• Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    Czesc. Myslalem, ze sie wywine i zdaze do szczepionki. Ale jednak mnie dopadlo :( Dlatego troche mniej sie udzielam, bo jednak to czlowieka meczy. Ale, na Blircie realizuje sie scenariusz jak z Niekonczacej sie 2, wariant 3. Zatrzymalismy sie na fibo 0.618, ktory obok 0.786 jest najczestszym punktem zmiany trendu. Fibo, licze dla calego wzrostu od 0.45 do 45.0. RSI wyprzedane, przebilo od dolu poziom 30 co jest uwazane za sygnal kupna. Kurs zanurkowal pod MA200 i wrocil na styk z nia (moze sie powtorzyc scenariusz z 8 wrzesnia 2020, po ktorym to nurku pod MA200, zaczely sie wzrosty). Wolumen tygodniowy systematycznie spada, co tez podczas spadku kursu jest dobrym sygnalem. Przy okazji zgadzam sie z kolegami, ktorzy widza na Blircie kapital, ktory rozgrywa notowania. Teraz gral na spadki, ale bedzie gral na wzrosty. Moja ocena Blirta jest niezmienna, siedze na long.

Patrzac z szerszej perspektywy, na wiekszosci spolek uwazanych za covidowe, ma miejsce zniesienie pomiedzy 0.618 a 0.786 dla calego covidowego wzrostu i co ciekawe - bez wzgledu na ich wyniki i perspektywy. Sprawdzilem Mercator, Biomed, Biomaxima itd. Sentyment ulicy jest rzecza - ktora zrozumialem - ze wciaz ogarniam najmniej, chyba traktujac to jako jakiegos rodzaju alchemie, a nie twarde dane, a jak rzeczywistosc pokazuje, sentyment moze miec w krotkim okresie, ogromny wplyw na kurs spolek. Bez wzgledu na to jakie maja one fundamenty, czy ich biznesy dalej przynosza znakomite wyniki, a projekty sa dalej rentowne - i w pandemii, ktora bynajmniej sie nie skonczy w tym roku (tak uwazam) jak i po pandemii (diagnostyka). Dla sentymentu bez znaczenia jest tez fakt, ze te spolki nigdy wczesniej nie byly w tak komfortowej sytuacji, by wdrazac nowe projekty (bez dlugow, z zapasami gotowki, nowymi kontaktami&kontraktami, nowymi ludzmi, nowymi liniami produkcyjnymi, przeskokiem w jakosci, doswiadczeniem w sytuacji kryzysowej). Kazdy zarzad i wlasciciel spolki covidowej ma teraz na biurku od rana do wieczora tylko jedna rzecz - bo to jest jego byc albo nie byc - jak wykorzystac te sytuacje na zbudowanie wartosci spolki po przygasnieciu covidu. Nawet mi sie nie chce pisac jaka szanse maja przed soba spolki, ktore zarobily dziesiatki lub setki baniek, szansy ktorej nie mialy nigdy wczesniej. Jak odniesc mozliwosci takiej spolki, do spolek ktore wychodza z 2020 roku ledwie stojac na nogach, a proby odbudowania biznesu zajma im ogromnie duzo sil i srodkow ktorych nie maja i czasu ktorego tez nie maja. Do przemyslenia komu bedzie trudniej.

Mercator byl pierwszy, ktorego cena rozpoczela silna korekte i bedzie prawdopodobnie pierwszy, ktory oglosi strategiczne decyzje na przyszlosc i podejrzewam, ze na niejednym sceptyku zrobia duze wrazenie. I bedzie byc moze pierwszy ktorego sentyment i kierunek kursu sie zmienia. Mercator nie skonczy sie na covidzie - covid bedzie dla niego trampolina. Podobnie bedzie z Blirtem i kazda spolka ktora wykorzysta szanse, ktora dal jej covid. Czy Blirt ja wykorzysta? Uwazam, ze tak i zrobi to tak jak dzialal do tej pory - benchmarkowo. Wiec - nie sprzedaje, obserwuje caly sektor i Blirta. A kto uwaza ze covid w tym roku sie skonczy, niech sobie ustawi przypomnienie na telefonie na styczen 2022. I niech sobie przypomni, czy w marcu 2020 postawilby swoja kase na to, ze na wiosne 2021 bedzie gorzej niz kiedykolwiek wczesniej.

