• Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/MILESTONE-MEDICAL-The-Update-on-Commercial-Rollout-of-CompuFlo-Epidural-System-8032377.html

Rada Dyrektorów Milestone Medical Inc. (WAR: MMD, „Spółka”, „Emitent”) przedstawił dzisiaj aktualizację dotyczącą komercyjnego wprowadzenia systemu CompuFlo® do zewnątrzoponowego. Zarząd Emitenta ma przyjemność poinformować, że Spółka zyskuje na popularności dzięki systemowi CompuFlo® Epidural. W szczególności firma ogłosiła, że ​​rozpoczęła sprzedaż jednorazowych produktów CompuFlo® do Oddziału Medycznego Uniwersytetu Teksańskiego w Galveston (UTMB), instytucji należącej do University of Texas System i agencji stanu Teksas. Zarząd Emitenta przewiduje utworzenie dodatkowych szpitali w pierwszym kwartale 2021 roku i konsekwentnie dąży do ustanowienia systemu CompuFlo® Epidural System jako nowego standardu opieki w znieczuleniu zewnątrzoponowym. Biorąc pod uwagę silną pozycję gotówkową na koniec trzeciego kwartału swojej jednostki dominującej, Zarząd Emitenta uważa, że ​​Spółka jest dobrze finansowana, aby wspierać swoje działania sprzedażowe i marketingowe związane z systemem CompuFlo® Epidural i nie planuje pozyskiwania kapitału. w dającej się przewidzieć przyszłości.

Wstyd się przyznać, ale przegapiłem ten komunikat. Przyzwyczaiłem się, że ostatnio spółka matka publikuje komunikat, a potem Milestone Medical praktycznie go za kilkanaście minut powtarza, lekko modyfikując. Nie ma w tym nic dziwnego- spółka matka ostatnio informuje niemal wyłącznie o sukcesach naszego Milestone Medical. Czytałem więc głównie to co jako pierwszy podawał Milestone Scientific.

Ale do rzeczy - skoro nowej emisji u nas, czyli na Milestone Medical nie będzie, to co będzie? Poza oczywiście rozwojem sprzedaży, która na szczęście dla nas wreszcie się rozpoczęła?

Myślę, że scenariusze prawdopodobne są takie:

1. Milestone Medical rozwija sprzedaż Compuflo epidural, wznawia prace związane z komercjalizacją Epidural intra articular a Osser i spółka czekają na chętnego na kupno naszego Milestone Medical wraz z tymi dwoma urządzeniami. Milestone Scientific ma dziś ponad 98 proc. akcji Milestone Medical - szmal trafia do spółki matki, w której prezesi mają 33 proc akcji (i przygotowali własnie kolejne plany motywacyjne, więc akcji w spółce matce jeszcze dobiorą). Pieniądze z transakcji można spokojnie w większości przeznaczyć na dywidendę - to pierwszy moment, w którym prezesi zarobią.
    Ale sprzedaż naszego Milestone Medical na pewno wywoła duzy wzrost kursu spółki matki - akcje Milestone Scientific pójdą w górę na NYSE, prezesi część akcji sprzedadzą - i znowu skasują sporo szmalu.
    Ci goście mają już często ponad 70 lat - na pewno po części myślą o emeryturze.

2. Jak poprzednio, ale Osser zanim sprzeda nasz Milestone Medical jakiemuś Medtronic czy Johnson&Johnson ( a ten pewnie zdejmie nas z giełdy) postara się zwiększyć maksymalnie kapitalizację Milestone Medical.

Skoro - jak wynika z tego powyższego komunikatu - emisji w najbliższym czasie nie będzie - to żeby wejść na parkiet główny GPW mogą spokojnie sprzedac część akcji, które teraz Milestone Scientific ma. Fundom, ale i giełdowej drobnicy. Oczywiście nie po tych cenach - przypomnę, lata temu Osser zapowiadał emisję po 12 zł, myślę, że teraz to trzeba mnożyć, pytanie o ile. No i oczywiście kurs na New Connect musi najpierw sporo wzrosnąć. Ale obserwując to, co dzieje się z kursem spółki matki w USA - za sprawa naszego Milestone Medical, a w zasadzie naszego urządzenia - myślę, że te wzrosty niebawem zobaczymy. Przy FF - 311 tys akcji - nie powinno być z tym problemu w obecnej sytuacji.

• Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~milos [83.28.220.*]
    Hi! Doctore,
    Tydzień temu gdy rozwazaliśmy na forum wycenę MLSS, pisalem,ze powinien być szybki wzrost wzrost akcji do ponad 3$ a potem powolny wzrost stosownie do nowych informacji o dalszej ekspansji Compuflo do nastepnych szpitali. Podtrzymuję tą prognozę. Co do Twojego postu i scenariuszu MMedical, myślę,że sprzedaż MM jest możliwa,lecz tylko w wypadku dużo wyższej kapitalizacji niż obecna. Zeby to osiągnąć MM powinien być na głónym parkiecie, a żeby mógł być musi być wyższa kapitalizacja i wiekszy ff, co więc Osserr musi zrobić? zwięszyć ff. Wydaje mi się,że ff 10% jest dla niego do przyjęcia i 2 miliony + akcji powinny zwiększyć wystarczająco kapitalizacje, a cena 30-40 zł za akcję powinna być O.K do negocjacji o sprzedaży. To takie rozważania gościa stojącego z boku,a być może Oni wyciągną królika z kapelusza i wszyscy bedziemy zdziwieni. Tak czy siak, scenariusz dla tych co mają akcje raczej będzie pozytywny.
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Dziś dzień bez notowań w USA, więc emocji raczej niewiele.
    U nas obroty na razie mizerne, ale nawet ta dzisiejsza zabawa z kursem TKO pokazuje, jakie tu są możliwości przy naszym FF.

