obserwuj germany zachowanie IDM, przy następnej podbitce może warto jednak wziąć pod uwagę wyskoczenie, bo zastanawiam się, czy to "W" to nie jest pułapka... - tam wygląda, jakby było cosik kombinowane... albo nie wyczułem jeszcze tej spółki :)
bolo nie dałem rady ostatnio wywalic po 2,50 jak radziłes
ogulnie idm jest dla ludzi o mocnych nerwach poniewaz buja tam nie miłosiernie polna przy tym to jest lalunia nawet za czasow wezwania a pamietasz co tam sie działo za czesto nie mozna zagladac do notowan ja mam ten + ze nie mam czasu na to choc octatnie dni chodziłem wkurwwwwwwwww....
prawda jest taka, że spółka długoterminowo jest ok... na skakaniu można się przejechać, bo teraz to każdy powie, że powinien wyskoczyć przed 3 zeta, potem wejść po 2,23 i wyjść po 2,51 itd...
choć na razie nie podejrzewam, żeby kurs IDM miał rozpocząć już ten wzrost - oni skupują cały czas swoje akcje i chyba raczej będą woleli trzymać go w ryzach i to na niższych poziomach, a podbitki to po to, żeby KTOŚ mógł sobie wywalać większe partie... dlatego jak mocniej odbije i się szybko przegrzeją wskaźniki, to chyba warto będzie wysiąść, bo czuję, że to dzisiejsze wsparcie on jeszcze raz przetestuje... tym razem może przebić i podążyć w stronę przynajmniej 2 zł, o ile nie niżej, jak się skisi na rynku...
Siemanko, jestem ostatnio zalatany stąd moja nieobecność na forum...
Tak sobie prześledzilem Optimusa. papierek się nieżle skorekcił od szczytu i doszedł do 61,8% zniesienia Fibonacciego co mogło by sugerować ponowne wybicie. Pod uwage należy wziąc fakt, iż jest tutaj bardzo silne wsparcie dość długiej konsolidacji na poziomie 1,2 zł. Ewidentnie papier nie chce potanieć poniżej tej wartości. Wskażnik RSI dał sygnał kupna!
No i ważna sprawa dla akcjonariuszy Polnej Jakubas ma tu prawie 18%, sami uznajcie czy to dobrze czy źle ;)
Co prawda Optimus miał 2 miliony straty, uważam jednak że to już zostało rozliczone w bieżącej cenie.
Powiem szczerze, że trochę sie zastanawiam czy nie wskoczyć na krótko w papierek.
oj zacznie sie już niedługo a trzeba było obserwować taka perełka samej kasy 20 baniek w szufladzie
Chcą kupić jak najtaniej. Może sprzedali a może nigdy nie mieli i tylko z zawiścią obserwowali tempo wzrostów.
Dużo nie kupią. Grubas kupował po 5. Info pokazało się jak obroty spadły prawie do zera. Freefloat na MOJ nie istnieje. Grubas doszedł do wniosku że więcej nie dostanie z rynku i przystąpił do następnego etapu planu.
Czuję że MOJ S.A. okaże się dużo lepszy niż POLNA w 2006 i 2007. Warto było trzymać! Będzie gruba dwucyfrówka!!!
...wiec jutro mam szanse kupiC po lepszej cenie, hmmmm :)
Wszystko ładnie, pięknie opisane, aż kusi.... Co z wolumenem? Strasznie niski,, czyżby akcjonariusze znali jej wartośc i nie chcieli wypuszczać po taniości ?
No fakt, ustawić sie po lewej to porażka bo można nie uzbierać za dużo... głównie trzeba braz z prawej. Uważać trzeba co by nie wpaść w pułapke bo przy zjeździe kursu nie będzie komu wywalić papierka...
Masz coś wspólnego z "gorol-gorol" z forum MOJ, bo piszesz w podobnym tonie ;)
no właśnie...mnie się "udało" zebrać 200 akcji :) w cenie max 3,12....zniechęciłem się trochę i kupiłem trochę Alchemii, Kopexu i Famuru..ale i tak najwięcej dalej w Polnej zainwestowane....
co do Alchemii - https://www.bankier.pl/forum/temat_kilka-slow-o-wzrostach-na-alchemii-troche-at,7502889.html
jeśli tak, to trudno...
nie sądzisz chyba benek, że powtórzy się historia sprzed roku z panicznym wywalaniem wszystkiego jak popadnie, bez zastanowienia???
