• Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~ania harl. [83.13.17.*]
    CZY JEśLI PRZEBYWA SIę NA URLOPIE WYCHOWAWCZYM A TYM SAMYM JEST SIę ZATRUDNIONYM TO CZY MOżNA OTWORZYć DZIAłALNOść GOSPODARCZą? JEśLI TAK TO PROSZę O BLIZSZE INFORMACJE
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Marzena Wysocka [213.158.196.*]
    czy mogę założyć swoją firmę będąc na urlopie wychowawczym jako pracownik firmy państwowej?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Łukasz Leskiewicz [83.8.147.*]
    witam chciałbym sie dowiedziec jak załozyc firme budowlana załózmy ze kapitał na poczatek wynosi 20,000 zł co dalej?????
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Anna Hampel [83.23.157.*]
    jakie zezwolenia trzeba posiadać aby prowadzić jednoosobową firmę budowlaną ? Czy potrzebne są u\jakieś uprawnienia?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~kleeo5 [159.134.98.*]
    Witam

Chciałabym zapytać jak zacząć działalność gospodarczą w Irlandii? Chodzi mi dokładnie o otworzenie solarium i co należy w związku z tym zrobić lub może gdzie mogę się zwrócić o pomoc.

Dziękuje
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~europejczyj [92.40.53.*]
    kleeo5 Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Witam
    >
    > Chciałabym zapytać jak zacząć działalność
    > gospodarczą w UK? Chodzi mi dokładnie o
    > otworzenie solarium i co należy w związku z tym
    > zrobić lub może gdzie mogę się zwrócić o pomoc.
    >
    > Dziękuje
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~robert35 [78.152.217.*]
    kleeo5 Napisał(a):
    > Witam
    >
    > Chciałabym zapytać jak zacząć działalność
    > gospodarczą w Irlandii? Chodzi mi dokładnie o
    > otworzenie solarium i co należy w związku z tym
    > zrobić lub może gdzie mogę się zwrócić o pomoc.
    >
    > Dziękuje
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~weronika [83.148.229.*]
    Witam!
    Chcialabym otworzyc restauracje z polskim jedzeniem w Helsinkach.Jezeli jest ktos zainteresowany prosze o kontakt pod nr.tel.+358449469897 lub mail werasara@o2.pl.Dziekuje.
    Weronika
  • jak otworzyć małą gastronomię Autor: ~Frezja350 [89.171.43.*]
    Witam! Mam pytanie natury technicznej otóż chciałabym założyć małą restauracyjkę z naleśnikami i właściwie po przeczytaniu warunków jakie stawia mi sanepid po prostu ręce opadają.Czy ktoś może mi wyjaśnić jak działają knajpki,które mają powiedzmy 30m i mniej i do tego na pierwszy rzut oka widać że w ogóle nie spełniają wymogów ,które stawia sanepid.Bardzo byłabym wdzięczna za informację,jak to możliwe.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Wrócę do pierwszej informacji Eda:

[Żeby wątek był przejrzysty prosze o nie zadawanie w nim pytań typu "Chce założyć podobną firme co mam zrobić?" ]
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Frezjo350.

Raczej nie wzoruj się "na brudasach". Prędzej, czy później zakończą działalność.

Restauracyjka - jak mówisz - z naleśnikami, to prosta sprawa. Jeśli już teraz się zniechęcisz, to co będzie dalej?

Twardo trzymaj się swojego celu, popatrz, jak to robią inni, spisz w biznes planie i zaczynaj działalność,

czego Ci szczerze życzę.

A jak otworzysz, to zaproś mnie na naleśniki. Uwielbiam je jeść i... robić.

Pozdrawiam.

mirgag (CoM-TexT)
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~irmA [81.15.210.*]
    WITAM
    W ZWIAZKU Z POWYŻSZYM TEMATEM CHCIAŁABYM SIE DOWIEDZIEC JAK ZAŁOŻYC FIRME JEDNOOSOBOWA ZAJMUJACA SIE ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU?JAKIE SA SKLADKI ZUS,JAKIE PODATKI I CZY JEZELI JEST SIE BEZROBOTNYM TO DOSTAJE SIE JAKIES DOTACJE NA ROZWÓJ FIRMY?JEZELI TAK TO MNIEJ WIECEJ W JAKIEJ WYSOKOSCI I CZY TO ZALEZY OD RODZAJU FIRMY?