Na razie to się w istocie nie ma czym emocjonować, u nas oczywiście. Tak jak dzis patrzyłem na drugi fix - widać, że rynek wciąz się obawia, że tu ktoś kogoś chce ożenić z tymi akcjami np. po 10 zł. Popytu większego nie ma.Choć każdy wie , że w FF 311 tys. akcji, to i tak boi się, że przy tej niziutkiej dotychczasowej płynności zostanie z papierem na długo.

Tymczasem różnica w kapitalizacji między Milestone Medical a Milestone Scientific musi powoli docierać do ludzi na polskim rynku. Przy scenariuszu jaki się rysuje, Milestone Scientific w USA będzie teraz rósł i rósł, dzięki kolejnym podpisywanym umowom na sprzedaż naszego Compuflo.. Bez względu na to, jak większość rynku dziś patrzy na Milestone Medical, jesli kurs Milestone Scientific wzrośnie - np w ciągu miesiąca - do 4-5 USD albo i wyżej, u nas na New Connect nawet po 20 zł nikt nie będzie chciał sprzedawać. Kupujący powinni się znaleźć.

Piszesz Milos o cenie 30-40 zł za akcje jako odpowiedniej do negocjacji z ewentualnym kupcem naszego Milestone Medical. Moim zdaniem, nie mamy na razie narzędzi, danych do oszacowania - choćby w najogólniejszym przybliżeniu - ceny akcji Milestone Medical, która będzie odpowiednia dla spółki za np. rok. Bo wczesniej to się nawet ten wstępny etap rozwoju polegający na wejściu z Compuflo Epidural na wszystkie kontynenty, przynajmniej do wazniejszych krajów - nie skończy. Więc i rozmów o sprzedaży raczej do tego czasu nie będzie.

Nie mówiąc o tym, że do szacowania rzeczywistej wartości naszego Milestone Medical będziemy mogli się tak naprawdę zabrać dopiero po rozpoczęciu sprzedaży drugiego naszego urządzenia - Compuflo intra articular umozliwiającego wstrzykiwanie leków bezpośrednio do stawów.

Dla mnie w tej chwili jedynym wartościowym wskaźnikiem wartości naszego Milestone Medical jest stosunek kapitalizacji spółki matki do nas. Będę się upierał i sądzę, że nie bez racji, że skoro sami szefowie Milestone Scientific całą przyszlość spółki wiążą z naszymi urządzeniami ( a nie z gałęzią dentystyczną, której - jak przyznał sam prezes Osser - chcieli się pozbyc i udałoby się im to zrobić na początku 2020 gdyby nie Covid), to relacja przy której warość naszego Milestone Medical wynosi jakieś 60-80 procent wartości całego Milestone Scientific jest właściwa. Dziś "ważymy" zaledwie 30 procent tego co spółka matka.

Zatem jeśli Milestone Scientific dojdzie np. do 10 USD za akcję, czyli do niewygórowanej - jak na standardy USA - kapitalizacji około 600 mln USD, to my powinnismy miec kapitalizację na poziomie jakichś 360-480 mln USD. Czyli dziś 1,3 - 1,8 mld zł. A to - przy braku nowych emisji akcji - o czym własnie zapewnił nas zarząd - daje przedział ceny jednej akcji naszego Milestone Medical na poziomie 59 - 81 zł.

Pomijam w tych rozważaniach czynnik niebagatelny, dla którego sam między innymi Milestone się zainteresowałem. Przy takim FF- 311 tys akcji - i takich urządzeniach, którymi spółka dysponuje, nietrudno sobie wyobrazić, że rynkowa gra doprowadzi do skrajnego przewartościowania akcji. I pułap np. 100 zl za akcję nie będzie niemożliwy do osiagnięcia.

Zresztą, za rok czy dwa lata może się okazać, że zyski spółki i perspektywy (zwłaszcza po wprowadzeniu do sprzedazy drugiego urządzenia) calkowicie taką kapitalizację i kurs akcji uzasadniają.

• Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~aaa [31.182.161.*]
    U nas to raczej krąg kilku osób się tu bawi który od „zawsze” w tej spółce. Spekulantów tu jescze nie ma . Choc jak nasi dociagna do 13 pln to powinno wyjsc na radarach spekuły i moga sie rzucić
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~aaa [31.182.161.*]
    Juz kiedyś spierałem sie z dr _ na temat squeeze out , moim zdaniem to jest wciaż ryzyko które trzeba brać pod uwagę. najlepsza obrona jest wzrost kursu bo średnia ma wpływ na minlmalną cene wezwaniu .

