Poporosze o wasze prognozy oo do sprzedaży i zysku operacyjnego za 1Q 21 ? Prosze o cyfry a nie opisówkę, zobaczymy wtedy czego oczekujecie Wy i a co dostarczy Wam spółka . Bo wszelkiego rodzaju ruchy po kwartalnych to własnie rozbieżnośc pomiędzy oczekiwaniami a rzeczywistością .
Po ostatnim moim opisie beznadziejnych wyników za IVQ papier sie zwalił prawie 50% . Nie było to moja intencją Panie i Panowie a jedynie opisanie stanu faktycznego w firmie na podstawie cyfr i raportu kwartalnego.
Może tym razem wyniki beda super i tym razem papier wsytrzeli z 50-100% , czego wwszystkim akcjonariuszom życżę .
wasz aaa
PS "Milo" - atakuj , pojawiłem się , dawał poobrzucaj mnie troche błotem. :-) Ale jak Ci przejdzie dorzuc tym razem cos merytorycznego . Napisz na co liczysz , jakie cyfry będa dla ciebie satysfakcjonujące.
Zastanawiam się czy odnosić się w prognozach do Q1 2020 (bo tak by wypadało) czy może jednak do Q4 2020 (bo to pokaze czy coś się zmieniło). Mimo wszystko bardziej sensowne byłoby odniesie się go Q4 bo spółka nie działa w jakiejś mocno sezonowej branży, ponadto to by pokazało jakie są tendencje, co i jak się zmienia. Dla mnie bardziej wiarygodne w sensie biznesowym, bo już widzę te komentarze " super wyniki wzrost rok do roku"... tymczasem to będzie błędne koło
Piotruś nie kłam. Jak to nie działa w sezonowej branży? Działa w branży, które zawsze własnej Q4 ma najmocniejszy, a ty do niego chcesz porównywać? Oj ty mały manipulatorze :):):) waśnie do Q1 2020 trzeba porównywać i właśnie takie porównanie pokaże, czy coś się w spółce zmieniło :). Jak wynik rdr będzie lepszy to komentarze "super wynik wzrost rok do roku" będą jak najbardziej uzasadnione :) widzę, że po tych miesiącach pilnowania forum i nagnaiania na spadki już nie wiem jak masz się ustawić :) swoją drogą skoro wszystko w spółce jest takie beeee to bardzo ciekawe, że ciągle tu jesteś :)
Ty jednak Milo coś masz nie tak.
Piszemy o spółce, a ty musisz odnieśc się do nas-forumiczow. Mam dystans ale aaa ma rację pisząc i tobie. Tak cię widzą inni. Co z tym zrobisz twoja sprawa. Dziś również przyjmie zdanie że z tobą nie da się polemizować. Ciao
A teraz merytoryka dlaczego uważam żeby odnieść się do Q4:
- zobaczymy jak wyglądają przepływy, zapasy, koszty pozyskiwania klientów mając na uwadze że tego nie bylo w Q1.
- zobaczymy czy zarysowuje się jakiś wyraźny trend poprawy, czy nadal są chęci ale bez wyraźnego przełożenia na wyniki
- zoabczymy wyniki bez wpływu dotacji (chyba że jakieś były)
Dla mnie właśnie koszty pozyskania klienta są ważne. Pisał o tym rzeczowo aaa (a pan milo nie znał argumentów). Rzecz w tym że wszystkie produkt poza zegarkami są znacznie tańsze i koszt podsyłania, dostawy wpływa znacząco na wyniki. Zegarki jak widać nie rozwinęły się tak jak planowali (może rynek płytszy,a może jakość w porównaniu do silnej konkurencji europejskiej słabsza ..nie wiem ale tak jakby to odpuścili).
Nie wiem dlaczego drewniane bransoletki, zegarki czy gadżety na wesela miałby mieć wysoki sezon w Q4? Że niby prezenty na gwiazdkę? A torebki? Doniczki?
Haha IV kwartał chcą porównywać do I, co za bzdura, wyraźna sezonowość sprzedaży, widoczna w każdym raporcie rocznym, nie chce mi się sprawdzać i szukać ale IV kwartał to minimum 50 proc rocznych przychodów, minimum dwa razy więcej niż w I kwartale. Wiecie, ze wyniki będą super za I kw. to wymyśliliście żeby je porównywać do IV, to może potem wyniki za II kwartał 2021 porównacie np do III kw. 2020, no bo czemu nie, a III kw. 2021 do IV kw. 2020
Dziekuje za kilka liczb , ja tam zawsze porzesuwam 4 q teraz bede patrzył II q 2020 - 1Q 2021 , wten sposob pozbywamy sie sezonowosci . I dlatego porównuje zawsze 1q 20 do 1q 21 .
Jezeli te nowe biznesy tak swietnie ida jak opowiada prezes i forumowicze to powinny one dodać z 500-700 k sprzedazy w IQ czyli te 2,8 - 3 mln przychodów jest realne , do tego powinien byc jakis dodatni wynik operacyjny drobne 50-100 k . No i dodatni przepływ cash flow operacyjny .
w zeszłym roku zrobil 2,3 mln przychodów przy operacyjnym -140k gdzie pierwsza marża czyli sprzedaz minus koszty sprzedazy była na -80k a dodatkowe -60k wyszło z pozostałych kosztów operacyjnych
Zdecydowanie słabo było z zarzadzaniem gotówka , w Iq 20 mieli ponad 800k ubytku cashu z dzial opertacyjnej . Teraz powinni byc na plusie bo zrobili potezne zakupy w 2020 i do tego pewnie zeszli z zapasów . wiec dodatki cash operacyjny powinien teraz byc . Moze drobne 200-300k ale powinien byc , zreszta nie maja wyjscia bo gotowki na koncie ni ema za wiele .
Przestrzelilismy sprzedaż jednak nowe biznesy nie dodaly tych 400-500k ? Zysk operacyjny trafiony :-) .
Cash flow operacyjny niestety Du.. pa .
Czas aby się ogarneli bo jak tak beda zarzadzac gotowka to za 2-3 q czeka nas emisja akcji tzw ratunkowa - ona bedzie nazwana @na akwizycje z e-commercu”
Weszli na kilka nowych rynków zagranicznych. Poszerzyli zakres biznesu o nowy asortyment. I nadal mają zysk. Ryzyko jest choć lepiej inwestować w wschodzący biznes międzynarodowy niz ? Tu każdy odpowie sobie sam ..
Z tym międzynarodowy biznesem to powoli. To tylko sprzedaż do innych krajów. Nie należy mylić tego z jakąś struktura, siecią dystrybucji czy budową marki. Są po prostu jednym z setek takich podmiotów.
Pozyskanie klienta zawsze kosztuje a dziś w on-line wzrosło. Istotne jest więc czy cały czas, patrząc na ich mała skalę, będą musieli wydawać kasę by przyszła konwersja na zakup, czy gdzieś zbudują świadomość i klient zacznie przychodzić sam. Pożądane jest to drugie ale to proces,czas i duże nakłady na rozpoznawalność marki
To dla PR-owca miło
Edukacja Giełdowa:Miernikiem kondycji finansowej spółki jest nie tylko wypracowany przez nią zysk netto. Bardzo ważne, a może nawet najważniejsze, są przepływy zasobów pieniężnych.