Obyś nie zastanawiał się zbyt długo co robić jak przejdzie 27,20:) Na wykresie jakby coś zbera się w tym kierunku, ale na razie obserwuję, co tu jest grane...
Hmm, jest dobrze grane. I cisza na forum...takiego agresywnego wykresu z korektą w doji na RPC to ja jeszcze nie widziałam za mojej kadencji w akcjonariacie...przejście na obrotach 27,20 to dla mnie sygnał zwiększenia zaangażowania.
Kurczę, na świecach japońskich nie wygląda żeby miało spadać, raczej ten 25,5 zł to był dołek, taka krótka korekta przed kontynuacją, ale żeby być pewną że to nie sztuczne, muszą być coraz większe obroty, a już po przejściu 27zł wyraźnie duże. Inaczej to lipa...
Niekoniecznie, wiarygodnym sygnałem do zakupów będzie właśnie pokonanie 27,20 na rosnących obrotach, wtedy bezpieczniej będzie wejść niż teraz czy na korekcie, bo wykres to można sobie wyrzeźbić jak spółka mało płynna, ale dopiero wolumen potwierdza kierunek i daje pewność utrzymania go co najmniej w średnim terminie.
Tu AT nie działa. Przy takich obrotach, ba nawet 10x większych i tak średnio zamożny inwestor może wysterować wszystkie formacje. Dlatego też przy podejmowaniu decyzji o sprzedaży czy kupnie nie ma co się podniecać łamaniem oporów.
Nie zgodzę się z tym. Rosnące obroty świadczą o rosnącym zainteresowaniu rynku walorem i wzroście płynności, a co za tym idzie większym bezpieczeństwie inwestycji w dany walor i łatwiejszym jej zamykaniu w razie potrzeby. Liczne transakcje zachęcają nowych, a marazm i lipne transakcje to zawsze mina.
Piszę uczciwie jak jest, choć mam trochę i fajnie by było wskoczyć ponad 40zł, to nie będę tu wciągać nowych osób pisząc nie obiektywnie. Spółka dobra, widać że Zarząd kombinuje żeby zebrać po taniości i coś chcą tu ukręcić, ale jak nie podzielą się z rynkiem i nie rozkręcą kursu teraz to nikt im nie zrobi 80zł, a pewnie by chcieli po tyle funduszom sprzedawać w pakietach na hossie.
Rozumiem, że moje słowa?:) A jednak jak widzisz potwierdziło się i mamy zainteresowanie zakupami. Rozmawiasz z osobą z doświadczeniem na rynku i praktycznym i z racji zawodu (już nie pracuję w DM - od razu zaznaczam, ale licencję mam dożywotnio:) Więc merytorycznie można tutaj podyskutować, bez wciskania ludziom bajeru. Teraz jest obiecująco, zobaczymy co dalej...
Patrzę na wycenę rynkową Ropczyc z dystansem, powiedzmy że tak w interwale co najmniej kwartalnym. Czyli można powiedzieć inwestycja fundamentalna. Więc czy to jest 25 czy 27, 30 i tak dla mnie nadal jeszcze odchylenie w dół od wartości wewnętrznej.
Natomiast wpisy typu "co to, Józek uwolnił kurs?" świadczą o wątpliwym sentymencie do spółki wśród inwestorów indywidualnych i niechęci do jej posiadania, bo nikt z drobnych akcjonariuszy nie lubi kopać się z koniem i osobami, które mając spore pakiety wyciskają jeszcze od nich akcje. W pewnym momencie nadchodzi ten czas, że jak będzie się zbyt pazernym (mówię o zbierających coraz więcej i więcej), zniechęcenie tych drobnych, co tak naprawdę są potrzebni do kształtowania wyceny rynkowej, spowoduje że można zostać jak ten chciwy ojciec bez rodziny i przyjaciół. Co ci po pieniądzach, jak nie masz do kogo się nawet odezwać, bo wszyscy się odsunęli? Resztę pozostawiam do przemyślenia...podziel się z innymi...dawaj od siebie..to wraca.....
Aha, zawsze dobrym sygnałem dla mnie jest techniczny tzw. "suwak" czyli niespodziewane zakupy, dzienny duży wzrost (odkurzacz) i zjazd blisko punktu wyjścia. Tak było jak dokupował Sz.P. JS i widać ten dzień wyraźnie na wykresie. Potem kurs się mozolnie wspina do ceny max z tego dnia i jak przejdzie ten max zakupów insidera to wchodzi już w kolejne wzrosty. Trzeba być cierpliwą osobą przy takich zdarzeniach ale z mojego doświadczenia wynika, że to jest bardzo dobry sygnał kupna na long time.
Mnie giełda nauczyła pokory i cierpliwości po 8 latach walenia głową w ścianę. Dziwię się (chociaż jednak nie) niektórym wpisom. Pozdrawiam optymistów. I wg mojej skromnej osoby- poki co na Ropkach NIE DA SIE STRACIĆ.Ok, moja opinia. Ale na Ropkach jestem od początku mojej zabawy, od ok. 17 zeta. I z reguły było ok. Kochani :)- cierpliwości życze. Ja jestem długoterminowcem. Moją emeryturkę widzę w ciepłych barwach. Póki co. :)
Odzywam się przy 30zł zgodnie z umową. Wiesz dlaczego mamy 30zł, komunikat poszedł ze Spółki.
KNF już został przeze mnie powiadomiony, RPC idą na obserwację zleceń mających na celu sztuczne zaniżanie kursu w ostatnich 6 m-cach. Mam kilku kolegów w KNF z dawnych czasów compliance. Mój prawnik też już dostał zlecenie.