Dla mnie cdr będzie atrakcyjny srednioterminowo do wejścia w okolicach 200-220. Póki co świetnie się to skalpuje na 5cio minutówkach. Czekam też na raport, tu może być różne.
W tej chwili, to co się tam odbywa, to raj dla szybkich spekulantów. Nie ma nic wspólnego z fundamentami.
Co do Nemesis, to piękna gra się zapowiada. Obawiam się tylko, że to raczej będzie niszowe "kino artystyczne " niż kasowy przebój. :).
Spekulacyjnie bezpiecznie wydaje mi się, że warto kupić po 2.xx i oddać bezpiecznie w okolicach 5zl. Jakby nie było to 100proc. zarobku, a grane na kursie na pewno będzie. Warto się przyjrzeć.
A widziałeś Wers jak wielu fanów ma ta gierka planszowa? Multum.. Ale znowu Meta to porażka... naprawdę że można tak złą grę stworzyć to trzeba mieć talent;p serio, ta gra jest zwyczajnie męcząca i odpychająca dla 99% ludzi, przy ciekawym świecie, historii.. Brak dialogów... dramat, kto to stworzył. Bee Sim ma lepsze dialogi tam robaki jakieś dźwięki wydają przez kilka h....
Szczerze oprócz Nemesis i Chimery to żadna gra PL studia obecnie mnie nie interesuje. Nie przyglądałem się co robi 11 bit obecnie. F51 nie przepadam chociaż kibicuje i życzę 1000 PLN ale mafia itd to nie dla mnie, chociaż skoro rozważam Ovida??:) Pan Łukasz w F51 był wiceprezesem zdaje się hehe
Wers ale czego się obawiasz w raporcie? Myślę, że około 16 mln kopii (3 mln od 20 grudnia) jest bardzo realne, plus Cyber nadal świetnie się sprzedaje na Steam, prawie 400k komentarzy x 30 = 12 mln kopii mniej więcej zaraz styknie, oczywiście zwroty etc ale też przelicznik x30:) Podejrzewam że 1 mld + zysku będzie za 2020. Ja prawdopodobnie zakupię w okolicach 220-240 jeżeli będzie taka możliwość.
Akurat o sprzedaż obecną i wyniki ja się nie obawiam istotnie, chodzi mi bardziej o to, generalnie sam poziom produkcji uważam na krok na przód w porównaniu do W3:) co dla wielu jest zaskakujące. Otóż w Cyberpunk immersja jest na wiele lepszym poziomie, idealnie balansuj na krawędzie "gracz vs bohater gry" a Wiedźmin to zawsze była opowieść Geralt. Muzyka tutaj świetnie, Wiedźmin również, gra sprzedała się x razy lepiej niż Wiedźmin. Zadania są często nieliniowe, wiele fajnych ścieżek rozwoju, plus gra nie jest męcząca. Owszem może się to komuś wydawać dziwne ale W3 jak się biega po mapie i zbiera wszystkie znaczkie, obozy jest zwyczajnie męczący.. W Cybepunku mapa została znacznie lepiej dobrana pod standardowego gracza - większość osób nie dokończyła fabuły głównej W3:) AI jest na tym samym beznadziejnym poziomie co w W3 co jest kuriozalnie głupie wręcz haha
Ale dlaczego się tak rozpisałem, a mianowicie dlatego że uważam że potencjał Cyberpunka będzie w multi - nie w grze single gdzie wiele wad tej produkcji ulegnie zmianie. Przed wszystkim multi nie będzie na ps4 i xbox one (świetna wiadomość), po drugie na pewno doszlifują umiejętność w FPS, modyfikacje aut, mikropłatności, świat już jest wykreowany. Ale to pieśń przyszłości oczywiście... Mikropłatności i te wszystkie ciuszki, mody etc to będzie maszynka $$$ dla CDP:) GTA V według mnie się nie podbija do customizacji w Cyberpunku ze względu na świat.
Generalnie premierę uważam za raczej nieudaną - na własne życzenie, grę należało przełożyć o kolejne pół roku. Natomiast muszę zaznaczyć, że nienawiść do tego tytułu także jest głupotą - gra chodzi na karcie za 374 PLN na średnich ustawieniach (rx 570 zakupione używane na allegro) całkiem płynnie, obecnie są zdeczka droższe. Testowałem także na 3060 ti (więcej błędów o dziwo ale też nie wywaliło mnie ani razu). Na PS4 DRAMAT:P pierwsze 3 min gry i out oczywiście patch 1.05, obecnie lepiej ale nadal ta produkcja nie powinna zostać wydana w tym stanie.
