• Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~turek_wielkopolska [95.153.32.*]
    big dzieki euklipides
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~kucharz_koksu_cookin [193.161.204.*]
    dzieki Euk.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~ZipZap [170.80.111.*]
    Bardzo dobre wiaodmosci. dużo czytania na niedziele. dzieki
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Cosa [37.47.208.*]
    Wielka Brytania nie otworzy kopalni węgla koksującego. https://biznesalert.pl/energetyka-wegiel-srodowisko-wielka-brytania/
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~pantofelek [85.221.153.*]
    Pisałem ze JSW może zmniejszyć wydobycie kolejny raz i się sprawdziło.
    O to co pisałem
    Podałem zakres możesz sobie średnią policzyć.
    Jak na razie to mamy formacje mikro wodospadu jak dotrą do was te wielomiliardowe odpisy i straty netto znacznie powyżej konsensusu to wtedy zobaczycie mega formacje wodospadu.
    Jak kupować akcje JSW jak oni się nie trzymają ani terminów które sami ustalają -raport ani planów wydobycia 16mln ton.
    Teraz bałbym się by nowego planu na 13 mln ton nie obniżyli wiece przecież co to trudna geologia.
    Ważne by premie się zgadzały.

28.08 czyli z wyprzedzeniem
    https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=15152635&strona=1

Przed nami mocne spadki i zaklinanie deszczu przez guru wam nie pomoże.
    Prędzej zaleje kopalnie JSW niż La nina wam pomoże a Shorty będą szybsze.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~pantofelek [85.221.153.*]
    Dziwne z la nina miała być w sierpniu a teraz ja na grudzień przekładają?
    To tak jak z JSW może kiedyś zwiększa wydobycie ale teraz wiadomo trudna geologia pomimo tego że niecałe 2 miesiące temu zaklinali się że 13mln ton było.
    Ja pisałem ze wydobycie cały czas spada to się śmialiście i co znowu miałem racje.

Pisałem że 25 zł padnie i padło z hukiem i dobrze ten się śmieje kto się śmieje ostatni.

Ogólnie pomimo pracy Euklipidesa te jego materiały do mnie nie przemawiają i są lekko mówiąc mocno naciągane.

Jakby rynek w nie nie wierzył skoro mamy cały czas systematyczne,ładne czerwone spadki.
  • Ale ten pantofelek, mówi ze linki i twarde dane nie przemawiaja do niego Autor: ~Pantofelek_Schizofre [148.113.8.*]
    Widoczne jakies ma glosy jak schizoffrenik. te glosy pewnie przemawiaja.
  • W Australii też nie dostali zgody na nowe kopalnie. JSW monopol Autor: ~Zetor [37.235.49.*]
    W Europue jest tylko jedna kopalnia, Ukraina kopalnia wysadzona, w UK nie pozwolili. Monopoliscie.
  • Cosa- super linka, Euklipides dzieki Autor: ~Dzieki_Cosa [162.254.205.*]
    Megabrobota
  • 100 000 000 000zl Autor: ~Atacams [37.235.49.*]
    Dzieki Euklipides. Bardzo dobry materiał.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Ergoz [148.113.8.*]
    Słusznie dobieram od czwartku. jsw produkuje, a ceny rosną. Wiec III kwartal bedzie cos pieknego.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~PREZES [83.27.199.*]
    PANTOFELEK INWESTYCJA W JSW NIE JEST OBOWIĄZKOWA ! WYSTARCZY ZMIENIĆ FORUM SPÓŁKI .
    Oczywiście że nie ale nie chcę byście manipulowali.
    Jak w czymś się nie zgadzasz to obal argumenty a nie cały czas ta sama śpiewka.
    Widocznie trolle wzrostowe argumentów nie maja.
    Poza nadzieja na lepsze i życzeniowymi mrzonkami.
    Co do Chin Euklipides również się myli PMI przemysłowy dla Chin jest poniżej 50 co oznacza że gospodarka im się zwija,rynek nieruchomości w zapaści a on pisze ze w dobrych lokalizacjach jet lepiej i jak to nie nazwać manipulacją.

Liczy się wskaźnik zbiorczy np PKB Chin a nie ze w jakieś wsi maja się dobrze.

Popyt na węgiel koksowy siada pisałem już o tym wcześniej a Euklipides wprowadza w błąd.
    Robi to celowo?
    Jaki ma w tym interes?

