ja tutaj nikogo nie obrażam,to wpisy takich jak Ty,oko,yoyo i innych sztućców obrażają inteligencję innych,odsłuchaj raz jeszcze z pominięciem słów /wykonalismy wyrok/ bo za to prezes dostał doniesienie do KNF,nie za pozostałą treść wypowiedzi o Enerdze która była jednoznacznie pozytywna
Kazda nowa ekipa dostaje spore zaufanie i to jest normalne Jesli jego nie realizuje to i najwieksi optymisci powoli tez zmieniaja zdanie Widac nowej ekipie to przeciaganie jest na reke i realizuje mało pojety nam projekt Jako ze w tej rozgrywce kasa jest panstwowa to wszyskim fajna cena roztrzygniecia bedzie na reke -120 dobralem
Kurcze blade ~tor czy wy macie po 18-25 lat że nie wiecie że uśmiechnięte PO nie jest żadna "nowa ekipą" I już rządzili przez 8 lat ale dostali czerwoną kartkę za te wszystki obietnice i piękne słowa bez pokrycia i nic nie robienie w czasie swoich rzadow !!!
Dnia 2025-03-14 o godz. 12:39 ~en22 napisał(a): > widzisz brak argumentów to już zaczynasz używać niezbyt przyjaznych słów
więc jeszcze raz,moje zadowolenie z konferencji prezesa dotyczyło wszystkiego co mówił o Enerdze z wyjątkiem słów /wykonaliśmy wyrok/ i dokładnie o tym pisałem,reszta to Twoje błedne interpretacje
dlaczego piszesz w imieniu innych , tez musza mieć takie zdanie jak twoje ? Juz bodajże "TT" zaraz po konfenerencji napisal Tobie ze Prezes splunął nam w twarz . Sam piszesz ze jestesmy poza indenksami i ze notowania nie są miarodajne. Co nam po pięknych słowach Prezesa , po rozwoju firmy jak ciągle będziemy pomijani przez Orlen , ciagle poza indekami , bez dywidend i tkwili w 13-15 zl Na piekne slowa nie ma liczyc, wazne sa czyny. Prezes Tusk ( głosowałem na niego ) przed wyborami składał konkretne obietnice , np. zaraz po naszym zwycięstwie benzyna bedzie po 5,19 , zwiększona kwota wolna od podatku 60 tyz. zl. Gdzie to jest ?
Niestety drogi en22 to darek z tor jest tutaj największym fanatykiem Fąfary i obecnego rządu. Co ich łączy z tym układem nie wiem i nie mieści mi się w głowie dlaczego mimo "splucia nam w twarz" nie tylko w kwestii Energa ale tekże w innych sprawach polityczno społecznych Ci ludzie ciągle im bezgranicznie wierzą lub tak nas okłamują jak to jest cudownie. Minął rok od powołania nowego zarządu, 1,5 roku od zmiany władzy a my dalej nic nie wiemy i co gorsza ten rządzący układ też nic nie wie jak rozwiązać sprawę ENG tylko mamią nas pustymi słowami, obiecankami itd. Poczekamy jeszcze miesiąc, dwa i dowiemy się co z dywidenda bo dalej tu jest więcej marzeń niż faktów. A następne wybory dopiero za 3,5 roku chyba więc perspektywa słaba. Z innej beczki: Tusk już rządził 8 lat 2007-2015 i dla mnie to jest polityczny kłamca - już nigdy nie wrzucę karty z zaznaczonym okienkiem pój jego partia. Koniec z naiwnością dla mojej osoby!!!