W jaki sposób oblicza się i płaci wszystkie podatki i jakie są koszty utrzymania firmy?

W JAKI SPOSOB WYREKLAMOWAC FIRME?A PO ZA TYM JAK ZROBIC ZEBY FIRMA DOBRZE FUNKCJONOWALA?
    Irmo.

Powiedz mi proszę: co to jest "architektura krajobrazu"? Chodzi o fachowe wyjaśnienie, a nie moje domysły. Nie spotkałem się z tym zagadnieniem i chciałbym się trochę od Ciebie dowiedzieć co nie co.

W zamian,

przygotuję Ci trochę materiałów, z czego wybierzesz sobie pasujące do Twoich potrzeb (oczywiście darmowo).

Napisz też, gdzie chcesz się reklamować? Portale? Płatne, bezpłatne? Potrzebujesz jakiś linków, aby się tam wypromować?

O dotacjach z FP Ci napiszę. Musisz mi podać nazwę swojej miejscowości. W każdym mieście UP opracowuje inne instrukcje i rozporządzenia.

Informacje te prześlij na mój adres:
    mirgag@2com.pl w tytule podaj: "architektura krajobrazu".

Ja i moi ludzie nie uznamy Twojego listu za spam.

Dobrego dnia.

mirgag (CoM-TexT)
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~rafal trochimiak [80.52.133.*]
    edd Napisał(a):
    > Witam
    >
    > Chciałbym w tym wątku zebrać informacje krok po
    > kroku od początku zakładanie firmy. Jakie
    > obowiązują podatki, składki ZUS, itp.
    > Na początek może załóżmy, że będzie to firma
    > jedno osobowa, zajmójąca się handlem internetowym.
    > Mianowicie prowadzenie sklepu internetowego np.
    > komputerowego z siedzibą w domu prywatnym.
    > Zakładając, że jest już uzbierany początkowy
    > kapitał ok 20-30 tyś zł.
    > I co dalej?
    >
    > Jak zarejestrować firme?
    >
    > W jaki sposób oblicza się i płaci wszystkie
    > podatki i jakie są koszty utrzymania firmy?
    >
    > Jak jeździć po towar do hurtowni tzn. w jaki
    > sposób można go kupować w hurtowni. (Było by to
    > bez sensu żeby każda osoba fizyczna i każda firma
    > mogła sobie by kupować artykuły w każdej hurtowni.
    > Przecież nawet sklep komputerowy nie będzie brał z
    > hurtowni 10 procesorów każdy po 300zł)
    >
    > [Żeby wątek był przejrzysty prosze o nie zadawanie
    > w nim pytań typu "Chce założyć podobną firme co
    > mam zrobić?" ]
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~anecia7782 [193.120.116.*]
    jak zalozyc firme w irlandii??jakie sa kontrole solariow w irlandii??
    Rihi

Czyli prowadzisz firmę w Niemczech, ale chcesz stworzyć biuro w Polsce w celu?...jakim?

W jakim mieście?

Napisz coś więcej.
  • zakładanie firmy. Autor: ~felix39 [194.146.219.*]
    Witam mam pytanko,jestem zatrudniony w firmie prywatnej budowlanej i chciałbym otworzyć działalność budowlana.

1. Czy mogę pracować dalej w firmie i świadczyć usługi dla firmy?
    2. A może lepiej sie zwolnić z firmy?
    3. To była by pierwsza działalność moja.
    4. Słyszałem ze jak ktoś otwiera działalność poraz pierwszy to ma jakieś ulgi w płatnościach ZUS?
    Jak możecie to napiszcie, co było by lamnie najlepszym rozwiązaniem?
    Pozdrawiam
  • Re: zakładanie firmy. Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Felix39

Praca na etacie i własna firma - świetny pomysł. Przez dwa lata składki płaci Twój pracodawca, Ty tylko około 280 zł.

W pierwszym etapie działalności nie zwalniaj się z etatu. Pracuj, zarabiaj na bieżące rachunki. Pensje z działalności odkładaj. Po jakimś czasie wystąp o dofinansowanie z UE na prowadzoną działalność (do 100 tys. Euro). Dodaj swoje oszczędności, uzyskaj pozostałą część i wówczas...

Pracując w firmie na umowę o pracę nie możesz wykonywać usług na umowę zlecenia wykonując tą samą pracę np. po godzinach. Obowiązuje płaca w ramach umowy o pracę(nadgodziny). Ale sprzątać, grabić teren możesz na umowę zlecenia.