a zdrowa korekta jeszcze żadnemu indeksowi nie zaszkodziła;
według mnie, przez najbliższe dni WIG może spaść do okolic 3500, a WIG20 do 2000; tak na oko; a tam mogą obydwa indeksy chwilę pokisić; nie powinno to mieć większego do znaczenia dla dobrych spółek;
Moja strategia jest bardzo prosta,i co najważniejsze skuteczna[od 15 lat]
Jak rynek przewiduje duża korekte,to powolutku wychodze ze wszystkich akcji i czekam do wsparcia.Jak następuje ruch powrotny ,staram się kupić spółki o dobrych fundamentach,zaczynajac od wig 20,jak te przestająrosnąć przechodze na mniejsze
A MIĘDZY KOREKTAMI GRAM DT NA RÓŻNYCH ŚMIECIACH
Od sierpnia 2007 do sierpnia 2009 - mniej więcej tyle trwały spadki w Stanach. Teraz od kilku tygodni płyną wolno lepsze sygnały zza oceanu. Za parę miesięcy u nas też pojawią się silniejsze podstawy do optymizmu. Owszem, będą zwolnienia, strajki, spadki indeksów ale kierunek jest ku górze. Bez wątpienia.
a po drugie, rok temu zagranica traktowała nas tak samo jak np. Węgrów i dostawaliśmy rykoszetem; teraz w świat poszła mapa Europy prezentowana przez Tuska, z zieloną wyspą wzrostu gospodarczego w Polsce itd.
nie będzie żadnej wielkiej zwały, co najwyżej spokojna korekta i jakieś ewentualne kiszonko; i polowanie na perły, bo to może być ostatnia okazja do promocyjnych zakupów ... bo, jak wszystko odjedzie, to wszystko odjedzie...
I tym sposobem wróciliśmy do polnej. Spółka ma możliwości duże. Ta branża odrodzi się szybko. Mądrze zainwestowane środki przez zarząd + pakiet zamówień - to przyzwoite wzrosty w perspektywie półrocza. Tyle sobie dałem na czekanie do 30-40 zł za akcję.
Ciężka sprawa z wybraniem dobrych spółek do wzrostów w krótkim i średnim terminie(czas, mało informacji). Zrobiłem więc tak - przejrzałem na szybko te 33 spółki, których nazwy się przewinęły na tym wątku i dokonałem prostej selekcji: odrzuciłem New Conect oraz obejrzałem pobieżnie wykresy, starając się ocenić możliwy zasięg wzrostu (jeśli w sumie spółka może zrobić min. kilkaset %, tym bardziej zrobi kilkadziesiąt, czy 100% w rozsądnym terminie...) oraz, czy ogólnie się wykres źle nie prezentuje. Ponieważ jest to bardzo pobieżna ocena, okroiłem tą listę aż do 15, a nie 5 spółek. Podaję alfabetycznie, bez wskazania na liderów:
1. Alchemia 2. Bogdanka 3. IDM 4. Kolastyna 5. Kopex 6. Lcc 7. Moj 8. Optimus 9. Orzeł 10. Petrolinvest 11. Polcolorit 12. Reinhold 13. Relpol 14. Vistula 15. Warimpex.
Nadmieniam, że była to bardzo pobieżna analiza, być może niesłusznie pominąłem jakieś fajniejsze spółeczki, albo wrzuciłem jakiś badziew. Bardziej ma to na celu sprowokować dyskusję polegającą na tym, że jak ktoś widzi na tej liście badziew, to niech nas RZETELNIE ostrzeże, a jak brakuje jakiejś perełki, to niech uzasadni, czym jest lepsza od jakiejkolwiek podanej na tej liście. W ten sposób powinna nam się po paru dniach ta lista jakoś ostatecznie wyklarować, okroić i zobaczymy, czy zejdzie do 10, czy 5 szt.... Czas ten nam przyda się przy okazji na obserwację szerokiego rynku i zachowania poszczególnych spółek, które raczej nie będą wszystkie idealnie naśladować główne indeksy... Z czasem prześwietlimy "wybrańców" tak, że będziemy znali na wylot dobre momenty do wejścia i wyjścia i sobie nazwajem w tym pomagali :)
impexmetal wygląda na pierwszy rzut oka bardzo ciekawie, trzeba będzie zajrzeć głębiej :)
nie miałem innego pomysłu na wytypowanie najlpszych spółek, bo każdy może mieć inny punkt widzenia; a tak to jest jakaś lista do dyskusji... niewykluczone, że zrobimy ostatecznie TOP5, może TOP7:) oraz jakąś listę paru spółek do luźniejszej obserwacji; a także zawsze pozostaniemy otwarci na wszelkie inne sensowne propozycje, które będziemy mieli porównywać do czegoś innego, niż tylko do Polnej (skarba, ale wymagającego cierpliwości)
ja już nadzień dzisiejszy mam prawie zrobione zakupy...dzisiaj dobrałem jeszcze trochę MOJ... z wyszczegolnionych przez bolo7 spółek moje przewidywania co do trwania inwestycji:
MOJ - tu mogą być duże wahania w ciągu kilku dni...dzisiejszy przykład chyba to potwierdza...