Kurs akcji JSW cały czas spada możliwe że działania Euklipidesa pomagają Shortom.
    Nagania kolejnych którzy kupią szybko się rozczarują i jest rotacja kapitału.leszczy od których odkupią Shorty.
    Bo na Guru naganiają ci co poważnej analizy to w życiu raczej nie widzieli.
    Myślą ze ilość to automatycznie jakość a tak nie jest.

Shorty powinny być zadowolone.
  • Pantofelek - masz linki, masz komunikaty, czego nie rozumiesz ? Autor: ~Morritz [102.220.17.*]
    Nie umiesz czytać ze zrozumieniem czy jak. Który z linków się nie zgadza ? Czyli mówisz ze cena koksu rośnie o 7% bo spada ? Przeciez ty jesteś antylogiczny. Weż się nie kompromituj i wracaj na grx.
  • Re: Pantofelek - masz linki, masz komunikaty, czego nie rozumiesz ? Autor: ~pantofelek [85.221.153.*]
    Linków nie muszę nawet sprawdzać .
    Pisałem o wnioskach i tym co pisał Euklipides a ty z linkami wyjeżdżasz kompletnie nie na temat.
    Cena węgla koksowego spada cały czas a ty ze rośnie 7 % i nie połapałeś się że dla mnie jednodniowe zrywy nie maja znaczenia bo widocznie sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
    Zwykle tak jest już że jak ktoś napastliwie atakuje bez przyczyny to sam ma pewne problemy z rozumieniem rzeczywistości.
    Dodatkowo zauważ że nie interesują mnie wzrosty w chinach tylko w Australli bo one są referencyjne dla JSW.

Euklipides manipuluje bo sugeruje ze popyt w Chinach na węgiel koksowy rośnie a tak nie jest popyt siada.
    PMI przemysłowy poniżej 50 coś ci mówi?
    Euklipides dosyć ze powtarza cały czas to samo to jeszcze wprowadza w błąd.

Lepiej dla Shortów bo lepiej by przeciwnik był słaby i nie ogarniał a wy nie ogarniacie.

Dlatego czekają was mocne czerwone spadki.
  • Re: Pantofelek - masz linki, masz komunikaty, czego nie rozumiesz ? Autor: ~pantofelek [85.221.153.*]
    Kolejna manipulacja Euklipidesa te wzrosty o 7 % tylko tam mamy reninbi a dla JSW liczy się tylko dolar wystarczy ze waluta Chin się osłabi co spowoduje wzrosty cen węgla koksowego wynikające tylko z kursu walutowego nic nie mówiące o popycie.
    Euklipides nie wiedział by o tym?
    Euklipoides równie dobrze mógł jak dla mnie pokazać wzrost cen w Burkina faso.
  • Re: Pantofelek - masz linki, masz komunikaty, czego nie rozumiesz ? Autor: ~Hrabia [83.26.233.*]
    Dnia 2024-09-14 o godz. 22:17 ~pantofelek napisał(a):
    > Euklipoides równie dobrze mógł jak dla mnie pokazać wzrost cen w Burkina faso.

a kogo to... ?

• Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Adwersarz [5.184.246.*]
    Najgorzej byłoby pozbyć się akcji w chwili, gdy ich zaniżanie osiągnęło "dno" i lada dzień może pojawić się silne wybicie i rajd w górę. To znacznie gorzej niż kupowanie ich już kilka złotych powyżej minimum, w fazie przyspieszonego wzrostu...
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Rete [162.254.205.*]
    Super material
    Niby dlaczego jest super czego sam nie wiedziałeś i nie byłeś w stanie ogarnąć a guru zrobił za ciebie?
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Victor [103.214.109.*]
    Cosa dzieju za link do GB
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~ajwaj [109.233.88.*]
    up
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Zaniz [64.110.25.*]
    Super informacje
  • Mega robota Euklipides. Mega. Autor: ~Vichura [102.220.17.*]
    Mega robota Euklipides. Mega.!
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~dramat [89.64.28.*]
    Fenomenalny artykuł. Ten wygenerowany przez sztuczną inteligencję wykres oraz ten dotyczący Dębińska wyglądają przekozacko. Jeden z nich ustawię jako tapetę na pulpicie.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: elear [81.15.175.*]
    dzięki Euklipides
    Twoja obecność tutaj jest najlepszym argumentem, że gra idzie o duże pieniążki
    wbrew temu co piszesz, dla samej przyjemność nie napracowałbyś się tyle przy przygotowaniu ciekawych i merytorycznych materiałów co kilka dni, tylko po to by je udostępnić ulicy...
    Cieszy mnie to, bo jako długoletniemu akcjonariuszowi JSW może w końcu doprowadzi to do tego, że JSW będzie miało adekwatną wartość co do swojego potencjału i możliwości.
    A obecność konkretnych Akcjonariuszy (tzn. takich z których głosem ktoś się będzie liczył) - patrz przykład GS - pomoże Zarządowi JSW odpowiednio wykorzystać potencjał tej Spółki