fundacja już prawdopodobnie wie że Orlen będzie grał na zwłokę i nie zamierza niczego regulować a pisma do KNF i GPW to tylko brakujące papierki do pozwu pewnie do Unijnego sądu na bezczynność polskich instytucji jako argument za zasadnością rozpatrzenia sprawy za granicą - bo jakie będą odpowiedzi z obu instytucji chyba wszyscy wiemy - brawo dla fundacji za wytrwałość i konsekwencje - oby dopięli swego i oprócz uczciwej wyceny akcji Energa aby oberwało się decydentom z Orlenu Energi czy MAP - taki wyrok sądowy potwierdzający, że polityczni prezesi spółek giełdowych w Polsce działają na szkodę akcjonariuszy był by świetną reklamą rynku finansowego w Polsce i standardów
cytat z zawiadomienia do KNF(poczatek 4-tej str) -na pytanie akcjonariusza Energi,dotyczące rozwiązania sytuacji akcjonariuszy mniejszościowych Energa sa,pytający akcjonariusz Energi usłyszał odpowiedż -SYTUACJA BĘDZIE ROZWIĄZANA JUŻ WKRÓTCE,A PEŁNEGO ROZLICZENIA ORLEN DOKONA DO KOŃCA MARCA 25'
znowu wybrałeś akurat jeden fragment wypowiedzi Fafary z dnia 9 stycznia i to taki , w którym on kłamie . W dniu 6 marca Orlen odpowiedział na zaproszenie Pana Cezarego , w którym napisał ze Orlen nie planuje składać żadnych dodatkowych propozycji wybranym akcjonariuszom spółki Energa . Dalej na tej 4 stronie masz tłustym drukiem napisane prze GG : "Orlen jest za utrzymaniem obecnej sytuacji, która doprowadziła do pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych"
Jesteś w GG , a wybierasz i podajesz na forum jedna informacje, która jest kłamstwem Pana Fafary. Działasz przeciwko GG ? Wrzucasz nieprawdziwa informacje, aby nieświadomi akcjonariusze podciągnęli kurs do góry ?
Wrzucasz nieprawdziwa informacje, aby nieświadomi akcjonariusze podciągnęli kurs do góry ? -masz ewidentne klopoty ze zrozumieniem prostego tekstu,ja bym to leczył,ale, nie mój problem.mamy 16.III do końca marca jeszcze 2 tygodnie,w odpowiedzi z 6.III prezes napisał nie będziemy składać / żadnych dodatkowych propozycji wybranym akcjonariuszom spółki Energa/,wybranym akcjonariuszom na tym etapie nawet prezes nawet Orlenu,nie ma prawa składać jakichkolwiek konkretnych propozycji cenowych,ma prawo jedynie takie propozycje składać WSZYSTKIM AKCJONARIUSZOM,a marzec jeszcze nie minął,
Ty byś wszystkich leczył , którzy napiszą cos innego niż ty. . Jestem na GPW od początku jej istnienie i wielu już wujków dobra rada przetrwałem.. Do takiego lekarza ja ty na pewno się nie wybiorę. Skoro jest tak dobrze i będzie rozwiązanie do końca marca to dlaczego jest pismo GG. Nie postawiłem na końcu znaku zapytania bo wcale nie oczekuje twojej odpowiedzi.
Jestem na GPW od początku jej istnienie i wielu już wujków dobra rada przetrwałem.. -poważnie,jesteś od początku gpw?i nadal nie potrafisz czytać ze zrozumieniem,na początku 4 strony doniesienia do knf jest napisane to,co zacytowałem-ty kontestujesz,prezes odpowiedział,/wybranym grupom akcjonariuszy..../-ty kontestujesz,chociaż jest tak napisane w piśmie GG czarno na białym.co będzie na koniec marca?nie wiem,zacytowałem jedynie,ze zdaniem pytającego na konferencji w styczniu akcjonariusza Energi(andi???)prezes tak powiedział.Pismo TCN do KNF dotyczy wypowiedzi z 27.II /wykonaliśmy wyrok,nic więcej nie możemy zrobić/ gdy wszystkimi wypowiedziami wcześniej prezes sugerował całościowe wykonanie wyroku SA
Poczekam darku do końca marca 2025 i odezwę się na początku kwietnia a jeszcze bardziej prawdopodobne w połowie po wynikach rocznych i zobaczymy. Obyś tylko mi nie odpisał że przecież nie podawałem rok: może marzec 2026, 2027 albo 2040
więc poczekajmy z ocenami Fąfary do kwietnia,ja wiem jedno za 1,5 zł dywidendy więcej na Orlenie skończyły się narzekania również na tym forum,jak to obecna ekipa niszczy Orlen,wystarczyło jedynie +1,5 zł dywidendy by się pozamykali,co nie zmienia faktu,że za wypowiedż/wykonaliśmy wyrok/z 27.II na doniesienie do KNF zasłużył bezdyskusyjnie,jeżeli do tego czasu nie padnie żadna konkretna propozycja rozwiązania sporu z nami będę równie ochoczo go krytykował jak niektórzy robią od dawna
Darku pisałem pisma wszystkie które GG odemnie wymagała, byłem wzywany na policję w calu złotzenia wyjaśnień dla prokuratury, wypytywali mnie o liczbę akcji itd.... I co się okazało na koniec że byłem jednym z pięciu może dziesięciu w całej Polsce a nie jednym z tysiąca akcjonariuszy i uczestników GG. I co z tego mam? To że nawet prokurator bodnarowca ucięło sprawę PGG za 1 zł
no cóż,zycie,PGG to tylko jedna z bitew,My tutaj wojnę z patologią systemu toczymy,łatwe to nie jest,a przeciwnik wpływowy,nie ułatwia,wprost przeciwnie
Powinien być program lojalnościowy dla uczestników GG I Ci co się bardzo angażują powinni być traktowani inaczej niż pozostali co w ogóle olewają temat.
