Do Kusego Witaj. tak przypatruję sie Twoim wypowiedziom i w sumie to nie wiem jaką postawę prezentujesz . Wydajesz sie swiadomym inwestorem który zglębił meandry rynku szeroko pojętej diabetologii. Uswiadamiasz tutaj nas że jest to biznes cieżki w ktorym Bioton i Yifan w sumie nie mają szans i są skazani na pożarcie. Po czesci mozna to zrozumiec gdyż prawda jest taka że klasyczna insulina to obecnie jedynie ok. 10 % rynku a pozostałe 90 % nalezy do analogów insuliny - więc jesli projekt nie wypali to przyszłość BIO jest słaba. Jednak z czesci Twoich wypowiedzi wynika ze ( mimo sprzedazy na wyskokach) cały czas jestes w akcjonariacie i wrecz zwiekszasz posiadanie a pakiet przez Ciebie posiadany jest znaczący jak na Twoje finanse. Więc skąd u Ciebie - niemal w każdym poscie - taka negatywna ocena BIO ? mimo że ( juz w mniej wyraźny sposób) komunikujesz ze jestes powaznie zaangażowany . Chyba że ja żle odczytuję Twoje wypowiedzi Ja zaznaczam że oczywiscie posiadam akcje BIO - ale nie jest to zaden powazny pakiet w stosunku do moich finansów. Obserwuję papier i otoczkę ( czyli np. watki na tym forum) - ale nie jestem jakoś emocjonalnie uwikłany
Dnia 2024-02-07 o godz. 12:39 ~moc napisał(a): > Do Kusego > Witaj. tak przypatruję sie Twoim wypowiedziom i w sumie to nie wiem jaką postawę prezentujesz . Wydajesz sie swiadomym inwestorem który zglębił meandry rynku szeroko pojętej diabetologii. Uswiadamiasz tutaj nas że jest to biznes cieżki w ktorym Bioton i Yifan w sumie nie mają szans i są skazani na pożarcie. Po czesci mozna to zrozumiec gdyż prawda jest taka że klasyczna insulina to obecnie jedynie ok. 10 % rynku a pozostałe 90 % nalezy do analogów insuliny - więc jesli projekt nie wypali to przyszłość BIO jest słaba. > Jednak z czesci Twoich wypowiedzi wynika ze ( mimo sprzedazy na wyskokach) cały czas jestes w akcjonariacie i wrecz zwiekszasz posiadanie a pakiet przez Ciebie posiadany jest znaczący jak na Twoje finanse. > Więc skąd u Ciebie - niemal w każdym poscie - taka negatywna ocena BIO ? mimo że ( juz w mniej wyraźny sposób) komunikujesz ze jestes powaznie zaangażowany . > Chyba że ja żle odczytuję Twoje wypowiedzi > Ja zaznaczam że oczywiscie posiadam akcje BIO - ale nie jest to zaden powazny pakiet w stosunku do moich finansów. Obserwuję papier i otoczkę ( czyli np. watki na tym forum) - ale nie jestem jakoś emocjonalnie uwikłany >
zostaw to nieszczęśnik, który wisi na haku od ponad 10 lat. Frustracja miesza się z wiedzą, bo KUSY czyta te raporty po raz n-ty. Jedynym pocieszeniem, satysfakcją jest to, że coś tam napisze na forum. Poza tym ma zwykłego doła, a po 50tce to niestety b o l i. A ból niweluje agresją, która jest takim chwilowym plastrem, ale jak to z opatrunkami trzeba zmieniać, więc będzie nieprzyjemny raz na jakiś czas.
To bardzo proste, choć może wydawać się nielogiczne. Ja kupiłem w 2011 pierwszy pakiet Biotonu za swoje pieniądze. Po ok. 11 gr to dziś 11 zł. Chyba po roku to sprzedałem na podbitce do niewiele ponad 12 i postanowiłem nie wracać. Jak Rysio dostał ultimatum, był na musiku i wywalał po 2 gr to jednak postanowiłem odkupić. Za całość. To była chyba połowa 2013. A w połowie 2015 ożeniłem te akcje jak była gorączka biotonowa i jeden Chińczyk chciał pokazać drugiemu Chińczykowi który ma dłuższego:D Tak się zapędzili, że sprzedałem któremuś z nich po niecałe 16 zł o ile pamiętam. I tyle. To był mój główny zarobek. Miałem sporo szczęścia i pomógł mi też brak jakiejś fundamentalnej wiary w te akcje. Tu nie ma wiele filozofii. Potem i jeszcze dziś sobie podgrywam. Często trafiam, bo po podskokach najczęściej wraca do bazy, ale zdarza się że trochę wtopię. O swojej pierwotnej kasie z 2011 zapomniałem. Ja już o tym tu parę razy pisałem, ale jak pytasz w dodatku bez inwektyw, to Ci odpisuję. Ja staram się patrzeć na Bioton realistycznie. Widzę za i przeciw. Tu faktycznie może być kiedyś grubo, ale w najbliższy czasie nie przewiduję. Pozdrawiam!