Szczerze powiedziawszy naszła mnie pewna reflekcja, a mianowicie co za debil wypuścił Cyberpunka na ps4 i xbox one wiedząc jakim rantem się to skończy, firma utraciła wiele lat dorobku PR, etc.. Jakim głąbem trzeba być żeby dać zielone światło wypuszczeniu dobrego produktu w tak złym stanie?? Bo gra z pewnością jest warta 199 PLN na PC, obiektywnie.:)
Czego się boje po raporcie? Sklepy zamknięte i nie wiadomo ile zwrotów. Ale najsłabsze jest to, że tam w tej chwili siedzi ulica częściowo nagoniona przez np. TJS, i powieszona na zakupie za 370 :)))). Nadal natomiast niektórzy liczą na 500 :). Przy takim poziomie emocji i słabych rąk, po raporcie poniżej konsensusu, może być ostra jazda w dół. Do usłyszenia. Ps.gram do kwietnia.
te 13 mln uwzględniania zwroty do 20. Do 21 można było zwrócić z ps4 i xbox one ale nie sądzę że wszyscy rzucili sie na ost. dzień. Myślę, że około 16 mln to realne liczba na czysto do końca 2020.
Co do reszty się zgadzam- dlatego też sprzedałem na podbitce w czwartek:)
Też zamierzam przejść na Twój system zmianowy w tym roku, nie wybrałem jeszcze okresu ale zrobię to.
:))). Aleś mnie rozwalił. Dobre to. System zmianowy. :))).
Santa, ja nie gram od maja do września, głównie dlatego że wtedy ustaje zmienność na FX. Oczywiście ostatni rok był wyjątkowy, ale od lat mi się to sprawdza. Poza tym, nikt by nie wytrzymał tej forexowej szajby non stop. Ja jestem w rynku od rana do nocy, a często też w nocy futures pilnuje. Rzadko ustawiam alerty, gram często dużym kapitałem na lewarze i zamykam z ręki. Więc muszę mieć świeżą głowę.
Stanta, jak dla mnie CDR to obecnie gra na emocjach, poziomy od których może się odbić i próba uzyskania szybkiego zysku. Najbliższy poziom przy którym mógłbym wejść to 250, ale obstawiam że zejdzie niżej. Podobno legenda głosi, że na 220 jest beton. Gdyby to pękło to faktycznie poleci na poziom wskazany przez Wersa - 205. Ale wtedy walka byłaby o papier :). Sama gra CP2077 wydaje się być dobra,zarobiła już swoje i nadal będzie zarabiać. Należy pamiętać, że CDR to nie tylko Cyberpunk, ale Wiedźmin również w wersji na telefony + GOG. Więc firma swoje zarabia. Niestety nie ma to chyba obecnie przełożenia na kurs.
Z gamingu, jak pewnie zauważyłeś to siedzę na Bloober :) i jak dla mnie mają potencjał. Widać u nich rozwój i to się chwali. The Medium myślę, że jest faktycznie rewolucją w spółce. Szkoda tylko, że zakradł się wątek polityczny. Pewnie czytałeś, że na murze w jednej lokacji jest 8 gwiazdek. Do tego napis na słupie: Bestia z Wadowic. Mnie to nie rusza, ale niestety są ludzie którzy lubią robić z igły widły, tym bardziej, że dostali spore dofinansowanie. Drugi typ to Carbon. W tym roku postawiłem też na PCF. Zobaczymy.
Reznor, na CDR to chyba najlepsze rozwiązanie. Nie jestem ekspertem w analizie technicznej, ale poza poziomami od których może się odbić, to nie widzę żadnej logiki. Taka jazda na bananie + wysokie fale.
Być może, być może. Co nie znaczy żeby nie wziąć po 284 i sprzedać kilka złotych drożej. Allegro stoi, s-ki na indeksach wywaliło, a tu można zarobić intraday.
Santa, o ile dobrze pamiętam rezerwa była pod The Medium. Dopiero po zakończeniu projektu można to zdjąć. Ta kwota powinna zniknąć chyba w następnym kwartale.
