• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [37.248.223.*]
    Co oni zaraportowali właściwie
    W komunikacie 13/24? W 12/24 piszą, że będzie około 9% zeszłorocznych przychodów. Teraz jest informacja, że OBECNE zamówienie to 8%, więc piszą tak jakby listopadowe i grudniowe to były dwa zamówienia. A w praktyce pewnie jest tak, jak wynika z końcówki komunikatu, że właściwie to raportują tylko dodatkowe 1%. Więc co, w sumie wychodzi te pierwotne 9% z listopada? Wtedy wczorajszy komunikat wygląda jak lanie z pustego w puste.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [79.191.28.*]
    Co się gorączkujesz? Przecież w 4Q2024 i 1Q2025 będzie spadek przychodów i zysków. :) Firma kiepska, zarządzanie kiepskie, AI ich zniszczy XDXDXD
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    moim zdaniem to rozszerzenie i będzie więcej kasiory do zarobienia

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~1234x0 [5.253.206.*]
    -glupkowata odpowiedz godna tego "raportu" XD
    dalej wiezimy ta zabawe w cukierki papierki i opowieści dziwnej treści XD
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [31.61.177.*]
    To napisz nie głupkowatą odpowiedź ... XD
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Breton [79.153.97.*]
    A gdzie ja napisałem że jest mi za drogo w tym poście? Napisałem że konkurent funkcjonuje i wcale nie jest tak se Hindusi im przeszkadzają. Ty tak zakładasz bo tak ci pasuje.

Nie jest mi za drogo ale nie widzę pośpiechu, tutaj imo do połowy roku 25 będę miał czas na kupienie na obecnych poziomach. Jak się pomylę to zwrócę tutaj honor.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [37.248.220.*]
    B-cz no pytam bo jest różnica między 9% i dodatkowymi 8%, a komunikatem że 9% zamieniło się w 8% a dodatkowo jest 1%. Co w sumie oznacza, że nic się nie zmieniło w stosunku do listopadowego espi.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [37.248.220.*]
    Ja wiem, że ty jak zwykle w wybornym humorze. Jak pisałem w sierpniu, że pół roku słabizny przed spółką to ty pisałeś, że kurs odjedzie bo Otherland jest za rogiem.
    „ Arkusz wygląda tak, że tu przy niedużej determinacji można zjechać poniżej 10 zł. Niech jeszcze tylko powtórzą się słabe wyniki w 3Q, 4Q sezonowo będzie jeszcze gorszy, później znowu relatywnie słaby 1Q. Mamy teoretycznie bite pół roku beznadziei. A takie 14 zł to już w ogóle w zasięgu reki.”
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [31.61.177.*]
    No oczywiście. Nie warto kupować. Masz rację i ze sprzedającymi przychodami, spadającymi zyskami. Ze wszystkim masz rację :)

Raz cię już prosiłem, wskaż jeden mój post gdy napisałem, że kurs odjedzie ... Dasz radę? Więc proszę cię takie farmazony to nie do mnie.
    I jeszcze jedno. Nie gorączkój się tak, kupisz sobie w maju gdy będzie znany już raport za 4Q i będziesz miał pewność czy to jedno i to samo zlecenie czy dwa.:)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~gluś [37.143.129.*]
    Mnie najbardziej się podoba argumentów o dziurawym arkuszu hahaha
    A od kiedy to na NC nie masz dziurawych arkuszy? Znasz taką spółkę?
    Wchodząc w taki papier nie ustawia się ani SL ani TP bo można się zdziwić że zostajesz bez papieru. A w druge stronę to ten dziurawy arkusz nie działa? Tu jest taki strach, że tu mało kto będzie miał odwagę odkupić lub wejść jako nowy akcjonariusz tym bardziej gdy jeszcze z kilka razy będzie góra potem dół i znowu góra i dół. Aż wreszcie któregoś dnia będzie góra ale akcji nikt nie dotknie bo ulica będzie wystraszona, a potem zdziwiona i patrząca z niedowierzaniem....
    Tak to na NC się robi! I mogę dać rękę uciąć że fund wychodzi bo b-cz już zwracał uwagę na obroty!!! W ostatnim miesiącu 55k akcji zmieniło właściciela gdy w ostatnich 6 miesiącach tylko 142k a w ostatnich 12 miesiącach 307k akcji. Idealnie w dołku jak to bywa na bananie są największe obroty. Życie :)
    Jeśli potrafisz kupuj w dołu sprzedawaj na górce. Nikt tego nie umie oprócz fachowców z bankiera. Moja średnia to okolice 15zl i uwierz mi, śpię spokojnie.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Kriss [178.162.225.*]
    dobrze powiedziane - snu bedziesz mial tak na 2-3lata co najmniej
    ja nie licze na zadne zauwazalne zmiany odbicia koniunktury w najblizszych latach
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [37.248.219.*]
    Jasne bialoczerwony, nazywasz Platige perłą i wydajesz każde zaskórniaki na skup, bo zawsze wiedziałeś, że będzie tylko spadło. Wspaniała logika, jak z rozdwojeniem dlaczego w ogóle kurs spadł. Raz przez powiązane transakcje na zniżke, innym przez wywalanie przez rynek w tym instytucję finansową, bo wyniki się załamały.