Uważam, że Twój pomysł jest bardzo dobry.

Powodzenia.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~ggvik [83.250.157.*]
    Czesc!
    Moje pytanie czy Polak zamieszkaly na stale zagranica bez polskiego obywatelsta moze otwozyc firme budowlna w Polsce?Jezeli tak to w jaki sposob?
    Dziekuje za odpowiedz
    Ggvik

A jak zakładają firmy cudzoziemcy w Polsce? Zwyczajnie, rejestrujesz firmę w miejscu działalności na takich samych zasadach, jak osoby z obywatelstwem w Polsce.

W Twoim wypadku dla pewności, poszedłbym do urzędu i tam spytał - u źródła.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Marzeno.

Nie możesz i wyjaśniam:

Urlop wychowawczy to szczególny okres w życiu zawodowym pracownika. Mimo formalnego pozostawania w stosunku pracy, pracownik, z racji wykonywanych obowiązków rodzicielskich, jest niejako zawieszony w swoich zawodowych obowiązkach.

Pracownicy - rodzice, na pewno są zainteresowani możliwością „dorabiania” w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Wielu jednak obawia się, że podjęcie pracy czy innej działalności zarobkowej odbije się niekorzystnie na ich uprawnieniach pracowniczych.

Po części jest to obawa uzasadniona. Należy pamiętać, iż urlop wychowawczy jest uprawnieniem celowym. Jego przeznaczeniem jest umożliwienie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. W konsekwencji, zaprzestanie tej opieki może spowodować utratę prawa do omawianego urlopu.

Ustawodawca nie wyłączył całkowicie możliwości prowadzenia działalności zarobkowej przez pracownika opiekującego się dzieckiem w ramach urlopu wychowawczego.

Podjęcie w tym czasie zatrudnienia u dotychczasowego lub innego pracodawcy, innej działalności zarobkowej, czy też nauki lub szkolenia jest dopuszczalne. Fakt ten nie może jednak uniemożliwić osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem.

W przypadku powzięcia wiadomości o zaprzestaniu tej opieki, pracodawca jest zobowiązany wezwać pracownika do stawienia się do pracy w terminie przez siebie wskazanym tak, jak to działoby się w Twoim przypadku. Powinno to nastąpić nie później niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania.

UWAGA DLA CIEBIE!
    Prawo pracy dopuszcza, z zastrzeżeniami wskazanymi powyżej, podejmowanie pracy lub działalności zarobkowej w okresie urlopu wychowawczego.

Taka aktywność zarobkowa powoduje jednak utratę prawa do dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.

Powyższe wynika z art. 10 ust. 5 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. nr 139, poz. 992 ze zm.).

Zaznaczam, że nie jest to porada prawna.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~wosu [83.18.75.*]
    Mam pytanie, odnośnie założenia własnej firmy, mam 19 lat, jestem
    uczniem szkoły średniej jeszcze i chciałbym założyć własną firmę
    jednoosobową, która zajmowałaby się grafiką komupterową. Ukończyłem kursy właśnie w tym kierunku i mam certyfikaty. Czy mogę założyć własne przedsiębiorstwo w tym wieku i zajmować się legalnie tworzeniem grafiki?? i czy miałbym jakieś szanse na dofinansowanie na potrzebny mi sprzęt?? Bardzo proszę o odpowiedź.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Wosu.

Oczywiście, że masz szansę i nie zmarnuj jej tym bardziej to mówię widząc Twoje zaangażownie we własny biznes.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~IMariusz [217.202.158.*]
    Chce załozyc mała gastronomie w Niemczech,ale kompletnie nie wiem od czego zaczać.Czy obowiązuja tam takie same przepisy jak w Polsce.Jednym z moich problemow jest to ,ze Chce mieszkac po stronie polskiej a dzialalnosc prowadzic w Niemczech,Czy jest taka mozliwosc.Jeżeli ktos może mi pomóc,to prosze o wytłumaczenie mi krok po kroku.
    IMariusz.

Twoim problemem zajmują się wyspecjalizowane firmy (często mające siedzibę blisko granicy). Są to specjaliści (przeważnie prawnicy) zajmujący się indywidualną praktyką.

Często możesz za mniejsze pieniądze uzyskać informacje od studentów prawa, którzy są świetni w tym co robią, bo jeszcze nie są przesiąknięci BEZprawniczą chciwością...