To konkretna ilosc tej rezerwy. Jakby to było pod Medium to by oznaczało, że.. nie wiem ile mają z gamepassa? tak to się nazywa zdaje się, ile Blooberowi prognozujesz zysku? bo tak tak wygląda jakby rozliczyli rezerwy na Medium to by niewiele tego zostało:( Oczywiście mogę się tutaj mylić.
Ja bym życzył VAR takiej drogi jak przeszedł Bloober który zaczynał od najgorszej gry poprzedniej generacji konsol a gdzie jest dzisiaj. Zapasy to 26 milionów z tego co pamiętam, gdzie większość to Medium które już zwróciło się z GP. W tym roku tylko Outriders ma szanse przebić marketingowo i zasięgiem Medium.
Izdek, według informacji od prezesa, gra zwróciła się w 24h, więc można domniemać, że kolejne dni to już zysk. Na Steam mamy ponad 2000 komentarzy z czego 86% są pozytywne. Do tego mamy jeszcze możliwość zakupu na GOG i chyba Epic. Osobiście kończę już grę. Nie wszystko jest w niej super, ale uczciwie powiem, że to naprawdę dobra gra. Zgodzę się też, że Outriders mają szansę przebić The Medium w tym roku. Nie jestem fanem strzelanek, ale tak jak popatrzyłem na filmiki na Youtube, to prezentuje się zacnie. Plus też, że wspólnie mogą grać gracze na różnych wersjach konsol. Ponadto ruch z darmowym demo w lutym to strzał w dziesiątkę. Szybko dostaną feedback od graczy i jest szansa na ostatnie poprawki.
Santa, ludzie różnie piszą, ale myślę, że Bloober spokojnie zarobi na The Medium 20 baniek albo więcej.
Raczej tak. Poniżej masz link do informacji, że dostali dofinansowanie do tej gry. Ponadto Microsoft pewnie swoje też zapłacił. Więc już na dzień dobry część gry się zwróciła. Ponadto można mniej więcej oszacować ile mają kasy z samego steam. Jeżeli przyjąć, że co 40y gracz wystawia komentarz, to można przyjąć, że 2100(komentarzy) x 40 x 90 zł(tyle powinni dostawać od sprzedanej gry) = 7,5 miliona z samego steam. Do tego masz GOG i Epic.
Jest kilkadziesiąt mln zapasów, Medium musi pokryć zapasy żeby było na 0 dla spółki. Jeżeli tak się nie stanie to zysk będzie fikcyjny. Proszę o poprawę jeśli się mylę. Jeżeli tak jest to Bloober nie jest atrakcyjna spółka w mojej ocenie. 300 kap wymaga co najmniej 12-14 mln zysku „na czysto” inaczej to lepiej kupić 11 bit, cdp etc. Nie wiem jak z nast gra Bloobera.
Następna gra Bloober-a to nadal tajemnica. To tzw. projekt Black. Czy spółka jest atrakcyjna, to każdy musi ocenić sam. Przed nimi kilka wydarzeń m.in. projekt Black, split akcji, przejście na GPW oraz informacja na temat M&A. Na to ostatnie chyba większość zapakowanych czeka najbardziej. Ja nie ukrywam, że przy mojej dwucyfrowej średniej, bardziej optymistycznie patrzę na spółkę. Ciężko ocenić jak zachowa się kurs. W listopadzie spadł w okolice 140 zł. Teraz trochę zaczyna się obsuwa. Cierpliwie sobie czekam i zobaczymy co będzie. Nie namawiam, każdy decyzję podejmuje sam o zakupach. CDP jak dla mnie to wejście tylko na szybki zarobek, czysto spekulacyjnie. Żadne zabawy w long. 11bit nigdy nie analizowałem. Teraz natomiast widzę, że nagonka jest na Huuuge Games. Ktoś chce kupić?
Z cdp to wszystko zależy od ceny wejścia:) tam tez nie ma problemów z płynnością... co do bloobera obawiam się ze zysk będzie fikcyjny przez zapasy:( jakby nie te zapasy..
A jeszcze tak dopowiem jakby co 40 komentarz na Steam oznaczał liczbę kopii to cdp miałby 13-14 mln kopii na samym Steam po zwrotach.. różnie to bywa.. na CRJ mi wyszło 42 hist.