Pandoro - znowu podpadłaś !!!!! Dlaczego jedziesz po Płocicy ????????
Jeżeli naobiecuje BB + Nasdaq - ów i spuści CRM z 16 na 2 oraz Orphee z 8 na 0,80 gr itd to się po nim pojedzie że złodziej
Twoje uwagi pod adresem Totala/Łapy i Płocicy są na chwilę obecną bezpodstawne
Dodatkowo widać zę głupia nie jesteś, czyli smiem przypuszczać że kłamiesz intencjonalnie !!!! Jako jedyna na tym forum widzisz w tym szmaciarzu (Lew Biznesu) człowieka o jakiś ludzkich uczuciach.Dodatkow pojawiłaś się w dziwnie ważnym dla nich momencie - patrz finalnych wałków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poprostu wali padliną Tuora !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
FACETOWI NALEŻY SIE MASAKRA FACJATY !!!!! Rozumiesz naganiaczko że ludzie potracilu tu prawdopodobnie majątki !!!! KUMASZ TO?????????
Ja kupiłem parę tysięcy cormaya po 12 pln i to był niestety wielki błąd ale namówił mnie na tą inwestycję Pan z biura maklerskiego. Czy ktoś może mnie wesprzeć i napisać co się dzieje z orphee. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Komentarz do wyceny certyfikatów TOTAL FIZ na 30.06.2015 / 2015-07-02 /
Szanowni Inwestorzy, Na koniec drugiego kwartału 2015 roku wartość jednego certyfikatu wyniosła 142,77 zł, co oznacza spadek w kwartale o 10,3%, natomiast od początku roku stopa zwrotu wynosi +1,4%. O portfelu: Na ujemny wynik w największym stopniu wpłynęła przecena akcji Orphee S.A. Kurs tej spółki spadł o 46% co w efekcie wpłynęło na zmianę wartości certyfikatu o 4,8%. Dodatkowo kurs akcji PZ Cormay spadł o 38%. Przyczyną tego spadku była przecena Orphee (te dwie spółki są ze sobą powiązane kapitałowo) i „odklejenie się" prawa poboru. Reszta portfela zachowywała się neutralnie. Podstawowym powodem spadków wyceny spółki Orphee jest bunt dwóch członków zarządu spółki (Tadeusza Tuory i Tomasza Tuory). Obaj panowie, wbrew prawu, wielokrotnie odmawiali zwołania zgromadzenia akcjonariuszy, które miało ich usunąć z zajmowanych stanowisk. Skutecznie blokowali to od jesieni zeszłego roku aż do 30 czerwca (czyli do ostatniego dnia minionego kwartału). Ogłoszone NWZA powinno definitywnie zamknąć okres złych rządów osób, które podejrzewamy o wieloletnią działalność przestępczą. Obecnie spółka jest wyceniana znacznie poniżej wartości likwidacyjnej. Zadaniem nowych władz w spółce będzie przywrócenie stanu normalności i rozwoju. Sprawy wokół Cormaya i Orphee zajmowały nam bardzo dużo czasu w ostatnich kwartałach. Wygląda na to, że udało nam się udaremnić/ograniczyć kradzież na wielką skalę. Było to możliwe między innymi dzięki wsparciu ze strony państwa jako inwestorów w funduszu jak również osób z sieci sprzedaży. Główna rolę odegrał tu nowy zarząd Cormaya i osoby z nimi współpracujące. Dzięki tej wielomiesięcznej akcji spółka wreszcie będzie działać w interesie akcjonariuszy. Nie chcę zarzucać państwa łamigłówkami wokół tej inwestycji. Większą ilością szczegółów podzielę się z państwem na indywidualnych spotkaniach. Dobrze zachowywała część portfela poświęcona rynkowi niemieckiemu. Największą inwestycją na tamtej giełdzie była spółka Dialog Semiconductor, której kurs skutecznie oparł się korekcie na indeksie DAX. W minionym kwartale ponownie zmniejszyliśmy zaangażowanie w spółki o niskiej płynności. Jest to konsekwencja przyjętej ponad rok temu strategii. Na zakończenie kwartału udział części akcyjnej stanowił blisko 3/4 portfela. O rynku: Podtrzymujemy nasze neutralne nastawienie do rynku (odpowiednik rekomendacji „trzymaj"). Do najważniejszych czynników przemawiających za utrzymywaniem dużej pozycji na rynku akcji jest atrakcyjna wycena rynku, mierzona podstawowymi wskaźnikami (cena/zysk, EV/Ebitda, cena/wartość księgowa). Ostatni, majowy szczyt indeksu WIG przebiegał bez cech charakterystycznych dla „przegrzania" rynku akcji. Największą ociężałością charakteryzują się spółki z indeksu WIG20, szczególnie z sektora finansowego. Duży wpływ na to mają czynniki zewnętrzne (zamieszanie wokół kredytów frankowych, niewypłacalność Grecji a także nowe pomysły polityków). Analiza cykli na rynku akcji sugeruje zajmowanie coraz większej pozycji w tym segmencie aktywów. Dlatego też następna zmiana naszego nastawienia do rynku będzie prawdopodobnie szła w kierunku odważniejszych zakupów. Na razie wstrzymujemy się z tym. Wyczekujemy aż polski rynek akcji przestanie zachowywać się relatywnie słabiej niż inne giełdy europejskie.