Chciałbym do Twojego materiału dodać jedną małą informację w sumie niezwiązaną ze Spółką.
    Proszę zwrócić uwagę co się dzieje z polityką imigracyjną w UK, Szwecji, Niemczech. W ostatnim czasie jest bardzo dużo strajków rdzennych obywateli tych krajów, zaś same kraje coraz bardziej zaostrzają politykę imigracyjną. Jaki to ma związek z JSW? W mojej ocenie dotychczasowy ład, polityka, czy jak to niektórzy mówią duch na zachodzie się zmienia. Jeszcze niedawno chcieli karać Polskę za nieprzyjmowanie migrantów a teraz sami będą odsyłać. Polityka migracyjna była filarem polityki UE, tak jak... ETS. Być może i w mojej ocenie wszystko na to wskazuje, dojdzie w końcu do zmian w ETS, które będą na korzyść samej UE. Bo to sama UE wymyśliła grę w "zielone", którą z góry stawia ją na straconej pozycji i prowadzi do bankructwa - tak jak wspomniane w Twoim poście przykłady firm niemieckich. Zmiana ETS, zmieni warunki gry i konkurencyjność.
    Dla ciekawych, polecam kanał na youtubie - Good times bad times A szczególnie filmiki:

https://www.youtube.com/watch?v=3Tp4mBFFmok
    https://www.youtube.com/watch?v=djRmKlhxmD0

pozdrawiam Akcjonariuszy JSW, Zjednoczoną Ulicę no i nasze radosne CHOCO szorty :P

• Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Bumelant [89.64.93.*]
    Fajnie rozpisane. Miałbym jeszcze kilka pytań, jeśli wolno.
    1. To Dębieńsko to mniej więcej kiedy może być? Na razie jest mowa o koncesji na badania geologiczne. Czy jak znajdą to automatycznie jest koncesja na wydobycie? Ile mogą trwać takie badania? Przy dobrych wiatrach to będzie kilka miesięcy, kilka lat?
    2. Z tych ostatnich informacji rozumiem, że te w tej chwili JSW ma tylko złoża coraz trudniej dostępne? Czy poza Dębieńskiem są jakieś perspektywy zwiększenia wydobycia już teraz?
    3. Te szorty. Skąd wiemy ile jest w tej chwili pożyczonych akcji pod to? Z jakim opóźnieniem są te dane - miesiąc? Skąd wiemy, że w tej chwili już większości nie odkupili? Codziennie jest jednak po kilka, kilkanaście milionów obrotu. Skoro pożyczali przy 30-40 zł. to chyba i tak już są do przodu.
    4. Akcja 100+ Rozumiem, że to powoduje, że jest dużo trudniej zakładać nowe szorty, bo nie ma akcji do pożyczenia. Ale czy to jakoś wpływa na te szorty, które już są?
    5. Ile było przypadków tak spektakularnych squeezów jak na vw?

Pozdrowienia. Linki bardzo ciekawe i inspirujące.

• Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Matilda_Janusz [185.213.21.*]
    1. Dębieńsko może być w każdej chwili. Wszystko jest gotowe w miniesterstwie tylko czekają na dobry poment.
    2.Zgodnie z procedurą najpierw musi być badawcza, ale tam nie ma co badać bo jsw już ma przebadane.Ale procedura musi być zachowana. Nawet po 1 m-ce od badawczej moze byc wydobywcza.

Nie bedzie budowany szyb wydobywczy, tylko dojście będzie od 2 istniejących kopalni. To można powiedzieć taka wyprawa po grzyby z miejsca które znasz. Dlatego w fasigu zamawiali wyposazenie, które zamawia sie tylko jak nowe fronty beda otwierane.

3.JSW ma duże ilości złoż, ale te Debiensko sa bardzo latwo dostepne i przebadane. Aktualnie maja inne zloza, ale dostep jest trudniejszy. To znaczy ze po drodze moze byc jakiś nawis sklany etc. W sensie i tak sie tam dostana ale nie w 2 miesiace a w 4. Wiec jest po prostu przesuniecie czasowe.

