Józef przekroczył 95% a to uprawnia do przymusowych wykupów na bananowej giełdzie . ciekawe po jakiej cenie ??
I to teraz, akurat tuż przed tym jak się szykują najlepsze żniwa w deweloperce! Widocznie Bliska Wola dobrze się sprzedała i nie chce się z nami dzielić zyskami.
Na wszelki wypadek mam już namiar do prawników, którzy zajmują się takimi sprawami. Jakby kto był zainteresowany podaje , gdyby trzeba było spotkać się z panem Józefem w sądzie: www.kancelariacapitalis.pl
Wszystko możliwe, ale kto wie czy nam się to nie przyda. Przymusowy wykup na pewno zrobią, bo inaczej po co to porozumienie?. Zobaczymy tylko jaką Józek da cenę. Jeśli wykupi po wartości księgowej to ja to jakoś przełknę, chociaż i tak będę stratny. Jeśli mniej to trzeba będzie iść do sądu. Policzyłem, że średnia z trzech miesięcy jest 3,45 zł. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to byłby cios. Nawet jakby nas wykupił po wartości księgowej to on zarobi na nas bardzo dużo. Za 2020 zostawił nam straty. Teraz nadchodzą bardzo tłuste lata. Za 2021 mogą zarobić i 100 milionów.
Trzeba będzie coś z tym zrobić faktycznie, akcje są darmowe i skupione przez słupa by nie raportowal zakupu.Ciekawe jak to rozegrają, chyba nie będzie chciał tracić czasu na sądy.
www.kancelariacapitalis.pl - z tą polecaną kancelarią mało podoba mi się iż na swojej stronie nie podają poza telefonem do kontaktu żadnych! swoich danych. nie ma adresu, nie wiadomo skąd są ani gdzie się mieszczą, kto firmuje tę kancelarię, nie ma zespołu podanego, czyli nie wiadomo jakie konkretne osoby zajmują się prowadzeniem spraw. adwokat czy radca prawny są to zawody zaufania publicznego i powiny być podane imiona nazwiska osób które za tą kancelarią stoją.
Proponuję na razie zamiast wołać od razu prawników wysłać Józkowi oficjane pismo, jakieś wezwanie albo ostrzeżenie , żeby cena przymusowego wykupu była godziwa i wysłać jeszcze podobne pismo do KNF żeby zwrócić ich uwagę. Co wy na to? kto jest za?
A na co liczymy nic nie dołoży cena będzie średnia z 3 miesięcy i tyle. poprostu załatwił wszystkich. Takie ma prawo i tyle. We wtorek można spodziewać się wezwania po około 3,4 zrobił to po mistrzowsku. Ze swoją panią prezez był od dawna ugadany ona skupowała a on nie musiał informować, że dokupuje i nikt w tym momencie nie domyślał się
nie może być niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających dzień zgłoszenia żądania wykupu,
nie może być niższa od najwyższej ceny jaką za akcje będące przedmiotem przymusowego wykupu podmiot dokonujący ogłoszenia wykupu, podmioty od niego zależne lub wobec niego dominujące, jak również podmioty będące stroną porozumienia[2], zapłaciły w ciągu 12 miesięcy przed ogłoszeniem o przymusowym wykupie albo wydały za akcje będące przedmiotem wykupu w okresie 12 miesięcy przed ogłoszeniem przymusowego wykupu,
nie może być niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu tymi akcjami na rynku regulowanym poprzedzającym ogłoszenie wezwania
jeśli nie da się określić ceny w oparciu o wyżej wymienione kryteria, pomocniczym kryterium jest wartość godziwa akcji.
27.04.2021 spółka zależna kupiła akcje po 3,7 zł. Jakby JW chciał wydymać drobnych to tego by nie zrobił.
uważam że na razie nie ma żadnej propozycji. Póki co, wiemy że: a) podpisał porozumienie, ma ponad 95%, b) ma 3 miesiące na wykup przymusowy c) cena w wykupie przymusowym nie niższa niż 3,7, d) spółka wykupuje obligacje, które obejmował JW
To co już padło na tym forum, dużo wskazuje na to, że JW będzie chciał opylić biznes. I ci którzy brali w przedziałach 2,2-5,2 w mojej ocenie żałować nie będą. Cena powinna bliżej 8 zł.