1. Ogłoszone NWZA powinno definitywnie zamknąć okres złych rządów osób, które podejrzewamy o wieloletnią działalność przestępczą. 2. powodem spadków wyceny spółki Orphee jest bunt dwóch członków zarządu spółki (Tadeusza Tuory i Tomasza Tuory). Obaj panowie, wbrew prawu, wielokrotnie odmawiali zwołania zgromadzenia akcjonariuszy, 3. Wygląda na to, że udało nam się udaremnić/ograniczyć kradzież na wielką skalę. 4 Pandora i specjalnie dla Ciebie z okazji przyszłych ewentualnych procesów - Obecnie spółka jest wyceniana znacznie poniżej wartości likwidacyjnej
Dnia 2015-07-02 o godz. 23:23 ~jk napisał(a): > Poczytaj w komentarzu Łapińskiego: > > Komentarz do wyceny certyfikatów TOTAL FIZ na 30.06.2015 / 2015-07-02 / > > Szanowni Inwestorzy, > Na koniec drugiego kwartału 2015 roku wartość jednego certyfikatu wyniosła 142,77 zł, co oznacza spadek w kwartale o 10,3%, natomiast od początku roku stopa zwrotu wynosi +1,4%. > O portfelu: > Na ujemny wynik w największym stopniu wpłynęła przecena akcji Orphee S.A. Kurs tej spółki spadł o 46% co w efekcie wpłynęło na zmianę wartości certyfikatu o 4,8%. Dodatkowo kurs akcji PZ Cormay spadł o 38%. Przyczyną tego spadku była przecena Orphee (te dwie spółki są ze sobą powiązane kapitałowo) i „odklejenie się" prawa poboru. Reszta portfela zachowywała się neutralnie. > Podstawowym powodem spadków wyceny spółki Orphee jest bunt dwóch członków zarządu spółki (Tadeusza Tuory i Tomasza Tuory). Obaj panowie, wbrew prawu, wielokrotnie odmawiali zwołania zgromadzenia akcjonariuszy, które miało ich usunąć z zajmowanych stanowisk. Skutecznie blokowali to od jesieni zeszłego roku aż do 30 czerwca (czyli do ostatniego dnia minionego kwartału). Ogłoszone NWZA powinno definitywnie zamknąć okres złych rządów osób, które podejrzewamy o wieloletnią działalność przestępczą. Obecnie spółka jest wyceniana znacznie poniżej wartości likwidacyjnej. Zadaniem nowych władz w spółce będzie przywrócenie stanu normalności i rozwoju. Sprawy wokół Cormaya i Orphee zajmowały nam bardzo dużo czasu w ostatnich kwartałach. Wygląda na to, że udało nam się udaremnić/ograniczyć kradzież na wielką skalę. Było to możliwe między innymi dzięki wsparciu ze strony państwa jako inwestorów w funduszu jak również osób z sieci sprzedaży. Główna rolę odegrał tu nowy zarząd Cormaya i osoby z nimi współpracujące. Dzięki tej wielomiesięcznej akcji spółka wreszcie będzie działać w interesie akcjonariuszy. Nie chcę zarzucać państwa łamigłówkami wokół tej inwestycji. Większą ilością szczegółów podzielę się z państwem na indywidualnych spotkaniach. > Dobrze zachowywała część portfela poświęcona rynkowi niemieckiemu. Największą inwestycją na tamtej giełdzie była spółka Dialog Semiconductor, której kurs skutecznie oparł się korekcie na indeksie DAX. W minionym kwartale ponownie zmniejszyliśmy zaangażowanie w spółki o niskiej płynności. Jest to konsekwencja przyjętej ponad rok temu strategii. Na zakończenie kwartału udział części akcyjnej stanowił blisko 3/4 portfela. > O rynku: > Podtrzymujemy nasze neutralne nastawienie do rynku (odpowiednik rekomendacji „trzymaj"). > Do najważniejszych czynników przemawiających za utrzymywaniem dużej pozycji na rynku akcji jest atrakcyjna wycena rynku, mierzona podstawowymi wskaźnikami (cena/zysk, EV/Ebitda, cena/wartość księgowa). Ostatni, majowy szczyt indeksu WIG przebiegał bez cech charakterystycznych dla „przegrzania" rynku akcji. Największą ociężałością charakteryzują się spółki z indeksu WIG20, szczególnie z sektora finansowego. Duży wpływ na to mają czynniki zewnętrzne (zamieszanie wokół kredytów frankowych, niewypłacalność Grecji a także nowe pomysły polityków). Analiza cykli na rynku akcji sugeruje zajmowanie coraz większej pozycji w tym segmencie aktywów. Dlatego też następna zmiana naszego nastawienia do rynku będzie prawdopodobnie szła w kierunku odważniejszych zakupów. Na razie wstrzymujemy się z tym. Wyczekujemy aż polski rynek akcji przestanie zachowywać się relatywnie słabiej niż inne giełdy europejskie.