To było do kolegi moc, bo uryt pisał coś o frustracji i agresji z mojej strony. A..... i że to dla tego że tak mocno wtopiłem :) Strasznie się zaniepokoiłem że ja się tak okropnie zachowuję. Muszę nad sobą panować. Bezwzględnie :)))))))))))))))
Kusy - mówiłeś że współpraca z Biotts to nic wielkiego że Bioton tylko będzie zwykłym dostawcą insuliny ( którego w domyśle dowolnie można zmienić ) . Jednak jest zgoła inaczej - te firmy wspólnie to opracowują i uzyskany produkt (plaster z insuliną) będzie wspólną własnością technologiczną z wszelkimi prawami własności które się z tym wiążą . Tego nie będzie miał nikt na świecie . Jakie bedą "konsekwencje" - każdy się może domyślić
Bardzo doceniam, że jest na forum taka osoba, z którą można spokojnie i merytorycznie wymienić myśli. To rzadkość. Tym bardziej nie chciałbym Ciebie obrazić, ale widzę, że jednak wpływ Jb swoje robi. Mam pytanie, gdzie w tym artykule jest napisane, że Bioton podpisał jakąś umowę odnośnie praw do tego patentu? Jest mowa o ścisłej współpracy z wiodącą firmą...Celem współpracy jest połączenie wiedzy technologicznej obu firm, aby opracować rozwiązanie pozwalające na ograniczenie skutków ubocznych ble ble ble...itd itp. Wszystko cacy, ale Bioton już zaczynał współpracę z Biomedem Lublin z Sequoją i z KRKĄ. Miał komercjalizować insulinę w Brazylii. Nic z tego jak dotąd nie wyszło. To nie znaczy że teraz nie wyjdzie. Trzeba wierzyć i trzymać kciuki, ale jak nie zobaczę z tego jakiejś kasy, to nie uwierzę. I nie tylko ja, bo chętnych do kupowania jest jak na lekarstwo. Wracam do pytania - do kogo należy patent? Odpowiedź - do Biottsa. Oby im się razem świetnie układało i zarabiało. Podobno mają zacząć na tym zarabiać w 2027. Oby i oby razem! Z tego artykułu niczego nowego się o plastrach nie dowiedziałem. Biotts tych plastrów z różnymi lekami będzie robił mnóstwo a z Biotonem tylko insulinowe w dodatku tylko do cukrzycy typu 2. https://mamstartup.pl/naskorne-plastry-zamiast-igly-wroclawski-biotts-patentuje-alternatywe-dla-zastrzykow-ozempic-i-wegovy/ Pytałeś o tą moją "dwoistość" że mam akcje a widzę same minusy. Ja jestem rozczarowany Biotonem. Od dziewięciu lat w chińskich rękach i kapitalizacja 315 baniek, czy to ma budzić optymizm? Ile razy przekładano finał analogów? O jednym analogu nie wiadomo nic, a z drugim nie zaczęli jeszcze badań klinicznych. Ja bym bardzo chciał żeby Bioton w końcu osiągnął nominał tj. 20 zł. Ja wtedy przytulę półtorej bańki, będę bardzo szczęśliwy i będę mówił same dobre rzeczy o Biotonie. Na koniec powiem, że nie wyznaję zasady, że jak mam akcje, to o spółce tylko dobrze albo w ogóle. Jest tu taki jeden mulasty "ynwestor", który wychodzi z tego założenia i pisze najczęściej jedno i to samo obraźliwe zdanie . Bioton póki co, to strasznie gówniana spółka i tyle.
Apple tez wypuszczało dziesiątki nieudanych produktow, np. konsole do gier. Musisz probowac na wielu polach, na ktoryms wypali. Insulina/leki na odchudzanie Biotonu - podawane przez plaster Biotts ... Hit
Raport wykaże kolejną stratę (link). Nie ma żadnych sygnałów z rynku i z AT żeby coś się miało zmienić. Spółka wciąż dług spłaca długiem i wciąż jest na granicy BEP Ew. info o analogach będzie miało charakter spekulacyjny a nie zmieniający trend, podobnie jak info o plastrach. Szkoda że Jb (Jełop biotonowy) ze względu na pusty portfel, nie bierze udziału w grze. Byłby łatwym dawcą. Androny można mu oczywiście pisać, od tego jest forum.
Jeśli ktoś w ogóle sugeruje, że jakaś wiara w coś ma wpływ na notowania akcji, to pomylił instytucje. Sprawami wiary zajmuje się kościół, na giełdzie przydaje się umiejętność czytania wskaźników i trzeźwa ocena. Zanim się pisze bzdury o 5 - 6- 20 zł do końca roku na przykład, dobrze jest wiedzieć ile akcji zostało sprzedanych w przeszłości i na jakich obrotach i gdzie są linie opory i wsparcia...itp. Oczywiście nikt nikomu nie zabroni robienia z siebie Koziołka Matołka. To można robić każdemu. Tylko dzięki takim potrąconym przez los kolesiom, to forum wygląda tak a nie inaczej.
Jedyny pozytyw, jeśli w obecnej sytuacji można dostrzec, to ten, że kurs uklepał poziom 3,6 i że będzie to mocne wsparcie. Pod warunkiem, że raport będzie przewidywalnie zły, bo dobry nie będzie. Obecnie jest to już w cenie. Jeśli będzie gorszy od przewidywań, to dalsze spadki będą bez względu na to czy się w coś wierzy, czy nie.