Tak glus, to była oczywista oczywistość. Dlatego każdy kto rozumiał NC i sytuację na PLI miał czas, żeby skrócić pozycje albo wstrzymać się z zakupami. Ty wolałeś piać z zachwytu i zakłamywać rzeczywistość od 23 PLN.
    Tak, bo to jest perła. Oczywiście jak każda perle trzeba obrobić. Ale o co ty walczysz? Kupiłeś taniej? Brawo i gratulacje. Jeszcze nie? To się okaże czy kupisz i po ile.... Ile chcesz przykładów spółek z fatalnym warunkami które zostały przecenione o 10-20% no w porywach o 30% ale nie o -6070%.
    Nie wywołuj mnie do odpowiedzi bo mi się nie chce ci enty raz tłumaczyć. Dwa proste komunikaty sprawiają ci jak widać trudność, wymyślenie nicka rownież, a śilisz się na analizę całej spółki.... Od sierpnia to ile spadło geniuszu? Tylko się nie wygłupiaj i nie licz do samego dołka bo dzieciom w domu możesz opowiadać jak to kupujesz w dołku.... Trzeba było wyjść i powiedzieć przy 25zl że leci na 10zl. Jedyny który to wywróżył to muszę mu przyznać był kibic.
    Nie chcesz nie kupuj, ale chłopie nie wyśmiewaj decyzji innych bo nie tylko timing kupna się liczy to ale i sprzedaży to raz, a dwa to odwrotnie nie tylko timing sprzedaży się liczy ale i odkupienia i potem ewentualne sprzedaży
    Może zadzwoń do spółki to ci rozłożą na czynniki pierwsze dwa ostatnie komunikaty .....
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [37.248.219.*]
    Zadalem normalne pytanie odnośnie dwóch komunikatów. Nikogo nie obrażałem, nie wyśmiewałem. Przyznałem się, że są na pierwszy rzut oka ten ostatni jest tak napisany, jakby celowo wprowadzał pewną niejasność. Jeśli dla ciebie był jednoznaczny to wystarczyło napisać, a zamiast tego uciekłeś w kluczenie i wyśmiewanie. Pozniej jak zwykle odwracasz kota ogonem.
    Ja cię prosiłem byś wskazał jakikolwiek mój post o odpale na kursie.... No dasz rade czy po prostu przesadziłes?
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~żuk [5.173.146.*]
    W ramach podpisanej umowy w sierpniu z deweloperem gier AAA Platige dostało dwa duże zlecenia z terminem realizacji do końca 2024 r, wcześniej mogli wykonać 4 i 1 procent wartości ogólnej na przełomie kwartałów, ale i tak prawie wszystko wrzucą w 4 kw, bardzo duży przychód!
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: bialoczerwony1972 [79.191.28.*]
    To niemożliwe! Przychody będą spadać, zyski będą spadać, koniunktura nie poprawi się przez 2-3 lata ;)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [37.248.171.*]
    Czy ktoś tu jest w stanie rzeczowo powiedzieć co właściwie spółka zaraportowała w dwóch espi? 9% + 8% czy 8% +1%? Bo dużo jakieś oszałamiającej ekscytacji b-cz tu u ciebie widzę.
    U mnie nie ma żadnej ekscytacji.... Za to u ciebie jest chyba niedowierzanie :) Jak widzę ci wszyscy znawcy analizujący spółkę, rynek VFX zamilkli w sprawie prostych dwóch komunikatów....
    Masz te moje pusty z tym odpałem czy udajesz że nie ma tematu?
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [37.248.171.*]
    Jeśli nie ma ekscytacji to powiedz wprost co wynika z dwóch wspomnianych espi, bo ani ty ani nikt inny nie mówi wprost poza jakimś tanim czarowaniem. Skończ już temat odpału, no ile można to samo wałkować. Skupujesz perle od lat po co? Żeby stracić? Sam mówiłeś, że jakieś drobne przedziały 20-30 zł Cię nie interesują. Swoją drogą można przeglądnąć twoje wpisy sprzed lat, to jest nieustannie ta sama śpiewka. Od 36 zł sprzed 4 lat, każdy krytyczny wpis to festiwal wyśmiewania od troli spadziowych, którzy tak naprawdę tylko próbują skupić jak najniżej. Człowieku, minęły 4 lata.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Breton [79.153.97.*]
    Obaj panowie piszą od lat to samo, teraz znowu jest ostatnia szansa na dobranie etc. Za pół roku będę pisać to samo, gwarantuje że nie będziemy na wyższych poziomach niż dziś. Co mają napisać skoro są zainwestowani od lat, a spółka mimo wszystko ciekawa z profilu dla osób którzy nie do końca rozumieją branża oraz jej perspektywy w najbliższych 6-12 miesiącach.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~KansasFan [45.12.223.*]
    ze stron ekon. w usa
    https://imgur.com/mEpnw7Z
    Niesplacone raty hipotek oraz kredytow w usa osiagaja znowu rekordowy poziom co wrozy peknieciem kolejnej banki i kryzys
    Przelozy się to 1:1 na ilosci zlecen i zamówienia na pewno takim kraju uzaleznionym od zach. w 99% jak nasz
    haha, hindus się znowu odezwał
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Breton [79.153.98.*]
    Przypomnę się 1 czerwca 25, tylko wtedy fanpli bądź tu obecny i zobaczymy co wyszło z twoich eksperckich założeń dotyczących PLI.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~KansasFan [45.12.223.*]
    nie bedziesz zawiedziony, forumowy klaun fanpli sprzeda jakas teorie o "zmowie kupcow" XD
    @breton
    cyt
    ''Przypomnę się 1 czerwca 25, tylko wtedy fanpli bądź tu obecny i zobaczymy co wyszło z twoich eksperckich założeń dotyczących PLI.''
    rozumiem, że spodziewasz się prezentu na dzień dziecka?
    hehe, mam nadzieję, że pampersów już nie nosisz?
    w stosunku do platiża naprawdę zachowujesz się jak dziecko, któremu ktoś zrobił przysłowiowe kuku
    sprzedałeś na stracie?, ok
    nie odkupiłeś do tej pory?, ok
    zaczepiasz mnie nie chcąc podjąć polemiki na merytoryczne argumenty?
    czy, aby to już nie graniczy z fobią dotyczącą wszystkiego związanego z platige?
    możesz mieć swoją opinię, ale staraj się z sensem udowodnić swoje tezy
    a nie mam rację bo mam
    uszanuj też odrębne opinie innych
    kurs nie jest żadnym wykładnikiem fundamentów i potencjału pli
    a raczej kaprysem sprzedającego i niestety niską płynnością....
    ps> i naprawdę nie trzeba być ekspertem aby dostrzec dwa ostatnie zlecenia na ok 25-30 baniuszek, a co za tym idzie
    możliwość rekordowego 4 kw 2024

• Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Breton [79.153.98.*]
    Co mnie irytuje to twoje oderwane od rzeczywistości tezy od lat które nigdy się nie sprawdzają od 5 lat. Kopiować jakieś linki i interpretować je pozytywnie abstrakcyjnie łącząc z PLI to nie jest merytoryczna rozmowa. Jedyny twój pozytywny wkład to że dzielisz sie tym co usłyszałeś na walnych, za to jestem wdzięczny.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.55.*]
    Ja przez kilkanaście miesięcy nie widziałem jednego komentarza poglebionego o drobną chociaż wątpliwość. Zero krytycznego spojrzenia. To jest aż nienaturalne dla mnie. Jak bot, sorry. I to pisanie, że kurs uwalony na 10 zł jest wynikiem jakiegoś oderwanego od rzeczywistości sprzedającego, a nie właśnie wynikiem obaw związanych z fundamentami i potencjałem to dla mnie najlepszy dowód zaklinania rzeczywistości. Skracania pozycji nie bierze się ze złej mieszanki powietrza tylko z efektywności rynków.
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Bialoczarny [31.0.55.*]
    Zobacz fanpli, weźmy przyjmijmy umowę na 9% oraz te sprzed 3 dni na 8% i 1% już jako twardy przychod. Mamy niecałe 26 mln PLN. Ciebie w ogóle nie interesuje rentowność takich projektów? Z kim w ogóle to jest umowa? Bo ja nie znalazłem w raportach bieżących i okresowych wzmianki z kim podpisali umowę ramową w sierpniu 23. Może to CDR, może nie. Ostatnie ESPI o otrzymaniu zamówienia w dniu 2 grudnia z realizacją na grudzień. W ogóle to nie budzi twoich żadnych wątpliwości? Jeszcze 12 grudnia masz Game Awards, każdy większy gracz będzie chciał coś pokazać. Załóżmy, że masz 10 dni żeby coś wykonać na szybko. Nieważne czy to coś wiązanego z Wiedźminem 4 czy czymkolwiek innym. Czas realizacji mógłby wskazywać, że w dużej cenie która płaci zleceniodawca masz bufor za brak czasu. Ale to też nóż na gardle zleceniobiorcy. I marża może być zarówno dużo a jak coś się po drodze wykrzaczy to zerowo czy nawet ujemna. Zbyt lekko przychodzi ci przesądzanie co się jutro wydarzy.
    hurt zawsze jest tańszy
    tak duże zlecenie można traktować w podobny sposób, że robione jest na troszkę niższej marży
    ale jest! to jest najważniejsze bo przychody dla każdej spółki są tak potrzebne jak tlen do życia
    owszem zgadzam się, że komunikat jest dość lakoniczny ale czy to przypadek, że jedna z firm jest
    certyfikowanym partnerem epic w dziedzinie Unreal Engine 5 i posiada jedne z najlepszych kompetencji
    w tym temacie na świecie
    druga z firm ostatnio ogłosiła, że robi kilka dużych projektów i aby sprawniej rozwijać produkcję gier
    musi przejść ze swojego autorskiego silnika właśnie na... Unreal Engine 5
    https://www.ppe.pl/news/358628/wiedzmin-4-na-unreal-engine-5-zachwyci-grafika-next-genowe-demo-technologiczne-robi-gigantyczne-wrazenie.html
    ps> forum to dyskusja o danej spółce - opinie za i przeciw co pomogłoby w inwestycji, ale nie bardzo rozumiem, co na celu ma np pisanie na nie w sytuacji kiedy nie ma się akcji i nie zamierza się ich mieć?
    Dnia 2024-12-05 o godz. 20:09 ~Bialoczarny napisał(a):
    Skracania pozycji nie bierze się ze złej mieszanki powietrza tylko z efektywności rynków.

