• pytanie Autor: wulkan17 [46.169.209.*]
    Jestem tu nowy i mam pytanie do zorientowanych . Dlaczego BFG wiedząc o nowym raporcie sporządzonym przez PWC
    w sierpniu nie poinformował akcjonariuszy o ujemnej wycenie . Ja kupiłem akcje w grudniu a wiedząc o tym
    fakcie zastanawiałbym się . Czy jest to podstawa do zakwestionowania podjętej decyzji przez BFG I zaskarżenia skar
    bu państwa jako nadzorcy BFG. Proszę o opinie na ten temat czy mam rację i czy warto drążyć temat

• Re: pytanie Autor: ~rebeca [31.0.46.*]
    Masz takie same szanse jak mieli inwestorzy PBS czy FM czyli żadne.
  • głosować dalej na poździelców Autor: ~pis [165.225.194.*]
    głosować dalej na poździelców
    to cześciej takie akcję będą
  • Re: głosować dalej na poździelców Autor: ~Otco [37.248.214.*]
    Brać tabletki, które przepisuje Ci psychiatra, będziesz mniej głupot pisał.
  • Re: pytanie Autor: ~Leszczak3 [62.141.217.*]
    Bo 22.12.2020 dostał raport na biurko.

Lepsze pytanie to czemu 23.12.2020 notowania IB nie zostały zawieszone na GPW. Insytucja stojąca na straży pozwoliła inwestować w bankruta;).

Odp: bali się najazdu na bank i wyparowania jego aktywów - nie mieliby czego zbierać po takiej informacji.
  • Re: pytanie Autor: ~oannes [79.191.165.*]
    Dnia 2021-01-04 o godz. 11:40 wulkan17 napisał(a):
    > Jestem tu nowy i mam pytanie do zorientowanych . Dlaczego BFG wiedząc o nowym raporcie sporządzonym przez PWC
    > w sierpniu nie poinformował akcjonariuszy o ujemnej wycenie . Ja kupiłem akcje w grudniu a wiedząc o tym
    > fakcie zastanawiałbym się . Czy jest to podstawa do zakwestionowania podjętej decyzji przez BFG I zaskarżenia skar
    > bu państwa jako nadzorcy BFG. Proszę o opinie na ten temat czy mam rację i czy warto drążyć temat
    >

BFG nie publikowało bo nie musiało tego robić. IB publikowało raporty finansowe. Oba zapewne się różnią. Można spróbować ustalać dlaczego te raporty się różnią i czy ktoś nie przedstawił nieprawdziwych danych. I teraz dopiero dochodzić roszczeń za wprowadzenie w błąd uczestników rynku, bo albo IB przedstawił fałszywy raport który podpisali imiennie prezes i członkowie zarządu, albo to raport firmy audytorskiej dla BFG nie jest prawdziwy i od nich domagać się odszkodowań. Trzeba pamiętać, że sprawozdania getbacku też kontrolowała firma audytorska i nie wykryła nieprawidłowości.
  • Re: pytanie Autor: ~KAS [89.64.80.*]
    Raport PWC jest na 31 sierpnia, raport Idea dostępny na stronie jest na 30 września. W ciągu tego miesiąca mogło się dużo zmienić być może na korzyść Idea. Zastanawiające jest to dlaczego PWC dostało zlecenie wykonania oszacowania majątku na koniec sierpnia a nie września, zwłaszcza że raport przygotowali 22 grudnia więc mogli uwzględnic również wrzesień a tego nie zrobili. Trudno też wyczytać coś więcej z raportu gdyż istotne pozycje są zamazane.
  • Re: pytanie Autor: ~Srt [176.98.119.*]
    Przechodzimy na Pekao tam wzrosty
    Nie chodzi o to. Nie wszystko jest w tym raporcie transparentne i jest wiele znaków zapytania. Szkoda po prostu mi akcjonariuszy z Idea.
  • Re: pytanie Autor: ~Otco [37.248.166.*]
    Czytaj.
    https://www.wnp.pl/finanse/oswiadczenie-uknf-ws-przymusowej-restrukturyzacji-idea-banku-komunikat,441432.html
    Nikomu nie wierzę.
  • Re: pytanie Autor: ~Otco [37.248.166.*]
    Aa taki obowiązek? Przeczytaj te 125 stron ustawy i się dowiesz. Ja sądzę, że nie ma, bo BFG działa w interesie depozytariuszy pieniędzy , a nie akcjonariuszy. Od informowania akcjonariuszy jest zarząd.
  • Re: pytanie Autor: wulkan17 [46.169.209.*]
    wydaje mi się że BFG informuje i współpracuje z KNF w takich sprawach bo to KNF odpowiada za nadzór nad
    całym rynkiem a to co zrobili to zatajenie ważnej informacji bo to był ich najważniejszy argument czyli ujemna wartość.
    Wszyscy którzy nabyli akcje po dniu publikacji raportu powinni otrzymać odszkodowanie. Inaczej sytuacja wyglądała by gdyby niebyło dodatkowego raportu , wówczas należało by oskarżać zarząd i audytora a teraz można mówić o ukrywaniu
    prawdy .
  • Re: pytanie Autor: wulkan17 [46.169.209.*]
    Proszę zauważyć co mówi teraz KNF że widzi poprawę w wynikach ale wychodzenie trwało by 20 lat to coś tu nie jest
    tak
  • Re: pytanie Autor: ~ccc [78.11.166.*]
    przede wszystkim to sam Idea Bank informował wcześniej publicznie w swoich oficjalnych sprawozdaniach finansowych i opiniach audytora już bodaj od 2018 roku, iż istnieje ryzyko resolution... a na pewno w sprawozdaniach publikowanych w 2020
  • Re: pytanie Autor: ~Pio [178.235.187.*]
    Idea była wpisana na listę ostrzeżeń KNF. Nie ma akcji nie ma już tutaj niczego. Badanie raportu zajmuje dużo czasu tymbarskiej jak jest taki syf. To ze opinia z badania jest na jakaś datę to nie znaczy ze jest sporządzona w tym dniu może być i 6 miesięcy później i jest takie wyłączenie wtedy w sprawozdaniu finansowym zdarzenia po dacie bilansowej czyli istotne rzeczy które wydarzyły się po dniu bilansowym. Zwraca się na nie uwagę ale będą miały odzwierciedlenie dopiero w sprawozdaniu kolejnego okresu pzdr.
[x]
IDEABANK 1,15% 1,59 2020-12-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.