będziecie mieli wycisk to wiecej niż pewne. knf chce zmienić prawo dlatego sie spieszą.. papier wart jest więcej niż będą wam chcieli dać, co najmniej złotówkę albo jeszcze więcej. to nic nowego bo takie cwaniactwo się rozpleniło na polskiej giełdzie bananowej, że dają mniejszościowym w przymusowych połowę wartości księgowej albo i mniej. poczytajcie sobie co zrobili na midasie, hutmenie, impexmetalu, stelmet i innych a teraz tu się szykują na to i u was. na to jest tylko jedna rada : bierzcie dobrych prawników i idzcie do sądu. to naprawdę da się zrobić, takie sprawy są już w sądach, moj kolega jest juz w sądzie za wykup hutmena. mnie wycisnęli z jhm development i tam też juz składamy pozew. kto więcej info niech pisze do mnie to napewno odpowiem: tomikzajacc@wp.pl zreszta sami też możecie sie rozeznac. podaję wam namiary na ludzi co się tym zajmują w sprawie jhm: www.kancelariacapitalis.pl.
Jestem z Pgo. Co prawda jestem do przodu 15% na tym wezwaniu ale firma sprzedana za połowę wartości księgowej. Przekręt jak i tu fundusze olaly sprawę. Zamierzam też iść do sądu jak będzie więcej chętnych.
Po pierwsze akcjonariusze najpierw muszą się zorganizować w porozumienie. Ktoś musi być "lokomotywą" w porozumieniu aby ciągnąć "wagoniki". I jeszcze podstawowa sprawa, nie ujawniać informacji przed weryfikacją akcjonariusza gdyż może być ktoś podstawiony. Ja mogę zapisać się do porozumienia, jestem też w innym.
Moim zdaniem akcjonariusze zrzeszeni w różnych porozumieniach powinni założyć porozumienie aby zaskarżyć przepis przymusowego wykupu do trybunału konstytucyjnego gdyż jest on niezgodny z konstytucją. W wykupie przymusowym akcji nie ma żadnego interesu społecznego!
Instytucja wywłaszczenia należy do sfery prawa publicznego i obejmuje przede wszystkim przymusowe wyzucie z własności na rzecz Skarbu Państwa lub innego podmiotu prawa publicznego (art. 21 ust. 2 Konstytucji)
Niestety zdaje się, że TK już ... sygn. akt P 25/02 wyrok 2005 r.
"Prasa: Rzeczpospolita, nr 144, 22 czerwca 2005 r. Jolanta Kroner: Wyciskanie pod osłoną sądu. Gazeta Prawna, nr 120, 22 czerwca 2005 r. Agnieszka Wyszomirska: Konstytucyjne "wyciskanie". Gazeta Wyborcza, nr 143, 22 czerwca, 2005 r. Rafał Zasuń, Tomasz Prusek: Jak wycisnąć małego udziałowca."
Zachęcam do lektury postanowienia TK z 23.09.2015 r. SK 51/13, radzę sprawdzić kto był marszałkiem sejmu uczestniczącym w sprawie który tak bronił wywłaszczania z akcji!
Lektura orzeczenia może posłużyć do złożenia pozwu ale nie można się nastawiać optymistycznie. Prawo stworzyli pod siebie więc ...
Masz namiar na początku tego wątku. Już tam rozmawiałem, musi się zebrać grupa.
Gwarancji nie ma ale to lepsze niż żałosne biadolenie na forach że nas okradli, czego mam już dość.
Właśnie jestem po rozmowie z kancelarią wymienioną na początku postu. Z tego co mi przekazano parę osób już dzwoniło. Trzeba zebrać większą ilość akcji i akcjonariuszy żeby sprawa nabrała rozpędu. Dzisiaj wysyłam do nich maila z moimi namiarami i ilością przejętych akcji. Kiedy uznają ,że zabrali już wystarczającą ilość pokrzywdzonych ze stosowną ilością akcji , które "wyparowały" poinformują o tym zainteresowanych. Przedsądowo zawsze można uzyskać ugodę, o ile oczywiście wyrządzający szkodę wyrazi do tego chęć. Tak jak napisał przedmówca nie biadolić tylko szykować się na dochodzenie swoich praw i naprawę powstałej szkody.
Nie wiem jak jest z tą proponowaną kancelarią ale trzeba mieć też na względzie to, że może się znaleźć kancelaria która będzie działała na rzecz strony pozwanej (bo np. dostanie "dolę"). Pamiętajcie, że oni (prawnicy) za nic nie odpowiadają. Każdy elektryk, hydraulik, budowlaniec, kierowca itd. za nie przestrzeganie przepisów odpowiada (grzywny, więzienie, odszkodowania, areszt itp.) natomiast wszyscy sędziowie, prawnicy, prokuratorzy itp. za nic nie odpowiadają. Tak sobie stworzyli przepisy. Sprawdźcie sami! I jeszcze jedno, nie ma znaczenia kogo wybierzecie w wyborach bo bez względu na to zawsze jest to samo i tak samo!