Jutro I rocznica wyroku SA,niektórzy twierdza,że przedawniają się roszczenia tych akcjonariuszy Energi,którzy pod "presja" braku notowań oddali akcje po 8,35 zł,czy to prawda z tym przedawnieniem?nie wiem
przedawnienia kończą się z końcem roku więc raczej nie jest to prawdą zwłaszcza w kontekście wyroku - data ogłoszenia data uprawomocnienia data uzasadnienia itp - z mojej wiedzy przedawnienie jest z końcem roku w którym miało dojść do przedawnienia
ok,są różne opinie,ale jedno jest pewne rok temu podczas ogłaszania wyroku kurs urósł w trakcje sesji ok.10% a następnie został ubity do 1-2%,tylko to swiadczy,że kurs jest pilnowany bardzo gorliwie,dodatkowo w następnych miesiącach zrealizowali zasięg górnego cienia tej świecy.Więc może sobie oczkos drwić z teorii o sterniku,dla mnie tamta sesja to było kolejne potwierdzenie na jego spekulacyjne działania,pisanie,że to rynek tak zareagował na wygrany pozew jest po prostu bzdurą.
-minął rok od prawomocnego wyroku SA,a My nadal w "lesie',przypomnę kilka faktów które być może pomogą zrozumieć w co się tutaj gra? -27.X.23' był pierwszym terminem ogłoszenia wyroku SA,ale pewien prawnik "przypomniał' sobie,że nie otrzymał jakiegoś tam pisma z SA,sąd przesunął termin ogłoszenia wyroku na 21.III.24',W tym dniu następuje ogloszenie prawomocnego wyroku,SA podtrzymuje w całosci uzasadnienie I instancji które jest miażdżące dla ówczesnego Orlen/Energa/SP.Nakładając na to wykres notowań,kurs wzrasta ,a następnie jest bezpardoowo ubijany do lipca 24'.W lipcu 24',SA wydaje pisemne uzasadnienie, równie,a może nawet bardziej miażdżące jak uzasadnienie I instancji,obszerne fragmenty owego uzasadnienia natychmiast ukazują się w internecie za sprawą owego prawnika i równie "natychmiast" znikają z przestrzeni publicznej,bo uzasadnienie SA jest "tajne' rozprawa odbywała się za "zamkniętymi drzwiami"Dzięki staraniom GG,dopiero po interwencji ministra sprawiedliwości SA upublicznia treść wyroku w styczniu 25'.Tylko to pozwala domniemywać o grze na czas,opóżnianiu upublicznienia wyroku wszelkimi sposobami.Powstaje zatem pytanie.W czyim interesie były/są te wszystkie "zbiegi okoliczności",łącznie z wypowiedzią prezesa Orlenu z 27.II.25'???
