Nie wiem dlaczego ale ucięło mój poprzedni komentarz... Nie planuje już raczej sprzedawać bo odkupienie później jest niezwykle trudne bez znaczącego podbijania kursu także zostaje z tym co mam a bliżej jesieni pewnie coś dokupie. Oby w podobnych cenach
I masz rację. Ja prognozuje, że poniżej 108 nie spadnie ale to jest i tak najdolniejsza granica spadku-wiadomo dlaczego, tak w świetle kalkulowania opłacalności dla kwoty dywidendy i odcięcia. Moim skromnym zdaniem sprzedaż poniżej świadczyłaby o błędzie akcjonariuszy za wyjątkiem tych, którzy widzą inną realną szansę na rynku względnie mają potrzebę sfinansowania innych swoich niezbędnych wydatków. Nie wszystkim się to spodoba, jak zauważyłem ale jeszcze raz twierdzę ,że niezależnie od systematyczności dobrych wyników, wypłat krańcowych dywidend/wyczerpujących zysk/ jest tam współpraca,przejrzystość działania a nade wszystko niezły zarząd. O tym zielonego pojęcia nie ma Rynek w szerokim znaczeniu tego słowa dlatego mamy kłopot z kursem ponieważ spółka oszczędza na PR a jedyne co robi w tym względzie to publikuje prognozy. Nadto mamy 50-lecie Nowity, czterdziestoprocentowy progres 2q wyników w stosunku do 1 q i wszystko wskazuje, że ten rok będziemy jednak świętować. Oby.. Jak ktoś chce, to sobie łapkę mogę sam dać w dół..
Dzień dobry, dodałem spółkę do obserwowanych, ale z zakupem poczekam do września. Poziom 108 pln jest realny, ale pierwszą transzę będę się starał kupić po 99,99 pln. Nie wykluczam krótkoterminowego spadku nawet do poziomu 90 pln (vide: VII-IX '20 & IX '22 do I '23). W tym wypadku warto będzie się bardziej zaangażować. pzdr
Ja myślę Mikuś,że lotar7 Ci sprzeda ,jak się zaangażuje w papier na poziomie od 90 do 99,99zł bo już wtedy rzeczywiście zarobi na Tobie przy proponowanej stawce
Akurat tym razem się z Tobą nie zgadzam. Sam pomyśl, to po to ludzie brali dywidendę przy cenie 123 zł aby teraz sprzedać papier za 110?- nonsens, stąd tym razem to nie sprawa płynności ale zdrowego rozsądku i ona tutaj wyznacza statystyczny kierunek. Jak uda Ci się wziąć za 110 tak jak brałeś kiedyś ,to z pocałowaniem ręki i to wszystko!
W cenę 90 czy nawet poniżej 100 to nie wierzę. Co nie znaczy że się nie może zdarzyć. Sam sprzedałem 2xx akcji zjeżdżając z ceną do 109 ale po tej cenie było już niewiele. A sprzedałem tylko dlatego że uznałem że przez kilka miesięcy gdzieś indziej zarobię więcej. I ew odkupie na jesieni drożej. Jak w ogólnym rozrachunku będzie plus to dobrze. Co do akcji i ogólnie b. małej podaży musimy pamiętać o potencjalnym pakiecie Śp. Bogusia. On by nie sprzedał ale spadkobiercy mogą chcieć kasę już a sama dywidenda może być za niska. Ale najważniejsze że wyniki się poprawiają. Przychody zaczynają rosnąć i zysk. To dla mnie najistotniejsze. Kurs może być na tym poziomie albo niżej dzięki czemu taniej dokupię. A co do pytania Mikusia to najlepiej dać zlecenie bo nigdy nie wiadomo kiedy ktoś zdecyduje się sprzedać. A łatwiej podjąć taką decyzję widząc zlecenie w arkuszu. Gdyby było wtedy po 111 to pewnie sprzedałbym jeszcze kilka setek ale 109 to już było za tanio więc poszło ile poszło...
Spadek rzeczywiście mógłby mieć miejsce ale tylko i wyłącznie z przyczyn politycznych, czego rzeczywiście aktualnie nie można do końca wykluczyć. Wyżej nie brałem pod uwagę, koncentrując się jedynie na gospodarczych argumentach pro-kursowych i statystycznej kalkulacji akcjonariusza... Przez lata było w miarę spokojnie i tak się człowiek przyzwyczaił myśleć określonymi kategoriami.
Tak jak pisałem. Ja już więcej nie planuje sprzedawać ale nigdy nie wiadomo co przyniesie życie. Jeśli chcesz kupić to po prostu daj zlecenie. Może być z częścią ujawniona jeśli nie chcesz by wyglądało na zbyt duże ale takie 100-200 wg mnie może być. Po drugie jeśli kupujesz długoterminowo dla dywidendy to znowu wg mnie kilka złotych nie robi takiej różnicy. Wiadomo pierwsza dywidenda wyjdzie procentowo gorzej ale masz już akcje a nigdy nie wiadomo czy kurs za kilka miesięcy jednak nie będzie wyżej bo chyba najgorsze mamy za sobą. A tak odchodząc od tematu Novity to czy znacie inne spółki które płacą równie wysoką dywidendę? Tak ok 10% ale nie jednorazowo ale od dłuższego czasu. Może warto zdywersyfikować kapitał.
