Dlaczego Rafamet?
Już mają wypełniony portfel zamówień na 2010 rok, wciąż dochodzą nowe kontrakty. Możliwe, że dogadają się z Chinami ... a wtedy sky no limit. Poza tym ładnie to wygląda na słupkach od strony fundamentów.
postaram się dzisiaj nieco uaktualnić nasze TOP15, pojawiły się jakieś inne propozycje; prośba, że jeśli ktoś ma jeszcze jakąś inną sensowną spółkę do wrzucenia do obserwacji - dla niektórych już do inwestowania:) - to wrzucić do wieczora, z jakimś choć krótkim uzasadnieniem, dlaczego miałaby znaleźć się na tej liście :)
W dłuższym terminie ok, bo zdaje się, że najgorsze wyniki, popsute przez opcje, zostały już wykazane, a więc powinna powoli być stabilizacja i jakieś większe ożywienie w przyszłym roku; nadmienię, że jest to bardzo pobieżna moja opinia - sam sprawdź, czy nie ma w tej firmie jakichś "syfków", które gdzieś mogą uwierać i niepokoić... a jak to tylko osłabienie wyników w związku z kryzysem i opcjami i to nie utopiło spółki, to potem może być tylko lepiej :)
Witam po dłuższej nieobecności [ wyjazd ],i tak sobie czytam ,i czytam i widze bardzo ładną lste i od następnego tygodnia zaczynam inwestować
MOJa już uzupełniłem i posiadam bardzo ładny pakiecik nawet większy od poprzedniego także adam nie jesteś sam.Pozdro
Oj to zależy, narazie musi sie rozbujać. Raczej nie będę długoterminowo, dlatego poziom 6-7 zł by mnie zadowalał i na tym poziomie rozważe wyskok z papierka. Wszystko sie okaże po charakterystyce wzrostu. Narazie kicha i pewnie ktoś będzie próbował rozbujac kurs nie raz. Jest to jakas alternatywa na wysiadanie i wskakiwanie w papier, ale bądź tu Panie mądry kiedy jest dobry na to czas (górki i dołki) ;)
Ja też nie chce zostać długoterminowcem ... ;)
Też po cichu liczę na ten poziom co Ty, ale faktycznie narazie drobnica wymienia się akcjami pomiędzy sobą, a jak kurs skoczy o 2-3 % to od razu wywalanko.
Mnie tak samo nie interesuja górki i dołki. Należy poczekać na kogoś z większym portfelem.
Ja nie mam tego dużo, bo trochę ponad 3K, ale zawsze to kasa, za którą można kupić trochę więcej PLA.... ;)
Pożyjemy - zobaczymy !
Witam coolturalny,że Ty jesteś na MOJu,to nikt nie pisze,bo to jest sprawa oczywista
Od dzisiaj mamy na ciągłych fasinga i chyba troszke dokupie,niekoniecznie dzisiaj
MOJa ktoś powoli dobiera po kilkaset [inaczej się nie da] fasing dokupie bo pasuje mieć kogoś z rodziny MOJa,a jak będzie dobra cena na polaque [ ok 26 ] to dobiore przed 16.Pozdro
Bolo
przyjrzyj sie
MSX
MSZ
PONAR
1/ AT
2/ OBROTY
3/
POTENCJAŁ WZROSTU 30- 40 %
ps.
od kilku dni dołączyłem się do Waszego towarzystwa- jak przyjmiecie??
pozdr.
bentor5 - zawsze z otwartymi rękoma :) byleś nie wypisywał na tym forum głupot (chodzi o sianie jakiegoś niepotrzebnego fermentu...); a tak to, co jedna głowa więcej, to ... nie jedna głowa mniej, czy jakoś tak :)
rzucę później okiem, może ktoś inny przekaże do tego czasu swoje uwagi;)
Chciałbym przekazać ogólną uwagę do TOP15. Intencją utworzenia listy 15-u spółek do obserwacji, dzielenia się uwagami, spostrzeżeniami, kiedy najlepiej wejść i wyjść w daną spółkę teraz już, a przy okazji tego wyklarowanie się ostatecznie z 2, 3 "pereł", było to, żeby każdy kto chce w tym uczestniczyć, podawał swoje typy Z UZASADNIENIEM. Ja mam ogromny respekt do czegoś takiego jak wiedza zbiorowa, bo co kilkanaście (kilkadziesiąt) głów, to nie jedna. Minimalizuje się w ten sposób prawdopodobieństwo popełnienia błędu w stopniu zdecydowanie wyższym, niż pojedyńcza osoba jest w stanie oceniać trafność jakichś inwestycji. A więc celem tego wątku nie jest utworzenie "wyroczni", której wystarczy podać nazwę, żeby jakaś spółka została poddana analizie. Oczywiście każdy z uczestników forum przekazuje swoje uwagi, jeśli