https://www.sii.org.pl/18000/analizy/newsroom/sii-poleca-webinar-uknf-manipulacja-instrumentami-finansowymi-oraz-ujawnianie-i-wykorzystywanie-informacji-poufnych.html -hmm,szkoda,że pan prezes 15-tego jest zajęty;-)
Knf orgazuje konferencje choc sporo spraw na GPW wymagało interwencji tej instytucji a napotkało milczenie To tak jak "fizyka kwantowa" i "NASA" w dzialaniach Energii gdzie wszystkie projekty farm wiatrowych bedą realizowane przez podmioty zagraniczne bo one maja potrzebne know-how A potem zdziwienie ze inwestorzy idywidualni trzymają sie z dala od GPW - a kto chce byc rzniety Te ich strategie to pozory działania na zewnątrz a prawdziwe zycie /interesy/ toczą sie pod powierzchnią
ja się na tym nie znam,ale jest dużo logiki w tym co mówi Staszak,co z tego wyjdzie?toinna sprawa,ale, co nam z dużej ilości oze,gdy sieci energetyczne nie są w stanie dostarczyć tego prądu klientowi,to marnowanie zysków,dlatego 11 mld na modernizację sieci zwiększy ich przepustowość a tym samym,zwiększy zyski Energi,zdecydowana większość oze to północ naszego kraju,teren dystrybucji Energi
Tylko do tej dystrybucji to są chyba potrzebni odbiorcy -ktoś kto Enerdze zapłaci za przesłany, dostarczony prąd
Pytanie czy jak nasza siecią będzie płynął prąd z wiatraków z Bałtyku a później a atomówki to czy za to również będą mieli kasę czy PSE się nie podzieli łupem- dodatkowo w pge już działają gazówki zobaczymy jaka będzie ich rentowność w tym roku
takie porównanie Zarząd Enea S.A. („Spółka”, „Emitent”) informuje, iż 26 marca 2025 roku powziął informację o podpisaniu w tym samym dniu pomiędzy Enea Nowa Energia sp. z o.o. („Enea Nowa Energia”), a EE Polska ApS i EE Pommerania ApS z siedzibą w Danii („Sprzedający”) umowy nabycia przez Enea Nowa Energia 100% udziałów spółek celowych będących właścicielami sześciu działających farm wiatrowych o łącznej mocy zainstalowanej 83,5 MW oraz opcji zakupu projektu farmy fotowoltaicznej o mocy 25 MW („Umowa”). Wartość Umowy wyniesie maksymalnie za farmy wiatrowe, opcję zakupu PV oraz potencjalną premię dla Sprzedającego: 914 800 000 zł.
Energa w/g raportu Orlenu str 28 zapłaciła ok.800 mln za farmę fotowoltaiczną 225MW i wiatrową ok.12MW,i widzi konieczność odpisów na 360 mln-o co tutaj chodzi?
3.3.1.4. Transakcja nabycia instalacji fotowoltaicznej i farmy wiatrowej Kleczew W dniu 5 grudnia 2024 roku Grupa sfinalizowała zakup instalacji fotowoltaicznej i farmy wiatrowej od Lewandpol Holding Sp. z o.o. poprzez nabycie 100% udziałów w spółce E & G Sp. z o.o. Przedwstępna umowa zakupu instalacji została zawarta 13 października 2023 roku. Transakcja objęła zakup farmy fotowoltaicznej o łącznej mocy 225 MW i wiatrowej o mocy 11,7 MW w pobliżu miejscowości Kleczew w województwie wielkopolskim. Farma fotowoltaiczna może zostać rozbudowana o instalacje o łącznej mocy 25,43 MW. Bezpośrednim właścicielem farm została spółka Energa Wytwarzanie S.A. z Grupy Energa. Oszacowana wstępnie wartość godziwa przekazanej zapłaty wyniosła 798 mln PLN i obejmowała cenę zakupu udziałów, w tym szacunek wartości godziwej warunkowej zapłaty uwzględnionej w umowie sprzedaży udziałów jak również spłatę pożyczek udzielonych E & G Sp. z o.o. przez byłego udziałowca, będących niezbędnymi transakcjami warunkującymi objęcie kontroli nad udziałami. Wartość godziwa przekazanej zapłaty może ulec zmianie w związku z prowadzonym przez niezależnych rzeczoznawców procesem wyceny do wartości godziwej. (....)
Temat jest trudny i wszystko uzależnione jest od przyszłych cen energii ...Sam kiedyś pisałem
Czy zapłacimy drogo / zawsze w każdej państwowej spółce jest możliwość przepłacenia w zamian za łapówkę / czy tanio ...czy cenę rynkową to bez różnicy bo inwestycja zwróci się wcześniej lub trochę później / zależy też czy inwestujemy własne środki czy wspieramy się kredytem /
w kwietniu 22 roku pojawiło się ESPI spółki PGE o kupnie trzech farm wiatrowych o łącznej mocy 84,2 MW za ponad 900 mln zł Mamy też komunikaty spółki ZEPAK Łączne szacowane nakłady inwestycyjne związane z nabyciem oraz realizacją Farmy 50 MW wyniosą około 600 mln zł czy 72 MW Łączne szacowane nakłady inwestycyjne związane z nabyciem oraz realizacją Farmy wyniosą około 725 mln zł. czy 42 MW Łączne szacowane nakłady inwestycyjne związane z nabyciem oraz realizacją Farmy wyniosą blisko 342 mln zł.