Witam wszystkich akcjonariuszy Novity z takich ciekawostek zliczyłem dzisiaj wypłaty dywidendy od kiedy mam ten papier czyli od 2020 roku - z obecną dywidendą wychodzi suma 70,40 PLN na jedną akcję. Jedna ze spółek gdzie uważam trzeba patrzeć długoterminowo
Widzę że w niektórych miejscach wracają maseczki... myślę że nie w takim stadium jak to było podczas pandemii ale myślę sobie że to może być znowu czas Novity. Porównując Novite z Lenteksem to śp. Boguś miał racje... sprzedaj MIKUS cały Lenteks i inwestuj tylko w Novite ale oczywiście chcąc miec jedno i drugie mam w portfelu 3/4 Novity do 1/4 Lenteksu ... Patrząc z perspektywy czasu powinienem dawno sprzedac Lenteks i kupić Novite. Nie żebym teraz tego załował... ale patzrąc w przyszłośc i wyniki finansowe... dalej w tamtym roku na walnym maszyny nie pracowały na 100% mocy było to wtedy jakieś 60%. Teraz nie wiem jak maszyny pracują ale patrząc po wynikach finansowych jest podobnie nawet troszke lepiej... W momencie kiedy zwiększyłby się w ruch w interesie w sprawie produktów Novity kurs znów może polecieć do góry... Na początku myślałem że kurs po dywidendzie runie ... a tu absolutnie nie... więc myślę że powoli kurs będzie pioł się do góry Pozdrawiam :)
Dolna granica spadku, to kiedyś pisałem, 108, z zastrzeżeniami jak wyżej. Co do lenteksu całkowicie się zgadzam, powinieneś rzeczywiście się tego pozbyć na pozycji 9-10 zł ponieważ tam była i ciągle jest, moim zdaniem, niejasna relacja inwestorów głównych a to przenosi się ujemnie na inne płaszczyzny i w konsekwencji na kurs. Dlatego ja mimo tego samego profilu trzymam się z daleka. W porównaniu relacje inwestorów głównych no i jeszcze jedna, wiadomo jaka, ich charakterystyka, są o niebo, nie mówiąc o fachowości tutejszego zarządu. Czekam końca Września mając nadzieję, że opublikują dobrą prognozę 3 q A to by mogło oznaczać te dodatkowe 2-4 zł na 50-lecie Novity wleci,jak w l.ub. na Dzieciątko.
To dlatego już od dłuższego czasu nie odpisywał mi na forum parkietu na priv.... Bardzo mi przykro. Choć nie znałem go osobiście, wiele razy wymienialiśmy zdanie nt. różnych inwestycji, w tym przede wszystkim NVT. Bardzo mnie zszokowałeś. Jeśli to nie tajemnica - czy możesz napisać co się stało? i W jakim wieku odszedł Boguś? Dziękuję, pozdrawiam, życzę dużo zdrowia.
Lat nie wiem ... fajny towarzyski człowiek. Chodz widzialem go parę razy w życiu. Jaja choroba ... no cóż w takim wieku to zwierze na 3 litery go zaatakowało i tak dzielnie to znosił i się dobrze trzymał do samego końca...
Sympatyczny człowiek, zawsze dzielił się ciekawymi spostrzeżeniami i uwagami :) Poznałem go osobiście szkoda i za szybko :( Jak ja z nim rozmawiałem to sam powiedział że jego pakiet akcji Novity na rynek nie trafi... zostanie zatrzymany na lata dywidendy :)
Z tego co ja z Bogusiem 2 tyg wcześniej pisałem powiedział wprost jego pakiet akcji nie będzie nigdy na sprzedaż bo rodzina bęzie żyła z dywidendy chyba ze bedzie przymusowy wykup...
Zobaczymy obecnie delikatne wybicie z tego 109 -110 zł... zobaczymy co dalej... :) na Lenteksie się dzieją przetasowania... mam nadzieję że niczego razem wspólnie nie kombinują....
Ja na przykład nie zdziwiłbym się, gdyby Lentex ponownie chciał się połączyć z Novitą ale do tanga trzeba dwojga- to jest raz a ponadto musi pozostać lepszy zarząd oraz w radzie nadzorczej tutejsi reprezentanci. Moim najskromniejszym zdaniem te dwa elementy różnicują oba zakłady, tak pod kątem zarządzania, podziału zysku jak i w sytuacji zbytu zagranicznego. Aktualnie za jedną akcję byś musiał dostać około 23 akcji Lentexu lecz ostatnim razem właściciele lenteksu się poddali przy tych proporcjach wymiany i być może do dzisiaj sobie plują w...., z drugiej strony taka fuzja przy spełnieniu powyższych warunków mogłaby się okazać wcale niezła, jako polski monopol w tej branży. I tyle na temat tej fantazji... kto ma inne lub przeciwne zdanie niech napisze.
Nie, ostatnio kupiłem te 44 akcje po odcięciu ale może dzisiaj coś wezmę. Co do sprzedaży lentexu to chyba dobry pomysł ale na giełdzie niczego do końca nie możesz być pewnym. No i tak jak się spodziewałem, opublikowali szacunek wyników o ~30% zysk lepszy niż w drugim q , czyli rok, gdyby podbijali tym procentem q/q to gdzieś na około 29 baniek?
Sorry, chyba się pomyliłem:3q/2q=1 Czyli jesteśmy na poziomie wykonania drugiego kwartału, tak to jest, jak człowiek jest żądny> sukcesu. Ale w sumie nie jest źle czyli 27 baniek można się spodziewać
Narastająco zysk za 3 kwartały b.r. jest około 20 baniek. Natomiast sam trzeci kwartał jest około 7 baniek, więc mniej więcej tyle ile sam drugi kwartał. Wykonaj proste odejmowanie z wykonań 2q - 1q oraz 3q-2q i porównaj. Co do straty, to być może czytałeś przez nieuwagę informacje odnośnie innej spółki. My tu mamy dość duży zysk i myślę że będzie w roku około 27- 29 milionów,czyli p.s.11-12 zł