• Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~tak [79.163.197.*]
    Sytuacja jest nauczką dla tzw. inwestorów którzy kupując akcje liczą tylko na zyski. Kupując akcje jesteś współwłaścicielem firmy i ponosisz odpowiedzialność za to jak zarząd i rada nadzorcza tą firmę prowadzi. Większość z kupujących akcje firm nawet nie włącza się w działalność firmy, nie uczestniczą w WZA nie czytali nigdy statutu firmy. Za przywilejem posiadania akcji kryje się też obowiązek jako współwłaściciela ale ciemnota nastawiona tylko na zysk o tym zapomniała. Tak się kończy bezmyślne inwestowanie nastawione tylko na zysk.
  • Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~oannes [79.191.62.*]
    Dnia 2021-01-11 o godz. 12:48 ~tak napisał(a):
    > Sytuacja jest nauczką dla tzw. inwestorów którzy kupując akcje liczą tylko na zyski. Kupując akcje jesteś współwłaścicielem firmy i ponosisz odpowiedzialność za to jak zarząd i rada nadzorcza tą firmę prowadzi. Większość z kupujących akcje firm nawet nie włącza się w działalność firmy, nie uczestniczą w WZA nie czytali nigdy statutu firmy. Za przywilejem posiadania akcji kryje się też obowiązek jako współwłaściciela ale ciemnota nastawiona tylko na zysk o tym zapomniała. Tak się kończy bezmyślne inwestowanie nastawione tylko na zysk.

Bardzo zła diagnoza. Inwestując pieniądze w cokolwiek to liczy się na zyski. Zawsze tak jest. Nastawienie jest na zysk bo po to się inwestuje. W innym przypadku pieniądze można oddać do fundacji lub innej organizacji "non profit". Udziałowcy czy akcjonariusze po to wybierają RN i Zarząd, żeby w ich imieniu to gremium podejmowało właściwe decyzje i nadzorowało funkcjonowanie firmy. Mały akcjonariusz myśli tak: Ja nic nie znaczę, ale są tacy co mają po 5%, po 10%, po 30% akcji firmy i to oni zadbają o prawidłowe jej funkcjonowanie bo mają więcej do stracenia. I to jest dobre rozumowanie. Dopiero jak na WZA zjawi się akcjonariusz co ma 5% akcji firmy jako jedyny przedstawiciel akcjonariatu to znaczy, że coś z tymi inwestorami jest nie tak.
  • Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~zxc [87.207.165.*]
    Dlatego tracisz kasę bo nie wiesz nawet czym jest inwestycja

Inwestycja to wyrzeczenie się obecnych, pewnych korzyści na rzecz niepewnych korzyści w przyszłości.
    Czyli inwestując nie wiesz co przyniesie przyszłość.
  • Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~oannes [79.191.62.*]
    Dnia 2021-01-11 o godz. 15:05 ~zxc napisał(a):
    > Dlatego tracisz kasę bo nie wiesz nawet czym jest inwestycja
    >
    > Inwestycja to wyrzeczenie się obecnych, pewnych korzyści na rzecz niepewnych korzyści w przyszłości.
    > Czyli inwestując nie wiesz co przyniesie przyszłość.

Olaboga ! ha ha ha jakie definicje :) Mam kilka pytań:
    Co to są te obecne pewne korzyści? Chodzi o konsumpcję? Lepiej napchać się żarcia albo kupić samochód to będzie dobrze niż odłożyć pieniądze na później?
    A jak od tego żarcia się zatruję i umrę to będzie pewna korzyść z natychmiastowym skutkiem? Jak kupię samochód teraz i będę miał wypadek śmiertelny za godzinę to będzie to pewna korzyść jako nagroda za kupno samochodu?
    A może warto zainwestować na rzecz tzw. niepewnych korzyści lub pewnych korzyści zyskując to, że będę mógł się nacieszyć nimi później dzięki wyrzeczeniu się realizacji bieżącego obżarstwa zagrażającego zdrowiu i życiu :)
    Wychodząc z domu nie wiem czy jeszcze wrócę do niego bo może odwiozą mnie do kostnicy. Zazwyczaj inwestuję, bo wiem jaka będzie przyszłość. Nie będzie komu pracować na emerytury dzisiejszej młodzieży. Rodzi się za mało dzieci i nie ma zastępowalności pokoleń. To akurat jest pewne chociaż nastąpi to za jakieś 30-40 lat.

• Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: sielim [37.248.157.*]
    Dnia 2021-01-11 o godz. 19:57 ~oannes napisał(a):
    > Nie będzie komu pracować na emerytury dzisiejszej młodzieży. Rodzi się za mało dzieci i nie ma zastępowalności pokoleń. To akurat jest pewne chociaż nastąpi to za jakieś 30-40 lat.

Po prostu uwielbiam tę "chrześcijańską ekonomię".
    A może inaczej "ekonomię szarańczaka Jakosia".
    Nazwisko miał Tobędzie i był krótkowidzem. Wierzył w płaskoziemie o nieograniczonym rozmiarze.

• Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~der_letzte_Zeuge [185.135.2.*]
    Dnia 2021-01-11 o godz. 12:48 ~tak napisał(a):
    > Sytuacja jest nauczką dla tzw. inwestorów którzy kupując akcje liczą tylko na zyski. Kupując akcje jesteś współwłaścicielem firmy i ponosisz odpowiedzialność za to jak zarząd i rada nadzorcza tą firmę prowadzi. Większość z kupujących akcje firm nawet nie włącza się w działalność firmy, nie uczestniczą w WZA nie czytali nigdy statutu firmy. Za przywilejem posiadania akcji kryje się też obowiązek jako współwłaściciela ale ciemnota nastawiona tylko na zysk o tym zapomniała. Tak się kończy bezmyślne inwestowanie nastawione tylko na zysk.

racja, ciemnota i chciwosc, podaje przyklad z blogu

Witam, rutyna mnie zgubiła, zawsze się spotykałem z przedstawicielem przed wysłaniem pieniędzy,
    niestety w połowie października skontaktował się ze mną "konsultant" z tradex1.com,
    mail: <Polska@tradex1.com>, tel. 797...
    zagadał tak, że wpłaciłem 10 tys Euro do banku w niemczech, Nazwa odbiorcy/Beneficjent(Ważne): KAIMO GMBH
    są nieźle przygotowani, mam założone konto na https://www.tradex1.com/en/Web-Terminal, ale tylko 2 tys Euro zaksięgowane,
    wpłacałem etapami, kontakt się urwał zaraz po wpłaceniu 10 tys Euro.
    Niestety przesłałem na maila fotki dowodu osobistego i potwierdzenia przelewów...
    Gdzie mogę zgłosić tą sytuację? (wiem, że się sfrajerzyłem) nie chciałbym jednak odpuszczać...
    Czy dowód osobisty zastrzec?
    pozdrawiam

• Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~max [5.172.255.*]
    To jest przerażające ...
  • Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~yola [31.6.158.*]
    czy macie już na kontach kase z IB
  • Re: Nauczka dla spekulantów i ciemnoty Autor: ~der_letzte_Zeuge [5.172.255.*]
    Dnia 2021-01-14 o godz. 20:17 ~yola napisał(a):
    > czy macie już na kontach kase z IB

wszystko OK, wszystko przeniesione do Pekao S.A.
    ale mnie oferowali inni, nie tylko ideabank obligacje.
    Np jak nizej i doswiadczenia tych co kupili

wszystkie te firmy, które nie wykupują obligacji i nie wypłacają odsetek od nich, tzn.:
    1. Fabryki Konstrukcji Drewnianych S.A.
    2. Warsaw Royal Apartment Sp. z o.o.
    3. Quicmniner Sp. z o.o.
    4. PGWP S.A.
    łączy jedna firma, tj. Idea Invest Sp. z o.o. odpowiadająca za sprzedaż.
    Sąd jeszcze w lutym odrzucił wniosek Warsaw Royal Apartment o restrukturyzację. Wniosek został złożony przez Zarząd Spółki mimo braku podstaw do przeprowadzenia restrukturyzacji. A także info, że m.in. przeciwko Warsaw Royal Apartments toczą się liczne postępowania prokuratorskie.Przeciwko WRA toczą się postępowania karne.
    Ta firma funkcjonowała tylko na papierze, aby prowadzić emisję obligacji, których obecnie nie chcą wykupić ani zapłacić odsetek od nich.
    Frajer pisze: Mam obligacje serii F - emisja Warsaw Royal Apartment Sp. z o.o. Nie wypłacili kolejnych odsetek, których termin przypadał na dzień 1 maja 2020.
    W zeszłym roku nabyłem obligacje serii: C, D, F tej firmy z terminem zapadalności odpowiednio: 01.08.2019; 01.09.2019 i 01.11.2019.
    Żadne z powyższych obligacji nie zostały przez emitenta wykupione.
    Inny:
    Również zostałem poszkodowany przez WRA. Jeśli ktoś jest zainteresowany wymianą informacji, proszę o kontakt: pawel18935@gmail.com. Spółka Idea Invest pośredniczy w sprzedaży toksycznych obligacji, specjalizowała się w oferowaniu obligacji z emisji prywatnych (nie więcej niż 149 osobom), m.in. Fabryki Konstrukcji Drewnianych S.A. czy Warsaw Royal Apartment Sp. z o.o. Posiadam obligacje obu firm i te same problemy, tzn. po krótkim czasie przestają wypłacać odsetki od Obligacji a potem nie wykupują tych Obligacji. Kontakt z takimi spółkami jest oczywiście zerowy (nie odpowiadają na e-maile, nie odbierają telefonów).

[x]
IDEABANK -0,13% 1,59 2020-12-30 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.