To tak aby miec tez scenariusz gorszy pod uwagę ( zreszta dlatego warto siedziec na obu spolkach polskiej i US aby ograniczyc takie ryzyko )
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Dnia 2021-01-19 o godz. 07:45 ~aaa napisał(a):
    > Juz kiedyś spierałem sie z dr _ na temat squeeze out , moim zdaniem to jest wciaż ryzyko które trzeba brać pod uwagę. najlepsza obrona jest wzrost kursu bo średnia ma wpływ na minlmalną cene wezwaniu .
    >
    > To tak aby miec tez scenariusz gorszy pod uwagę ( zreszta dlatego warto siedziec na obu spolkach polskiej i US aby ograniczyc takie ryzyko )

A ja odpowiem jak wtedy: przymusowy wykup nic prezesom nie da, a pozbawi ich możliwosci przytulenia dużej kasy. Nie da się - ani dziś, ani za rok czy dwa lata - obiektywnie wycenić wartości naszego urządzenia czy raczej - urządzeń. Sprzedaż Compuflo będzie rosła, ale jej poziom za rok czy dwa w porównaniu do tego za 10 lat będzie wciąż skromny. Jak już zrobili rewolucję w anestezjologii wynajdując urządzenie zastępujące zwykłą strzykawkę stosowaną od 100 lat, to teraz to urządzenie najmniej 10 lat potrzebuje, by opanować cały swiat.

Dlatego Osser nie chce dziś sprzedawać samego urządzenia jakiemuś gigantowi, bo to wyjdzie za tanio. Jedynym sposobem na zrobienie naprawdę dużej kasy i sprzedanie tego co istotne - przyszłych, wieloletnich, stale rosnących zysków - jest sprzedaż naszej spółki - notowanej na giełdzie, najlepiej na parkiecie głównym GPW a może i na Nasdaq - jest precyzyjna wycena w postaci kapitalizacji spółki i jest o czym z kupcem rozmawiać.

Pamiętajmy - to ma być deal życia Ossera i jego kumpli, którzy - nie wypominając wieku nikomu - do młodych już nie należą. 30 lat z hakiem budowali tę firmę po to, by stworzyć takie urządzenie jak nasze Compuflo epidural i chcą na nim zarobić tyle, żeby do końca życia oni i ich dzieci miały kasę.

A posiadanie akcji MLSS i MMD ma swoje oczywiste zalety (choćby płynność w USA) i sam też obie spółki w portfelu mam.
    Poza tym aaaaaaa - nie ze mną się spierasz tylko z prezesem :-)

Kiedyś na pewno pisałem, ale powtórzę - ten plan ze sprzedażą Milestone Medical, o którym pisałem wyżej, to nie jakies moje głębokie przemyslenia i umiejętność dedukcji :-) Powtarzam z grubsza to, o czym oficjalnie przynajmniej kilka razy mówił sam Osser.
    Duzi gracze na rynku sprzętu medycznego wykorzystują i okradają z zysków małe podmioty zajmujące się pracami badawczymi, wynalazkami.Taka mała spółka jak nasza, nawet jak dysponuje fantastycznym wynalazkiem, ale nie ma pieniędzy na komercjalizację i nie ma czasu, bo potrzebuje pieniędzy na istnienie i nowe badania - zostaje zmuszona przez potentata do sprzedaży za marne iles tam milionów USD patentu, a gigant potem sam, dzięki swojej sieci sprzedaży tę sprzedaż rozwija i zbiera śmietankę, czyli zyski.

Osser jasno mówił, że oni stworzyli Milestone Medical i włożyli do niego wszelkie prawa do tych dwóch kluczowych urządzeń po to, by się w przyszłości nie dać wykorzystać. -Trzeba przynajmniej rozpocząć na dobre sprzedaż, żeby przyszły kupiec widział, ile na tym może zarobić - własnie dzięki temu, że on ma taką ogólnoświatową sieć sprzedaży - wynikało z tego, co Osser mówił.
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~aaa [46.204.2.*]
    Podam przyklad inpostu gdzie inwestor przejmujacy spólke od @Brzozy@ dał warunkiem zdejmij to z gieldy to dam ci kasy tyle ile chcesz i wtedy zesqueezowali inwestorow mnijeszosciowych . Jak presez MLSS dostanie taki warunek to po której stronie stanie polskich mniejszosciowych inwestorów czy za kasa dla siebie i swoicj dzieci. Jak chodzi o pieniadze to zazwyczaj pieniądz zwycieża.

Skoro to jest jego wielki i jedyny deal to Honorem sie nie uniesie a szczegolnosci gdy zrobi wszystko zgodnie z polskim prawem
    Ale aaaaa - z całym szacunkiem - trudno porównywać sytuację Milestone z sytuacją Inpostu, któremu groziło bankructwo i który jednak miał sporo akcji w garści małych inwestorów. To wszystko zmienia.
    Już nie mówię o tym, że to jednak już społka Adventu wraz z Brzoską wzywali na akcje - i nic dziwnego. Ratowanie spółki przed bankructwem, w której po uratowaniu dalej bodaj jedną trzecią akcji mają jacyś "obcy" - co to za bzines?
    A najlepsze jest to, że teraz Advent wysłał Inpost znów na giełdę, tylko nie naszą :-)

Tu masz spółkę, którą przed niczym ratowac nie trzeba - jedyny dług jaki ma Milestone Medical, ma w spółce matce. Żadnych kredytów bankowych, żadnych obligacji.

Ale najwazniejsze, co tez kiedyś pisałem, że drobni mają tu raptem 311 tys akcji. Co to za problem dla nabywcy?
    Wykup oczywiście będzie - ale najprawdopodobniej po przeprowadzeniu transakcji sprzedazy - zrobi to już sam przyszły nabywca.