ma takie, wie o czymś, o czym innym nie wiedzą, nie pamiętają... Jednak istotny jest tutaj pierwotny wkład każdego, żeby każdy wykonał wcześniej ileś tam pracy samodzielnej i dzielił się esencją tego z pozostałymi. Tak np. zrobiłm z Reinholdem - poświęciłem sporo czasu na zbadanie tego tematu, a "na tacy" podałem w 10-iu punktach wniosek z tej analizy, który pozwoli każdemu podjąć samodzielną decyzję, czy interesuje go ta spółka, czy nie, ale nie będzie musiał ślęczęć nad tym wielu dni, tylko poświęci kilka minut na przeczytanie mojego uzsadnienia. I jeśli go cokolwiek zainteresuje, to może przecież dla własnej pewności samodzielnie zgłębić temat. Nie oznacza to, że każdy musi robić to w tak usystematyzowany sposób. Dla ułatwienia, przyjmijmy taką konwencję - mamy już zaktualizowane TOP15 i jak ktoś będzie chciał dodać inną spółkę, to niech wskaże jedną, albo dwie, na miejsce których miałaby wejść ta jego nowa propozycja. Łatwiej będzie mu to uzasadnić, a dla nas będzie to już jakiś grunt do dalszych rozważań (zakładamy, że nikt się nie obraża, jak będzie wskazana "jego" spółka do wywalenia...). Tylko w ten sposób z czasem na naszej liście TOP15 będą naprawdę dobrze wyselekcjonowane spółki. Wtedy ryzyko wejścia w którąkolwiek z nich będzie dużo mniejsze, niż w jakąś pozostałą. Ale każdy musi włożyć swoją pracę, doświadczenie, efekt śledzenia informacji w mediach itd.. Potęga tego sukcesu tkwi w WIEDZY ZBIOROWEJ, opartej na zaufaniu, uczciwości, rzetelności i koniecznie sumiennym wkładzie w to własnego czasu pracy.
POLECAM JAK ZWYLKE ICAŁY CZS IDM
1-OCZEKIWANIE NA INFO O KUPNIE BANKU
2-DOBRE WYNIKI KWARTALNE ( IDM JEST BROKEREM )
3 -WYNIKI BEDA DOBRE NAPEWNO W PORTFELU MAJA BOMI DUDA INSTAL LUBLIN ITD ZOBACZCIE JAK ODBIŁY OD DOŁKA A TO SAMO MOWI ZA SIEBIE
4-WPROWADZA Z 2 SPOŁKIO NA GIEŁDE SPORO NA TYM ZAROBIA
5- NAJWAZNIEJSZE - DOBRZE BY BYŁO A ZEBYROZWIAZALI REZERWY
6 -WARTO ZBIERAC JUZ TERAZ (MOZNA GRAC POD WYNIKI) NAPEWNO BEDZIE JAZDA JA TRZYMAM NADAL I BEDE TRZYMAŁ CHYBA ZE PRZYJDZIE ZAŁAMANIE RYNKU TO WYWALE
ja nadal polecam MOJ - o niedowartościowaniu i środkach pieniężnych już pisałem wcześniej a obecnie zamiera obrót co prawdopodobnie zapowiada kolejny większy ruch. Walne coraz bliżej może ujawnią się zmiany w akcjonariacie.
FASING S.A. - też już wspomniany na tym wątku, od dzisiaj na ciągłych. Informacje o tej spółce zebrałem tutaj:
https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1622420&strona=1
Są to same dobrere informacje, przede wszystkim spółka ma po prostu niewiarygodnie małą kapitalizację w stosunku do realnej wartości aktywów (1:4), zarabia (dla takich spółek średnie C/WK=2), ma pokazać dobre wyniki za trzeci kwartał. Nie wiem jak wytłumaczyć jej wycenę giełdową. Przebywanie do wczoraj na 2fix i ponad 2 razy niższe oficjalne WK od faktycznego mogą być częściową przyczyną. Spółkę można podejrzewać o trupy w szafie i to by tłumaczyło wycenę. Przeglądnąłem starsze dyskusje głównie na Parkiecie. Trupa podejrzewali od 3 lat ostatnio mniej bo się znudzili czekaniem. Jedyne realne zastrzeżenie to polityka informacyjna władz którym nie zależy na dobrym Public Relations względem inwestorów ale nawet krytycy doceniają dobre zarządzanie i dbanie o interesy firmy. Ja po zapoznaniu się ze spółką obecną wycenę potraktowałem jako okazję i kupiłem za całość ze sprzedaży WASKO S.A. które posiadałem. Dzisiaj ktoś wystawił 10 kilo po 19.74 (zamknięcie wczoraj 19.69, obroty wczoraj i dziś po około 2 kilo) i nie spowodował większej sprzedaży ani nikt tego nie odebrał. Dziwne po co takie coś wystawiać. Reakcja też dziwna. Nie mam doświadczenia w AT ani DT i taką reakcję na duże zlecenie tłumaczę małym zainteresowaniem tym walorem.