Ogólnie kupować jest drożej niż samemu budować EDP Renewables Poland, wicelider rynku OZE w Polsce uruchomił w Wielkopolsce farmę fotowoltaiczną Przykona o mocy 200 MW,Wartość inwestycji to ok. 200 mln euro -ta sama spółka wykonywała ten projekt / należy mieć też na uwadze że projekty rozpoczęte wcześniej mogły choć cześć produktów zdobyć po niższych cenach ,nie wszystkie koszty pracy po aktualnych stawkach itd -te same mniejsze koszty mogły wystąpić w poniższych projektach które niedawno Energa Wytwarzanie uruchomiła tj dwie farmy PV, PV Wielbark (woj. warmińsko-mazurskie) o mocy 62 MW i PV Gryf (woj. wielkopolskie) o mocy 25 MW ...wartość inwestycji to ok. 260 mln zł dla obu projektów-spółka zapewne wycenia to w księgach po koszcie wytworzenia a nie po realnej cenie rynkowej jaka byłaby możliwa do uzyskania gdyby chcieli to sprzedaż o czym świadczą przykłady podane u góry ...dlatego wielokrotnie pisałem że wartość księgowa podawana przez spółki może być zawyżona lub zaniżona a w przypadku spółki ENERGA wartość księgowa jest zaniżona / choć podawana prawidłowo zgodnie z przepisami / ale gdybyśmy hipotetycznie posprzedawali wszystkie aktywa ENERGA to byśmy uzyskali znacznie więcej niż wartość księgowa
link https://www.bankier.pl/wiadomosc/Energa-Wytwarzanie-uruchomila-dwie-farmy-PV-wartosc-inwestycji-to-ok-260-mln-zl-8530866.html
Niektórzy z Was może pamiętają jak za czasów jednego z byłych prezesów była koncepcja współpracy z ZEPAK /nawet jakieś umowy były podpisane to była słuszna koncepcja /przypominam ZEPAK ma ogrom hektarów po odkrywkowych kopalniach węgla brunatnego które rekultywował / część zostawił sobie a nadwyżkę sprzedawał / teraz kupowany Kleczew Solar & Wind powstaje w znacznej części na terenach rekultywowanych, objętych historycznie wydobyciem węgla brunatnego /byłe tereny ZEPAK które kupili/ ...choć i ENERGA ma tam swoje grunty i rozwija tam projekty co wychodzi znacznie taniej
Grupa Energa posiada ok. 300 ha gruntów zrekultywowanych po odkrywce węgla brunatnego kopalni Adamów ,dawno temu kupione od ZEPAKa. Zgodnie z analizami spółki ENERGA na tych terenach powstać mogą jeszcze źródła odnawialne o łącznym potencjale mocy zainstalowanej szacowanym na ok. 160 MW
Zgodnie ze strategicznym planem rozwoju Grupy Energa do końca 2030 roku obecny potencjał mocowy w źródłach odnawialnych, wynoszący ok. 0,6 GW, ma wzrosnąć kilkukrotnie.podkreśla Szymon Wojnicki, Prezes Zarządu EGD.
