Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  51,70 zł , zmiana od tamtej pory: 16,40%

Re: (wiadomość usunięta przez moderatora)

Trochę więcej czasu będę miał do wakacji. Nie na tyle aby być aktywnym jak wcześniej, ale postaram się coś napisać raz na dzień/dwa.

Co się wydarzyło na rynkach które mnie interesują? Pisałem pod koniec 2023 że zakładam korektę na Dax w końcówce 1 kwartału 2024. Korekta faktycznie przyszła ale 3 tygodnie później. Rozgrywałem ją od poziomu 18600 dwa razy otrzymując sl ale trzecie wejście dało lekko ponad +800 pkt co było jednym z moich najlepszych zagrań. Poziom 17600 był widoczny aż nadto jako pierwsze wsparcie i tak tez zadziałało. Grałem od 17700 pozycje swing Long do poziomy 18400 gdzie jest opór z D1.
Tak więc miałem mało wejść z braku czasu ale bardzo efektywne.

Co obecnie myślę o Dax? Ano to co pokazuje wykres z interwałów D1 i W1. czyli że trend główny jest dalej wzrostowy, z W1 był impuls w górę na ponad 4 tyś pkt a korekta na 1200 czyli nawet mniej niż powinna.
Dlatego jak dla mnie dopóki strefa na Dax 17600-900 jest utrzymywana to patrzymy dalej w górę na nowe szczyty. Pierwszym oporem jest poziom 18400. I swingowo tak dalej gram. Wybicie dołem 17600 neguje grę swing Long
Ceny z bossafx

Jankesów nie grałem ale wykresy sa podobne jak Dax. czyli był bardzo mocny impuls wzrostowy, następnie drobna korekta i dopóki na Sxp trzyma 4950-5050 podstawowym scenariuszem jest ruch w górę. Pierwszy mocny opór to 5150
Nasdaq to samo, wsparcie okolice 17100 a opór 18100.

Złoto grałem Long cały czas Miałem kilka dobrych wejść w L ale ostatnie od 2050 planowałem trzymać dłużej a wyszedłem przy 2100 a kurs doszedł prawie do 2450 beze mnie :) I jak tu nie lubić rynków :) ?

Wig20 też grałem kilka razy pozycje swing Long. O S nawet nie myślałem a szkoda bo tu korekta przyszła niemal idealnie tak jak planowałem pod koniec lutego.
na Wig20 dalej z D1 i W1 jest mocny trend wzrostowy więc gramy to co widzimy. Long! Moim zdaniem kwestia kolejnych szczytów jest jak najbardziej możliwa.

Pzu sam nie grałem ale był nowy szczyt co pisałem że będzie od końca roku 2023. Trend tez jest silny więc z D1 i W1 patrzymy w górę.
Co innego krótsze ruchu z H1/H4 bo tu można w obie strony jednak z S bym uważał.

Grałem też pozycje swing Long na Ropie ale dostałem dwa razy SL co ostudziło mój entuzjazm i została mi już ostatnia szansa próba zagrania swiga na Long. Jak nie pójdzie jak planuję w górę do 86-87 i dostane trzeci raz SL to odpuszczę ten rynek.

Generalnie bardzo ciekawe ale i klarowne ruchy sa na rynkach w ostatnich miesiącach. Idealne na grę swingami :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PZU -0,20% 60,18 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.