Tak na marginesie - cały ten scenariusz ze sprzedażą Milestone Medical nie jest jedynym, który rozważa zarząd Milestone. Osser mówił - my jestesmy gotowi na rózne formy dealu - np. korzystanie z sieci sprzedazy takiego giganta w zamian za częśc zysków. Pytanie, czy jakiś gigant akurat taką formą dealu będzie zainteresowany.
    Jasne sytuacja jest inna ale mrchanizm i tłumaczenie może być podobne. Duzy gracz kupuje MM ale wcześniej rekami prezesa sciaga resztke z polskiej Giełdy . Nawet nie po to aby nas oszukac sle po to aby uniknac spraw proceduralnych jak przekroczenie 50 % głosow itp które wydłużaja proces przejecia. Wiem że nas. Kilkaset tysiecy akcji to pikuś i nie moze chodzić nie o oszukanie ale kwestie procedur moga na nich wymusić squueze out
    Dnia 2021-01-19 o godz. 10:36 ~aaa napisał(a):
    > Jasne sytuacja jest inna ale mrchanizm i tłumaczenie może być podobne. Duzy gracz kupuje MM ale wcześniej rekami prezesa sciaga resztke z polskiej Giełdy . Nawet nie po to aby nas oszukac sle po to aby uniknac spraw proceduralnych jak przekroczenie 50 % głosow itp które wydłużaja proces przejecia. Wiem że nas. Kilkaset tysiecy akcji to pikuś i nie moze chodzić nie o oszukanie ale kwestie procedur moga na nich wymusić squueze out

Ok, trudno być pewnym wszystkiego do końca.
    Ale -tak czy inaczej - wątpliwe, by do sprzedaży miało dojść w tym roku. A już za miesiąc i przez kolejne miesiące kurs powinien być już na takim poziomie, że wykup nie będzie nam straszny :-)

• Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~Zwl [77.113.23.*]
    Na ile rynek jest w stanie wycenic produkt Milestone ,jakie macie przewidywania w tym kierunku?
    Milestone Scientific Inc.
    WatchlistCreateMLSSAlert 
    Premarket
    Last Updated: Jan 19, 2021 at 8:30 a.m. ESTDelayed quote

$  2.90  
    0.14 5.07%
    Before Hours Volume:4.6k

Zapowiada sie dziś ciekawa sesja w USA :-)
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~Miras [5.173.154.*]
    Też tak uważam że o ile do tego dojdzie to minie trochę czasu i napewno będziemy na całkowicie innym poziomie cenowym.
    Osser daje do zrozumienia że tanio skóry nie sprzeda.
    Dzisiaj znowu komunikat.
    Widać że wzięli się do roboty i to ostro.
    Go Go Go.
    Dnia 2021-01-19 o godz. 14:47 ~Miras napisał(a):
    > Też tak uważam że o ile do tego dojdzie to minie trochę czasu i napewno będziemy na całkowicie innym poziomie cenowym.
    > > Osser daje do zrozumienia że tanio skóry nie sprzeda.
    > > Dzisiaj znowu komunikat.
    > > Widać że wzięli się do roboty i to ostro.
    > > Go Go Go.

To chyba pierwszy od dłuższego czasu komunikat dotyczący gałęzi dentystycznej. Super, że się odradza, dodatkowe przychody i zyski w spółce matce zawsze zwiększają nasze bezpieczeństwo.
    Myslę, że niebawem usłyszymy o wznowieniu procedury ubiegania się o FDA dla drugiego naszego urządzenia - Compuflo intra articular.
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: lawyer_mz [5.172.233.*]
    Dzisiejszy komunikat no miód na moje oczy :D Są marzenia (poparte już pierwszymi umowami) ale też i jest realny biznes dający przychody obecnie i właśnie prezes powiedział, że to nie jego zmierzch a wręcz przeciwnie będzie się rozwijać, komunikat jasno mówi wznowiliśmy wysiłki by Wand funkcjonował i się rozwijał i to jest bardzo, bardzo dobra informacja.
    Dnia 2021-01-19 o godz. 15:17 lawyer_mz napisał(a):
    > Dzisiejszy komunikat no miód na moje oczy :D Są marzenia (poparte już pierwszymi umowami) ale też i jest realny biznes dający przychody obecnie i właśnie prezes powiedział, że to nie jego zmierzch a wręcz przeciwnie będzie się rozwijać, komunikat jasno mówi wznowiliśmy wysiłki by Wand funkcjonował i się rozwijał i to jest bardzo, bardzo dobra informacja.

To prawda, info jest super!
    Jeszcze niedawno w komunikatach przyznawali uczciwie, że nasz Milestone Medical nie ma pieniędzy na kosztowną procedurę zdobywania certyfikatu FDA na Compuflo intra articular i dlatego na razie trzeba się skupic na rozwoju sprzedaży Compuflo epidural. Teraz chyba to już przeszłość.
    Niebawem będziemy dysponowac nie jednym, ale dwoma wyjątkowymi urzadzeniami. Z których to drugie ma podobno 7 razy większy rynek od tego pierwszego.

O dolarach, które zarobimy na wzroście kursu MLSS nie wspomnę :-)
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: lawyer_mz [5.172.233.*]
    Niestety doctore ale mam tylko 1250 sztuk a planowałem mieć 5000 ale jak wspominałem kiedyś miałem remont w okolicach wakacji ubiegłego roku i wyczyściłem zasoby. Ale i tak fajnie, że zdecydowałem się wydłubać choć kilka tysięcy i zakupić pakiet MLSS niedawno bo jak widać wypływamy na coraz szersze wody i kurs nie pozostaje obojętny, teraz czekamy na mocną sesję, taką +15% lub więcej.
    Dnia 2021-01-19 o godz. 15:29 lawyer_mz napisał(a):
    > Niestety doctore ale mam tylko 1250 sztuk a planowałem mieć 5000 ale jak wspominałem kiedyś miałem remont w okolicach wakacji ubiegłego roku i wyczyściłem zasoby. Ale i tak fajnie, że zdecydowałem się wydłubać choć kilka tysięcy i zakupić pakiet MLSS niedawno bo jak widać wypływamy na coraz szersze wody i kurs nie pozostaje obojętny, teraz czekamy na mocną sesję, taką +15% lub więcej.