Ty tak serio o NC i bananie???

A pamiętasz choć to dawne dzieje jak Jakubas Optimusa za grosze sprzedawał? A MCI także za grosze oddało!
    "Sam Jakubas akcje CD Projektu sprzedał w okolicach 7 zł i uznawał to za świetną inwestycję. Niestety, później przyznał, że mocno pluł sobie w brodę, CD Projekt okazał się bowiem giełdową gwiazdą. Wprawdzie, gdy w 2011 roku pojawiał się "Wiedźmin 2" akcje spółki notowane były jeszcze po 7 zł, przy premierze "Wiedźmina 3" (maj 2015), CD Projekt dobijał jednak już do 25 zł. " Co było potem chyba już wiesz....
    A z ostatnich czasów choćby Benefit System:
    "Warto zauważyć, że trzech akcjonariuszy, którzy w listopadzie ogłosili zamiar przeprowadzenia ABB tworzy porozumienie. Zarówno Benefit Invest Limited oraz Fundacja Drzewo i Jutro są blisko związane z dwoma insiderami Benefit Systems: członkiem Rady Nadzorczej i przewodniczącym Rady Nadzorczej. Tym ostatnim jest James Van Bergh – „pomysłodawca i twórca obecnego sukcesu spółki Benefit Systems”. Wspominam o tym by pokazać, że w ABB brały udział podmioty blisko związane z insiderami spółki.
    Po ośmiu miesiącach od ABB cena Benefit Systems na GPW jest o 170% wyższa niż cena w listopadowej transakcji ABB.

A CCC?
    Tu widać kiedy fundy robią zakupy: https://stooq.pl/q/h/?s=ccc
    Dlaczego nie ładowały gdy CCC było po 30zł tylko po 120zł i wyżej? I będą dalej ładowały!!!