Cos tam sobie czytam tez o Blircie i dotarlem do dwoch informacji, ktore co prawda moga byc zupelnym przypadkiem, ale sami to ocencie, ja po takich odkryciach nie moge rzeczy zlozyc w jakis sensowny wniosek. No wiec czytalem sobie o postaci, bez ktorej Blirta by nie bylo. Pan Józef Kur. Znakomity naukowiec, ktorego historie zycia mozna wygooglowac, wspolzalozyciel Blirta. Mysle, ze mial trudne, ale pewnie fascynujace zycie. Polecam pochylic sie chwile nad ta historia. Ale czytajac natknalem sie na informacje, ze pan Józef obchodzilby przedwczoraj urodziny (w piatek).

Zyl 61 lat, zmarl 26 pazdziernika, 2016 roku.
    A przedwczoraj, w urodziny pana Jozefa, kurs zamknal sie 61% ponizej historycznego szczytu Blirta z 26 pazdziernika.

Na koniec zmienie temat i polecam Wam dwie ksiazki, ktore sa bardzo dobre :) i mozna je odniesc do tego co dzialo sie na gieldzie w zeszlym roku, jak i w ostatnich dniach na Blircie. Mozna sie z nich duzo nauczyc. Czarny Łabędź i Antykruchość, autor Nassim Taleb, wybitny gosc. Moj wpis nie jest rekomendacja jak dzialac, tylko moimi osobistymi spostrzezeniami. Trzymajcie sie i uwazajcie na siebie i bliskich.

• Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Ss [94.172.180.*]
    Jak czytam takie mądre dewastacje to po nich zawsze są dalsze zjazdy
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    SS gdyby wpisy mialy taki wplyw na kurs, to Bezos dzis bylby moim kierowca.
    No wiem, czekasz na swoje 15 :) No zobaczymy, mozesz sie nie doczekac.
    Zobaczymy
    No wlasnie, moje wpisy to tylko zapis tego jak to wszystko rozumiem. Kilka miesiecy temu, kiedy kurs siegal 18-19, pisalem ze jest zbierany, jak inne covidy i ze urosnie i rosl jak reszta covidow, potem spadal, potem znow rosl, teraz znow spadal. I tak w kolko. Ty chcesz zeby uwazano, ze spadnie do 15, bo tak naprawde liczysz, ze na tym poziomie na ktorym dzis jestesmy i moze nizej bedzie Tobie oddawany papier, a jakby co to na 15 bedzie najsilniejsze odbicie, co nie jest nielogiczne, pisalem o tym miesiace temu. Wiec mi sie wydaje, ze Ty wcale nie chcesz zeby spadlo do 15, tylko zeby Ci w najblizszych dniach oddano po 17, moze nizej, ale po tym uwazasz, ze kurs zacznie rosnac. Czesc osob (ktore nie pisza tu wcale, albo nie pisza tego co mysla) ktore liczy ze sie obkupi na 15, mozesz sie rozczarowac (tak jak wielu liczylo na 30+). Ja stawiam, ze przez jakis czas gra bedzie wokol poziomu minimum 20-25, ale zeby miala sens, to ponizej 20 musi byc zebrane wystarczajaco duzo papieru. Do uslyszenia.
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~GENXONEpo140 [5.173.10.*]
    pozdro Kuba, pozwolę sobie przekleić na GenXa
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Pati [91.227.156.*]
    Kuba. Wszystko ok ale trudno mi zgodzić się z Tobą, co do oceny Mercatora . Spółka zarobiła na covidzie ogromne pieniądze, które jednak nieroztropnie rozdysponowuje przeznaczając na skup własnych akcji (podobno cały zysk ), zamiast na inwestycje ,które zagwarantują im choćby w części utrzymanie wyniku finansowego z obecnego czasu i tutaj Blirt jest przeciwieństwem, bo ma już swój niecovidowy produkt .
    Osobiście nie dotykam akcji Mercatora, bo nie ma pewności powtórzenia dotychczsowego sukcesu.
    To jest jednak tylko moja subiektywna ocena z którą oczywiście możesz się nie zgadzać :)