Na razie to reakcja rynku pokazuje, na co naprawdę czeka rynek :-)
    Infa dotyczące Milestone Medical, czyli konkretnie Compuflo epidural zawsze wywołują wzrosty na poczatku sesji.
    Najwyraźniej rynek przyjął do wiadomości to, co wczęsniej mówili sami prezesi - stomatologia jest passe.

Szczerze mówiąc, sam mam wątpliwości, czy to nie jest takie pudrowanie rzeczywistości tym infem i przygotowywanie gruntu do kolejnej próby pozbycia się Wand Dental.
    Pomyślmy - skoro - jak przyznał Osser - na poczatku roku 2020 (przed koronawirusem) doszli do wniosku, że trzeba sprzedać Wand Dental i mieli kupca, to jakim cudem w trakcie pandemii sytuacja miałaby się zmienić na lepsze do tego stopnia, że stomatologia miałaby wyrosnąc na drugie - obok naszego Compuflo- koło zamachowe spółki matki?

Ale może jednak stał się cud.
    W najgorszym razie za jakiś czas się dowiemy, że nasze Milestone Medical sprzedaje już tak duzo Compuflo epidural, że spółka matka mogła w spokoju pożegnac się z całą działką dentystyczną i sprzedała Wand Dental :-)

A te spadki kursu Milestone Scientific do wieczora mogą smiało zamienić się we wzrosty.
    Przywitałem 9 USD na BCRX :-)
    Ciekawe, co dalej.
    Ja uważam, że łatwiej sprzedać i za większe pieniądze biznes, który się rozwija niż zwija. Działka dentystyczna to dobry interes, który przynosi przychody i myślę, że nie warto go zaniedbać i nie uważam, że to cud tylko zmiana myślenia zarządu. Wand był trochę pominięty w tych planach podboju świata przez CompuFlo ale to przecież niezły biznes i nawet na forum Yahoo wypowiadali się użytkownicy systemu chwaląc go.
    Dnia 2021-01-19 o godz. 15:52 lawyer_mz napisał(a):
    > Ja uważam, że łatwiej sprzedać i za większe pieniądze biznes, który się rozwija niż zwija. Działka dentystyczna to dobry interes, który przynosi przychody i myślę, że nie warto go zaniedbać i nie uważam, że to cud tylko zmiana myślenia zarządu. Wand był trochę pominięty w tych planach podboju świata przez CompuFlo ale to przecież niezły biznes i nawet na forum Yahoo wypowiadali się użytkownicy systemu chwaląc go.

Trochę zaprotestuję. Pomijam, że w epoce koronawirusa kto może, ten omija dentystę, a część dentystów omija pacjentów - ze względu na tak bliski kontakt jak nigdzie indziej. Nawet po wprowadzeniu (załóżmy, że udanym) masowych szczepień, stomatologia jeszcze przez lata może miec pod górkę.

Z Compuflo epidural jest odwrotnie - zmniejsza kontakt z pacjentem, zmniejsza liczbę kontaktów z pacjentem etc. Ale mniejsza o to.

Natomiast pierwsze zdanie z Twojego posta to jest moim zdaniem sedno sprawy - pytanie tylko, czy ta stomatologia rzeczywiście się rozwija, czy też taki rozwój chce przedstawić kupcowi zarząd Milestone Scientific.

Bądźmy realistami - skoro sam zarząd doszedł na poczatku roku 2020 ( a raczej pod koniec 2019), że trzeba opchnąc stomatologię, to naprawdę trzeba cudu, żeby w dobie pandemii wydarzyło się coś, że nagle przed tą działką stomatologiczną otworzyły się bramy raju.

A co do opinii na Yahoo - no właśnie było chyba odwrotnie - facet twierdzący, że jest dentystą przekonywał, że choć urzadzenie stomatologiczne Wand Dental jest super, to nie ma takiego przymusu ekonomicznego, by skłonić dentystów do inwestowania w to urządzenie. I to jest główny problem. Jednocześnie dodawał, że właśnie w przypadku Compuflo jest odwrotnie - szpitale zbyt dużo ryzykują (horrendalne odszkodowania za błędy przy wkłuciu), by zrezygnować z bezpieczeństwa, które zapewnia Compuflo epidural - produkt naszego Milestone Medical. I dlatego to właśnie nasze Compuflo epidural ma być żyłą złota, nie stomatolgia.

Sorry, że taką łyżkę dziegciu do beczki miodu, ale nie będę słodził, gdy mam wątpliwości.