Alchemia....tu pewnie będzie powoli wzrastać, aczkolwiek mam nadzieję, że przyspieszy w stosunku do ostatnich miesięcy...
Famur, Kopex, trochę mam...i nie wiem na jaki czas;)....
Przyglądam się jeszcze Bogdance...
Oczywiście pewnie jeszcze jakieś ruchy między poszczególnymi spółkami wystąpią....
Widzisz germany może też miałeś nosa do kolejnej dobrej inwestycji. Ja ją dojrzałem od 2,11 tak do mnie coś przemawiało, że mam pogonić Żurawia i wskoczyć w Impex zawahałem się ale przy 2,28 zrobiłem szybką akcję i zakupiłem pakiet. Teraz tylko zacisnąć zwieracza i wytrzymać wahnięcia kursu i wyskoczyć oczywiście na dobrym poziomie. Pozdrawiam Polankowiczów;)
Bogdanka moim zdaniem dołek już załapała, widac że ogół inwestorów chce wzrostów i one ponownie sie zaczynają. Ja czekam z małym pakiecikiem na 73 zł potem 80zł i z resztą na 100zł - czas nie gra roli.
Kusi Optimus i Moj ale z tym drugim problem w obrotach. Nie ma jak kupić większej ilości szt, co gorsza nie ma też drogi ewakuacji przy zwale kursu.
Alchemia też wygląda ciekawie, mam na oku jeszcze Budimex.
Dobry wieczór Gallileo... Dawno Cię u nas nie było...
Co Cię tak to boli? Zaproponuj koniecznie swoje typy... albo załóż nowy wątek ze swoimi typami - podając oczywiście jakieś uzasadnienie wyboru; rozwiniemy, jak będzie co...
Czy aż tak bardzo żałujesz, że nie wszedłeś w Polną choćby w lipcu? Bo jak Germany grzecznie zarekomendował dzisiaj Polną na forum IDM, to zareagowałeś wyjątkowo alergicznie jako "inv"... nie poznaję kolegi...
To chyba MOJ byle by obrót był taki sam jak wczoraj. IDM może nie puścicć za bardzo kursu w górę bo skupują własne akcje i wiadomo, im taniej tym lepiej ;)
Dajmy sobie czas może do końca tego tygodnia z przekazaniem uwag do 15 spółek do obserwacji (już wiem, że powinien znaleźć się tam np. Impexmetal, a coś innego trzeba będzie wywalić w to miejsce...).
Wówczas w najbliższy poniedziałek założę 2 nowe wątki. Jeden ze zmodyfikowaną 15-ką (na razie może niech będzie tyle spółek, a nie tylko 5, z czasem nam się to być może zmniejszy w naturalny sposób, gdy o jednych spółkach będzie dużo postów, a inne nie będą nikogo za bardzo ciekawić, albo nie będą sobą nic prezentowały przez jakiś czas...) i to będą inwestycje nie za długie, bliżej średnioterminowych (wejście w spółkę na kilka tygodni, maksymalnie do kilku miesięcy).
Natomiast otworzę też drugi wątek, dotyczący DT i co najwyżej krótkich wejść (na parę dni) - bo widzę, że jest też taka potrzeba :)
I każdy znajdzie coś właściwego dla siebie; długoterminowego nie zakładam, dopóki nie zrealizujemy zleceń na Polnej - chyba, że ktoś ma ochotę... tylko po co szukać czegoś innego na kilkaset %, które polanka zrobi w najgorszym przypadku w ciągu kilkunastu miesięcy - licząc od początku tego roku, skoro tu, na Polnej, zaczął się już systematyczny marsz na kilka razy większe ceny :)
A najlepiej spytaj samego siebie, przecież wiesz wszystko:)
Cytat:
BENEK: "Moja strategia jest bardzo prosta,i co najważniejsze skuteczna[od 15 lat]
Jak rynek przewiduje duża korekte,to powolutku wychodze ze wszystkich akcji i czekam do wsparcia.Jak następuje ruch powrotny ,staram się kupić spółki o dobrych fundamentach,zaczynajac od wig 20,jak te przestająrosnąć przechodze na mniejsze
A MIĘDZY KOREKTAMI GRAM DT NA RÓŻNYCH ŚMIECIACH"
Koniec cytatu.