A ja należę do osób, które nie lubią być dymane. Zobaczcie na kilka faktów: Józek pokazał stratę za 2020 rok (kilka odpisów, spowolniona sprzedaż mieszkań, lockdown na hotelach), żeby kurs akcji mu za bardzo nie urósł. Ale i przed nim są żniwa: otworzą się hotele, na które lud się rzuci jak wyjdzie z nor po covidzie, zaczną się przekazania kilku dużych projektów: Bliska Wola w Warszawie to 1500 mieszkań, tysiąclecie w Katowicach to kolejne 340 mieszkań. Wartość księgowa 8,07 zł a to nie koniec. Już teraz są zaksięgowane mieszkania w budowie (zaksięgowane w kosztach budowy, bo przychody księguje się w momencie przekazania) w wartości 736 milionów. Józek sprzeda to wszystko z tłustą marżą w 2021 i 2022. Bez nas. Kupiłem to znacznie drożej niż teraz stoi i nigdy nie zobaczyłem dywidendy. Ale cierpliwie czekałem na plon, który miał przyjść teraz. Bo wierzyłem w spółkę i to co wciskali w listach do akcjonariuszy, że będzie rozwój itd. I co teraz? A papier jest wart pewnie dobrze ponad 10 zł. Mam się zgodzić z tym, żeby mnie wydymali i dali na waciki 3,7 złotego za akcję? Już nie wspominam po ile on sam sprzedał te akcje na giełdzie. Zobaczcie jak bardzo urośli niektórzy deweloperzy w ostatnich miesiącach. np. Marvipol, Rankprogress i inni. Teraz już wiem dlaczego tu nie rosło. Kurs był zamrożony, bo wszyscy właśnie bali się, że Józek może wykręcić taki numer. Pisma do KNF możecie wysyłać, ale ja bym za bardzo nie liczył na ich pomoc, bo oni nie żyją od tego, żeby bronić nas drobnych, wręcz przeciwnie, my jesteśmy dla nich zawadą, no bo muszą coś robić. Trzeba wziąć sprawy we własne ręce, zorientować się w temacie, popytać kilku prawników co da się w sprawie zrobić, tylko nie byle jakich tylko takich co są w takich sprawach zorientowani i zacząć działać. To nic nie kosztuje. Parę zorientowanych ludzi znam i kontakty mam, dlatego sam zamierzam coś takiego zrobić. To też jest rada dla was, bo same wpisy na forum w niczym nie pomogą.
Poczytać jak sądy przychylnie patrzą na leszcza który chce walczyć o swoje dukaty z większościowym. Poczytać wyroki sądów z Warszawy i douczyc się co to wartosc godziwa akcji i jakie ma prawa akcjonariat mniejszosciowy. Mnie ciekawi co teraz zrobi fundusz
30.12.2020 dobrali 515 000 sztuk . Teraz ma 665 993 szt. Nic ten kolos na glinianych nogach NIE ma do gadania. A cwaniak zrobi co tylko zechce i kiedy zechce . Brak słów na te złodziejskie sztuczki i kiedy ??? właśnie teraz jak już nie ma jak schować - wydymać nas drobnych - ile można chować / zakopywać kasę ?. 0,00 .
Opowiadacie tu niestworzone historie a ja się dowiedziałem co i jak u mojego prawnika, wypytywałem też w tej kancelarii co tu podaliście. Więc jest tak: Przymusowy wykup nie podlega zaskarżeniu jak uchwała więc nie ma tak jak na przykład teraz jest w Enerdze, że jak chcieli zdjąć spółkę z giełdy to akcjonariusze zaskarżali uchwałę i sąd to zawieszał. W przymusowym wykupie zabierają ci akcje czy się zgadzasz czy się nie zgadzasz i nie masz nic do gadania. Pytałem o cenę wykupu. Oni sami ustalają cenę, co zrobią oczywiście jak najtaniej się da. Plus jest tylko taki, że następnego dnia masz kasę na koncie. Do sądu można iść, ale dopiero po przymusowym wykupie. Takie sprawy w sądach już się podobno toczą, ale nie udało mi się dowiedzieć nic konkretnego. Pytałem o koszty, więc na wstępie trzeba wpłacić 5 procent dla sądu od kwoty o którą chcesz się sądzić. Wydaje mi się, że na success fee uda mi się dogadać ale to nic pewnego. Tu będzie przymusowy wykup prawie na pewno, bo w innych spółkach było tak samo, u deweloperów też. Najpierw ogłaszali że przekroczyli 95 % i potem wycisk. Ostatni przykład to Polnord gdzie było dokładnie tak samo. Tyle że u nas z ceną jest jeszcze gorzej, bo w Polnordzie cena była 0,8 WK a u nas tylko 0,47 WK.
niestety tak jest
ale batalie sądowe z jw mogą go pogrążyć
to czego Ci prawnik nie powiedział
to fakt ze biegły będzie sprawdzał całość ksiąg jwc
a tam będą różne cuda cudeńka i jw może się przez to wykoleić
już wyglada na to ze nie mamy wyjścia tylko czekać
a później - albo najlepiej już się skrzyknąc i zacząć się organizować
A co z ochroną praw akcjonariuszy mniejszościowych? Na szczęście w przypadku przymusowego wykup nie są pozbawieni wszelkich praw. W przeszłości zdarzało się bowiem, że wykup akcji obejmował zwalnianie pracowników akcjonariuszy mniejszościowych lub odmowę wypłaty dywidendy. Obecnie akcjonariusze mniejszościowi muszą otrzymać rekompensatę za umorzenie swoich udziałów.
Czyli trzeba wymusić jakąś premię za umorzenie swoich udziałów.
Trzeba zacząć zbierać mniejszościowych w grupie siła. Piszemy w weekend do PZU