Wers ale czego się obawiasz w raporcie? Myślę, że około 16 mln kopii (3 mln od 20 grudnia) jest bardzo realne, plus Cyber nadal świetnie się sprzedaje na Steam, prawie 400k komentarzy x 30 = 12 mln kopii mniej więcej zaraz styknie, oczywiście zwroty etc ale też przelicznik x30:) Podejrzewam że 1 mld + zysku będzie za 2020. Ja prawdopodobnie zakupię w okolicach 220-240 jeżeli będzie taka możliwość.
Akurat o sprzedaż obecną i wyniki ja się nie obawiam istotnie, chodzi mi bardziej o to, generalnie sam poziom produkcji uważam na krok na przód w porównaniu do W3:) co dla wielu jest zaskakujące. Otóż w Cyberpunk immersja jest na wiele lepszym poziomie, idealnie balansuj na krawędzie "gracz vs bohater gry" a Wiedźmin to zawsze była opowieść Geralt. Muzyka tutaj świetnie, Wiedźmin również, gra sprzedała się x razy lepiej niż Wiedźmin. Zadania są często nieliniowe, wiele fajnych ścieżek rozwoju, plus gra nie jest męcząca.
Owszem może się to komuś wydawać dziwne ale W3 jak się biega po mapie i zbiera wszystkie znaczkie, obozy jest zwyczajnie męczący.. W Cybepunku mapa została znacznie lepiej dobrana pod standardowego gracza - większość osób nie dokończyła fabuły głównej W3:) AI jest na tym samym beznadziejnym poziomie co w W3 co jest kuriozalnie głupie wręcz haha
Ale dlaczego się tak rozpisałem, a mianowicie dlatego że uważam że potencjał Cyberpunka będzie w multi - nie w grze single gdzie wiele wad tej produkcji ulegnie zmianie. Przed wszystkim multi nie będzie na ps4 i xbox one (świetna wiadomość), po drugie na pewno doszlifują umiejętność w FPS, modyfikacje aut, mikropłatności, świat już jest wykreowany. Ale to pieśń przyszłości oczywiście... Mikropłatności i te wszystkie ciuszki, mody etc to będzie maszynka $$$ dla CDP:) GTA V według mnie się nie podbija do customizacji w Cyberpunku ze względu na świat.
Generalnie premierę uważam za raczej nieudaną - na własne życzenie, grę należało przełożyć o kolejne pół roku.
Natomiast muszę zaznaczyć, że nienawiść do tego tytułu także jest głupotą - gra chodzi na karcie za 374 PLN na średnich ustawieniach (rx 570 zakupione używane na allegro) całkiem płynnie, obecnie są zdeczka droższe. Testowałem także na 3060 ti (więcej błędów o dziwo ale też nie wywaliło mnie ani razu). Na PS4 DRAMAT:P pierwsze 3 min gry i out oczywiście patch 1.05, obecnie lepiej ale nadal ta produkcja nie powinna zostać wydana w tym stanie.
Szczerze powiedziawszy naszła mnie pewna reflekcja, a mianowicie co za debil wypuścił Cyberpunka na ps4 i xbox one wiedząc jakim rantem się to skończy, firma utraciła wiele lat dorobku PR, etc.. Jakim głąbem trzeba być żeby dać zielone światło wypuszczeniu dobrego produktu w tak złym stanie?? Bo gra z pewnością jest warta 199 PLN na PC, obiektywnie.:)
Dzięki, do usłyszenia niedługo!