Panowie MatyldaJanusz i Pantofelek - dziękuję za odpowiedzi. Zajrzałem tu niedawno, na razie tylko oglądam i nie jestem jeszcze szczegółowo w temacie. Z tym Dębieńskiem badania są zakończone ale jeszcze jest jakiś o koncesję? Czyli nawet w optymistycznym scenariuszu to i tak kwestia bliżej roku niż miesiąca.
Co do perspektyw węgla na świecie to akurat tu trochę siedzę w temacie i zgadzam się z Euklipides, że zielony wał się kończy i za chwilę będzie wielki powrót do węgla w ogóle. Prądu potrzeba więcej a nie mniej, nowego atomu jest mało a OZE to jeszcze długo będzie margines. Koksowy również będzie potrzebny, Chiny nawet jak zwalniają to się jednak nie zatrzymują ale przede wszystkim wchodzą Indie a i reszta Azji nie śpi. Więc o ceny węgla bym się nie martwił. Pytanie czy JSW będzie w stanie zwiększyć wydobycie do tego popytu. Wygląda na to, że nie wiadomo.
Co do akcji 100+ ok, to jest argument, że jak zacznie się wyprzedaż to ci brokerzy co pożyczyli też mogą mieć kłopoty. Na tym się kompletnie nie znam ale czy może być taka sytuacja, że ktoś zleca brokerowi - "sprzedaj moje akcje jsw" a ten mu mówi "no sorry ale właśnie je pożyczyłem i nie mam"? Swoją drogą ciekawe, jak to jest uregulowane, bo chyba jakoś jest. Poza tym, teoretycznie, gdyby jednak zaczęło spadać w kierunku 15 czy 10 zł. to chyba nawet te duże instytucje mają swoje stoplosy i w końcu zaczną sypać, więc akcji dla szortów pewnie nie zabraknie.
Squeezów to wiem, że w Polsce nie było, w każdym razie takich spektakularnych. Ciekawiło mnie jak dużo tego było na świecie poza tymi dwoma najgłośniejszymi. Podejrzewam, że są cały czas ale nie na taką skalę, że idzie rakieta x10.
Pozdrowienia