"Załatwią" Ci wszystkie sprawy łącznie z zarejestrowaniem firmy. Ale to kosztuje...
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~azja27 [62.87.152.*]
    CHCE ZAłOZYC FIRME CZY TOWAR MAM Z NIEMIEC ROZNYCH FIRM LEE.WRANGLER NIKE PUMA ITD... CZY MOGE TO U NAS SPRZEDAWAC.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~KingaK [89.76.142.*]
    Witam:)Jestem zatrudniona na pełnym etacie,a chciałabym otworzyć firmę która zajmowałaby się sprzątaniem,nie wiem jak najkorzystniej "oczywiście dla mnie" rozliczać sie z państwem np:książka przych.i rozch.Czy trzeba o tym powiadomić pracodawcę,oraz jakie dokumenty co miesiąc trzeba rozliczać
    Pozdrawiam
    Jeśli będzie Pani zajmować się sprzątaniem, a rówież pracować jako pracownik najemny w firmie, to pracodawcę musi Pani powiadomić. Pracodawca będzie Pani płacić składki na ubezpieczenie społeczne. Jedynym obciążeniem będzie zapłacenie składki na ubezpieczenie zdrowotne (mimo, że płaci również pracodawca).

Co do formy rozliczania się z pomocą kpir, trzeba się trochę pouczyć (jak wykorzystać możliwości)... Nie jest to trudne, ale... za grosze pomoże w tym księgowa.

Pozdrawiam.
  • mam 20 l chce założyc firme budowlana Autor: ~firma [80.55.35.*]
    CZESC MAM 20 L. CHCE ZAŁOZYC FIRME BUDOWLANA ZAJMOWAC SIE ZLECENIAMI PODWYKONAWCZYMI ....W TEJ CHWILI PRACUJE W FIRMIE BUDOWLANEJ JAKO SPECJALISTKA DO SPRAW KADRY I KSIEOWOSCI ....MAM W PLANIE BY WSPUŁPRACOWAC Z FIRMA W KTÓREJ PRCUJE CZY TO DOBRY POMYSŁ....? A I CZY MUSZE SIE ZWALNIAC Z PRACY MAJAC WLASNA FIRME? POZDRAWIAM I LICZE NA SZYBKA ODPOWIEDZ....
  • Re: mam 20 l chce założyc firme budowlana Autor: ~Marek [83.7.107.*]
    Widzę, że otrzymałeś już większość odpowiedzi na swoje pytanie, a jak już pozałatwiasz wszystkie formalności powinieneś pomyśleć o tym skąd wziąć sprzęt. A w tej kwestii pomocna może okazać się firma siloco, która udostępnia cały sprzęt, który potrzebny jest na budowie,
  • Re: mam 20 l chce założyc firme budowlana Autor: ~eldeko [212.96.244.*]
    A gdzie jest powiedziane, że jako młoda osoba możesz prowadzić gorzej biznes od starszych? Jeśli znasz dokładnie temat to śmiało działaj. Musisz tylko nastawić się na jak najwyższą jakość wykonywanych usług, bo w przeciwnym wypadku stracisz wszystkich klientów. I kluczowe - zadbaj o promocję. Dobrze jest mieć profil w Archiweb, portalu branżowym. W ten sposób można zdobywać pierwszych klientów, ale również i później będą się oni pojawiać.
    Rozumiem, że chcesz prowadzić własną firmę związaną z kadrami i księgowością robiąc usługi dla firmy, w której teraz pracujesz.

Mówiąc krótko, nie opłaca się i jest to nadużycie prawne. Będziesz mieć problemy... raczej pracodawca, który powinien zatrudniać Cię na umowę o pracę, a nie na cywilnoprawną umowę zlecenia.

Ale: możesz zwolnić się z firmy, w której pracujesz, założyć firmę i na własnym rozrachunku dawać usługi Twojej firmie jak i innym firmom. Powtarzam - również innym firmom...

resztę sobie dopowiedz...
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~daria6 [80.51.159.*]
    jak założyć firme budowlaną?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~aniazkielc [78.88.226.*]
    WITAM JESTEM NA BEZPŁATNYM URLOPIE WYCHOWAWCZYM CHCĘ ZAŁOŻYĆ WŁASNĄ FIRMĘ ALE NIE WIEM OD CZEGO MAM ZACZĄĆ - POMÓŻCIE MI JAK TO ZROBIĆ - I CZY MUSZĘ TEN FAKT ZGŁASZAĆ FIRMIE W KTÓREJ JESTEM NA WYCHOWAWCZYM?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~BODEX COMPANY [79.189.55.*]
    REWELACYJNY POMYSŁ NA WŁASNY BIZNES!!!!