4.Skad wiemy shorty. Ortex. Wywiadownia , płatna, dosyć droga. Zbieraja dane z rynków na których operują. W przypadku VW pozyczonych akcji było 2x więcej niż ortex zbierał. Czyli możliwe że shorty pożyczyły od 10-12 mln akcji. Ortex mówi ponad 5. A wszystkich akcji w obiegu jest około 45 mln. Szanse na short squizee to 84%. Na VW było 85%, na GameStop 86%.

5. Cały czas pożyczaja by dołować kurs. W założeniu shortów jest sprzedaż jak najwyżej i potem dołowanie. Dołowanie im sie nie udaje, a w piatek PKC na 50 000 akcji zrobiło 24 tko. Nie ma kto sprzedawac.

6.Jak dom maklerski pozczyl akcje, ty blokujesz na 100+, a Pan/i jakas wystawia swoje akcje, a broker ich nie ma bo pozyczyl, to nahle jest +5% bo musza skupic pkc. Wiec tak, wplywa na już pożyczone.

7. BYło sporo short squizów. Przewanie są po 200-300%. To nie jest odosobnione zjawisko.
    JSW nie ma koncesji na Dębieńsko i do zakończenia sporu Greenx kontra Polska na podstawie BIT miedzy Polska a Australią koncesji najprawdopodobniej nie uzyska.

Nawet gdyby już dzisiaj uzyskała to patrząc na nieudolność obecnego zarządu który już kolejny raz obniżają plan wydobycia to sporo czasu minie zanim tu wydobędą choćby tonę węgla koksowego.

Dodatkowo w chwili gdy koszty wydobycia rosną a ceny węgla koksowego idą cały czas w dół JSW ze względu na straty w następnych kwartałach zmuszone będzie do ograniczenia nakładów inwestycyjnych.
    Przez to na dzień dzisiejszy Dębieńsko jest mrzonką.
    Już pisze się ze JSW przepala 700 mln zł gotówki.
    Maja obecnie problem z wydobyciem którego plan wynosi obecnie 12,45mln ton a chcieli dążyć do 16mln.
    Orzeczenie sądu arbitrażowego nie ma ściśle określonego limitu czasowego może być za miesiąc lub rok.

Co do short squizów to znaczenie miały by tylko przykłady z Polski.
    W JSW żadnego nie będzie zwłaszcza że fundamenty JSW cały czas się pogarszają,do tego mamy mocny długoterminowy trend spadkowy i dopiero co przełamało wsparcie na 25 zł.

Ortex zaś w większości to spekulacje Shorty maja jeszcze sporo amunicji by uwalić kurs.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Bumelant [89.64.93.*]
    Panowie MatyldaJanusz i Pantofelek - dziękuję za odpowiedzi. Zajrzałem tu niedawno, na razie tylko oglądam i nie jestem jeszcze szczegółowo w temacie. Z tym Dębieńskiem badania są zakończone ale jeszcze jest jakiś o koncesję? Czyli nawet w optymistycznym scenariuszu to i tak kwestia bliżej roku niż miesiąca.
    Co do perspektyw węgla na świecie to akurat tu trochę siedzę w temacie i zgadzam się z Euklipides, że zielony wał się kończy i za chwilę będzie wielki powrót do węgla w ogóle. Prądu potrzeba więcej a nie mniej, nowego atomu jest mało a OZE to jeszcze długo będzie margines. Koksowy również będzie potrzebny, Chiny nawet jak zwalniają to się jednak nie zatrzymują ale przede wszystkim wchodzą Indie a i reszta Azji nie śpi. Więc o ceny węgla bym się nie martwił. Pytanie czy JSW będzie w stanie zwiększyć wydobycie do tego popytu. Wygląda na to, że nie wiadomo.
    Co do akcji 100+ ok, to jest argument, że jak zacznie się wyprzedaż to ci brokerzy co pożyczyli też mogą mieć kłopoty. Na tym się kompletnie nie znam ale czy może być taka sytuacja, że ktoś zleca brokerowi - "sprzedaj moje akcje jsw" a ten mu mówi "no sorry ale właśnie je pożyczyłem i nie mam"? Swoją drogą ciekawe, jak to jest uregulowane, bo chyba jakoś jest. Poza tym, teoretycznie, gdyby jednak zaczęło spadać w kierunku 15 czy 10 zł. to chyba nawet te duże instytucje mają swoje stoplosy i w końcu zaczną sypać, więc akcji dla szortów pewnie nie zabraknie.
    Squeezów to wiem, że w Polsce nie było, w każdym razie takich spektakularnych. Ciekawiło mnie jak dużo tego było na świecie poza tymi dwoma najgłośniejszymi. Podejrzewam, że są cały czas ale nie na taką skalę, że idzie rakieta x10.
    Pozdrowienia
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~2k [188.33.81.*]
    Dzięki za update,