Ja trzymam akcje Milestone Scientific ze względu na to, że MLSS ma prawie 98,5 proc. akcji Milestone Medical. Będę się cieszył, jesli się mylę i okaże się, że stomatologia jednak "żre" i MLSS na tym zarabia krocie. Ale na razie cieszę się, że w ogóle z tego są jakies przychody, bo przeciez cały szmal, jaki wygospodaruje Milestone scientific wkłada w nasz Milestone Medical. I na rozwój sprzedaży naszego Compuflo epidural.
    Ehh, skasował mi się post zanim wysłałem więc, krótko.
    Nie uważam, że wand ma zarabiać kokosy lub w cudowny sposób rozpocząć globalną ekspansję, to ma być stabilny rentowny biznes. Ta działalność została olana kosztem rozwoju CompuFlo i uważam, że to był błąd.
    To ja może też dorzucę łyżkę dziekciu do beczki miodu o nazwie CompuFlo, to rozwiązanie pomimo wielu niezaprzeczalnych zalet, o których piszesz nie ratuje życia ani nie leczy żadnej poważnej choroby i tylko dlatego rozwija się tak wolno i nie rozpala wyobraźni inwestorów. Moje wyobrażenia co do przychodów były zdecydowanie wyższe niż przytoczone w wywiadzie 18mln$ rocznie (tylko w USA) i stąd rozumiem, że to będzie długa droga do osiągnięcia solidnej wyceny spółki i nie sądze żeby szybko dobiła ona do 1 mld$.
    Pomimo to jestem przekonany, że zakup tej spółki to obecnie bardzo dobra inwestycja, nie liczę jednak już na xxxx% jak kiedyś a jedynie na 150-200% w horyzoncie 2 lat.
    Dnia 2021-01-19 o godz. 16:29 lawyer_mz napisał(a):
    > Ehh, skasował mi się post zanim wysłałem więc, krótko.
    > Nie uważam, że wand ma zarabiać kokosy lub w cudowny sposób rozpocząć globalną ekspansję, to ma być stabilny rentowny biznes. Ta działalność została olana kosztem rozwoju CompuFlo i uważam, że to był błąd.
    > To ja może też dorzucę łyżkę dziekciu do beczki miodu o nazwie CompuFlo, to rozwiązanie pomimo wielu niezaprzeczalnych zalet, o których piszesz nie ratuje życia ani nie leczy żadnej poważnej choroby i tylko dlatego rozwija się tak wolno i nie rozpala wyobraźni inwestorów. Moje wyobrażenia co do przychodów były zdecydowanie wyższe niż przytoczone w wywiadzie 18mln$ rocznie (tylko w USA) i stąd rozumiem, że to będzie długa droga do osiągnięcia solidnej wyceny spółki i nie sądze żeby szybko dobiła ona do 1 mld$.
    > Pomimo to jestem przekonany, że zakup tej spółki to obecnie bardzo dobra inwestycja, nie liczę jednak już na xxxx% jak kiedyś a jedynie na 150-200% w horyzoncie 2 lat.

To teraz wiem, skąd Twoje nastawienie na spółki zza Oceanu (medyczne), które rozwijają terapie antyrakowe :-)

Ja stawiam na powszechność stosowania, dążenie do zapewnienia bezpieczeństwa (np. przy porodach), eliminację skutków błędów lekarskich etc.

Z tymi 18 mln USD to nie wiem jak to traktowac. Wcześniej Osser mówił, że rynek epidural w USA to 1 mld USD. Chyba, że to kwestia porównania porodów do pozostałych zabiegów z użyciem Compuflo.

Myslę, że 1 mld USD kapitalizacji w przypadku Milestone Scientific zobaczymy w najbliższych miesiącach. Na fali się płynie - spółki z niewielkimi przychodami w branzy marihuanowej w czasie ostatniej hossy marihuanowej z minimalnymi przychodami osiagały taką kapitalizację. Jak media zaczną pisać o "cudownym urzadzeniu Milestone Medical" - popłyniemy w górę rzeki.

Dnia 2021-01-19 o godz. 16:44 ~dr_wezol napisał(a):

> Myslę, że 1 mld USD kapitalizacji w przypadku Milestone Scientific zobaczymy w najbliższych miesiącach. Na fali się płynie - spółki z niewielkimi przychodami w branzy marihuanowej w czasie ostatniej hossy marihuanowej z minimalnymi przychodami osiagały taką kapitalizację. Jak media zaczną pisać o "cudownym urzadzeniu Milestone Medical" - popłyniemy w górę rzeki.
    ------------------------------------
    Jestem za aby to o czym piszesz, się spełniło. Niech pozytywny trend trwa!

Autosprostowanie - Osser mówił chyba o 7 mld USD, nie o 1 mld w przypadku Compuflo epidural

„Biorąc pod uwagę, że rynek znieczulenia zewnątrzoponowego w USA szacowany jest na ponad 7 miliardów dolarów rocznie i ponad 2,4 miliona kobiet otrzymujących znieczulenie zewnątrzoponowe, wierzymy, że ten instrument pomoże zmniejszyć ryzyko zdrowotne pacjentów i ryzyko błędów w sztuce lekarskiej podających znieczulenia zewnątrzoponowe” - podsumował pan Osser.

https://www.benzinga.com/news/15/08/5777180/milestone-scientifics-epidural-intra-articular-unit-reports-successful-interim-an
    Dr tylko, że Haverhals w wywiadzie mówi o obsłużeniu połowy porodów i miałoby to przynośić rocznie ze sprzedaży disposables około 18 mln$ więc jakie ma znaczenie to, że rynek jest wart 7 mld$?
    Dnia 2021-01-19 o godz. 18:04 lawyer_mz napisał(a):
    > Dr tylko, że Haverhals w wywiadzie mówi o obsłużeniu połowy porodów i miałoby to przynośić rocznie ze sprzedaży disposables około 18 mln$ więc jakie ma znaczenie to, że rynek jest wart 7 mld$?