Firma BODEX jest producentem najwyższej jakości przyczep handlowych do handlu obwoźnego.
    Zapraszamy na naszą stronę www.bodexcompany.eu
    Zapytania proszę kierować na adres: biuro@firmabodex.com.pl
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Paweł23 [77.114.76.*]
    witam! na stadionie w Warszawie kupiłem troche towaru (bielizna) i chciałbym stanąć z tym na targu, domyślam się,że muszę mieć otwartą działalność gosp. ale czy muszę mieć faktury vat,żeby sprzedawać na targowisku?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~michał k [87.207.80.*]
    Witam chce założyć firmę handlowo-usługową od czego mam zacząć i na jakie dotacje mogę liczyć z UE. w jaki sposób mogę te dotacje pozyskać
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~largo44 [213.158.196.*]
    chciałabym założyć sklep internetowy. Ile mnie to by kosztowało?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~jasio123 [89.161.9.*]
    mam nip i regon nr tel adres i hcialbym sie zajerestrowac w krs jest jedno ale firma jest fikcjol
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~dominik123 [213.25.208.*]
    witam ziomy
    chciałbym sie dowiedziec jak założyc autozłom. Prosze o kilka wskazówek
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~mariuszz [89.174.106.*]
    witam.. chcial bum zalozyc kebab bar w malej miejscowosci.. mokal mam. nie ejst przystosowany do twgo wiec trzeba remontu... ale chcial bym sie straca o jakies dofinansowanie.. tylko nie wiem skad ani jak;( pozmoze ktos?!
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Jacek P [83.23.35.*]
    Witam!

Szukasz pomysłu na działalność gospodarczą? Nie wiesz jak zacząć? Przeraża Cię brak wiedzy na temat podatków, rachunkowości, administracji?

Mogę pomóc w założeniu działalności gospodarczej. Poprowadzę Cię za rękę przez wszystkie procedury i pomogę wystartować. Możesz korzystać z mojej pomocy dopóki się nie usamodzielnisz. Pomogę w sprawach administracyjnych i księgowych.

W dzisiejszym gąszczu przepisów trudno jest się połapać. Sam popełniałem mnóstwo błędów na początku prowadzenia firmy. Dzisiaj po wielu latach prowadzenia własnej działalności mogę doradzać innym. Jeśli ktoś potrzebuje rzetelnej wiedzy, może napisać do mnie.

Na początek muszę wiedzieć jaką działalność mógłbyś prowadzić, w jakim mieście, czy masz już jakiś kapitał, urządzenia, wiedzę?

Swoje usługi świadczę odpłatnie, ale zapewniam Cię, że zainwestowane dzisiaj pieniądze w rzetelną informację pozwolą zaoszczędzić wielu kłopotów w przyszłości.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Adres e-mail: helpme@final.net.pl . Strona: www.final.net.pl Telefon kontaktowy: 0609 190 886 Jacek P.
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~grzes [195.114.186.*]
    Witam jak to jest jesli pracuje na cały etat jak to wygląda z płacenie zus itp jesli mam jedną osobową firme,
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~Czarek [83.26.212.*]
    Czy osoba nie mająca wykształcenia budowlanego i nie mająca żadnych uprawnień budowlanych może załozyć działalność gospodarczą(firmę)budowlano-remontową?
  • Re: Kroczek po kroczku jak założyć firme od podstaw. Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Do Czarek.
    Masz pieniądze na firmę to ją zakładasz. Fachowców (z dyplomami) zatrudnisz.
    Pozdrawiam i powodzenia.
  • Założenie własnej firmy Autor: ~darka395 [213.158.199.*]
    Od 11 lipca będę przebywać na urlopie wychowawczym. Czy w tym czasie mogę założyć własną firmę( handel obwoźny)?
  • Re: Założenie własnej firmy Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Darko.
    Urlop wychowawczy jak mówi sama nazwa, udzielony Ci został w wiadomym celu, a nie pracę.

Oczywiście, że możesz założyć firmę i działać, ale stracisz przywileje matki wychowującej małe dziecko.