źródło https://infowire.pl/generic/release/751837/energa-wspiera-edukacje-oze-w-powiecie-tureckim
Ponadto, trwa budowa aktualnie dwóch kolejnych farm fotowoltaicznych, PV Mitra (65 MW) i PV Żuki (2,4 MW). Energa Green Development, spółka zajmująca się rozwojem lądowych źródeł odnawialnych w Grupie ORLEN, w swoim portfolio posiada obecnie ok. 500 MW projektów OZE na różnych etapach zaawansowania. / to będą własne projekty więc koszt inwestycji mniejszy/ Po sfinalizowaniu zarówno inwestycji własnych (rozbudowa PV Wielbark, budowa PV Gryf i PV Żuki), jak też akwizycji (umowy z Greenvolt i Lewandpol Holding) łączna moc zainstalowana źródeł odnawialnych Energi wzrośnie do blisko 990 MW i przekroczy moc zainstalowaną największego obecnie źródła konwencjonalnego zarządzanego przez Energę Wytwarzanie, czyli trzech bloków Elektrowni Ostrołęka B (690 MW).-choć tak jak powinniście wiedzieć są aukcje rynek mocy / dofinansowanie darmowa kasa za posiadanie aktywa / tylko do końca 25 r aktywa węglowe / jeśli nic się nie zmieni / skoro mogą dopłaty dostawać po 2025 r na jeden z tych 3 bloków elektrowni to nie powinniśmy go już nazywać aktywem węglowym tylko w uproszczeniu OZE / bo węglowe nie mogą po 25 r mieć dopłat a ten jeden blok dostanie dzięki przeróbce bo będzie to spalanie węgla z biomasą /gdyby chcieli to mogliby przerobić pozostałe dwa bloki na współspalanie węgla z biomasą lub sama biomasa i też brać dopłaty z rynku mocy
farma solarno-wiatrowej Kleczew Solar & Wind o łącznej mocy od ok. 244,5 MW do ok. 334 MW -poniżej na szybko wyszukane informacje o projekcieJest to jeden z największych parków odnawialnej energii w Europie Środkowo-Wschodniej Projekt został przygotowany przez spółkę E&G z Grupy Lewandpol - właścicielem jest Andrzej Lewandowski – przedsiębiorca i sportowiec, kierowca wyścigowy, jako inwestora oraz Ergy jako Asset Managera projektu i doradcy finansowego inwestora.
Projekt pozyskał finansowanie zewnętrzne na potrzeby realizacji inwestycji w wysokości 866 mln zł z czego 776 mln PLN to kredyt udostępniony przez konsorcjum banków ING, PKO BP oraz mBank a 90 mln to pożyczka z PFR /Polski Fundusz Rozwoju instytucja państwowa / Finansowanie bankowe obejmuje kredyt terminowy, limit na rezerwę obsługi zadłużenia i kredyt VAT. Banki wchodzące w skład konsorcjum kredytowego wezmą ponadto udział w zabezpieczeniu ryzyka walutowego i ryzyka stopy procentowej Transakcję wsparły DNV będący niezależnym doradcą technicznym, kancelaria prawna CMS – czyli doradca kredytobiorcy, Norton Rose Fulbright – będący doradcą konsorcjum banków, a także GESSEL – występujący jak doradca PFR.
Realizacja podzielona będzie na etapy. Wspomniane finansowanie jest na pierwszy etap inwestycji gdzie przyłączonych do sieci zostanie 19 MW turbin wiatrowych i 193 MW paneli fotowoltaicznych W projekcie zostaną zainstalowane nowoczesne panele fotowoltaiczne typu n-typ W komunikacie spółki ENERGA też wspominają że projekt podzielony jest na trzy etapy, z których pierwszy obejmuje budowę instalacji fotowoltaicznej o mocy 193,1 MW oraz farmy wiatrowej o mocy do 19,2 MW. W ramach kolejnych dwóch etapów moc zainstalowana farmy fotowoltaicznej ma wzrosnąć docelowo o maksymalnie ok. 122 MW. Dzięki temu cała instalacja hybrydowa może osiągnąć ok. 334 MW mocy zainstalowanej -między innymi dzięki formule cable-pooling. To rozwiązanie pozwala na optymalne wykorzystanie warunków przyłączeniowych poprzez podłączenie kilku aktywów do jednego przyłącza. Cable-pooling sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku sprzężenia farm wiatrowych i fotowoltaicznych, które bardzo rzadko pracują z pełną mocą w tym samym czasie
Projekt realizowany przez polską grupę inżynieryjno-technologiczną Electrum / przy okazji ta firma w przeszłości realizowała projekty dla Energa a nawet teraz realizuje dla ENERGA PV MITRA 66 MW ,niedawno niedaleko omawianego projektu Kleczew Solar & Wind ukończyli dla EDP Renewables farmę fotowoltaiczną 200 MW na 270 hektarach Oprócz farmy fotowoltaicznej i wiatrowej kupowanego projektu Kleczew Solar & Wind który jest zlokalizowanyna terenie pokopalnianym w gm. Kleczew (woj. wielkopolskie) docelowo ma objąć także magazyn energii /choć są możliwe modyfikacje po przejęciu projektu przez ENERGA SA .
