest dywidenda,na ZA Puławy przez wiele lat dywidenda była,Azoty pobierały dywidendę z ZA Puławy,dopiero,pandemia,wojna w Ukrainie,zawirowania z cena nawozów na rynkach to zmieniły,że ZA Puławy nie wypłaca dywidendy od 2 lat.
-Glapiński:Można rozważyć zachęty do lokowania oszczędności gosp. dom. na rynku kapitałowym
-himalaje bezczelności,Glapiński chciały,żeby po tym jak pis potraktował tysiące akcjonariuszy Energi,ofe i tfi,gospodarstwa domowe lokowały oszczędności na gpw-niebywała hipokryzja,zaufanie traci się szybko,odbudowuje latami
Glapinski jak już cos powie to klękajcie narody . Przy okazji innego watku Energa napisalem zeby zaproponowal szczegolnie inwestycje w Energe :
Fafara chwali się 40 procentowym wzrostem wcześniej maksymalnie zdołowanego kursu ( tego już nie powiedział ) a Glapinski chce aby były zachęty dla gospodarstw domowych aby ludzie zamiast lokat inwestowali na rynku kapitalowym :
Oczywiście zaproponujcie ludziom inwestycje np w Energe . Tu mamy wszystko co najlepsze : główny właściciel dbający o akcjonariuszy mniejszościowych , odpowiedni ff , coroczna dywidenda , nieprzerwany wzrost kursu od debiutu giełdowego, coroczny wzrost wyników finansowych , przejrzystość tych wyników itd.
rozumiem Twój sarkazm,tylko to świadczy,że ci ludzie tak myślą podpierając swój przekaz bogoojczyżnianymi hasłami uwazaja,że"ciemy lud wszystko kupi"i część niestety tak tempą propagandę kupuje
nie pepciu,o takich jak Ty chodzi,nieśmiało przypomnę,że Energa gdy wypłacała dywidenadę była notowana nawet po 27 zł,komu to przeszkadzało,kto te zasady zmienił i rozpoczął dojenie energetyki w interesie parti?kto pepciu,pamiętasz?
przeczytaj IPO Energi z 13',o kierunku na OZE i dystrybucje było wiadomo już w 13',tylko takim jak Ty można wcisąć kit,że nikt nic nie wiedział,to zła unia kazała
Dnia 2025-04-14 o godz. 10:30 ~darek napisał(a): > nie pepciu,o takich jak Ty chodzi,nieśmiało przypomnę,że Energa gdy wypłacała dywidenadę była notowana nawet po 27 zł,komu to przeszkadzało,kto te zasady zmienił i rozpoczął dojenie energetyki w interesie parti?kto pepciu,pamiętasz?
wychodzi na to,że i Tusk w przedwyborczej kampani "zapomniał",że ssp to nie to samo co spółki giełdowe z udziałem sp,no cóż,akcjonariusze Energi i to wytłumaczą premierowi. "Miałem wczoraj spotkanie, niełatwe, z managerami największych spółek energetycznych. (...) Co jest zadaniem państwowego managera, nawet jeżeli stoi na czele giełdowej spółki? Jego pierwszym zadaniem, np. w przypadku spółki energetycznej jest zapewnienie państwu polskiemu bezpieczeństwa energetycznego, polskim (...) gospodarstwom domowym, przedsiębiorcom - możliwe taniej energii i powszechnie dostępnej. Niekoniecznie maksymalizacja zysku spółki Skarbu Państwa. Gdyby tylko maksymalizacja zysku spółki Skarbu Państwa miała sens, to właściwie po co państwo w takiej spółce" - powiedział premier. (PAP Biznes)
Fąfara ma licencje maklera,psychologię tłumu zna,gdy już wszyscy będą zrezygnowani,'połowa" sprzeda sądząc,że już nic się nie zadzieje,że to już koniec,z nikąd nadziei,totalny pesymizm,to się zadzieje,tak to działa-głowa do góry drodzy akcjonariusze Energi,akcjonariusz cierpliwy musi być,wtedy, nawet kamień ugotuje
Energa i inwestorzy mniejszościowi — jakie są tutaj plany, będziecie ogłaszali wezwanie na tę resztówkę?
Wykonaliśmy wyrok sądu. Przestałem być przewodniczącym rady nadzorczej, co było trudne, bo bardzo cenię Energę, ale dla bezpieczeństwa i w kontekście naszych planów — tak było lepiej. Wezwanie na mniejszościowy pakiet to jedna z opcji. Są też inne — dofinansowanie spółki, zaangażowanie jej w nasze inne projekty energetyczne. Analizujemy różne możliwości. Energa to jedno z naszych kluczowych aktywów. https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/orlen-zdradza-plany-co-wplynie-na-ceny-paliw-na-stacjach-wywiad/v2w18zp
jak tam oczkos,karo,yoyo i inne sztućce jakoś nie odnosicie się do słów Fąfary,nie pasuje do spadziowej narracji,czy jak? (...)Przestałem być przewodniczącym rady nadzorczej, co było trudne, bo bardzo cenię Energę, ale dla bezpieczeństwa i w kontekście naszych planów — tak było lepiej.(...)
Prawomocny wyrok musi zostać wykonany w całości!!! -oczko,słyszysz?musi być wykonany,bo w państwie prawa prawomocne wyroki sie wykonuje,inaczej to bantustan nie państwo prawa więcej na przeciwnaduzyciom facebook
trzeba uczyć się na błędach innych,przecież,nie tak dawno temu .... W obliczu kolejnego przypadku, kiedy to podmiot pozostający pod kontrolą Państwa jawne ignoruje zasadę państwa prawa oraz nienaruszalności umów, potencjalni inwestorzy powinni zastanowić się, czy Polska jest bezpiecznym miejscem na lokowanie swoich pieniędzy. Decyzja polskiej firmy państwowej o zignorowaniu wyroku polskiego Sądu Najwyższego podkreśla obecną niestabilność środowiska inwestycyjnego w Polsce – stwierdził Michael Blazer, chief legal officer Invenergy. https://energia.rp.pl/energetyka/art10246541-amerykanie-skladaja-pozew-przeciwko-enerdze