jeżeli ktoś chce doświadczyć jak bardzo serdeczny potrafi być człowiek to zapraszam do odwiedzenia strony Totala
Dnia 2015-07-02 o godz. 22:37 ~Gorzelnik napisał(a): > Taak turory zbudowały wartość dla siebie kosztem akcjonariuszy ! Pandorko jak ich tak lubisz mimo to że straciłaś na ich machlojkach i lawiracji swoje pieniądze to wiesz co mam dla Ciebie radę sprzedaj te swoje resztę akcji i im przelej na konto ! bo przecież oni są tacy biedni wszyscy sie od nich odwrócili !
jak mam sprzedać skoro zawieszone???
Gorzelnik możesz sobie na mnie wylewać swoje żale, choć one pewnie są nie do mnie tylko wiadomo do kogo
ale ja z tego powodu się nie zmienię i nie zmienię swojego sposobu patrzenia na to co się dzieje, słowo "lubisz" nie jest uczuciem które mam wobec Tuorów, słowo "empatia" jest tym które mam dla świata i dla Tuorów także, to pozwala mi patrzeć na świat z innej perspektywy
mogę nie pisać, uznaj Gorzelnik to za swoją zasługę dla wszystkich uczestników forum, jestem na tyle empatycznym i miłym człowiekiem, że jeżeli wywołuje emocje z którymi ciężko sobie poradzić, to nie będę tego robić
ludzie inteligentni są otwarci na inny sposób patrzenia, myślałam że po to jest forum aby wymieniać różne spostrzeżenia, ale być może istotniejsza jest funkcja terapeutyczna
pandora znika, Tuora z wami zostaje, lżej Ci się zrobiło?
Wszyscy powinni mieć empatię dla nas bo chyba jak na razie Wszyscy tracimy na Cormayu i Orphee. Jak ktoś chce Nas dobić, to niech sobie daruje. Na jak długo są zawieszone akcje Orphee?.
Dnia 2015-07-02 o godz. 23:34 ~Pandora napisał(a): > Dnia 2015-07-02 o godz. 22:37 ~Gorzelnik napisał(a): > > Taak turory zbudowały wartość dla siebie kosztem akcjonariuszy ! Pandorko jak ich tak lubisz mimo to że straciłaś na ich machlojkach i lawiracji swoje pieniądze to wiesz co mam dla Ciebie radę sprzedaj te swoje resztę akcji i im przelej na konto ! bo przecież oni są tacy biedni wszyscy sie od nich odwrócili ! > > jak mam sprzedać skoro zawieszone??? > > Gorzelnik możesz sobie na mnie wylewać swoje żale, choć one pewnie są nie do mnie tylko wiadomo do kogo > > ale ja z tego powodu się nie zmienię i nie zmienię swojego sposobu patrzenia na to co się dzieje, słowo "lubisz" nie jest uczuciem które mam wobec Tuorów, słowo "empatia" jest tym które mam dla świata i dla Tuorów także, to pozwala mi patrzeć na świat z innej perspektywy > > mogę nie pisać, uznaj Gorzelnik to za swoją zasługę dla wszystkich uczestników forum, jestem na tyle empatycznym i miłym człowiekiem, że jeżeli wywołuje emocje z którymi ciężko sobie poradzić, to nie będę tego robić > > ludzie inteligentni są otwarci na inny sposób patrzenia, myślałam że po to jest forum aby wymieniać różne spostrzeżenia, ale być może istotniejsza jest funkcja terapeutyczna > > pandora znika, Tuora z wami zostaje, lżej Ci się zrobiło? > >
Pandora jestem z Tobą bo w lubię czytać różne opinie . A forum jest dla wszystkich i nie przejmuj się chamami którym słoma z butów wyłazi .Udanego wypoczynku na Mazurach bo to piękne okolice. Aha czerwoną sukienkę jeszcze sobie kupisz w tym roku zobaczysz.. Pozdrawiam.