Wartość kontraktu dla grupy inżynieryjno-technologicznej Electrum to około 500 mln zł./jednak jest to tylko za pierwszą część projektu 212 MW / Zakres zadań, za które odpowiedzialna będzie pochodząca z Białegostoku grupa Electrum, obejmuje prace projektowe, budowlane, instalację i montaż systemów. W realizację farmy Kleczew Solar & Wind zaangażowane są trzy spółki grupy: Electrum Concreo, Electrum Solutions oraz Electrum Ventures. Kluczowymi dostawcami będą Jinko Solar, Huawei, Budmat oraz Tele-Fonika Kable.W pierwszym etapie inwestycji elektrownia fotowoltaiczna będzie wyposażona w 710 falowników łańcuchowych Huawei, 23 stacje transformatorowe Huawei oraz ponad 345 000 modułów fotowoltaicznych n-type dostarczonych przez Jinko Solar. Zostaną w nim wykorzystane autorskie rozwiązania związane z regulacją mocy W projekcie zastosowano m.in. system regulacji mocy czynnej i biernej, a także falowniki Huawei umożliwiające inteligentne zarządzanie elektrownią fotowoltaiczną poprzez zbieranie i analizę danych z każdego łańcucha. Równolegle do budowy farmy fotowoltaicznej zaplanowane jest jeszcze dodanie turbin wiatrowych, a w przyszłości – bateryjnego magazynu energii elektrycznej. Ponadto, Grupa Electrum buduje GPO Sławoszewek oraz ponad 7-kilometrową linię wysokiego napięcia łączącą instalację z GPZ Pątnów.Zakończenie pierwszego etapu inwestycji, czyli budowa farmy solarnej, zaplanowane jest w II połowie 2023 ru. Z kolei farma wiatrowa ma powstać w 2024 r. Budowa magazynu energii planowana jest na dalszym etapie projektu.
Obecnie w ramach pierwszego etapu dobiega końca budowa farmy fotowoltaicznej o czym informuje emitent ENERGA / oraz informacje te potwierdza też wykonawca prac firma Electrum /Jej testowe zasilanie miało miejsce w czerwcu br., a rozpoczęcie sprzedaży energii elektrycznej planowane jest z początkiem 2024 roku. Według aktualnego harmonogramu, cały projekt budowy hybrydowej instalacji w gminie Kleczew powinien zakończyć się w 2025 roku
Poniżej link do Wirtualny spacer po realnej farmie fotowoltaicznej / między innymi omawiany projekt Kleczew Solar & Wind
https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/20160640/wirtualny-spacer-po-realnej-farmie-fotowoltaicznej-budmat-systemy-pv idąc tym tropem podane ceny transakcyjne innych spółek czy to ile płaci teraz ENERGA za aktywa to wiemy że spółka ENERGA posiada sześc farm wiatrowych tj KARŚCINO , PRZYKONA ,PARSÓWEK ,BYSTRA, MYŚLINO, KARCINO o łącznej mocy 243,80 MW -oczywiście nie uwzględniamy jakiś różnic jeśli takowe występują ...tylko czysto matematycznie za sześc farm wiatrowych w hipotetycznej transakcji wyszłoby prawie 2,7 miliarda dla ENERGA - jest to mój stary wpis /nie będę go aktualizował o nowe projekty czy to własne czy kupione/ale i tak już wtedy to było prawie tyle co cała aktualna wycena na GPW spółki ENERGA a gdzie inne aktywa OZE mają ponad 600 MW i w tym nie liczą elektrowni wodnej szczytowo -ZYDOWO CHYBA 166 MW działa jak magazyn energi -ale to popyt /podaż tak wycenia ENERGA na GPW -czekając cierpliwie zobaczymy czy ostatni beda pierwszymi
Silną pozycję pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w energii wytworzonej ogółem Grupa Energa zawdzięcza głównie produkcji energii w hydroelektrowniach i elektrowniach wiatrowych. Zielona energia powstaje w 46-ciu elektrowniach wodnych, 6-ciu farmach wiatrowych, a także w instalacjach spalających biomasę (m.in. w spółce EnergaKogeneracja) oraz w trzech instalacjach fotowoltaicznych./teraz też może te liczby są już większe/
W skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym emitent ENERGA pisze że Wartość odzyskiwalną łącznie tych sześciu farm wiatrowych Grupy ENERGA o łącznej mocy 243,80 MW ustalono na poziomie 1 295,6 mln zł. Ba wartość księgowa tego aktywa / wymienione farmy wiatrowe/ w bilansie może być nawet niższa -i tutaj przypominam że w wielu przypadkach oprócz sytuacji że dane aktywo jest za wysoko wyceniane w księgach to jest też wiele sytuacji że jest za nisko wyceniane -o tym że tak jest posłużę się przypadkiem z delistingu spółki Hutmen
Wartość księgowa nieruchomości wraz z posadowionymi na niej budynkami i budowlami na dzień 28 lutego 2022 roku wynosi 44,5 mln złotych a została sprzedana za kwotę 95 mln złotych netto -dodatkowo Boryszew robiąc przymusowy wykup Hutmena przejął wspomnianą nieruchomość za połowę wartości księgowej czyli 22 mln a sprzedaje teraz za 95 mln i to netto -ale to Wy leszcze sprzedajecie akcje umożliwiając robienie przymusowych wykupów po takich cenach .