Fajny ten AI do grafik
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Koks [46.112.76.*]
    Te same opowiesci mchu i paproci. Człowieku od ponad 3 m-cy to samo pir...isz
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~JustynkaLing [107.158.239.*]
    Ciekawe informacje thx
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Sztugar [66.70.170.*]
    Dane dają do myślenia. Janzwieksze pozycje. Pozdrowienia od górników z jsw
  • Makabryczna wizja krachu na JSW Autor: ~pantofelek [85.221.153.*]
    Makabryczna wizja krachu na JSW
    Poniżej poziomu 23 zł schodzi kurs JSW. W zaledwie 6 dni spółka traci 15% swej wartości, a od listopada 2023 roku fala przeceny sięga aż 56%. Mimo tego nie pojawiają się sygnały kupna, a wręcz przeciwnie. Mimo wielkiego już spadku, w rejestrze KNF widnieją już trzy fundusze grające na spadek kursu JSW. Spółkę w ostatnich dniach dobiła fatalne rekomendacja Santander BM z wyceną przy zaledwie 7 zł czyli ponad 70% poniżej kursu. Co jest tego powodem? W raporcie wskazuje się na Chiny i odchodzenie tego kraju od produkcji stali z węgla koksującego, co może wpłynąć na globalny rynek stali.

https://comparic.pl/co-jest-grane-na-gpw-makabryczna-wizja-krachu-na-jsw-xtb-spadnie-o-kolejne-10-a-orlen-o-7-pkp-cargo-juz-85-w-gore-co-dalej-z-kursem/#Makabryczna_wizja_krachu_na_JSW

Widać nie tylko ja tak myślę.
    Czekaja nas nowe mocne czerwone spadki w przyszłym tygodniu pewnie comparic o was nie zapomni.
  • Re: Makabryczna wizja krachu na JSW Autor: ~pantofelek [85.221.153.*]
    https://www.biznesradar.pl/analiza-techniczna-wskazniki/JSW-JASTRZEBSKA-SPOLKA-WEGLOWA

AT mówi mocne sprzedaj.
    Nic się nie zmieniło będzie dalej spadać w przyszłym tygodniu.
    Czy rynek zacznie już dyskontować raport który będzie 27 września?
    Czas zacząć odliczanie do dnia sądu.
    Niepewność ogromna stąd wolumen podczas spadków powinien wzrosnąć.
  • I dlatego warto kupić. Surowiec rośnie a jakiś gościu oderwany pisze Autor: ~MagikSamochodowy [185.213.21.*]
    na zlecenie. Wiec ja biorę troche akcji. Fantastyczne wpisy.
  • Re: Makabryczna wizja krachu na JSW Autor: brzytwa [83.24.17.*]
    Dnia 2024-09-14 o godz. 22:58 ~pantofelek napisał(a):
    > Makabryczna wizja krachu na JSW
    > Poniżej poziomu 23 zł schodzi kurs JSW. W zaledwie 6 dni spółka traci 15% swej wartości, a od listopada 2023 roku fala przeceny sięga aż 56%. Mimo tego nie pojawiają się sygnały kupna, a wręcz przeciwnie. Mimo wielkiego już spadku, w rejestrze KNF widnieją już trzy fundusze grające na spadek kursu JSW. Spółkę w ostatnich dniach dobiła fatalne rekomendacja Santander BM z wyceną przy zaledwie 7 zł czyli ponad 70% poniżej kursu. Co jest tego powodem? W raporcie wskazuje się na Chiny i odchodzenie tego kraju od produkcji stali z węgla koksującego, co może wpłynąć na globalny rynek stali.
    >
    > https://comparic.pl/co-jest-grane-na-gpw-makabryczna-wizja-krachu-na-jsw-xtb-spadnie-o-kolejne-10-a-orlen-o-7-pkp-cargo-juz-85-w-gore-co-dalej-z-kursem/#Makabryczna_wizja_krachu_na_JSW
    >
    > Widać nie tylko ja tak myślę.
    > Czekaja nas nowe mocne czerwone spadki w przyszłym tygodniu pewnie comparic o was nie zapomni.

