To się mleko wylało. Na Dax. Zakładałem spadek od strefy 16950-970 ale ideks poleciał od 16917 łapałem w locie S ale wielkich kokosów z tego nie było.Za to na Wig20 wyłapałem 20 pkt tez z S. Co na dzisiaj? Indeksy sa w spadkach. dax wyłamał wsparcie na 16750 i dzisiaj jest juz niemal na S2. Bedę szukał odbicia ale z bliskim SL. Może być odbicie do PP i tam również spróbuję S
jankesów dzisiaj nie rucszam
Złoto tu czekam na zejście do 2030 45 i gram L
Wig20 jeśli będzie odbicie do strefy 2240-50 tez gram S
Pzu tu miał być wczoraj wzrost, a był spadek więc wykres pokazuje że powinien być test 44,50
Dwa miesiące wstecz zakładałem wzrosty w 11 i 12 a korekte spadkowa w drugiej połowie stycznia/początku lutego "Mamy to?"
Indeksy sa w sentymencie i tendencjach spadkowych. zakres ruchów nieduży ale mamy miarowy spadek. Wczoraj był ciężki dzień do handlu, osobiście praktycznie nic nie zrealizowałem sensownego. Próby były ale albo BE albo SL albo mały TP. Taki rynek Co na dzisiaj? Dax wczoraj zamknął sie na dzisiejszym PP a teraz jest na S2 więc można grac jakies małe odreagowanie do S1 ;lub PP. Wybicie dołem S2 neguję grę L
Złoto zeszło do 2030 gdzie była reakcja wzrostowa ale potem spadło. Obecnie jest na 2020 i jesli nie obroni to powinien być spadek do 2000. Obrona powinna dac ruch do 2035-45
Wig20 spada jak kamień. Jesli 2190-220 nie zatryma spadków to kolejny przystanek 2150 i okolice.
Pzu obronił wparcie na 44,50. Ale jak nie wytrzyma to kolejne jest 2-3 zł niżej.
Generalnie tak jak pisałem dwa miesiące wstecz - zaczeła sie moim zdaniem korekta na rynkach.
Późno dzisiaj wchodzę na rynek bo sprawy zawodowe od rana mi zajęły sporo czasu. Nie wiem czy coś rozegram czy nie ale napiszę parę zdań aby sobie skopiować do dziennika.
Wczoraj był kolejny trudny dzień do handlu. Zagrałem jedynie L na Złocie od wsparcia w okolicach 2000. Pozycja jest otwarta celuję w poziom 2029
Na Dax tez zagrałem Longa z poziomu S3 gdzie celem było S2 i wpadło + 50 pkt
Co ewentualnie na dzisiaj? Dax jest na PP i dopóki go brani obowiązuje intraday sentyment pozytywny (ale w sekwencji spadkowej!) więc celem dnia jest R1 na poziomie 16629
Indeksy jenkeskie sa bardzo mocne. Duzo mocniejsze niż Europa a od Wig20 to przepasć!
Złoto - tu celuję w 2029 Wybicie dołem 2000 neguję grę Long
Wig 20 jest bardzo, bardzo słaby! Wczoraj doszedł do kolejnego niższego wsparcia na 2180 (bossafx) i teraz mamy próbe odbicia. Ale to nędzna próba, no chyba że jankesi pociągną. Aby powróciła sekwencja i tendencja na wzrostowe to Wig20 musiał by wyjści ponad strefe 2246-2260. Wszystko poniżej jest w tendencyjnym spadku
Pzu obronił na razie poziom 45,5 więc powinien iść w górę a celem jest poziom 47,60
Wczoraj sesja bez niespodzianek. Tak jak zakładałem wszędzie były wzrosty. Wynikało to faktu utrzymania wsparć. A jak cos nie chce spadać to...będzie rosło :) Grałem na Dax L zgodnie z planem i wpadło intaday +70 pkt chcioaż indeks wzrósł od PP o 170. Grałem tez S na NQ po otwarciu janesów ale bez sukcesów. Co na dzisiaj? jankesi sa bardzo mocni. Wykres nie kłamie. Dlatego nastawiam się na grę S. Cóż, przy maksimach nie bedę grał L. Dax myslę że R1 osiągnie dzisiaj bez problemu i to będę grał. S gdzieś od R1 a po wybiciu R2 ale z bliskim SL bo sekwencja jest wzrostowa
Złoto tu czekam na TP i wówczas zobacze reakcję rynku
Wig20 taj jak pisze od wielu dni jesrt bardzo słaby. Te odbicie to takie odbicie zdechlaka. Czekam na podejście do 2250-60 i będę próbował S. jezeli w ogóle tam dojdą
rhett,
Napisz proszę coś więcej o wrostach u jankesów... Miały być spadki a ciągną do góry spółkami technologicznymi. Myślę, że w pn u Nas przebija 2227-2230 na kontrakcie i dojdą do 2240-2260 i koniec wzrostów. Dax jakoś nie rosnie proporcjonalnie do yankesow..