TPE przebił 5 zł-cena z debiutu Enea powyżi 15 zł cena z debiutu Pge pomijam,bo tam rządził Dąbrowski Energa w tydzień przebije ceną z debiutu,gdy tylko będzie taka wola sternika
Z atomówki to na pewno pójdzie początkowo po sieci najwyższych napięć, która jest własnością PSE. Z farm wiatrowych na Bałtyku pewnie to samo. Energa zarabia na lądowych farmach wiatrowych przyłączonych do jej sieci.
Na plus to to, że dużo prądu z OZE może przyciągać inwestycje "OZO lubne" do lokowania swoich zakładów na terenie dystrybucji Energii. Wtedy prąd z sieci PSE będzie dystrybuowany sieciami Energi do odbiorców i Energa dobrze na tym zarobi.
Także jest dobrze.
Dla kursu a bardziej obrotu (spread, płynność, możliwość wejścia/wyjścia bez bujania kursem) kluczowy to jest powrót do indeksów, zwiększenie płynności i możliwość udziału funduszy. Bez nich będzie bujało tak jak teraz 15-12zł przy śmiesznym wolumenie.
(...)dzielimy się zyskami z tymi,którzy tworzyli te zyski(...)(13 min nagrania z 27.II,poszę zwrócić uwagę,że pan prezes bardzo precyzyjnie dobiera słowa)idąc tym tropem,trzymając p.Fąfarę za słowo a powszechnie wiadomo,że u niego słowo "drozsze od pieniędzy"dywidenda dla Energi z Orlenu być musi,bo chyba nikt nie zaprzeczy,że Energa również przyczyniła się do wypracowania zysków w Orlenie,licząc zysk netto,cash polling,odsetki od kredytów,inwestycje na zyczenie Orlenu to miliardy zł zysku dla Orlenu z dojenia Energi
niewątpliwie,mimo skrajnie odmiennego zdania w róznych sprawach,łaczy Nas Energa i Nasz wspólny interes jako jej akcjonariuszy,bo kto jak kto,ale pepe akcje Energi ma;-)
Ma nie ma? Jeden słodzi a drugi soli i nic z tego nie wyniknie.
Słowa pana prezesa Orlen S.A. oraz pana prezesa Energa S.A., nawet nie są funta kłaków warte. To polityczni nominanci, którzy kłamią co do przestrzegania praw korporacyjnych,.... i działają na szkodę Spółki.
cytat z zawiadomienia do KNF(poczatek 4-tej str) -na pytanie akcjonariusza Energi,dotyczące rozwiązania sytuacji akcjonariuszy mniejszościowych Energa sa,pytający akcjonariusz Energi usłyszał odpowiedż -SYTUACJA BĘDZIE ROZWIĄZANA JUŻ WKRÓTCE,A PEŁNEGO ROZLICZENIA ORLEN DOKONA DO KOŃCA MARCA 25'
zostały niespełna trzy godziny do zakończenia marca. Możemy już z cala pewnością powiedzieć , ( co zresztą było już wiadomo pod koniec lutego ) ze Prezes Orlenu nie dotrzymał słowa - brak rozwiązania sytuacji akcjonariuszy mniejszościowych Energa a tym bardziej brak pełnego rozliczenia.
Dlaczego prezes Fąfara utrzymuje narrację sprzeczną z prawdą? Czy to celowe unikanie odpowiedzialności za brak działań na rzecz naprawy skutków bezprawnej uchwały? Czy może próba bagatelizowania problemu i zniechęcenia inwestorów do dochodzenia swoich praw?