Jest nowa spółka z uzasadnieniem, lecz bez wskazania innej do wywalenia z TOP15 - widać, że mi przypadnie rola kata, tego niedobrego, który będzie wyrzucał "czyjeś" spółki ;)
Ważne, że gorol-gorol podajesz kolejną spółkę (myślę o Fasingu) z uzasadnieniem - jest nad czym się zastanawiać :) bo samo podanie nazwy nic wielkiego innym może nie mówić:)
Oczywiście, jak ktoś będzie w obecnych spółkach na TOP15 widział coś niepokojącego, to niech dzieli tym się z nami (byle było to rzetelne). Wtedy łatwiej będzie mi wyrzucić jakąś spółkę, żeby zrobić miejsce np. za 2 tygodnie następnej. Bo uważam, że więcej jak 15 na liście to już by było za dużo - chyba, że macie inne zdanie.
IDM na DT jest prawie idealny - i ta płynność i te duże wahania kursu; jak kto dobry, to może nieźle przyciąć:)
uwaga na szykujące się zawirowania w naszym rządzie, jak zagranica źle to odbierze, to może być w październiku głębsza korekta, IDM dostanie wówczas podwójnie.... dlatego lepiej trzymać rękę na pulsie;)
bentor, mogę wypowiedzieć się tylko o Ponarze, bo tylko jego minimalnie liznąłem - pisaem już o tym na innych wątkach - jak ktoś dobrze zna spółkę i dobrze określi możliwy zasięg podbitki, i nie przegra z własną pazernością (zrealizuje zaplanowane zyski, a nie połaszczy się na więcej), to może zarobić... gdy w pewnym momencie (może to być jeszcze w tym roku) korekta nie zamieni się w dalsze wzrosty wówczas, ale pogłębi się, ktoś będzie liczył, że skoro tyle spadło, to już na pewno odbije, a tu nie chce odbić mocniej ... i pewnego dnia -20-30%...
ja osobiście wolę spać spokojniej
Na oficjalne potwierdzenie tego trzeba będzie poczekać do komunikatu po walnym MOJ S.A. w poniedziałek.
Do MOJ S.A. wszedł AVIVA COMMERCIAL UNION. On się ujawni przez obecność na walnym ale to nie znaczy że nie ma innych zbierających po cichu!!!!!!!
info http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=111870&start=1050
AVIVA COMMERCIAL UNION ma ponad 6% akcji MOJ S.A. ale Fasing ma akcje uprzywilejowane więc nie muszą informować bo nie przekraczają 5% głosów i akcje mają kupione na 4 fundusze AVIVA INVESTORS.
ładnie się dzisiaj zachowuje "Wasz" MOJ - trzymam kciuki, żeby wyskoczył trwale ponad opór, który sobie ostatnio zrobił, należy to się kursowi tej dobrej spółki :)
germany najlepiej zna tą spółkę, mnie ona robi w konia, bo ja jakiś czas temu wieszczyłem jej najpierw spadek w okolice 2 zł, a raczej poniżej, czyli dopiero wtedy ją skupowanie na średni okres - fakt, że ostatnio ładnie znów się zapowiadało, podeszło na 3 zeta i jednak nie poszło dalej na 4 zł, tylko zawróciło... ale też IDM nie chce spadać po tym mocniej... jak nie spadnie w październiku tam (okolice 2 zł), to już w listopadzie chyba też nie...
Dzięki bolo7 również za taką opinię, jutro chyba sprzedam całość pwyżej 2,8 zł. i z całym kapitałem wraz z tymi paroma setkami zarobionymi na IDM w poniedziałek powiększę portfelki z akcjami polnej zakładając że poniedziałek - teoretycznie powinien być czerwony na polnej.
Pozdrawiam fanów Polnej
jak lubisz większe ryzyko, to może na parę dni potem spróbuj z Ponarem, tam jest możliwy jakiś większy ruch, a potem wrócić na Polną, byleś zdążył przed ogłoszeniem decyzji dotyczącej przejęcia hydro Ponaru (połowa października)...
a jak nie chcesz kombinować (ja np. jestem taki...), to lepiej się spokojnie od razu ustawiaj na lewej Polnej, żebyś nie musiał brać w pośpiechu jak ruszy na 20 zł, bo tam i tak może trochę pokisić (przynajmniej do końca miesiąca); a zresztą z Polną to nigdy nic nie wiadomo, ona pokisi, pokisi, a wystrzał zrobi i tak w takim dniu, w którym żaden z nas się tego nie spodziewa:)
Dzięki za kolejne twoje jak najbardziej słuszne spostrzeżenia. Skorzystam z twojej podpowiedzi i raczej Ponar sobie odpuszczę i nie będę na tyle ryzykował aby polna mi zbyt nie uciekła. Tak jak wczesniej napisałem, z całą kasą z IDM wchodzę w Polną. Tutaj widzę duży i pewny zysk, oby jak najszybciej.
Witam kolegów ! Dzisiaj moje malutkie zakupy zmieniły stan portfela
MOJ-16%
POLAQUA-2%
Jeszcze poluje fasing,ale to w następnym tygodniu,no i dokupie POLAQUE Pozdro