pozdrawiam
Piatek był na rynkach europejskich zachowawczy. Ruchy niezbyt duże ale za to przewidywalne. Złoto mnie zaskoczyło ale o tym niżej... Na Dax ugrałem Longa i więcej nie ruszałem. Na Nq wyłapałem SL i tez nie ruszałem. Złoto niemal doszło do mojego TP po czym zawróciło i wybiło mi kroczącego SL naBardzo ładnym zysku. Co na dzisiaj? Generalnie szukam cofnięcia na NQ z obecnych poziomów Celuję w ugrania 150-200 pkt oraz wejścia w L na złocie Na Wig20 szukam wejścia w L z celem 2040. Oczywiście intaday O Pzu nie ma co napisać
Dnia 2024-01-20 o godz. 08:51 ~janek napisał(a): > rhett, > > Napisz proszę coś więcej o wrostach u jankesów... Miały być spadki a ciągną do góry spółkami technologicznymi. Myślę, że w pn u Nas przebija 2227-2230 na kontrakcie i dojdą do 2240-2260 i koniec wzrostów. Dax jakoś nie rosnie proporcjonalnie do yankesow.. > > pozdrawiam
Ale co napisać o tych wzrostach? Przecież jak zobaczysz wykres długoterminowy indeksów jnkeskich to widać jak na dłoni że tam wzrosty sa czymś zupełnie naturalnym. Były, są i będą wzrosty, spadki sa korektami. Dopóki usa ma taka pozycję jaka ma tak będzie. Miały być spadki? A kto o tym pisał? Analytycy? :) Wykresy jednoznacznie pokazują kierunek.
Nie słuchaj żadnych opinii, prognoz,przypuszczeń pojawiających się w mediach! Sprawdzalność jesy duzo poniżej 50%. Patrz tylko na wykres.
Rhett zamilkłeś tak nagle a tu Dax podjął próbę przebicia się na nowe AT i chyba jak na razie sił brakuje :)? Zastanawiam się czy to już koniec czy jeszcze w tym tygodniu będzie wyżej. Ja dzisiaj zagrałem S od PP i właśnie zamknąłem na S1.
Dzisiaj Dax w nocy zszedł prawie do S2, od S1 mam otwartą pozycję L i teraz jesteśmy już blisko PP więc można by ją zamykać ale ja na ten tydzień celuje w dużo wyżej więc będę trzymał pozycję, ale czy dobrze to się okaże. Rhett pewnie by wiedział co i jak :) i radził by grać to co widać a nie to co się wydaje że będzie.
Niestety ale mam tak mało czasu, że nie jestem w stanie nic pisać, nawet raz dziennie.
Tak będzie na pewno do końca kwietnia.
Więc moja przerwa od firm potrwa na pewno 3 miesiące.
Na rynkach jest aktualne to co napisałem wcześniej.
rhett,
Można Cię prosić o kilka słów na temat daxa i yankesow?
U Nas na fw20 silny opór 2515-2530 uwazam ze w koncu go wybijemy w pierwszych dwoch tygodniach Maja.
Trochę więcej czasu będę miał do wakacji. Nie na tyle aby być aktywnym jak wcześniej, ale postaram się coś napisać raz na dzień/dwa.
