Instytucje typu BFG, KNF czy UOKiK powinny być odpolitycznione-a tak moga wykończyć każdy bank czy firme, która im przeszkadza. Pruski i tak był z nich wszystkich najlepszym szefem BFG- gdyby on był teraz szefem BFG do nacjonalizacji Idei by nie doszło. Czasami jedna osoba może dużo zmienić.
Wystarczyłaby jedna niezależna od PiS osoba na stanowisku szefa BFG lub KNF i do nacjonalizacji by nie doszło. Swoją drogą ja nie chciałbym mieć na sumieniu ponad kilkadziesiąt tysięcy poszkodowanych osob- te osoby, które brały w tym udział nigdy czystych sumien już mieć nie będą i żadne pieniądze tego nie zmienia.
Wystarczyło, żeby instytucje państwowe nie przeszkadzały Pruskiemu i bank by wyszedłby na prostą - nie musiały nawet pomagać. Od wpisania Idei na listę ostrzeżeń publicznych celem było jednak przejęcie Idei. Pruski jak jest taki jest - ale jest propaństwowy i myślę, że nie wszedłby w taki układ jak pozostali urzędnicy pisowscy. Zastanawia mnie jak można tak nisko upaść - ale ja chyba Pisowców nie jestem w stanie pojąć ( widocznie jako gorszy sort nie rozumiem ich sposobu myślenia ). A Jastrzębski ( o którym na początku miałem dobre zdanie ) gada głupoty, że Idea wychodziłaby 30 lat na prostą - chyba nigdy w życiu nie tworzył budżetu, skala działalności Idei i aktywa ważone ryzykiem spadały plus planowane transakcje i już w 2021 Idea byłaby zdrowym bankiem. Niestety nigdy już tego jako akcjonariusze nie zobaczymy - decyzja polityczna podjęta w 2018 ( może nawet wcześniej ) nie pozwoli na to. Pozostaje jedynie walka o odszkodowanie za działanie na szkodę banku oraz na samym końcu wadliwą decyzję BFG.
Bredź dalej, bo nudno tu. To że rzeczowe argumenty do ciebie nie trafiają, przywykłem.
Mooglbys jednak być bardziej kreatywny, bo ta mantra staje się nudna.
A ja mam dość Waszych bredni, Pisowcy! Nacjonalizacja Idei to również w dużej mierze porażka BFG i KNF - tylko oni zaślepieni chęcią wykończenia Leszka tego jeszcze nie widzą. Zobaczymy jak po dojściu do władzy Hołowni i PO ( bo na to wygląda ) znacjonalizują Wam Wasze Skoki ( a Skoki już mają problemy a będą mieć poprzez kryzys coraz większe ) - dlatego też apolityczność tych instytucji jest ważna ( bo za 2 lata tamci postawiają swoich szefów - to też będzie złe ). Idea Bank przy dobrej woli tych instytucji mógł być bez problemu wyprowadzony w krótkim okresie czasu na prostą - na 100 % jestem o tym przekonany.