Bo TFI nie kupują kiedy jest tanio, a sprzedają gdy jest drogo!! Kupują gdy mają wpływ kasy i muszą kupić akcje by przydzielić jednostki uczestnictwa, a sprzedają gdy są zlecenia na umorzenie jednostek. Oczywiście czasem zdarza się im zrealizować zysk, ale głownie żyją z prowizji!!! Sprzedają też z innych powodów jak benchmarki i inne takie.

MCI kolejny przykład: fundusze sprzedawały a właściciel kupował! Kto bardziej zna i wierzy w spółkę? I uwierz mi że będą kupowały po 30 parę złoty!
    Dlatego tak mała grupa ludzi inwestująca poprzez TFI zarabia. niestety większość traci i potem mamy to co mamy czyli brak świeżego kapitału bo raczej drugi raz na giełdę już nie wrócą!
    Przecież to można wymieniać bez przerwy znakomite inwestycje TFi o ostatnich IPO Allegro, Pepco, Huuge czy Żabki to już nawet nie wspominam!!! Pisz dalej, że to efektywność rynku każe im kupować balony i sprzedawać w dołkach XD Zwłaszcza na NC XD

białoczerwony odnosisz się do nietrafionej tezy białoczarnego
    powtórzę to jeszcze raz:
    na naszym bananie w ogromnej części to inwestowanie behawioralne i pęd stadny
    nie analizy tylko - rośnie czy spada?
    tak się ocenia spółki, przynajmniej te mniej płynne np platige tu jest przykładam

warren buffett radzi:
    ''
    Lubię kupować towar, który ma wysoką wewnętrzną wartość, po obniżonej cenie. I nieważne, czy mówimy tu o akcjach, czy o jakimś innym dobru, ta zasada jest tak samo zdrowa w obu przypadkach''

''Wielkie okazje pojawiają się wtedy, gdy dobre spółki zostają dotknięte przez niespodziewane okoliczności, które zaniżają ich wartość ''
    oraz:
    "O wiele lepiej jest kupić znakomitą firmę po przyzwoitej cenie niż przyzwoitą firmę po znakomitej cenie''

ps> o jakiej efektywności może być mowa jak ostatnie dwa zlecenia to ok 3/4 obecnej, niby efektywnej wg białoczarnego, wyceny grupy platige? 
    Tak sobie piszę z nudów. Pewnie,że wolałbym żeby cena za akcję wynosiła 100zł, ale skoro nie jest i to z przyczyn tak naprawdę niezależnych od spółki, ba działanie tych przyczyn wydaje się że ustawać to robię zakupy tak jak dziś. Kolejne 136 akcji po 11,7 nabyte w promo. Bo skoro 20zł uważałem za taniochę to w zupełnie innym momencie rozwoju firmy z innym kompetencjami i innym perspektywami w mojej ocenie oczywiście to 12zł jest promocja jak 1+1 XD
    W poniedziałek 16.12 będę kolejne... I tak w ramach dostępnego kapitału z początkowej średniej około 17zł potem po zakupach w granicach 23zł być może uda się zejść poniżej 17 złociszy jeśli taka cena się utrzyma jeszcze z miesiąc i to z pakietem większym niż 10k. AVE Platige :)
  • Re: Webinar Zarządu - subektywne podsumowanie Autor: ~Kriss [139.28.177.*]
    hahah ale zalosna reklama najwyraźniej masz ponad tysiaka co miesiąc do wyrzucenia zamiast sobie jakiś ciuch albo elektronikę kupic
    kłopoty z przyczyn niezależnych tak samo jakby powiedział sprzedawca Rollsow w Bangladeszu kiedyś szly bo mieszkala szlachta ale teraz nie chcą mieszkancy kupować i no co jest?
    Reklama?
    Serio?
    Martwisz się o cudza kasę? A nie bierzesz pod uwagę, że i na ciuch i na dostatnie życie i tak mi starcza?
    Poza tym jak widzisz ja piszę czasie teraźniejszym, a nie przeszłym po ile to ja nie kupiłem i ile to ja nie zarobiłem...
    Śpij spokojnie jako i ja śpię spokojnie :)

Oczywiście gdy się okaże, że sporo tu zarobię to przyjdziesz i powiesz b-cz miałeś jaja i nosa i umiesz w raporty, a ja myliłem się bo cienias jestem xD
    wyśmiewać się z innych jest nieładnie
    z reguły robią to osoby z kompleksami bojące się podjąć ryzyka kupna akcji
    często też już nie mają za co kupować więc zazdroszczą nawet tych 136 akcji
    białoczerwonego kupionych po doskonałej cenie!
[x]
PLATIGE 0,00% 10,35 2025-11-21 14:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.