Co się wydarzyło na rynkach które mnie interesują? Pisałem pod koniec 2023 że zakładam korektę na Dax w końcówce 1 kwartału 2024. Korekta faktycznie przyszła ale 3 tygodnie później. Rozgrywałem ją od poziomu 18600 dwa razy otrzymując sl ale trzecie wejście dało lekko ponad +800 pkt co było jednym z moich najlepszych zagrań. Poziom 17600 był widoczny aż nadto jako pierwsze wsparcie i tak tez zadziałało. Grałem od 17700 pozycje swing Long do poziomy 18400 gdzie jest opór z D1. Tak więc miałem mało wejść z braku czasu ale bardzo efektywne.
Co obecnie myślę o Dax? Ano to co pokazuje wykres z interwałów D1 i W1. czyli że trend główny jest dalej wzrostowy, z W1 był impuls w górę na ponad 4 tyś pkt a korekta na 1200 czyli nawet mniej niż powinna. Dlatego jak dla mnie dopóki strefa na Dax 17600-900 jest utrzymywana to patrzymy dalej w górę na nowe szczyty. Pierwszym oporem jest poziom 18400. I swingowo tak dalej gram. Wybicie dołem 17600 neguje grę swing Long Ceny z bossafx
Jankesów nie grałem ale wykresy sa podobne jak Dax. czyli był bardzo mocny impuls wzrostowy, następnie drobna korekta i dopóki na Sxp trzyma 4950-5050 podstawowym scenariuszem jest ruch w górę. Pierwszy mocny opór to 5150 Nasdaq to samo, wsparcie okolice 17100 a opór 18100.
Złoto grałem Long cały czas Miałem kilka dobrych wejść w L ale ostatnie od 2050 planowałem trzymać dłużej a wyszedłem przy 2100 a kurs doszedł prawie do 2450 beze mnie :) I jak tu nie lubić rynków :) ?
Wig20 też grałem kilka razy pozycje swing Long. O S nawet nie myślałem a szkoda bo tu korekta przyszła niemal idealnie tak jak planowałem pod koniec lutego. na Wig20 dalej z D1 i W1 jest mocny trend wzrostowy więc gramy to co widzimy. Long! Moim zdaniem kwestia kolejnych szczytów jest jak najbardziej możliwa.
Pzu sam nie grałem ale był nowy szczyt co pisałem że będzie od końca roku 2023. Trend tez jest silny więc z D1 i W1 patrzymy w górę. Co innego krótsze ruchu z H1/H4 bo tu można w obie strony jednak z S bym uważał.
Grałem też pozycje swing Long na Ropie ale dostałem dwa razy SL co ostudziło mój entuzjazm i została mi już ostatnia szansa próba zagrania swiga na Long. Jak nie pójdzie jak planuję w górę do 86-87 i dostane trzeci raz SL to odpuszczę ten rynek.
Generalnie bardzo ciekawe ale i klarowne ruchy sa na rynkach w ostatnich miesiącach. Idealne na grę swingami :)
rhett,
Dziękujemy bardzo . Myślę, że wbrew powiedzeniu ze w Maju sie sprzedaje to bedzie czas na zakupy i wzrosty u Nas.
Jsw pozycja krótka sie powieksza tzn. ze jeden fund sprzedaje , zeby drugi mogl odkupić
rhett,
Dziękujemy bardzo . Myślę, że wbrew powiedzeniu ze w Maju sie sprzedaje to bedzie czas na zakupy i wzrosty u Nas.
Jsw pozycja krótka sie powieksza tzn. ze jeden fund sprzedaje , zeby drugi mogl odkupić
Obstawiam korekte na fw20. Opór przebity 2515-2530 teraz jest wsparciem. Mysle ze max do 2480 korekta teraz.
CDR, KGHH , ALE, CPS mysle ze to dopiero poczatek wzrostów.
Cześć Rhett, dobrze cię gościć ponownie na forum po takiej przerwie. Zastanawiam się czy grasz S-ki na Daxie, pomimo silnego trędu wzrostowego ? Np. dzisiaj od R1 można było to rozgrywać w kierunku PP. Pozdrawiam
Ja co prawda na Dax od 2.05. grałem akurat swinga Long na Dax i trafiłem ponad 400 pkt ale intraday dzisiaj od R1 Short w kierunku PP jest jak najbardziej poprawny i zgodny z zasadami gry intraday na pivoty. Natomiast ja obecnie na Dax gram mini-swinga Short od 18660 a celem jest 18430 No i na Ropie wpadła dzisiaj pozycja Long przy 77 a celuję w 81,50