Czesc Pati, ja tez nie mam i nie planuje miec Mercatora :) a mam Blirta z tych powodow o ktorych piszesz, lubie proste rozwiazania. Buyback to makroekonomicznie smutne zjawisko (moim zdaniem). Maksymalizacja zasysania zasobow do wnetrza spolki, po niskiej cenie, za super tani pieniadz, tak naprawde sa korzyscia dla wlasciciela, ale specyficzna jej odmiana. Tak to sie robi w stanach, tylko tam level hard. Faktyczna ekonomia jest na respiratorze, a swiezo dodrukowane miliardy, kumuluja sie w wartosci spolek gieldowych, a za tym najrozniejszych konstrukcjach - instrumentach finansowych do ich transmitowania, bez zadnego pozytywnego wplywu na gospodarke i ekonomie. Fakt takiego zasysania zasobow do wnetrza spolki to wynaturzenie kapitalizmu, ale to dlugi temat, nawet Biden, przyjaciel WallStreet chce jakos sie od tego zdystansowac mowiac o nowych podatkach, a przynajmniej zrobic takie wrazenie, bo to jak nowy pieniadz omija klase srednia (nie wspomne o nizszych), a jak bezwstydnie jest systemowo pompowany w kieszen 0,1% populacji jest zadziwiajace. No ale coz, dajmy ludziom akcje blm i tym podobne, ktore pieknie zaslonia sprawy dla ktorych duzo bardziej powinni sie martwic. W stanach juz mamy technologiczny feudalizm. Europa probuje sie bronic, ale chyba jest po ptakach. Buybacki sa czescia umacniania sie tego systemu. Sorry, ze tak nieskladnie, ale to za szeroki temat. Mercatora obserwuje jak kilka innych spolek i dlatego czasem o nich pisze, bo sa w podobnym sentymencie.
    Zapomniałam Kubuś , że jesteś chory na koronawirusa ,więc trzymaj się mocno. Pozdrawiam Ciebie i całą rodzinę .
    Dzieki Pati.
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Ss [188.146.33.*]
    Tak jak mòwiłem,przeciwnie do naganiaczy na wzrosty.Jedziemy do dołu
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Mars [5.173.202.*]
    I z taką pewnością stwierdzasz to po 45 min sesji w poniedziałek?
    To już nie pierwsza sesja.Tak trzymać.Do zobaczenia na 15zł
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Mars [5.173.202.*]
    Może być i 15zł. Dla mnie to nie problem. Posiedzę tu tyle ile trzeba. To Ty masz widzę większe parcie na to.
    Nie lubię jak kasą nie ma obrotu
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Gepeto [37.47.56.*]
    Tylko zdrowia reszta poleci
    Gepeto w koncu cos pozytywnego :) i ja czekam.
    Sam nie poleci, ale animator wszystkim sie zajmie.
    Ktos musi odwalac robote zeby spadala i zeby roslo.

No ,no ktoś ostrożnie skupuje ??
    Cieniutko
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~rtomala [94.31.99.*]
    zdrowia życzę

powoli podbieram bez zbędnej gimnastyki
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Łoffca [78.11.162.*]
    A ja sobie myślę (i nie krzyczeć proszę), że ktoś czeka na tę krótką chwilę. I ta chwila jest blisko A nazywa się 14,20. Zobaczymy :) Zdrówka także po covidzie
    To jeszcze taniej kupisz niż ja.Ja ryzykujë po15
    Cóż to za poświęcenie ! Ktoś kupił 41 akcji po 17,66 z prawej i za chwilę sprzedał z lewej po 17,26,że by było bliżej do 15. Zauważyłam taki zabieg już kilka razy wcześniej.
    Jestem pełna podziwu ! :D

• Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Gepeto [37.47.53.*]
    Dla mnie to smutne, że taką liczbą akcji można zbić kurs. Wiadomix, że te akcje śmieszą ale kiszonka na ten moment okrutna...
    Nie wiem czy smutne, dla mnie świadczy o determinacji w dążeniu do celu , bo delikwent napewno nie ma akcji. A czy na wyznaczonym przez siebie poziomie się mocno obkupi ,może się przeliczyć.
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Gepeto [37.47.53.*]
    Sądziłem, że po zejściu poniżej 17 kurs wróci na poziom 20 ale się przeliczyłem. Rynek też nie sprzyja i jest sporo osób zawieszonych na hakach. Zobaczymy bliżej wyników za 1 kwartał
    Tak ,właśnie, bedę zwracać uwagę na strukturę zysku, czyli jak zmieniła się rentowność w związku z wprowadzeniem własnego wyrobu .
    Kto nie wywalił po 17, wywali po 15 zł
    Jedni sprzedaja, inni kupuja. :) A w tym roku kupic chociaz jedna akcje po 17 pozostawalo w sferze fantazji. No ciekawe kto wyjdzie lepiej, Ci ktorzy ktorzy kupuja teraz, nawet jesli Ss bedzie mial racje i jestesmy bardzo blisko dna, ale jeszcze nie na dnie, czy Ci ktorzy sprzedaja teraz, bardzo blisko dna? Jak koledzy i kolezanki mysla? :) Zobaczymy w najblizszych kilku, moze kilkunastu tygodniach. Ale nie zdziwie sie jesli w ciagu kilku sesji. A jesli dno jest nieco nizej, to na tym dnie dokupic czy sprzedawac, bo ja to juz nie wiem, chyba na dnie sie sprzedaje, zeby odkupic wyzej tak Ss? Hyhy. Co spada to urosnie i tego wszystkim zycze :)
    Zadam akcjonariuszom pytanie. Jeśli spółka mimo cofnięcia się Covidu utrzyma s 2021 roku zysk podobny do 2020 roku to według Was na ile powinna być wyceniana 1 akcja .

Można potraktować to pytanie jako retoryczne :)
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Mars [89.64.83.*]
    Tyle, że teraz warto brać póki cena niska.
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Sheep [83.3.166.*]
    Ejej, moje 14,20 nie wzięło się znikąd. Przyśniło mi się że ktoś tak bardzo chciał te akcje mieć i to takiej wiellllkkkiejjjj ilości że czymał,czymał, dołował, dołował, czymał. i dołował i czekał..... Tu te 41 sztuk na nic... Trzeba by mimo wszystko dużo więcej ryzyknąć. Choć niby kropla drżąy skałę...
    No albo by wszyscy na raz zaczęli jęczeć jak ja :)))))))
    Ha,ha... dobra jesteś Sheep , ale kto się poświęci ?
    Sheep, jeśli Ty to robisz to ja jestem pod wielkim wrażeniem :DDD
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Sheep [83.3.166.*]
    No co Ty, Pati. Ja to leszczyk jestem i gdzie bym moje skarby ryzykowała.:))) Ja czymiem, czekam i śnię :)))
    Dnia 2021-04-28 o godz. 13:32 ~Sheep napisał(a):
    > No co Ty, Pati. Ja to leszczyk jestem i gdzie bym moje skarby ryzykowała.:))) Ja czymiem, czekam i śnię :)))

Sheep, piękne sny też mają swoją wartość,tylko szkoda, że tak szybko się kończą :)

Kuba ,jak się czujesz ? Trzymaj się mocno ,bo jesteś nam potrzebny .
    Najgorsza jest bezsilnosc i apatia, inne objawy juz minely. Jest ok, dziekuje Pati. Sheep, a Ss myslal ze wszystkich lekka reka przelicytowal tą pietnastka :) Ss to Twoje ostatnie slowo? :p Blirt dla wielu, byl kura znoszaca zlote jajka. Moim zdaniem za dobrze sie gralo na Blircie i za duza chec w grubaskach na powtorke zeby odpuscic, poki covid trwa, bedzie sie z niego wyciskac zyski, a zeby je wyciskac musi byc pump and dump.
  • Re: Post covidowo refleksyjny. Autor: ~Sheep [78.11.162.*]
    Dobrze że u Ciebie już w miarę dobrze. A chęć w grubaskach jest mam nadzieję duża. Większa niż we mnie. Co widać po tym że wczoraj groclinka sprzedałam zadowolona że z zyskiem. Potem info o odpisach na 9,5 bańki ( to mała spółka) A DZIŚ PATRZCIE TYLKO. Wydmuchali na +49 :)))) hahaha. Mają parcie. MAJĄ!!!!! Czymac Blirta i nie puszczać ani jednej akcji!
    Dzieki Sheep. Wyszlas z zyskiem, o dzis nie ma co myslec. Zrob sobie gin&tonic i wlacz cos odmozdzajacego. Jeszcze zlapiesz 49% :)
[x]
BLIRT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.