• Re: Wyniki POLNEJ mówią same za siebie - PROGRESJA Autor: ~TOM [213.227.74.*]
    jestem nowym członkiem naszego niefomalnego stowarzyszenia "nie oddamy poniżej 25 zł:P",
    jestem tez początkujacym graczem i interesuje się AT i świecami japońskim,
    - po przeanalizowaniu wykresu dla rozkładu dziennego, sytuacja jest dosyć ciekawa - po powstaniu świecy wysokiej fali 18.02, dzień później powstała świeca doji, co nie jest zbyt optymistycznym znakiem (świadczy o braku siły byków), optymistyczne są świece pojawiajace się pózniej - dolnymi długimi cieniami
    - patrząc ze strony AT dla rozkładu dziennego średnie krótko-, średnio- i długoterminowe zmierzają we właśiwym kierunku (może nastąpić ich przecięcie i ułożenie się w porządanej kolejności - na co mam nadzieje:))
    - w przypadku AT dla rozkładu tygodniowego sytuacja jest daleka od dobrej ( daleko nam do właściwego ułożenia się średnich krótko-, średnio- i długoterminowych)

troszke się przejachałem na innych spółkach i zaczynam się bać, że nasz optymistyczny scenariusz może się nie spełnić

czekam konstruktywną krytykę i pozdrawiam
  • Re: Wyniki POLNEJ mówią same za siebie - PROGRESJA Autor: bolo7 [89.78.199.*]
    Witaj Tom. Super, że dzielisz się swoimi uwagami dotyczącymi AT, w tym świec. Ja w wybraniu jakiś czas temu Polnej kierowałem się w zasadzie tylko wyczuciem biznesowym widząc w zainwestowaniu w tą spółę szanse na pokaźne zyski. AT i świece, to jak wspomniałem, tylko delikatne moje zainteresowanie, które gdzieś tam wspiera moje decyzje, jak chyba minimum każdego inwestującego na giełdzie...
    Widać, że mocniej siedzisz w temacie (przynajmniej ode mnie), dlatego wdzięczni Ci będziemy za wrzucanie co jakiś czas swoich spostrzeżeń w tym zakresie. Tylko nie zapomnij, że pewne dane w przypadku Polnej są zafałszowane, ponieważ najprawdopodobniej kurs jest systematycznie dołowany od dłuższego czasu (wtedy czasami mogą wyjść nielogiczne wnioski). Dlatego - według mnie - mamy techniczne uzasadnienie do nie tak drastycznego traktowania absolutnie wszystkich wskaźników. Czyli moje zdanie jest takie, że uwzględniając wszystkie w/w aspekty, AT Polnej świetnie ją przygotowuje do silnego wystrzału (może już jutro?).
    Tom, rzuć okiem na wykres świecowy 3 miesięczny, na nim ładnie widać flagę i dzisiejszy korpus, który zaczyna ją domykać; tu jest już tak ciasno, że chyba jutro powinno nastąpić wybicie, jakie masz zdanie?
  • Re: Wyniki POLNEJ mówią same za siebie - PROGRESJA Autor: ~TOM [83.12.197.*]
    dzięki za twoje zdanie:)

- jak już pisałeś wcześniej trudno tutaj o decydujący wpływ AT ( z tego co patrze to kształtować się może trójkąt symetryczny, chorągiewka bądź flaga, ale brak tu poparcia w postaci odpowiedniego wolumenu; poza tym wybicie z tego "czegoś" nastąpi na tyle późno, że będzie to znak fałszywy - na szczęście:), bo wszystkie te formacje najczęściej zapowiadają kontynuację trendu, który z perspektywy dłuższego okresu jest spadkowy)
    - jak już pisałeś wcześniej (oraz inni forumowicze) tu decydują fundamenty oraz "gra pod grubą rybę")

miło być członkiem takiego forum ( z takim porządnym akcjonariatem )

P.S.

aż taki obeznany nie jestem i z chęcią wysłucham bardziej doświadczonych inwestorów:)
    Jeśli o mnie chodzi, to Twój wkład w AT jest super, zakładając, że nie możemy się dać AT zwariować, bo jak to słusznie napisałeś, tu jest gra pod grubą rybę, ale też mamy co rusz jakieś zwałki w usach, kiedy to wszystko u nas leci na łeb na szyję, bez większego uzsadnienia, co mocno zafałszowywuje niektóre wskaźniki. Ktoś na tym forum już zacytował pewnego maklera twierdzącego, że logika skończyła się, gdy WIG20 spadł poniżej 2400...
    W takiej sytuacji najistotniejsze są fundamenty, perspektywy rozwoju i zwiększania zysku oraz brak ryzyka jakiejś wtopy (nagłe bankructwo). Polna ma to wszystko. Plus maksymalnie zdołowany kurs.
[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.