spółka ma obecnie 2.6 mld kapitalizacji, a w jednym kwartale 3Q2023 zanotowała stratę netto 1.2 mld
    to pokazuje jak ryzykowna jest to spółka
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~OrtexFer [185.213.21.*]
    git informacje, dzieki Eyklipides.
  • elegancko, warto zainwestowac, to moje zdanie Autor: ~Zablocki [82.212.103.*]
    wezme z 10-20% portfela. ale wyglada to arcy ciekawie.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Hetman [5.173.249.*]
    Jak zwykle dobry materiał. Co jest jeszcze fajne w tym temacie? Jak pantofelek miota się i nikt go nie słucha xD
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Milkyway [66.70.170.*]
    Bardzo dobrze sie czyta o poranku
  • shorty ŻEBY ZAROBIĆ MUSICIE ODKUPIĆ AKCJE TERAZ MACIE ZYSK WIRTUALNY Autor: ~prezes [83.27.199.*]
    PANTOFELEK JUŻ CI KIEDYŚ KTOŚ PISAŁ U CIEBIE KIJEK MA JEDEN KONIEC . ARBITRAŻ Z GREENX TRWA JUŻ KILKA LAT I OSTATNIE PRZESŁUCHANIE ZAKOŃCZYŁO SIĘ POD KONIEC LISTOPADA 2022 OSTATNI LIST NA POCZĄTKU LUTEGO 2023 I OD TEJ PORY MAX 18 MIESIĘCY DO ORZECZENIA WYROKU CZYLI KONIEC SIERPNIA 2024 . WYROK MOŻE BYĆ W KAŻDEJ CHWILI . I TO INFO JUŻ BĘDZIE DYSKONTOWAĆ JSW . 34 RAZY OBECNA KAPITALIZACJA JSW TO DAJE KILKASET ZŁ NA AKCJE .
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Atter [190.94.247.*]
    Liczby dają do myślenia, 1/3 budzetu polski. No jest moc.
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Tufer [66.70.170.*]
    Idealny materiał 10/10
    Skusił mnie do jsw
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~prezes [83.27.199.*]
    57 KWK Dębieńsko jest bardzo starą kopalnią, działającą na przestrzeni lat 1853–2000. Nie oznacza to, że po jej likwidacji nie pozostało w niej nic węgla – każdy zakład górniczy najpierw sięga po najbardziej atrakcyjne zasoby, by z czasem kiedy te trudniej dostępne pokłady staną się bardziej interesujące gospodarczo móc sięgnąć i po nie. Pozostałościami pod Dębieńskiem zainteresowała się holenderska firma New World Resources związana z wydobyciem węgla koksującego po czeskiej stronie GZW. W 2006 r. poprzez spółkę celową NWR Karbonia odkupiła ona od Skarbu Państwa nieczynny zakład górniczy. Już 28 czerwca 2008 r. Ministerstwo Środowiska przyznało Karbonii koncesję wydobywczą na 50 lat z podziałem na dwa etapy: w pierwszym spółka miała zbudować zakład górniczy gotowy do wydobycia przed 1 stycznia 2018 r., po którym miała rozpocząć drugi etap prowadząc eksploatację przez kolejne 40 lat [26] [27]. Trudna sytuacja na rynku węgla na początku drugiej dekady XXI wieku sprawiła, że NWR popadła w problemy finansowe i zdecydowała się odsprzedać Prairie cały projekt Dębieńsko za 2 mln € (około 8,5 mln zł) w październiku 2016 r. 
    Dzięki za te wyjaśnienia. O co jest ten spór w tej chwili? Czy koncesja jest ważna mimo, że nie spełnili określonych w niej warunków? Jeżeli tak to sprawa powinna być wygrana (przegrana dla nich) ale wszystko zależy od tego jak to było zapisane w koncesji. Sprawa jest w arbitrażu? Sama ważność koncesji powinna być chyba rozstrzygnięta w polskich sądach a arbitraż to raczej o odszkodowanie ze skarbem państwa. Arbitraż międzynarodowy to niestety loteria. No i skąd w takim razie teraz ten hype na Dębieńsko? Odkryli tam nowe złoża czy nowe dojścia do starych złóż z innej strony?
  • Re: JSW - 100 000 000 000zł THYSSEN - 16.09.2024 - JSW -Euklipides Autor: ~Ravval [172.96.162.*]
    Bardzo dobry materiał. Pozdrowienia Katowice.
[x]
JSW 1,68% 21,84 2025-12-22 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.