Pandorko - ale ja do nikogo żalu nie mam no oprócz turorów. Oni jawnie zrobili coś innego niż obiecywali a to już jest świństwo wobec nas wszystkich akcjonariuszy ! Oni nie są biedni sami zapracowali na efekt który mają i my również dzięki nim! Już pisałem, że lubię czytać Twoje stronnicze wpisy choć się z nimi raczej nie zgadzam ! AAA i piszesz jak masz sprzedać skoro zawieszone ?? przecież obiecywałaś że sprzedasz wszystko z rana a popołudniu po PKC ( chyba dzień lub dwa przed zawieszeniem notowań) to dlaczego nie rzuciłaś ? Chyba przestanę wchodzić na to forum z całym szacunkiem dla WAS wszystkich ale w zasadzie ono nic nie wnosi. Kurs ORP i CRM chodzi jak chce a właściwie jak Oni chcą ( nawet nie wiadomo jacy Oni ) . TERAZ Wakacje.
No i racja że większość wpisów nic nie wnosi. Zibi chce zajrzeć pandorce pod sukienkę i tyle się można tu dowiedzieć. Zapytał ktoś kiedy jest szansa nad odwieszenie kursu ale nikt się nie wypowiedział. Chciałbym też spytać być może ludzi bardziej w temacie niż ja bo mam osobiście kilka spółek i nie skupiam się tak bardzo na temacie Orphee pewnie jak wy. Więc moje pytanie brzmi może nie typowo ale je zadam. Dlaczego po odwieszeniu kursu miał bym nie wyrzucić wszystkich akcji PKC. Są jakieś światełka w tunelu?
Tez mam ich Kilka. inaczej nie można handlować na rynku. Odpowiadam- zależy po ile masz. Ja kiedyś oddałem wszystko po 1.25 mam teraz akcje z połowy tygodnia po 0.84 dużo mniej rzecz jasna. mogę potrzymać. Jak masz poniżej 1 płn to moim zdaniem można potrzymać . choć lepiej przy podbitkach oddawać i stac taniej. Dostaniesz bo ogólnie jest syf. samiw to weszliśmy cóż poradzić. Ten typ handlu oceniam tu jednak jako relatywmie bezpieczny.
Niestety moja średnia to 1,50 Na podbitkach parę razy się udało drobny grosz zebrać, ale jak widać później się sam ubrałem. Tak czy siak nie spieszy mi się i mogę nawet uśrednić ale czy to nie jest czasem przyszły bankrut?
bankrut może nie, ale kasę masz zablokowaną i oby jak najkrócej, choć pewnie na co najmniej miesiąc. Po przejęciu księgowości nowy zarząd dopiero określi ile pieniędzy wyprowadzili panowie T. ze spółki, a to dopiero pokaże prawdziwą wartość na dzień dzisiejszy. Analizowanie sytuacji trochę potrwa, więc pewnie wyprostowane wszystko będzie w raporcie za IV kwartał lub nawet rocznym.
Starszy T. wiedział dlaczego wychodzić, ale może się okazać że CRM będzie w stanie odkupić udziały z rynku po bardzo atrakcyjnej cenie.
Po owocach ich poznacie - a wskazywałem, że wał ze skupem akcji własnych ustawiony pod Tuorów to początek wyjścia panów ze spółki i jawne wyprowadzanie kapitału.
kupcie sobie kerdos z greckiego znaczy zysk ,, a odrobicie straty tak mysle nie naganiam, ja sprzedałem po 1 zeta połowe akcji orphee i już zainwestowałem w kerdi
największym skandalem jest to, że dzieje się to pod patronatem instytucji powołanych przez państwo do ochrony drobnych inwestorów, no ale kamieni kupa...