Lawyer, Milestone ma zacząć od porodów, ale na tym z pewnością nie skończy:

Leonard Osser: Proszę spojrzeć na potencjał rynku i nasze przewagi konkurencyjne – mówimy nie o milionach dolarów, ale o miliardach dolarów. Rynek epiduralu szacowany jest na ponad 1 mld USD rocznie tylko w USA. W USA 2,5 mln kobiet rocznie otrzymuje takie znieczulenie podczas porodu. Dalsze ponad 8,9 mln znieczuleń zewnątrzoponowych jest dokonywana w innych celach. Natomiast rynek iniekcji dostawowych szacowany jest w perspektywie 2015 r. na 7 mld USD. Choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka 33 mln pacjentów tylko w USA. 21 mln z nich otrzymuje iniekcje dostawowe. Poza tym jest jeszcze większy rynek w Chinach i Europie. Nasze produkty są z kategorii "konieczne do posiadania" (must have) z powodu niwelowania bólu podczas iniekcji oraz minimalizowanie ryzyka wystąpienia błędów lekarskich.

Połowa porodów z 2,4 mln to 1,2 mln.
    Ile kosztuje znieczulenie zewnątrzoponowe?
    W Polsce za znieczulenie zewnątrzoponowe w zależności od placówki i lokalizacji trzeba zapłacić około 500-700 zł.
    Ile kosztuje w USA? Jak się przemnoży nawet polską stawkę przez te 1,2 mln porodów...

Naprawdę nie wiem, co miał na mysli Haverhals. Może niebawem poznamy jakies szczegóły - ostatecznie wreszcie zaczęli sprzedawać.

Lawyer, nawet gdyby sprzedaż sprzętu jednorazowego do tych znieczuleń przy porodach miała wynieść raptem 17 mln USD, czyli niewiele więcej niż 10 USD na poród, to trzeba pamiętać, że te zabiegi musiałyby być przeprowadzone przy użyciu Compuflo. A ono kosztuje kilka tysięcy USD.
    No, zobaczymy.
    Ale akcja w USA na Milestone !
    Została godzina notowań, zobaczymy co dalej.
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~2pac [178.42.189.*]
    https://finance.yahoo.com/news/milestone-scientific-inc-receives-notice-200000914.html
    No i wszystko jasne:
    https://finance.yahoo.com/news/milestone-scientific-inc-receives-notice-200000914.html
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~2pac [178.42.189.*]
    Spółka otrzymała patent na artykuły jednorazowe
    Dnia 2021-01-20 o godz. 21:13 ~2pac napisał(a):
    > Spółka otrzymała patent na artykuły jednorazowe

Nie wiem, czy na tym infie zdołają z powrotem wejść na poziom 3 USD, bo przed chwilą już ten poziom mieli, ale info jest bardzo istotne - to na artykułach jednorazowych mamy te kokosy zarabiać, bo samo Compuflo epidural sprzedaje się za parę tysięcy szpitalowi tylko raz na iles tam lat.

W każdym razie widać, co interesuje teraz inwestorów - wczoraj info bardzo dobre ze stomatologicznej spółki niewiele dobrego przyniosło Milestone Scientific.
    Nasze Compuflo rozgrzewa rynek dużo bardziej.
    Ale poczekajmy do końca sesji, nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca.

Milion akcji w jednym ruchu poszło
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: lawyer_mz [5.172.237.*]
    Doctore a może to właśnie martwiło rynek czyli brak ochrony przed podróbkami, no bo przecież różnie to jest z materiałami eksploatacyjnymi,
    tak luźno tylko myslę.
    Dnia 2021-01-20 o godz. 21:37 lawyer_mz napisał(a):
    > Doctore a może to właśnie martwiło rynek czyli brak ochrony przed podróbkami, no bo przecież różnie to jest z materiałami eksploatacyjnymi,
    > tak luźno tylko myslę.

Nie wiem czy rynek aż tak wnikliwy był. Ja, owszem zastanawiałem się, czy jak szpital kupi Compuflo epidural to nie będzie chciał "zaoszczędzić" kupując węzyki, strzykawki czy igły od tańszego producenta.
    Ale, że to opatentują to nie myslałem. Raczej liczyłem na rozwiązania, w których podróbki nie będą pasować :-)
    Chyba poziom 2,90 uruchomił stop lossy u jakiegos shortmana , bo tak wciagnac panicznie 1 mln akcji ?

Nawet nie podejrzewałem żeby przyapdkiem zostawili swoje urzadzenie i akcesoria do niego bez patentu . Skoro atakuja 50% znieczuleń przy porodach to juz prz 10% -20 % pojawia sie konkurencyjne lepsz lub gorsze produkty . Dlatego ochrona patentowa była niezbedna ale żeby dźwignąć rynek z marazmu 2,55-2,65 az w poziom euforii ?

Mniejsza z tym na samym końcu nikt nie pamieta w jakim stylu strzelono bramke , liczy się zwyciestwo .

Kupiłem dzisiaj Netflixa , kiedys obiecałem sobie że gdy pokaża że sa w stanie generowac cash to kupie ich akcje :-) . No i spełniło się .

Kapitalizacja Milestone Scientific 680 mln zł

Kapitalizacja Milestone Medical 253 mln zł, czyli 37 proc. wartości spółki matki.

Myślę, że mamy co odrabiać, zwłaszcza, że Milestone Scientific raczej w miejscu stać nie będzie - czekamy na kolejne umowy sprzedaży Compuflo i opatentowanego sprzętu jednorazowego uzytku.

• Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~Piotrek [83.5.232.*]
    Witam serdecznie.
    Wciąż jestem i na GPW i na NYSE w Milestone. Cieszą wzrosty! A to może być początek i codziennie nowe ATH. Oby :)
  • Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~Miras [5.173.130.*]
    Bardzo dobry manewr z ich strony .
    Jeśli Compuflo ma być standardem opieki medycznej i będzie coraz powszechniejsze na całym świecie bo o to walczymy to i zapewne chęć używania podróbek byłaby duża .
    Szczerze mówiąc to nawet nie myślałem że starają się o taki patent .
    Ale koniec końców bardzo dobre posunięcie z ich strony . Brawo !!!
    No i dotknęliśmy 3 dolary . Wolumen ponad 2 miliony nieżle .
    My jako lud wierzący nie pociagniemy MM na gpw do poziomu 20 pln . Potrzebujemy troche spekulacyjnego kapitału. Przeszkadza nam podwójny fixing bo to bardzo ogranicza płynność , która jest kluczowa dla spekuły.

Moze jak wyjdzie statystykach tunkowych ze cos zagrzało 50 % to moze cos sie ruszy i dojdziemy do obrotow 10-20k ?

Dnia 2021-01-21 o godz. 07:41 ~aaa napisał(a):
    > My jako lud wierzący nie pociagniemy MM na gpw do poziomu 20 pln . Potrzebujemy troche spekulacyjnego kapitału. Przeszkadza nam podwójny fixing bo to bardzo ogranicza płynność , która jest kluczowa dla spekuły.
    >
    > Moze jak wyjdzie statystykach tunkowych ze cos zagrzało 50 % to moze cos sie ruszy i dojdziemy do obrotow 10-20k ?
    >

Różnica w kapitalizacji między Milestone Scientific a naszym Milestone Medical jest już tak duża, że kurs MMD - choćby na najbardziej mizernych obrotach - i tak pewnie będzie rósł w rytm kolejnych komunikatów o umowach na sprzedaż tak samego Compuflo jak i tego jednorazowego sprzętu na kolejnych kontynentach, w kolejnych krajach.

Nie twierdzę, że te wzrosty to już od dzisiaj, ale za parę dni, góra miesiąc te co najmniej 20 zł na NewConnect powinno być spokojnie. A chyba więcej. Może lawiny popytu nie będzie, ale podaży też się nie spodziewam - każdy, kto już ma akcje Milestone Medical potrafi przecież ocenić jak niedowartościowany jest MMD w stosunku do MLSS. A mały FF też będzie sprzyjał wzrostom.

Wczoraj w USA Milestone już 2.9000 USD +0.2500 (+9.43%)

Dziś może spokojnie przebić 3 USD, zwłaszcza jak będzie kolejne info o umowie, czego wykluczyć się nie da.

Jasne , kurs nie powinien spadać bo my lud wierzący znamy relacje MLSS - MDD - ale pewnie mentalnie bedzie nam trudno dokupowac akcje po 15 czy 20 pln , raczej bedziemy trimmowac / przycinac lekko pozycje . Nowi inwestorzy musza pojaiwc się spoza naszego kręgu. Wartość fundamentalna jest niezaprzecalna.

O kurs jestem spokojny tyle, że ciezko w krótkim terminie zobaczyć kapitał pchający MDD do góry . Gdybyśmy mieli ciagłe notowania to moze ktos ze stanów mógłby coś robc jako arbitraż a tak to zostajemy we własnym sosie. 

Acz wyśmienity to sos . :-)

Uderze z mailem do prezesa MDD z pytaniem jakie maja plany aby zachecic nowych inwestorów rowniez do MDD. Podejrzewam że nie maja na ten moment odpowiedzi .

• Re: Są pierwsze 3 umowy. Jest gotówka. Emisji nie będzie. Co będzie? Autor: ~Miras [5.173.154.*]
    Leonard i spółka mogliby trochę skubnąć naszych akcji .
    Jakby podciągnęli trochę kurs to kula śnieżna by ruszyła.
    Jak przekroczymy 3 dolary na dobre to siłą rzeczy powinno pomału ruszyć.
    Na tą chwilę to jedna z bardziej niedocenionych spółek.
    Ale wszystko do czasu.
    Milestone Scientific Inc. (MLSS)
    NYSE American - Nasdaq Real Time Price. Currency in USD
    2.9500+0.05 (1.72%)
    Before hours: 4:04AM EST

Obrót czysto symboliczny, jak to w pre market. Ale widac, że do sprzedaży się nie rwą

przyznac sie kto tu 1% FF przygarnął po 11,50 :-)

Dnia 2021-01-21 o godz. 11:03 ~aaa napisał(a):
    > przyznac sie kto tu 1% FF przygarnął po 11,50 :-)
    >

https://newconnect.pl/komunikat?geru_id=176828&title=Receiving+a+Notice+of+Allowance+for+U.S+Patent+Related+to+CompuFlo+Disposables

Pewnie ktoś, kto przewidział, że spóźniony raport wyślą w nocy :-)

Taki żarcik, oczywiście.

Albo ktos wiedział ze po 2,95 zamkną :-) MLSSa

Z wielka przyjemnoscią odrobine przycinac MLSS i powiekszac portfel o nowe pozycje

Dlatego dzisiaj dołaczyłem BCRX do kolekcji .

Miłego weekendu

Chyba czas na jakas korekte na mlss , technicznie wskaźniki ma w kosmosie ale z drugiej strony od tego jest krzywa Gaussa aby czasem wystepowaly 2 a nawe 3 razy odchylenia standardowe

[x]
MILESTONE 0,00% 1,58 2023-12-18 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.